Mass-media si (dez)informarea

Mass-media si (dez)informarea | Autor: Deceneus

Link direct la acest mesaj

Analiza unei stiri.

Eurostat a publicat o statistica putin comentata de mess-media romaneasca.
Practic ea a trecut ca o stire cum ca www.ziare.com/bani/stiri-financiare/romania-in-top-3-al-saraciei-din-ue-eurostat-1205423" target="_blank">Romania se afla in top trei in clasamentul saraciei din UE.
sau
www.mediafax.ro/social/romania-se-situeaza-in-top-3-al-ue-privind-ponderea-angajatilor-cu-venituri-scazute-10404539" target="_blank">Romānia se situeaza īn top 3 al UE privind ponderea angajatilor cu venituri scazute

A doua afirmatie este complet diferita de prima, pentru ca a doua afirmatie se refera la distributia saraciei in interiorul tarilor si nu la un top al nivelului de trai realizat intre diferite tari.

Ponderea mare a cetatenilor saraci arata practic o polarizare mare societatii, iar o discrepanta mare a veniturilor sugereaza o inechitate sociala care duce in timp la polarizare.
Daca exista multi cetateni cu venituri mici inseamna ca exista o categorie redusa de cetateni cu venituri foarte mari, si astfel se realizeaza un echilibru cu veniturile mici ale celor multi.

O pondere mare a veniturilor mici arata o inechitate sociala.

Mass-media relateaza datele fara sa le inerpreteze semnificatia.

Citat:
Romānia se situeaza pe pozitia a treia īn Uniunea Europeana (UE) dupa ponderea angajatilor cu venituri reduse raportat la media la nivel national, de 25,6%, fiind depasita de Letonia si Lituania, īn timp ce la nivel european indicatorul este de 17%, potrivit unui raport al Eurostat.

Īn Letonia, 27,8% din angajati sunt persoane cu venituri scazute, iar īn Lituania 27,2%. Īn continuare, Romānia (25,6%) este urmata de Polonia (24,2%) si Estonia (23,8%).

Cele mai scazute rate sunt īnregistrate īn Suedia, unde doar 2,5% din angajati cāstiga putin, Finlanda (5,9%), Franta (6,1%), Belgia (6,4%) si Danemarca (7,7%), se arata īntr-un raport al Eurostat, care utilizeaza date pentru anul 2010.

Angajatii cu venituri mici sunt considerati cei care cāstiga doua treimi sau mai putin din media bruta nationala pe ora.
Pragurile care determina categoria salariatilor cu venit scazut sunt diferite de la tara la tara. Romānia are un prag de 1,3 euro pe ora pentru determinarea categoriei de venituri reduse, mai mare doar decāt īn Bulgaria, unde se situeaza la 1 euro.

Cea mai ridicata limita superioara a categoriei de venituri scazute este īnregistrata īn Danemarca, de 16,6 euro pe ora, urmata de Irlanda 12,2 euro pe ora.


Stirea nu fost considerata importanta pentru a fi analizata de mass-media.
Vizual distributia veniturilor poate fi prezentate a o piramida. In tarile cu rate mici piramida este mica si aplatizata, pe cand la tarile cu rate inalte piramida este inalta/ascutita.

De ce nu se analizeaza aceasta problema?
Veniturile mari sunt ale celor care se perinda pe la putere, si a celor care deservesc puterea: mass-media si serviciile secrete. Politicinenii si cei care gestioneaza informatia, nu au nici un interes sa-si diminueze veniturile si sa realizeze o echitate sociala. In Romania functioneaza legea junglei in economie, pentru ca exista o populatie apatica, careia i se spune zilnic ca "asta-i economia de piata", "nu ai ce face", "altii ne decid viitorul", "nu ma intereseaza politica", "politica-i o mizerie cu care e bine sa nu ai de-a face".
Toate aceste lozinci/sabloane au rolul de a indeparta cetateanul de politica, de a provoca repulsie fata de politica, pentru ca cetatenii sa nu fie interesati de masurile adoptate de putere.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

uite ce a facut mass-media..a speriat oamenii cu sfarsitu` lumii.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Pe majoritatea posturilor de televiziue si pe siturile acestora, a aparut o stire despre un tanar din Craiova care a lovit intentionat cu masina o tanara.

Am incercat sa aflu cum il cheama si cine-i sunt parintii, pentru ca tanarul avea 18 sau 19 ani si conducea un Mercedes clas E.

Pe nici un site nu am gasit informatii de acest fel. Toate reproduc stirea de pe agentia de stiri care preia comunicatul MAI.
Nici un jurnalist local nu a fost curios sa afle detalii pe care sa le transmita postului central.
Se vede cat de saraca in informatii si de dezinteresata este media romaneasca.
Din cauza asta avem la stiri numai crime si abuzuri, violente si alte stiri economice negative. Daca era o familie de cetateni saraci ar fi fost mass-media in curtea lor sa le filmeze existenta. La o familie amarata jurnalistii intra cu "picioarele" in viata lor.
In cazul de fata probabil este vorba de o "beizadea" si nu-si permit sa dea nici numele familie, ca sa poata musamaliza aventura individului.

Sa mai spune ca avem presa libera. Avem o presa care executa ordine/informari la comanda, aprobate de cupola politica.


http://www.mediafax.ro/social/tanar-acuzat-ca-a-lovit-intentionat-cu-masina-o-fata-arestat-pentru-tentativa-de-omor-calificat-video-10446167

http://www.rtv.net/femeie-lovita-de-o-masina-craiova-pentru-ca-traversa-prea-incet_61211.html

http://www.gandul.info/news/video-o-tanara-din-craiova-lovita-intentionat-pe-trecerea-de-pietoni-pentru-ca-traversa-prea-incet-10447546

http://www.realitatea.net/imagini-socante-momentul-in-care-o-fata-este-lovita-intentionat-cu-masina-dupa-o-cearta_1087995.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

O analiza pertinenta a Antenelor voiculesciene: www.hotnews.ro/stiri-opinii-14129848-cum-spala-creier-tara.htm" target="_blank">Cum se spala pe creier o tara.
Ideea principala:
Trustul Intact controlat de Dan Voiculescu lucreaza de ani buni la demonizarea metodica a Bruxelles-ului, comparat in mod abuziv cand cu Inalta Poarta, cand cu fosta Uniune Sovietica. De cand s-au agravat problemele inculpatului Voiculescu, toate simbolurile occidentului sunt luate cu asalt, torpilate si distruse sistematic pentru a infige pe ruinele lor steagul tricolor al "valorilor nationale".

Mergi la inceput