Propunere proiect de lege - comertul cu alcool

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

mai nou, trendul este tocmai pentru relaxarea regislatiei in ceea ce priveste drogurile, pe principiul ca pe omul dependent nu trebuie sa-l mai urmaresti si penal, ci trebuie sa-l AJUTI sa-si depaseasca dependenta sau eventual, prin campanii de informare sa previi intoxicarea.

stiu ca in belgia se purta la un moment o discutie in societatea civila cu privire la de-criminalizarea drogurilor hard (heroina /cocaina, meth si ce-o mai fi), tocmai pentru ca varianta actuala, bazata pe incriminare nu functioneaza. doar creeaza o economie subterana uriasa si o gramada de oportunitati pentru gangsteri. ori in Romania, unde si-asa coruptia e la mare cinste, doar imagineaza-ti ce-ar face o lege a prohibitiei! pai o lege de-asta e visul oricarui mardeias de cartier aflat in somaj tehnic. nu vreau sa ma gandesc unde ar duce.


Foarte foarte interesanta idee si viziune.


am sa pun aici articolul, initial am zis ca nu, pentru ca deviaza subiectul de la alcool, dar viziunea chiar e interesanta. daca vi se pare strica subiectul ziceti si facem altul, eventual:

De-criminalizarea drogurilor hard, pro si contra

Economistul Paul De Grauwe propune o alta abordare a luptei impotriva drogurilor.

« Am pierdut razboiul cu drogurile », spune Paul De Grauwe, profesor de economie la universitatea din Leuven. « In majoritatea tarilor drogurile sunt ilegale », explica el. « modul de abordare al problemei este represiv : cine produce sau distribuie droguri este pedepsit, bagat la inchisoare si in unele tari chiar executat. Acest lucru creeaza un paradox : o activitate care te transforma intr-un criminal iti si aduce un imens profit, doar pentru ca este atat de riscant. Deci cu cat incercam sa abordam problema drogurilor intr-un mod represiv, cu atat crestem posibilitatile de profit ale industriei drogurilor. Oameni care nu au nimic de pierdut pot castiga sume imense prin traficul de droguri din Columbia la NY, de exemplu. Astfel creem o economie subterana care atrage oamenii dispusi sa riste. Toti criminalii sunt atrasi ca de un magnet de industria drogurilor.


Dependenta : Oamenii care consuma droguri sunt nevoiti sa intre in contact cu lumea interlopa. In momentul in care au o problema de dependenta, devin foarte usor dispusi sa devina ei insisi criminali. Avem deci o mare problema pe care nu o putem controla cu abordarea actuala. Macar daca am putea stopa vanzarea drogurilor pe strada, dar nici asta nu functioneaza. In prezent e foarte usor sa cumperi droguri, oriunde.

Eu nu spun : traiasca drogurile. Nu, drogurile sunt un rau care trebuie combatut. Dar cred ca exista modalitati mai inteligente de a face acest lucru. Eu spun : sa le « decrimininalizam ». Sa lucram mai degraba la problema cererii. Represia presupune incercarea de a controla oferta. Cum se vede, nu functioneaza. Deci trebuie sa incercam sa influentam cererea de droguri. Cum ? incercand, de exemplu, sa ajutam oamenii dependenti. Acest lucru il poti face mai usor daca ei nu se simt amenintati cu inchisoarea, caci in acest caz nu indraznesc sa iasa si sa ceara ajutor.

Droguri in magazine controlate de stat : priviti cum au ales scandinavii sa controleze problema alcoolismului. Sunt de parere sa urmam acelasi model : sa existe un fel de magazine de stat, unde se pot cumpara droguri. Astfel avem control si asupra calitatii, caci multi oameni mor astazi pentru ca folosesc otravuri. Putem initia campanii impotriva consumului de droguri, cam cum se face acum contra fumatului. Putem ajuta mai bine oamenii dependenti.

Inca o data : in niciun caz nu vreau sa stimulez sau sa justific moral consumul de droguri, dimpotriva. Insa urmand calea moralei nu ajungem nicaieri. Vrem rezultate si cu abordarea actuala nu le obtinem.

articolul original, aici:
http://knack.rnews.be/kanaal/mensen/paul-de-grauwe---laten-we-drugs-decriminaliseren-/site72-section9-article45762.html


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Chiar ca interesanta viziune portocalia!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Mult mai degraba cred ca va deveni un articol DC in toata regula.
Am sa-l pun deoparte...in lista.
Sunt adeptul masurilor reale si mai ales realiste deci eficace privind reducerea ci combaterea consumului de droguri, al identificarii corecte a problemei a cauzelor care le determina si nu atat al efectelor.

Absolut similar cu legalizarea prostitutiei de exemplu desi este u alt subiect dar este vorba de concept.

In mod sigur nu ma ajuta cu absolut nimic sa incriminez un consum de droguri in afara de faptul ca voi avea un detinut in sevraj cu o viata ratata sa mai vin si eu sa il fac praf ca sa demonstrez ce?
Insa daca majorez "lupta" impotriva sursei, impotriva saraciei, impotriva cauzelor, siultan cu cresterea asistentei reale acordata celor dependenti, a institutiilor de dezintoxicare, a asistentei psihologice, deci latura personala, psihosociala si ocupationala sunt zeci de aspecte pe care le consider realiste, aplicative si cu un potential efect pozitiv.
Un dependent trebuie sa il aduc inapoi de unde a plecat.
Razboiul il am cu producatorii cu dealerii si cu .... sistemul social. Ultimul pentru ca predispune iar primii pentru ca profita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Marius, mie mi-a placut enorm articolul si mi s-a parut o idee foarte buna, dar e inca o idee la nivel de utopie. Nu-mi dau seama in ce masura e aplicabil intr-o tara ca Romania, in care sistemul medical si cel de asistenta sociala sunt varza. Ma gandesc ca o astfel de masura se aplica dupa cativa ani de intensa (si costisitoare) campanie anti-drog, in scoli, in special. Dar campanie serioasa, nu doar postere agatate pe pereti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

De undeva incepe totul. Azi un pic, maine doua picuri, poimaine e un parau apoi un concept...
Poate nu azi, poate nu maine dar va fi....

Mergi la inceput