Obiceiuri romanesti de la nastere la mot/turta

Obiceiuri romanesti de la nastere la mot/turta | Autor: ancamini

Link direct la acest mesaj

Noi cand am fost prima data pusi in aceasta situatie nu am stiut nimic, noroc cu batranii care mai stiu cate ceva. Pentru a nu pati ca noi va impartasesc ceea ce stiu eu.
Obiceiurile romanesti (ortodoxe) legate de inceputul vietii unui copil marcheaza mai multe momente: nasterea, botezul, motul sau turta.

La nasterea unui copil, in prima zi de viata, o bunica sau viitoarea nasa a copilului se duce la preot cu o sticla de apa pe care preotul o sfinteste, tinind o mica slujba. Aceasta se numeste "apa copilului", ea fiind folosita de-a lungul primelor 40 de zile de viata ale copilului, picurand din ea in fiecare seara in baia copilului, astfel incat sa ajunga 40 zile. De asemenea mama copilului poate, din cand in cand sa mai bea cate o gura din aceasta apa.
In ce-a de-a 3-a seara, in casa unde s-a nascut cel mic (sau unde urmeaza sa fie adus din spital), o camera, unde va dormi neaparat cineva (tatal copilului), se pregateste pentru ursitori.
Pe o masa se aseaza o tava cu tot felul de obiecte care semnifica diferite calitati sau insusiri cu care va fi inzestrat nou-nascutul (aur, bani, carti, pieptan, ceva dulce, etc) sau eventuale profesii care-i vor fi ursite (foarfeca, creion). Pe masa se mai aseaza o oglinda si un pahar cu vin.
La 40 de zile de la nastere (6 saptamani) mamei trebuie sa i se faca o scurta slujba de catre preot care se numeste molifta. Cu aceasta ocazie preotul va spune cateva cuvinte si pentru bebelus.
Dupa aceasta data poate fi programat botezul copilului, daca nu s-a infaptuit deja din motive medicale.

Pentru botez sunt necesare, inafara de programarea la biserica si la restaurant, de urmatoarele:
pentru popa - un sapun si un prosop de dimensiuni medii, care raman la biserica (achizitionate de parinti)
pentru copil - lumanarea de botez, un obiect din aur (cercei pentru fetite), trusoul copilului format dintr-un set complet de hainute si accesorii neaparat noi, panza de mir(in care va fi prins de nas dupa scufundarea in apa), un prosop de dimensiuni mari(cu care va fi de asemenea invelit dupa momentul afundarii in apa) si o fasa( o banda subtire si lunga de aprox 1m care este folosita de preot), o sticluta cu ulei cu care va mai fi uns copilul acasa (costul acestora este suportat de nasi, precum si taxa de la biserica).
Trebuie sa stiti ca la biserica trebuie sa aveti certificatul de nastere al copilului de care are nevoie popa pentru o inregistrare.
A 2-a zi dupa botez va avea loc un alt moment important, organizat de obicei acasa, intr-un cadru mai restrans si la care trebuie sa participe nasii. Este vorba de prima baie a copilului pe care o va face nasul/nasa prin care "se ia mirul copilului" cu care a fost uns de popa la botez. In centrul unei incaperi mari se aseaza cadita cu apa calda in care nasa, in timpul unei urari pe care o face noului crestin, aseaza diferite obiecte (aur, dorindu-i sa nu duca lipsuri, zahar pentru o fire placuta, condimente pentru complexitatea caracterului, un banut de argint, sare, etc), apoi panza de mir si fasa. Copilul este spalat in aceasta apa de nas, care continua sa-i ureze cu voce tare toate cele bune de fata cu ceilalti invitati. Dupa baie copilul este imbracat cu un alt set de lucrusoare noi, achizitionate in prealabil tot de nasi. Apa de la mir trebuie imediat dupa baie sa fie folosita de mama copilului la udatul florilor sau a pomilor. Se spune ca aceasta apa este foarte buna pentru vraji, de aceea trebuie sa nu fie pastrata sau lasata la indemana altor persoane, ci folosita imediat.

Motul sau turta este o petrecere care se organizeaza de obicei la varsta de un an, dar, daca acest lucru nu este posibil, poate sa fie organizata pana la 3 ani ai copilului. La acest eveniment nasii au indatorirea de a face cadou finului lor cate un obiect din tot ce foloseste el la acea varsta (un set de hainute complet, diferite accesorii, un obiect de aur, jucarii, etc).
Daca este vorba de o fetita i se rupe turta (o turta dulce pe care o cumpara mama sau bunica) deasupra capului, in bucati care se impart la toti invitatii. Daca este baietel se impleteste o codita si se leaga cu o panglicuta (pentru a putea fi pastrata usor) si se taie de catre nas. Pana la aceasta data baiatul nu trebuie sa fie tuns niciodata.
Copilul este pus sa aleaga 3 obiecte de pe o tava pregatita anume dinainte. Tava sa fie preferabil din argint si pe ea sa se aseze similar ca la ursitori: aur, bani, carte, creion, ruj, pieptan, foarfeca, pahar cu vin, oglinda,etc. Dupa aceasta copilul este ridicat intai de nasi, de bunici si mai apoi de tata si "dat de grinda" facandu-i-se tot felul de urari.

In afara de aceastea mai exista o multime de obiceiuri, dar in functie de posibilitati si de intelegerile dintre parinti si nasi acestea pot fi schimbate.
Mai aveti nevoie de BUNA DISPOZITIE si sa aveti grija, daca plange bebe sa nu cumva sa-l stranga vreo hainuta de vreo manuta, cum am patit noi de-a plans copilul toata petrecerea si nu stiam ce are.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Multumesc ca ne-ai impartasit si noua din traditiile romanesti ca sunt multe despre care nu stiam lucruri clare.

E o idee buna, dar nu sunt sigura ca nu exista deja un subiect cu asta.

Sanziana & Marina (03/10/2004) Cand s-a nascut Marina... Poze

Dragostea ne-a fost data ca sa invatam sa ne depasim egoismul, sa invatam sa ne pese mai mult de altcineva decat de propria fiinta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ancamini spune:

Am observat si eu ca mai sunt informatii despre unele dintre momente, dar cred ca eu le-am trecut in revista pe toate. M-am lovit si eu de lipsa de informatii si daca la o nunta stiu mai toti cate ceva, la un botez doar cei trecuti prin asa ceva stiu. Traditiile noastre sunt din ce in ce mai mult pe cale de disparitie chiar in orasele mai mari. Stiu ca sunt foarte multi membrii din diaspora care cred ca ar avea si mai mult nevoie de informatii de acest gen.
Am uitat sa va spun ca la botez, la biserica trebuie sa prindeti in piept invitatilor cruciulite asa cum la nunta se pun flori. Acestea trebuie sa fie insotite de fundite conform sexului celui care se boteaza.
Bafta si ditractie multa
Anca mama lui Ghi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madalina_c spune:

Dar...ce stiti despre un eventual cadou pentru nasi cu ocazia petrecerii de luare a motului?Se ia ceva sau cum se procedeaza?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralualexandrei spune:

Eu nu am auzit ca la motz sa se faca cadouri nasilor insa trebuie sa recunosc ca finii mei m-au surprins si in ciuda rugamintii mele tot ne-au cumparat ceva.Doua seturi superbe de farfurii,dar chiar nu era nevoie pt ca tot ce am facut am facut din tot sufletul si cu toata dragostea.

Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3
Vreau sa nu mai fiu diferit!!!!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorellay spune:

si eu i-am luat nasei lui codrin un cadou la 1 an al lui.Ceva simbolic si sa aiba amintire!

Sorana de Diana (10.11.2008) si Codrin (15.02.2005)
Where there's a will there's a way!

www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[ Codrin]

www.hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=215017846&albumId=292622548" target="_blank">[ Diana]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns samira33 spune:

fetelor ,peste putin timp vam fi nasii de botez ai unui baietzel.
e prima data cand botezam asa ca am ceva nelamuriri...pe care sper sa le elucidez cu ajutorul vostru

asadar...ce obiect de aur ii cumparam baietelului???fetitelor am inteles,le luam cercelusi...dar baietilor???...ca varianta bratara nu-mi suna prea bine
poate ma ajutati cu alte idei

multumesc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abramburika spune:

samira - si eu stiu ca o bratara "merge" la baietel. Normal ca nu cu floricele, fluturasi si alte alea, ci simpla, eventual cu o placuta de aia mica cu numele lui. Iar daca nu vrei bratara, atunci un latisor cu un pandativ (cruciulita, initiala, zodie ... ce vrei tu).

Noi am dat cadou nasilor si la mot.

Si acum vin si eu cu o intrebare, ca sa nu mai deschid sb. separat. Urmeaza sa luam motul si noi la finututl nostru ... bun, dam un rand de hainute, bani, un cadou ... dar prin partile noastre se obisnuieste si tava cu diverse obiecte sa-si aleaga copilul. Si cica asa "se vede" viitorul copilului. Nu cred prea mult in asta, dar asa, ca distractie, imi place obiceiul. Nu ma intereseaza conotatia traditionala etc. Ce pun pe tava la baietel? Bani, pix, carte ... si mai ce?
La o fetita se mai pun oglinda, ruj, bijuuri ... deci chestii de-astea mai "feminine". Da' la baietel ce mai pun???

La noi n-am auzit de turta.



Inteleptul nu spune tot ce stie, iar prostul nu stie ce spune.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Surubelnitza,mousul de la pc,stiu eu ce tehnicarii,dar sa stii abramburiko ca potzi pune si oglinda si pieptan!Asa se vede "cit de cochet va fi"!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SoriLea spune:

Vin si eu cu o intrebare, ca sa nu mai deschid alt subiect.

Se apropie data cand puiul meu v-a face 1 anisor si trebuie sa-i luam motul.
Am sa explic putin pt a fi mai bn inteleasa.
El e nascut pe data de 11 si cade intr-o marti. Eu m-am gandit sa facem petrecerea sambata pe 8, dar surpriza, nasul a pus botezul baietelului lui, chiar atunci. Eu acum ce sa fac, cand e mai bn sa fac petrecerea, inainte sau dupa acest eveniment? E bn sa facem inaintea imliniri varstei?

Multumesc anticipat

Lucrul important este acesta...sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai, pentru ce ai putea sa devii. Charles Dubois


SoriLea - MAMI DE RAZVANEL

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralualexandrei spune:

Sincer eu nu am tinut cont de ceva anume cand am fixat petrecerea de motz,am facut-o in ziua in care toti cei dragi mie au putut participa asa ca daca o pui in sambata urmatoare nu cred ca are vreo importantza, decat ca nasul o sa aprecieze.


Andra ,mamica lui Robert , a Mariei si a lui Eduard Ionutz album no1 album no2 albumul no3
Vreau sa nu mai fiu diferit!!!!


Mergi la inceput