Când copilul nu aude şi nu vede…

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristina_t spune:

andruscka, testul de potentiale vizuale evocate indica daca ochiul vede ceva ... daca ar vedea ceva lumina, tot ar fi bine, pentru ca ar ajuta-o sa se orienteze in anumite situatii. La doctorul Burloiu poti face acest test, iti pot da adresa daca vrei.

Despre cipuri si celule stem am mai citit si eu, totusi pana in momentul cand vor depasi stadiul de SF vreau sa fiu la curent cu ceea ce se face ACUM in lumea civilizata pentru a-i putea ajuta pe acesti copii sa creasca si sa functioneze cat mai normal. Noroc cu internetul si cu oamenii care publica chestii din acest domeniu. Exista foarte multa informatie despre cresterea si educarea copiilor cu vedere partiala sau cu cecitate, din pacate nu in romana. Sper ca te descurci in engleza si ca iti poti face putin timp sa o cauti; majoritatea documentelor si linkurilor pe care le am eu se refera la copii cu vedere partiala, dar daca nu ai cautat deja iti pot sugera cateva cuvinte cheie cu care sa incepi. Mie mi-a prins foarte bine sa vad ca exista numeroase dispozitive speciale care ii ajuta in viata de zi cu zi, acasa, la scoala, la servici etc. Si ca multi asemenea oameni duc o viata independenta, unii au de exemplu meseria de profesor (exista si un profesor renumit la noi, dl. Vasile Adamescu, orb si surd - am ascultat odata un interviu in care elevii dansului povesteau cat de cald si de vesel este dnul profesor).

Despre gradinita - este speciala pentru nevazatori ? exista personal specializat care face de exemplu "lectii" de orientare si mobilitate pentru acesti copii, sau educatie senzorial-perceptiva ? te intreb pentru ca stiu ca de asta ar fi nevoie, totusi la mine in oras neexistand scoala speciala nu sunt nici specialisti in asa ceva.

Despre parapareza , recuperare, si semnele de intrebare referitor la alte posibile probleme, probabil trebuie sa ceri sfatul unui specialist - poate unul diferit de cel la care ai mers pana acum. Sunt fete pe topicul DC...altfel care iti pot recomanda pe cineva (sper). E adevarat, din cauza lipsei de vedere motivatia de a merge si a explora scade foarte mult... in general cred ca ti-ar prinde (ne-ar prinde) foarte bine sfaturile cuiva cu experienta in problema asta, eu din pacate nu am intalnit deocamdata aceasta persoana, asa ca ma bazez pe net, si incerc sa invat.
Uite un link gasit azi cu multe referiri la problemele copiilor nevazatori in primii ani de viata
(http://www.fpg.unc.edu/~edin/secure_docs/documenti/OM1.cfm) - la fiecare din capitole poti citi "Session Notes" ca sa-ti faci o idee.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andruscka spune:

multumesc pentru informatii cristina
Andra din ce am observat noi zareste putin lumina, am descoperit intamplator asta, pentru ca am observat ca se uita spre bec.
Prima data cand ne-am dat seama ca zareste lumina a fost anul trecut cand am vazut-o ca a intins manutele spre o lampa de veghe.
Am tot testat-o cu acea lampa de veghe si am vazut ca se intinde spre ea.
Dar doar atat, nimic mai mult.
Oricum inainte de operatie cand am aflat diagnosticul i-am pus bietului copil lanterna in ochi sa vedem daca reactioneaza.
Cand ni s-a spus prima data diagnosticul am crezut ca-i nebuna doctora si ne-am incurajat si eu si sotul meu sa mergem la un alt doctor pentru ca ne asteptam ca prima doctora sa se fi inselat.
In ziua cand am aflat diagnosticul eu alaptam, iar dna Dr.Nascutzi de la IOMC i-a spus sotului meu despre dezlipire de retina. Mie nu au vrut sa-mi spuna, insa l-am vazut pe sotul meu plangand si mi-am dat seama ca e ceva in neregula.
L-am intrebat ce s-a intamplat,el nu a vrut sa-mi spuna, si in drum spre casa el conducea si-i curgeau lacrimile si nu voia sa-mi spuna, dar nu s-a inteles cu mine si atunci mi-a spus dar ceva evaziv.
Cand am ajuns acasa mi-a povestit tot, iar a doua zi tin minte si acum era de Sf.Mihail si Gavril in 2002 am mers la spitalul de oftalmologie la dr.Balta care ne-a confirmat diagnosticul.
Iar eu din ziua aceea nu am mai avut lapte.
Copilul plangea de foame si eu nu intelegeam de ce?
Si abia atunci mi-am dat seama de ce.
Andra merge la o gradinita speciala pentru nevazatori, imi pare rau ca nu am dus- mai demult, dar nimeni nu ne-a indrumat.
Intamplator am gasit acest centru pe internet, si sunt multumita.
Andra are o luna de cand merge la gradinita si se vad progrese cat de mici, ii place.
Iar maine avem serbare.
E prima ei serbare si nu prea stie ce se intampla.
Nu va spun cat suntem noi de emotionati!
Abia astept sa vina ziua de maine si sa facem fotografii cu toti copii (nu sunt multi doar patru iar Andra e singura fetita).
Ce nu-mi convine la gradinita care de fapt se numeste centrul ESMII este prrogramul, doar de la 8-12.
Oricum tot e ceva si ma bucur ca e foarte aproape de mine, doar o statie de tramvai. Mergem pe jos pana la gradinita, iar cand ne intoarcem tot pe jos si mai urcam si scarile pana la etajul 5.
Andrei ii place sa urce scarile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina_t spune:

la adresa de ieri, exista la fiecare din cele 5 sessions, o chestie numita "Orientation and Mobility Vignettes" (de exemplu http://www.fpg.unc.edu/~edin/secure_docs/documenti/O&M/docs/3/Handouts/PDF/O&M_3_Handout_A_Vignettes.pdf) care contine exemple despre ce se poate face acasa in situatii concrete din viata de zi cu zi pentru a -i incuraja pe acesti copii sa exploreze, etc.

Mai am un link(http://unesdoc.unesco.org/images/0008/000828/082892eo.pdf) iti poate da idei despre ce activitati poti face cu copilul pentru a-si dezvolta si folosi la maxim auzul, pipaitul, mirosul pentru orientare, deplasare etc. Si afli si niste cuvinte cheie cu care poti cauta mai departe informatie. Nu cred ca are importanta ca textul e vechi de 20 de ani - daca ar fi mai nou ar mentiona poate chestii prea high-tech care nu exista la noi din pacate.

Imi pare bine ca Andra vede lumina, poate o percepe si pe cea naturala puternica? Din cate am citit, daca poate sesiza directia din care vine lumina, asta o va ajuta la orientare (se poate si sa simta doar ca e lumina, , fara sa-si dea seama dincotro vine, adica sa poata spune de exemplu ca s-a schimbat ceva atunci cand o asezi cu fata spre fereastra/bec fata de atunci cand e cu fata spre perete). Eu tot as zice sa ii vezi si pe dr. Burloiu, dinsul vede multi asemenea copii si poate mai vine cu vreo informatie noua.

Ce bine ca ai aflat despre aceasta gradinita! a fost mentionata si pe "DC...altfel" dar fara alte detalii - este o gradinita particulara? are vreun site ceva? ma intreb cine lucreaza acolo, mie mi s-a parut ca exista foarte putine persoane pregatite in domeniul educatiei copiilor nevazatori, si credeam ca toti sunt concentrati in scolile speciale (de stat). Exista si instructori din strainatate acolo ? de exemplu stiu ca la gradinita despre care vorbea Witchie dau o mana de ajutor niste doamne din Anglia, si asta mi se pare excelent, dansele venind dintr-o tara cu multa experienta in asta.

Succes cu serbarea, si noi avem saptamana viitoare mari emotii :-).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andruscka spune:

Multumesc pentru informatii. O sa intru pe aceste adrese si o sa vad despre ce-i vorba;
Eu cu engleza stau mai prost, la franceza ma descurc (pentru ca am facut franceza 14 ani in scoala).
Aceasta gradinita este particulara dar nu are deocamdata nici un site.
Am uitat sa-ti spun ca Andra reactioneaza si la lumina solara
Isi pune manutele la ochisori cand este soare prea puternic.
Eu am niste rezerve in privinta medicilor din Romania, nu sunt multumita deloc de ei.Mai sunt si exceptii ce-i drept.
Ne pregatim pentru serbare, azi ne-am intalnit toti parintii copiilor de la gradi si ma uitam ca sunt toti emotionati.
Cristina tu din ce localitate esti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina_t spune:

hei, tocmai ce am mai completat mesajul de dinainte :-)
din Craiova

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina_t spune:

of in franceza am gasit mai putina informatie ... dar parca am pe undeva si nite termeni pe care ii foloseam cand cautam pe google.fr

dar poti incerca sa traduci textele de la acele vignetes pe www.freetranslation.com (sau pe altul similar) din en. in fr.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andruscka spune:

Cristina tu ai fost la dr.Burloiu?
Eu anul trecut am mers cu Andra Maria la dr.Filip la spitalul militar, dar acum nu mai e acolo si mi-a recomandat un alt doctor dr.Stefan.
Mie mi-a placut de el cum ne-a vorbit.
Mai mergem la el cam prin ianuarie-februarie cand trebuie sa-i masuram din nou tensiunea oculara si cand trebuie sa-i faca din nou anestezie.
Mititica nici nu ne lasa sa-i atingem ochisorii si ce ma doare e ca Andra sta mai tot timpul cu manuta la ochisorul stang.
La ochisorul stang i-am facut operatia pentru dezlipire de retina, pnetru ca la ochisorul drept avea deja doua operatii de glaucom la interval de o saptamana, iar dr.din Belgia mi-a spus sa ma gandesc foarte bine daca vreau s-o operez din nou.
Eu am stat in Belgia doua luni, pentru ca am stat la o familie si nu m-a costat nimic cazare sau mancare.
Noi am strans banii pentru operatie prin intermediul unui post de televiziune si asa am fost vazuti si de romani cu suflet din afara.
Asa i-am cunoscut si pe prietenii mei din Belgia (familia la care am stat).
Inchipuiti-va ca am plecat in Belgia pe 27 nov.2002 si ne-am intors pe 3 ianuarie 2003 ca sa mai luam bani ca nu ne ajungeau, am plecat iar in Belgia pe 7 ianuarie si ne-am intors pe 25 ianuarie (pe 22 o operase de dezlipire de retina).
Eu am ramas impresionata de felul cum se poarta acolo medicii cu tine si nu numai medicii ci si intreg personalul.
Sotul meu nu a putut sa stea decat 10 zile, si va dati seama cum m-am simtit eu in seara de revelion departe de casa si de sotul meu.
Ca ala nu mai revelion nu a fost.
Si dupa ce ca trebuia sa stau numai pe drumuri cand la spital cand acasa (spitalizarea era foarte scumpa si ca sa mai facem economii am recurs la aceasta metoda) Andra a mai si racit in Belgia si eu pe data de 26 dec.2002 ma internam cu ea in spital (si eu pe 28 aveam biletul de intoarcere la avion) si am iesit cu ea din spital exact pe 31 decembrie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andruscka spune:

Cristina anul trecut am fost cu Andra la spitalul Marie Currie pentru ca am vrut sa-i fac un EEG, iar doctora de acolo s-a uitat ciudat la noi, si ne-a spus ca nu e nevoie ca fetita nu are nimic.
Cred ca trebuie sa mai merg si la un alt doctor, pentru ca aceasta doamna doctor al carui nume imi scapa acum ne-a spus ca e normal ca un copil care nu vede sa se poarte asa si ca din cauza asta merge mai greu.
I-am spus ca am facut si gimnastica de recuperare si ghetute ortopedice si ne-a spus sa continuam daca vrem.
Ce sa mai intelegi?
Am observat ca Andra la gradinita merge singura pe langa perete in schimb acasa nu vrea ii este frica.
Si incerc si-i explic ca nu se intampla nimic, si nu vrea, intra in panica si se agata de mine.
Ce sa fac?
Cum sa-i explic?
Face doar ceea ce-i place.
Ii plac foarte mult povestile si reclamele.
Fetita ta Cristina pe care din intamplare o cheama si Maria ca si pe Andra cum se comporta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

andruscka, bine ai venit pe forum!
De ce crezi ca-i e frica Andrei sa mearga pe linga perete acasa? Sint lucruri in drum?
Voiam sa te intreb, ce jocuri speciale are ea? La scoala/gradinita va invata Braille?
A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andruscka spune:

Andrada nu stiu de ce Andrei ii este frica.
La gradinita merge pe langa perete dar acasa nu vrea.
Nu am foarte multa mobila in casa tocmai din cauza asta ca sa nu se loveasca, am un perete pa care nu este nimic si totusi nu vrea sa mearga, incepe sa planga si se agata de mine.
Am primit azi la serbare un joculet cu niste bilute pe care le poti muta.
Jocuri speciale si carticele pentru ea nu am deocamdata dar am niste prieteni in Belgia care au spus ca o sa-mi trimita.
Dna educatoare ne-a spus ca se gasesc foarte greu jocuri pentru ei si chiar ne-a sfatuit daca avem rude sau prieteni afara sa luam legatura cu ei ca sa ne ajute.
Deocamdata la gradinita e abia la inceput si invata sa "vada" cu manutele.Pipaitul la Andra nu este atat de dezvoltat ca sa zic asa comparativ cu auzul de exemplu.
Nu ne-a sfatuit nimeni pana acum cum sa ne comportam cu ea, insa la gradinita am primit foarte mult ajutor.
Andra are abia o luna de cand merge la gradinita si se vede o schimbare.
E dornica sa ajunga la gradinita si am vazut ca ii place.
Incercam si noi sa o ajutam cum putem.
La gradinita este un baietel care stie deja literele in Braille, dar el vine de aproape doi ani la gradinita.
Am vorbit cu parintii lui si mi-au spus ca si el la inceput era la fel ca Andra si sa avem rabdare ca in timp se vor vedea rezultatele.

Mergi la inceput