Scoli in Germania

Scoli in Germania | Autor: dori

Link direct la acest mesaj

Dragi mamici din Germania, ce stiti despre scolile de pe aici? Fiica mea mai are un an de gradinita si dupa aceea trebuie sa mearga la scoala. Iar eu deja am emotii. Pana acum nu prea am aflat mare lucru despre activitatea din scoli. Tot ce am vazut este ca se tot discuta despre rezultatele mediocre obtinute la testul Pisa, deja sunt doi ani de atunci (cred). Asa ca va rog, daca stiti ceva despre ce se intampla in scoli, povestiti-mi si mie. Bitte!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iris spune:

draga dori, din cite am auzit eu de la mamici romince care au copii in scoli aici, e ceva mai lejer decit in romania, adica in primele clase ajung la scris-citit cursiv, dar in mod placut,ca o joaca, fara teme prea multe...clasa intii e cam ca grupa pregatitoare din ro; matematica e si ea lejera si toate materiile se invata dupa manuale foarte accesibile, de genul cursului de germana pt straini, cu poze si intrebari lejere dar care repetate duc totusi la acumulare; mie asa mi-au lasat impresia cartile pe care le-am vazut; pentru o mamica din romania pare prea usor, dar eu una ma bucur, manualele din ro mi se par stupide si criminale de-a dreptul, sa ma scuze autorii lor; din cite am inteles, de la mamicile pe care le aud comentind ar fi de rau ca nu li se cere prea mult elevilor si atunci acestia se lasa pe tinjala dar nu stiu cit adevar e in comentariul asta...

cred ca stii ca separarea elevilor pe scoli de diverse categorii se face dupa clasa a 4a si de asta e important sa aiba calificative bune in scoala primara; de fapt trebuie atentie si la scoala primara, adica sint scoli bune si mai putin bune, dupa calitatea elevilor si a profesorilor, ca peste tot in lume; trebuie sa te interesezi cum stau lucrurile la fata locului, intrebi pe cine gasesti si incerci sa duci copilul la o scoala cu profesori buni; din cite am inteles poti sa iti alegi scoala dar daca duci copilul la o scoala mai indepartata de casa trebuie sa declari ca are cine il duce-lua de la scoala; unele scoli au si supraveghere dupa ore, dar numai pentru copiii ai caror parinti lucreaza ; a fost o faza draguta cu o prietena care vroia sa isi dea baiatul la o scoala cu supraveghre dupa ore dar nu avea nici o persoana care sa semneze chestia cu dusul-luatul , si atunci directoarea care era speriata ca nu are destui elevi i-a spus ca ii gaseste ea o vecina a scolii care sa semneze tzidula...si uite cum se rezolva citeodata problemele...

cred ca te-am ametit si nu te-am prea lamurit..

tschuess

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dori spune:

Multumesc Iris!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rici35 spune:

Draga Dori,

uite noi chiar ne zbatem cu problema asta. Baiatul nostru Andreas a terminat clasa 1-a si acuma bineinteles ca incercam sa facem un bilant...
Eu cred ca nu este de loc pozitiv. Studiul Pisa de fapt a aratat clar cum ne sunt copii... Se alineaza cam la cei mai prosti din lume. Dupa primele rezultate anul trecut s-au facut mari progrese. Anul acesta au mai picat un loc in jos.
Dar daca vei avea copilul la scoala iti vei da seama care este problematica.
Andreas mai are si norocul sa fim in un cartier cu multi straini, asa arata si clasele.
Le-au bagat numarul maxim de 29 de copii in o clasa. In clasa 1-a. 10 din ei deabia stiu germana. Scoala de regula se termina la 11 si 15 minute. Teste nu au dat mai tot anul, asa ca nici macar nu stii cum iti sta copilul.
La 29 de copii au avut 11 agatatori la cuierul de haine.....
De jumate an nu mai au educatie fizica ca lipseste profesorul.
M-am plins la ministrul ce se ocupa cu invatamintul. Ca urmare mi-a trimis scrisoarea direct la adresa directoarei, cu tot cu adresa mea.. Si apoi au pus cuiere pentru toti copii si restul a ramas la fel. Mi-a spus ca din studii se vede ca calitatea invatamintului nu depinde de numarul de elevi din clasa.....
In plus pe cel putin jumate din parinti nu ii intereseaza ce fac copii la scoala... Mai e doar de plins...
Cei de la scoala spun ca de la ei 36% ajung la Gymnasium... Un procentaj bun... Dar nu stie citi reusesc sa ramina la Gymnasiu... Aici e problema.

Oricum trebuie facut f mult cu copii acasa, ca altfel vai de ei.

Cu drag

Rici




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dori spune:

Multumesc Rici pentru mesaj. Dar daca nu se dau teste (cel putin in clasa I), spune-mi te rog cum sunt evaluati copiii, dupa temele pe care le fac acasa sau cum...
Iar faza cu am mai auzit-o si la alti parinti, care au indraznit sa spuna cate ceva.
Si e adevarat ca la Gymnasium ajung cei mai buni copii, dar nici despre Gymnasium nu am auzit de bine.
Mult succes lui Andreas si sa ne mai povestesti ce mai face la scoala. El ce parere are despre scoala?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rici35 spune:

Hallo Dori,

ei primesc ceva caracterizare, scrie in cuvinte ca sunt buni, sau nu, unde au deficiente, sau daca nu sunt atenti. Dar o evaluare ca parinte reusesti sa o faci in mod foarte limitat.
Mai ales ca nu prea ai nici cum sa vezi Zeugnisele alea de la alti parinti.. ca le pazeste fiecare parca ar fii aur :)))
Cu ajunsul la Gymnasiu e in felul urmator:
Ei trebuie sa aibe macar 2,33 ca sa intre acolo. Si aici in Nürnberg zice ca media de a intra in Gymnasiu este de 36 la suta. Si la scoala unde e Andreas e la fel, se inscrie in medie. Dar asta e o prostie... De profesori depinde acest procentaj, ca doar ei dau notele. Dar cind ajung la Gymnasiu vezi cit sunt de prosti cei din o anumita scoala, intelegi??? Acolo de sunt slabi zboara, si numai bine te trezesti cu ei in Real sau chiar in Hauptschule.... Deci aici e problema. Chiar daca au note, in clasa a treia, sau a patra, asta nu spune cum sunt e de bine pregatiti fata de cei pe care ii mai intilnesc la Gymnasiu, ci spune doar cit de bine sunt ei pregatiti fata de copii din scoala in care sunt, ba chiar din clasa in care sunt. Nu exista cum stiu eu teste ce se da la toti la fel. Testele depind de invatatoare. Surpriza vine cind ei sunt la Gymnasiu.
Oricum noi facem asa incit ii dam la Andreas exercitii in plus fata de ce are el tema... Dar sunt unii in clasa care in clasa 1-a nu isi fac temele.... Si unii se pling, ca trebuie sa ii lasam sa fie copii.... Te miri ce parinti exista... Dar se vad rezultatele la PISA.
Oricum cu dat in plus, asta sa faci de la inceput, ca dupa aia ei nu mai vor, si numai circ ai cu el.

Parerea lui Andreas despre scoala. O iubeste pe invatatoare, se duce cu drag la scoala si cam invata bine.. desi e greu de evaluat cum sta el. Dar parerea lui despre scoala, mai ales la virsta asta nu ma intereseaza decit in mod marginal.. el in plus nu are posibilitati de comparatie.

Cu drag Richard

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katink spune:

Am gasit si eu cateva informatii despre scolile din Germania. Este un citat (asa ca am pus ghilimele de rigoare), textul e scris de o profesoara de chimie, romanca, plecata de cativa ani in Germania...

"In clasa a IV-a se dau teste si se "hotaraste" la ce tip de scoala va merge copilul mai departe. Profesorii nu decid singuri,parintii au decizia finala.Dupa cele 4 clase exista 4 tipuri de scoli care pot fi urmate:

1.Hauptschule.E o scoala generala pana in clasa a 9-a.Copiii de aici sunt deobicei f.f. slabi,la sfarsitul scolii nu stiu sa scrie bine cateva fraze.Pana si programa scolara e f. usoara.Dupa absolvirea acestei scoli,pot face o scoala profesionala dar nu pt. toate meseriile(de exemlu pt. electrician sau asistenta medicala ai nevoie de 10 clase-vezi pct.2)

2.Realschule.E o scoala generala de 10 clase cu o programa mult mai complexa decat Hauptschule.Cu absolvirea acestei scoli poti sa faci orice scoala profesionala si apoi chiar sa faci facultate cum ar fi ingineria.Nu poti studia la universitate fara" bac"(Abitur) dar poti studia la alte institute de invatamant superior.

3. Gymnasium. E un fel de liceu ca la noi numai ca incepe din clasa a 5-a si acolo merg numai copiii cei mai buni.In aceste scoli fac 13 clase(cei care pot,cei care nu fac fata se pot opri dupa 9 sau 10 clase) apoi isi dau "bacu"-Abitur.In Germania sunt f. bine vazut cei cu "Abi"caci e destul de greu sa faci fata cerintelor (cum era la noi in liceele bune,pe vremea noastra).Bineanteles ca cei cu "Abi" pot gasi usor un loc de munca,pot face orice fel de colegiu profesional si pot studia inclusiv la universitati.

4.Gesamtschule. E o combinatie intre toate celelalte forme de invatamant si cea pe care as recomanda-o cu cea mai mare incredere pt. copiii inteligenti dar mai putin silitori,mai lenesi.Aici se pot opri dupa 9 clase,dupa 10 clase sau pot face 13 clase si sa-si ia "Abi".Diferenta intre Gymnasium si Gesamtschule e ca aici sunt clase mai slabe si clase mai bune,aici te poti muta de la o forma de invatamant la alta(in cadrul aceleesi scoli) si sa nu uitam ca intre formele de invatamant sunt diferente si la programa scolara.Daca un copil e la Gxmnasium si nu face fata va fi marginalizat de ceilalti copii,in cazul in care este dat afara.

In privinta diferentei intre scoala romaneasca si cea germana...Am sa iau exemplul unuia din obiectele predate de mine:chimia.Dupa clasa a 10-a -copiii isi aleg un grup de obiecte de baza si pot avea sau nu chimia intre obiectele alese.Chiar si cei care si-au ales chimia nu fac in liceu (desi sunt 13 clase) mecanisme de reactie.Sunt amintite si chiar pe scurt explicate dar nu un an scolar ca la noi.Pe de alta parte au in primii 2 ani de chimie lucruri generale despre apa,mediu inconjurator si f.f.f. multe aplicatii din viata de zi cu zi fara sa intre in sistemul periodic,grupe,perioade si tot ceea ce noi deja am facut in clasa a 7-a.Asta fac abia in clasa a 9-a.
Deci pe de o parte e f. bine ca nu sunt asa de multe informatii "savante"pt. copii si ca pot ramane cu ceva esential din toata povestea.Cei care vor pot in urmatorii doi ani si mai ales in treapta a 2-a sa invete mai mult dintr-un domeniu.Pe de alta parte,mi se pare ca se dau prea rar si prea putine teme pt. acasa.(Noi aveam la mate,chimie sau fizica cate un capitol de culegere odata).Principiul de aici este:nu obosi si nu plictisi copilul.Lasa-l sa gandeasca singur daca vrea sau nu sa invete ceva,ceea ce pt. copii de 10-11-12 ani e cam devreme."

Cam atat am gasit eu,sper ca nu v-am plictisit.
Numai bine,
Katink

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dori spune:

Rici si Katink, va multumesc pentru informatii.

Cu drag,
si ioana (nerabdatoare sa devina scolarita)

Mergi la inceput