Procura copil minor- numai la consulat

Procura copil minor- numai la consulat | Autor: columbiana

Link direct la acest mesaj


Buna fetelor,

poate ma lamuriti si pe mine:

sotul si fiul meu vor pleca in Romania curind; pin acum, de fiecare data am facu o hirtie de mina sau la primaria de sector pentru 5$.
cu stupoare aflu ca cica trebuie sa merg personal la Consulatul Romaniei (care e tocmai in buricu tirgului unde niema parcare si cu orar doar dimineata cind eu sunt la job ) unde procura respectiva ma costa 60$.

si-mi spune nenea de la consulat ca daca n-o s-o aiba, sotul meu nu va mai putea scoate copilul din Romania
pai cum vine asta cind eu sint aici, cui sa lase copilul in Romania mai draga

voi aveti ceva experiente recente in domeniu ...merci!

Ana

sa o ajutam pe Emma
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=79512&whichpage=1

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pitilache spune:

Ana, noi i-am facut baiatului nostru procura de $5, cum ii spui tu (adica legalizata la un centru Access Montreal), si nu am avut nici o problema cu el. Ultima oara am folosit-o la sf. lui august anul trecut cand s-a intros din vacanta cu una dintre bunici.

Oare sa fi aparut intre timp? Tu de unde ai aceasta informatie?
Stiu un caz unde nu aveau deloc procura si a trebuit sa-si amane zbroul pentru ca nu i-a lasat sa plece cu copilul (tot cu o bunica se intorcea copilul) si mama in speta a trimis in tara procura normala (nu de la consulat). Caz tot de asta vara.

Ma intereseaza si pe mine pentru ca o sa-l trimitem iar in vacanta in Rom la vara.

Succes!
Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Yap, Ana, e adevarat!
S-a schimbat legislatia anul trecut in Ro (de ex. pasaportul meu, adult, e valabil 10 ani nu 5) si atunci s-au introdus tot felul de reglementari pe tema asta. Eu am citit in ziarul romanesc anul trecut de procura asta si mi-au confirmat cei de la consulat, ca aveam si eu marota cu trimisul copilului in tara.
Roxana, cred ca voi pur si simplu ati avut noroc, pe una din prietenele mele n-au lasat-o in prima faza sa iasa din Ro cu copiii, la sfirsitul verii, avea tot procura simpla, ca voi, si a fost un circ intreg pina a iesit, cu tatal la telefon din Canada in direct cu sefu' de la graniceri, asa ceva, zic si eu ce-am auzit. Drept e ca a iesit prin vest, ca mergea prin Budapesta, dar tot granita se cheama...
In afara de ea, toti amicii nostri si-au facut procura de la consulat anul trecut.
Pusi,
Simona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitilache spune:

Simona, multumesc de raspuns. Chiar ciudat ca mamei nu i s-a spus ceva ref la procura avuta. Este adevarat ca procura nu era de mana, este un formular special pe care l-am luat de la Acces Montreal de la Pirmaria din Vieux Port si care a fost stampilat contra sumei de 5$.

Pana atunci ii forumulam noi pe calculator, dar anul trecut cand ne-am dus cu hartia noastra la Primarie pentru legalizare, ne-au zis ca-i mai bine sa folosim formularul lor.

Poate mai raspund si altii din experienta lor, chiar sunt curioasa daca doar ama vut noroc sau este ok forumlarul de la Primarie.

Vroiam sa te intreb ref la pasapoarte, cum adica este valabil 10 ani? Adica ti l-ai mai prelungit pe cel de 5 ani inca 5? Sau cand iti faci unul nou, acum il emit pe 10 ani? Si noua ne expira pasapoartele anul asta si trebuie sa le prelungim sau sa ne facem unele noi. Merci mult!

Numai bine,
Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

cautati si voi raspunsul pe pagina politiei de frontiera :
http://www.politiadefrontiera.ro/
acolo unde scrie : conditiile de calatorie in strainatate pt minori cetateni romani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitilache spune:

Uite ce am gasit in:
LEGEA NR. 248 DIN 20 IULIE 2005 PRIVIND REGIMUL LIBEREI CIRCULATII A CETATENILOR ROMANI IN STRAINATATE

ART. 30

(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:

a) minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti sau, dupa caz, este titular al unui document de calatorie individual, sau, dupa caz, cartea de identitate si calatoreste in strainatate insotit de acestia i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
b) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, carte de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
c) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, carte de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
d) minorului care este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.

(2) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau, dupa caz, declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a minorilor insotiti, numai in urmatoarele situatii:

a) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;
b) in cazul in care insotitorul face dovada ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzatoare, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, chiar daca exista acordul doar al unuia dintre parinti.

(4) Pe langa informatiile prevazute la alin. (1) lit. d), declaratia parintilor, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal, dupa caz, trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:

a) scopul deplasarii;
b) ruta urmata pana in statul de destinatie;
c) indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.

(5) Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
(6) Organele politiei de frontiera vor permite iesirea din Romania a minorilor insotiti numai daca se constata ca se respecta informatiile prevazute la alin. (1) lit. b) si c) si la alin. (4), referitoare la insotitor, perioada deplasarii si ruta care trebuie urmata, iar in situatiile prevazute la alin. (3), daca se constata ca ruta aleasa pentru deplasare si momentul prezentarii la iesirea din tara se justifica in raport cu destinatia, respectiv cu perioada deplasarii.
(7) Declaratiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999 , aprobata prin Legea nr. 52/2000 , cu modificarile ulterioare. Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului.

Deci nu trebuie doar la consulat! Dar daca tu vrei sa fi sigura, probabil ca-i cel mai bine asa. Dupa cum iti spuneam, noi nu am avut probleme pentru ca era legal.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

bey, mie mi-e rau! chiar m-am saturat de mofturile legislatiei romanesti; de ce sa fie simplu cind poate fi complicat; pai daca imi opreste copilul in Romania ce fac cu el, il trimit la orfelinatul romanesc, cind mama e in Canada; as fi inteles sa fi ramas eu in Romania, sa bage kktul asta de prevedere, ca nu poate ta'su sa iasa cu el fara procura cu sapte peceti.
asa ma mai invoiesc odata de la job , iar pentru pasaportul romanesc tre' sa ma duc personal sa-l depun, personal sa-l ridic. pentru cel canadian ajunge sa descarc formulare de pe internet si sa trimit formularele, air cardul de rezidenta si toate doc.oficiale mi le-au trimis astia prin posta si a fost ok.
auzi termeni: supralegalizare
na ca m-am enervat! scuze...

sa o ajutam pe Emma
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=79512&whichpage=1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LaviniaC spune:

Fetelor,

Chestia cu procura pt copil minor e valabila si daca pustiul e cetatean canadian si calatoreste cu pasaport canadian, sau numai cand minorul calatoreste cu pasaport romanesc?

Eu tot nu sunt lamurita. Adica ce anume trebuie sa fac daca vreau sa merg cu copiii la bunici si sa ma intorc cu ei inapoi in Canada, in afara de a merge la notar si a da sotul o declaratie cum ca e de acord?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

quote:
Originally posted by Ana Stroe

bey, mie mi-e rau! chiar m-am saturat de mofturile legislatiei romanesti; de ce sa fie simplu cind poate fi complicat; pai daca imi opreste copilul in Romania ce fac cu el, il trimit la orfelinatul romanesc, cind mama e in Canada; as fi inteles sa fi ramas eu in Romania, sa bage kktul asta de prevedere, ca nu poate ta'su sa iasa cu el fara procura cu sapte peceti.
asa ma mai invoiesc odata de la job , iar pentru pasaportul romanesc tre' sa ma duc personal sa-l depun, personal sa-l ridic. pentru cel canadian ajunge sa descarc formulare de pe internet si sa trimit formularele, air cardul de rezidenta si toate doc.oficiale mi le-au trimis astia prin posta si a fost ok.
auzi termeni: supralegalizare
na ca m-am enervat! scuze...



Ana, nu stiu de ce, cum, in ce fel, insa iti spun sincer ca am fost in RO in 2006 singura cu copiii iar cel mare avea pasaport romanesc, cea mica nu, il avea pe cel romanesc. Vreau sa spun ca nu m-a intrebat nimeni de nici un fel de hirtie/imputernicire de la tatal copiilor sau altceva legat de copii..Sa uitat la ei, a stampilat pasapoartele, m-a intrebat daca si eu si fi-miu avem pasap. australiene, am zis "da" si-atit-sedere placuta la venire si la revedere la plecare...Acum aud si eu de la voi si ma minunez de ce citesc
PS. Cu pitica am iesit tot cu pasap. australian ca mi s-a lasat cu lehamite de durata formalitatilor, insemna sa-mi petrec vacanta pe la ghisee iar certificatul de nastere nu-l las eu in mina autoritatilor si sa plec, stim cu totii ce grjulii sint...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

quote:
Originally posted by LaviniaC

Fetelor,

Chestia cu procura pt copil minor e valabila si daca pustiul e cetatean canadian si calatoreste cu pasaport canadian, sau numai cand minorul calatoreste cu pasaport romanesc?




numai cind copii calatoresc cu pasaport romanesc individual sau sunt trecuti pe pasaportul parintilor cetateni romani...

Un minor cetatean strain ( deci cu alt fel de pasaport decit romanesc) atunci cind i se elibereaza pasaportul in tara lui de origine parintii dau o declaratie ca poate sau nu calatorii singur, insotit de alte persoane sau numai cu unul dintre parinti .. cel putin asa e in Italia. Din cauza asta nu au nevoie de procura la fiecare iesire din tara ... oricum Romania nu e tara minorului strain (in cazul asta ) si deci nu ii intereseaza pe ei nimic .. asa cum ii intereseaza in cazul unui minor cetatean roman chiar si rezident in alt stat al lumii.

Pe gardul ambasadei romane in Italia scrie mare ca dc un minor cetetean roman trece frontiera insotit de alta persoana decit parintii pe linga procura din partea parintilor ( in original )persoana care insoteste trebuie sa aibe si cazierul judecatoresc !!

http://www.consulatmilano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=122&Itemid=1

asta aviz celor care trimit copii cu bunicii !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

Ana, eu am avut o experienta trista de genul asta chiar in vara lui 2006. Am plecat cu fiul meu de (1,5 ani) in tara la ai mei si la vama aeroportului Otopeni cand am ajuns totul a fost ok, nimeni nu mi-a cerut nimic. Dar la intoarcere, am avut surpriza...sa nu ne lase sa iesim din tara din lipsa nenorocitei de procuri, despre care nu auzisem in viata mea pana atunci...am pierdut avionul, of course, si am luat altul la cateva zile dupa ce sotul meu mi-a facut procura cum ca e de acord sa calatoresc eu cu fiul nostru. Nu va spun ce circ am facut acolo, dar fara rezultat, cica mie imi dadeau drumul sa trec, dar copilul sa-l las. Evident fiul meu are pasaport ro, pt ca e cetatean roman cu rezidenta in strainatate si atat. Mi s-a reprosat ca nu m-am informat, ca s-a dat la TV, in monitorul oficial, etc...dar la intrarea in tara, la vama, oare de ce nimeni nu m-a informat? cand i-am facut pasaportul in aceeasi vara, de ce nici la pasapoarte nu te informeaza nimeni si nici notarul care iti intocmeste o procura asemanatoare (semnata de ambii parinti) pt intocmirea pasaportului individual al miorului? Pt ca e datoria ta sa te informezi. In fine, nu mai conteaza, a trecut, dar ca sa nu ai surpriza asta mai bine informeaza-te bine dinainte. Uite www.politiadefrontiera.ro/" target="_blank">aici (Conditii de calatorie) sau la Consulat.
Si pe sotul meu l-a costat 40€ + drumul pana la Paris (stateam pe atunci in Fr), deci ne-a dus toata afacerea la vreo 100€. Asta e, alta data sa-mi fie invatare de minte... cu legislatia romana trebuie sa fii vigilent si sa te informezi pt ca se dau legi peste noapte (legea respectiva fusese introdusa din Ian 2006)

Bafta multa si calatorie placuta



Mami de David (18.11.04)

Mergi la inceput