probleme cu mancarea...
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
ticka spune:
Numaidecat scaunel altfel ora mesei degenereaza intr-un fel de competitie in care cu siguranta parintele este cel invins. Noi i-am luat scaunel Alexutzei abia pe la un an, cam tarziu recunosc, dar l-a iubit si de atunci n-a mai fost nici o problema, ii placea ca sta la masa cu noi. Mancam toti impreuna si se lua dupa noi si papa. O mancacioasa n-a fos niciodata dar nici noi n-am insistat niciodata. Manca cat vroia. si e ok, dupa mine.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
petruta spune:
quote:
Initial creeata de florina
Nu stiu ce sa ma fac. :( Tudor nu vrea sa stea locului la masa de pranz, trebuie sa-l alerg prin toata casa cu mancarea si, cu greu, abia daca imi mananca 10-15 linguritze...
Dimineatza la Danonino si seara la cereale cu fructe nu am probleme, vine el dupa mine...
Insa mancarea e un chin.
Ma gandesc sa-i iau scaun de bb, dar cred ca m-am trezit cam tarziu...
Cum mananca puii vostri? Ii alergati si voi prin casa?... Ultima moda la noi e sa-i dau cu 5 linguritze diferite, sa creada ca e altceva...
Insa deja cred ca gresesc si nu stiu cum sa-l fac sa il invat sa manance frumos masa de pranz...
Multumesc
Florina & bb Tudor ( 1 an si o luna)
Deci, dimineata si seara maninca, asta inseamna ca ii place ce maninca. Ca dai cu 5 lingurite diferite prinzul ca sa creada ca e altceva...Nu cumva nu-i place ce maninca la prinz ? Cauta cauza. Poate ca el percepe prinzul ca pe o joaca, tu-l fugaresti el ride...
Fii putin mai drastica. Iti este mila dar se va obisnui, masa sa fie masa nu joaca. Eu l-am invatat de la inceput, de la 5 luni, in bucatarie la masa, fructe, cereale sau ce primea. Regula sa fie aplicata de oricare statea cu copilul, noi sau bunici. Cind intra in bucatarie incepea sa dea din guritza ca si cum se pregatea sa manince. Acum daca noi ne asezam la masa vrea si el sa stea sa manince cu noi, ne studiaza ce avem in farfurii , ce are el si cere.
Asta este acum dar cine stie ...
Succes
Petruta & bb Mihai
![](copilas.gif)
http://community.webshots.com/user/gabrielmil
ciufulici spune:
Dragi mamici care tocmai ati pregatit papica buna, buna, bunusuta pentru ai vostri bebelusi iata ce am si eu sa va zic din propria mea experienta. Bebelusa mea a macat bine si fara mari probleme de cand o am dar am auzit si chiar vazut pe altii care nu prea voiau sa manance decat in anumite locuri, pozitii,.. etc. asa cum povestiti si voi. Trebuie sa va zic un secret, un copil care nu are probleme de sanatate nu va sta flamand niciodata, el va sti sa isi ceara derpturile indiferent cat de incapatanati suntem noi astai mai mari decat ei. Daca vrem ca bebe sa fie ordonat cu mancarea atunci trebuie sa aflati ca si noi astia care ii crestem si ii educam trebuie sa facem la fel far sa zicem ca; "el e mic si nu stie" sau "nu intelege la varast asta". Mancarea trebue sa fie cat mai diversificata, ei se plictisesc foarte repede daca le dam multe zile la rand acelas fel de mancare, dar nici daca le place ceva sa le dam mereu. Aici iese din discutie laptele. Odata ce copilul are introduse in alimetatie alimentele de baza, cum ar fi: oul, carnea(pui, vita, miel), branzeturile, pestele, legumele, ficatelul,... etc. diversificarea este posibila.
Eu am procedat in felul urmator: am respectat cu sfintenie orele de masa si nu am schimbat prea mult programul ei. A fost si este foarte ordonata cu masa. Cei care o vedeau nu prea le venea sa creda si imi spuneu in gluma ca il aduc si pe bebe al lor la mine sa il scolesc.
Startul cu diversificarea alimentatiei a inceput pe la 3 luni jumatate si masa a fost in camera ei, odata cu crestera si cu staul bine in fundulet am trecut la bucatarie sau chiar in sufragrie depinde cum era cazul. De cele mai multe ori era numai cu mine acasa asa ca masa era pentru doua persoane Copiilor le place tare mult sa fie si ei oameni mari chiar daca nu va vine sa credeti, se bucura gozav daca stau la aceiasi masa cu adultii. Si poate la inceput stau prea cuminti.
In general masa era frumos aranjata cand era in camera de exemplu era aranjat totul pe o tava cu flori si prosop alb, far glume, nu e greu de incercat. E vorba de masa de pranz, felul unu, felul doi si desert. Cand am trecut la bucatrie am inceput si cu spalatul pe maini(explicatii cu microbii stiti voi), datul in mana a unei lingurite, desi nu prea stia ce e cu ea, la inceput batea cu ea in masa, in farfurie... si tot timpul i-am explicat "ce i-am pregatit", "cum se numeste mancare", ca "sa guste ca e bun", "poti si tu sa folosesti ligurita ta", si chiar o ajutam sa o foloseasca de cateva ori, era o distractie grozava pentu ea dar se uita, mira de tot si uneori punea degetul pe cate ceva pe masa parca voia sa ceara sau sa intrebe. Pe la 10-11 luni parca am inceput sa ii dau codite de ceapa verde in mana si dupa ce mesteca din gura mancarea baga si ceapa cate putin si ii place ca incerca sa o mestece acolo apoi mai lua cate o gura de mancare dar masa efectiv nu a durat mai mult de 20-30 de minute nicodata si am uita sa va zic statea in scaunelul ei fara probleme. Un lucru care le creste apetitul copiilor este introducerea in alimentatie a usturoiului si la masa de pranz cateva lingurite cu bors proaspat, cel umplut din tarate de grau si daca se poate facut acasa la fiecare sau macar luat de la persoane de incredere(mama, sora). Se poate incepe far frica chiar de la 5 luni si cu usturoiul si cu borsul. Usturoiul la ficatel la gratarel, deci usturoi poraspat daca copilul il primest e ok, bebelusa mea l-a primit.Daca nu, puneti la fiert la orice fel de mancare chiar si la supa, un catel, doi de usturoi fireste. In acest fel aveti de la inceput o profilaxie impotriva parazitozelor intestinale de gen (lamblia) mai ales cei ce au si animalute in casa. Iar borsuletul are acolo grupul de vitamine B care pasteraza flora gastrica in bune conditii , previn dermatitele atopice pe pielea sensibila a bebelusului. Daca apare totusi o sensibilitate la piele atunci treceti la baie cu tarate de grau. Hai ca deja am intrat in alta sfera de discutie. O sa ma intelegeti voi. In rest ce sa va mai zic, fermitate la orele de masa nu lungita mai mult de jumatate de ora si exemplu e cel mai bun medicament la acest subiect.
Dragi bebelusi luati exemplu de la ciufuliciul meu
Pupici la toti si la toate
Ciufulici