in camara, pentru iarna

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Ulei aromat cu coaja de portocala

Ingrediente: 300 ml ulei de masline extravirgin, 1 cub zahar, 1 lingurita boabe de piper negru, 1 portocala, 5 cuisoare, cateva boabe de ienupar

Se toarna intr-o sticla sterilizata uleiul, se adauga zaharul, piperul si coaja de portocala taiata in spirala. In coaja de portocala, din loc in loc, se infig cuisoarele. Se adauga boabele de ienupar si se inchide sticla ermetic.
Se lasa sa se macereze la rece 1 saptamana. Dupa ce se strecoara, se poate pastra la rece 2-3 saptamani. Este bun pentru toate salatele verzi.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Ulei aromat cu petale de trandafir

Ingrediente: 2 lg. petale de trandafir (curatate cu o hartie imbibata in otet), 1 fir de lavanda, 300 ml ulei de masline extravirgin

Se pun petalele de trandafir, impreuna cu lavanda intr-o sticla sterilizata. Deasupra se toarna uleiul, se inchide sticla ermetic si se pune la rece 1 saptamana. Se strecoara si se pastreaza la rece 2-3 saptamani.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana-alexia spune:

Salut, as vrea sa pun ardei gras pentru umplut la borcan(in congelator deja nu mai am loc), dar nu stiu cum sa fac.Stiu ca trebuie oparit dar mai departe ce sa-i mai pun ca sa reziste?
Ma poate ajuta careva cu vreo reteta?
DANA & ALEXIA (12.06.2005)
poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lulu77 spune:

dana , , eu ardeiul ptr umplut il pun la congelator fara sa il oparesc , de vreo 2 ani , din mai mult emotive , ori mi se rupea , se spargea ,ori se " flescaia" , ori carnea nu se fierbea si ardeiul era deja praf facut .
Mama pune de ani de zile asa la congelator, si eu acum sunt foarte multumita .
Stiu ca in borcane ii pui opariti in saramura cu apa si sare si conservant.
Il speli , il cureti , il pui la scurs ,la uscat pe o carpa ,si apoi ii pui in pungi ,cate bucati vrei .
E drept , ocupa destul de mult loc ...dar sunt mult mai buni .

"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:


Bun subiect, si cu toate ca am renunt la multe inca mai pun muraturi.

Dorsilia, cand faci compot cu altii indulcitori decat zaharul vezi care e raportul de concentratie. daca la un borcan de 800 g se pun 2 linguri zahar ..ca o regula de trei simplu.
Umplem borcanul de fructe...ca apa mai pot pune si la iarna pt a mari cantitatea de sirop si dupa ce a inceput sa fiarba doar 15 minute le mai lasi pe foc (ca doar nu au oase) si fructele raman mai tari.
Nu foloseam nici despartitori (carpe) si le scoteam din oala doar daca aveam o noua serie..altfel le lasam la racit in vasul acoperit.


Ardei copti la borcan. Sunt foarte buni si ii prefer celor congelati din motive ca sunt uituca. Cand am nevoie de ei ii manac in secunda urmatoare, nu astept sa se dezghetze.

Ardei capia copti fara seminte si coji se aseaza in borcane oki, se pun peste ei un amestec de otez cu sare (de regula foloseam otetul ramas de la gogosari: 10 kg de gogosari, 1 kg zahar, sare si 1 l otet etc)se sterilizeaza si sunt perfecti.

Buna ideea cu uleiul si ardeiul iute .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

quote:
Originally posted by roxanaz

quote:
Originally posted by akella

Ulei aromat cu ardei iuti

Ingrediente: 2 ardei iuti rosii, 300 ml ulei de masline extravirgin

Ardeii se taie in doua si se scot semintele. Se sterg apoi cu o hartie imbibata cu otet. Se pun intr-o sticla impreuna cu uleiul si se lasa o saptamana, inchisa ermetic. Este bun pentru salatele dulci.




reteta asta este excelenta si de obicei eu o fac in cantitati mult mai mici, ptr ca 300ml ulei de masline extravergine ma tine..3 ani. deci fac asa: cumpar o data o sticla de 500ml ulei extravirgin din ala care costa o avere si il pun in sticle mici de 100ml (le am din magazinele de deoratiuni interioare, sau din magazine de "cioburi" ). in fiecare sticla pun ierburi diferite: intr-una ardei iute, in alta rozmarin si salvie, in a treia busuioc, in a 4-a rosii uscate. sticlele le inchid cu dop si deasupra pun o panza ornamentala cu patratele....sa dea frumos . uleiurile astea se folosesc de minune la orice salata, la carne la grill, la fructe de mare....dau aroma deosebita unui preparat obisnuit.

Roxana





Mama mia,ce idee buna!Gata,fac si eu!
Eu,de obicei,cumparam astfel de uleiuri dar mai mereu sunt sticlele mari si jumatate din cantitate o aruncam de fiecare data.



Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirelaispir spune:

delicat de casa

tot vorbind noi fetele, despre una, despre alta, vine cineva cu o reteta excelenta, pe care v-o spun si voua:
1kg rosii, 1 kg gogosar, 1 kg morcov, 1 kg pastrarnac, 1 kg telina cu frunze cu tot, 1 kg patrunjel cu frunze cu tot, 1 kg sare mare de muraturi, 0,5 l ulei.
tot radacinile, frunzele si gogosarii de dau prin masina de tocat sau blender, rosiile prin separator, se amesteca sarea si uleiul si se pune compozitia in borcane mici care apoi se capseaza. se pun la sterilizat 30 min si gata delicatul pt iarna. este super la orice fel de mancare si mult mai sanatos. la mancare nu este nevoie de adaugat sare, pt ca este in continutul delicatului.

mirela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana-alexia spune:

Lulu77, ardeiul gras il puneam si eu congelator pana in acest an dar nu prea mai am loc, ca am pus mai multe fructe pentru prajituri.
DidiAlex, la reteta de gogosari cata sare trebuie?


DANA & ALEXIA (12.06.2005)
poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana-alexia spune:


Castraveti bulgaresti

- 1 kg otet,
- 3 kg apa,
- 5 lg sare,
- 2 cani zahar,
- foi dafin,
- piper si mustar boabe.

Se pune la fiert otetul impreuna cu apa,zaharul si sarea, dupa ce a dat in fiert se adauga piperul boabe si foile de dafin si se mai lasa cam 3 minute.
Se aseaza castraveciorii in borcane(se poate adauga frunze de telina,bete de marar etc.),se pun si bucatele de hrean pentru ai mentine tari.Se toarna otetul peste castraveti,se pun capacele la borcane si se fierb la bain marin 1/2 ora la foc mic.
Sunt o bunatate.
Dupa aceasta reteta am pus anul trecut si gogosari si au fost primii care au disparut din camara.
Eu deja am facut cateva borcane de castraveti si au iesit nemaipomeniti!

DANA & ALEXIA (12.06.2005)
poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

quote:
Originally posted by dana-alexia

DidiAlex, la reteta de gogosari cata sare trebuie?




Dana, reteta de gogosari>

-10 kg de gogosari,
-1 kg zahar,
-1 l otez
- 10 linguri sare neiodata

Io ii taiam mici a.i. la masa numai necesitau alta taiere. Tu ii adaptezi la marime in functie de cum va plac. toti taiati (nu aveam niciodata un vas asa de mare si ii imparteam in 2)ii pui in vas/e si presari zaharul, sarea si otetzul. ii lasi dupa o zi pe alta. o sa observi ca si-au lasat multa seama.
Ii puneam in 10 borcane de 800 cu/fara filet, cam inghesuiti si, ii sterilizam.

Mergi la inceput