Femei si cariere, cariere si femei

Femei si cariere, cariere si femei | Autor: marius

Link direct la acest mesaj

In 2008 cand am hotarat sa devin mediator persoanele apropiate mie s-au uitat lung la mine si m-au intrebat: De ce?
Eram deja asolventa a doua facultati si terminasem si studiile postuniversitare. Prestam o activitate care imi aducea un venit bun, viata mea era asezata intr-un fagas bun. Doar ca eu ma simteam plafonata. Imi doream altceva. Ceva nou si diferit de tot ceea ce facusem sau auzisem pana atunci. Imi doream sa dezvolt si sa folosesc abilitatile pe care stiam ca le am, dar de care nu ma ocupasem pana atunci.
Ca sa particip la cursul de formare initiala ca mediator eram nevoita sa fac niste eforturi – doua saptamani plecata de acasa, la 350 de km distanta, si de la servici si pe parte financiara. Costurile cursului se ridicau la 1000 euro, plus inca 100 de euro taxa de examinare, la care se adaugau cheltuielile cu deplasarea, cazarea si masa.
Stiam ca asta imi doresc sa fac, eram motivata si totusi asteptam un impuls. Si a venit. Urmarind un interviu cu Mark Moebius – investitorul global in pietele emergente, manager de fond, considerat a fi unul dintre liderii din industrie, implicat în aceste piete de peste 40 de ani – la un moment dat reporterul l-a intrebat in ce ar investi daca ar avea la dispozitie 10.000 de dolari. Raspunsul lui a venit firesc: “As investi in mine. Cel mai mult castig investind in mine.”
In urmatorarele 15 minute eram inscrisa la curs.
Parcurgerea cursului a insemnat o schimbare importanta in viata mea. Am invatat sa nu-mi mai fie frica de conflicte si neintelegeri, ci sa le privesc ca pe oportunitati de a-mi imbunatati relatiile, atat cele personale, cat si pe cele profesionale. Am invatat sa-mi acord timp pentru a putea actiona si a lua hotarari bune. Am invatat sa raman calma in situatii in care parca totul se prabusea in jurul meu. Si am observat cum mi se imbunatateste viata si starea mea de a fi.
Si mai mult decat atat, am constatat ca ajutand alti oameni sa isi rezolve amiabil problemele, invatam tot timpul cate ceva nou.
Atunci cand am hotarat sa devin mediator am constatat cateva lucruri simple.
In Romania secolului XXI, medierea nu are nici un fel de istorie. Pagina cu istoria medierii in Romania este goala.
Multi romani, chiar si unii dintre cei care au tangenta cu domeniul juridic, nu se prea descurca inca in intelegerea definitiei medierii. Nu stiu ce inseamna medierea. Nu stiu la ce ajuta. Pe cine ajuta. Cum se face medierea.
Pana acum cativa ani, medierea nu a existat in Romania. In Romania medierea a aparut in 2006, odata cu legea 192. Inainte de 2006 medierea nu a existat pentru romani. Asta desi, activitatea de mediere este cunoscuta si folosita din cele mai vechi timpuri. Istoricii ne spun ca babilonienii si fenicienii foloseau activitatea de mediere in cazurile de comert. Adica, in business. In Grecia antica existau chiar si mediatori maritali.
Apoi, in legislatia romana, medierea ocupa un loc important. Mediatorii erau cunoscuti sub diferite denumiri: medium, conciliator, interlocutor, interpres sau, chiar sub denumirea actuala, cea de mediator. Mediatorii se bucurau de respect si meseria era privita cu admiratie.
De ce nu are medierea istorie in Romania? O intrebare care necesita, cu siguranta, mai multe raspunsuri.
Si fiecare dintre noi are cel putin unul.




www.mediasinfo.ro/cariera-de-mediator-in-romania-anca-lucia-stancu-raspunde-intrebarii-de-ce/2013/03/09/#.UTrl2aIW3Ip" target="_blank">Sursa

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gabidaniela spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Urmarind un interviu cu Mark Moebius – investitorul global in pietele emergente, manager de fond, considerat a fi unul dintre liderii din industrie, implicat în aceste piete de peste 40 de ani – la un moment dat reporterul l-a intrebat in ce ar investi daca ar avea la dispozitie 10.000 de dolari. Raspunsul lui a venit firesc: “As investi in mine. Cel mai mult castig investind in mine.”


Din aceleasi considerente (ideea, nu interviul) m-am hotarat si eu ca la 29 de ani sa ma apuc de programare, de la 0. Am momentan o activitate care imi permite sa castig suficient. Nu duc lipsa de nimic pe partea materiala. Dar tot asa, simt ca ma plafonez, asa ca din mai o sa incep un curs de 1 an jumate, la sfarsitul caruia voi fi web expert. Mai departe voi vedea. Dar decizia asta m-a facut foarte fericita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Tinand cont de ce dividende am luat de la FP, dl. Moebius pare demn de crezare

Mergi la inceput