vacanta mea in Halkidiki- Vourvourou

vacanta mea in Halkidiki- Vourvourou | Autor: lbelciug

Link direct la acest mesaj

Buna tuturor,
m-am intors de curand din vacanta in Grecia-Halchidiki-Vourvourou (bratul Sihonia) unde am stat 9 nopti cu sotul si baietelul nostru de 1,4 ani. Stiu ca multa lume este interesata de detalii, asa ca m-am hotarat sa scriu aici un rezumat al vacantei noastre.
Asadar, am plecat cu masina personala din Bucuresti la ora 2:00 dimineata si am ajuns la destinatie dupa 14 ore (am parcurs 850 km). Am ales aceasta ora pt ca ne-a oferit avantaje maxime: copilul a dormit, a fost racoare, am putut tranzita Bulgaria cu o viteaza mai mare decat cea impusa de restriciitle lor, nu am intalnit Politia rutiera decat o singura data (ne-au oprit doar pt un control de rutina) si nu in ultimul rand am trecut prin vama f usor (fara coada, fara control la bagaje). Pe drum am facut cateva pauze, impuse de copil, oboseala si nevoi fiziologice. La dus am alimentat cu benzina numai in Grecia (BP si Aegean), la intoarcere am luat si din BG, de la OMV. Benzina de 100 are calitatea foarte buna, o recomand cu caldura. La intoarcere am facut drumul din 2 parti. Ne-am oprit pt o noapte aproape de vama GR-BG, intr-un orasel pitoresc (nu-mi amintesc numele) iar a doua zi am plecat la ora 2 am si am facut cei 600km ramasi in 9 ore.

Vourvourou este o localitate mica, deschisa numai pe perioada verii, special pt turisti. Nu exista locuitori permanenti, majoritatea proprietarilor de studiouri/supermarketuri/taverne locuind in satele/orasele invecinate.
Rezervarea am facut-o prin Internet, am ales un studio in regim self-catering deoarece am vrut sa gatesc mancare proaspata in special pt copil si desigur sa i-o pot incalzi/oferi atunci cand dorea el. Din pacate am avut de furca la acest capitol, caci taman in aceasta perioada i-au iesit caninii de sus si a fost marait si retinut la mancare. Pt cei interesati de hotel, am aflat ca acelasi pret (35 euro) era practicat si de hotelul Rema cu breakfast inclus. Avantaj: piscina, dezavantaj: lipsa curte cu verdeta.
Vourvourou (ca si restul localitatilor de pe aceasta peninsula) are multa vegetatie, este foarte linistita si deci ideala pt o vacanta de relaxare. Studioul nostru era amplasat pe partea cu malul marii, f aproape de plaja. Curtea avea 8000mp, dotata cu teren de forbal, volei,baschet, foisor cu mese si scaune la umbra, gradina, pomi fructiferi. Micutul meu s-a simtit f bine, a alergat in voie pe unde a vrut, i-a placut apa calda si plina de pesti, nisipul curat (fara scoici) si nu ultimul rand barcile propritarilor sau turistilor. Gazda, deosebit de primitoare punea la dispozitia oaspetilor sezlonguri, umbrele de soare, jocuri tip darts, etc, te lasa sa-ti speli rufele la masina ei de spalat si erai oricand primit cu placere la o cafea sau un pahar de gin/bacardi racoritor. Orice informatie despre Grecia si imprejurimi iti era oferita cu placere.
Malul si apa marii sunt destul de diferite, de la km la km. In dreptul studioului intrarea in apa era lina dar dupa 3 m pe fundul apei dadeai de pietre acoperite cu vegetatie marina (inclusiv corali mici- f. frumos pt scuba diving). La departare, daca aveai ghinion, puteai calca peste arici de mare, dar daca inotai, totul era ok. La doar 1-2 km departare intalneai zone cu apa si mai limpede, fara pietre pe fund, sau zone cu valuri datorate curentilor de aer. Copiii mai mari erau innebuniti dupa ele.
Singurul dezavantaj dupa parerea mea erau mustele si tantarii. Studioul era prevazut cu plasa, insa baietelul meu isi gasea de lucru mereu su ea, asa ca trebuia sa o dam la o parte. Seara, daca nu foloseai creme anti-flies, aceste insecte te mancau de viu. De la alti turisti am inteles ca aceasta situatie exista in multe alte zone de pe litoralul grecesc.

DPDV al locurilor care pot fi vizitate pe aceasta peninsula:
- Sarti la numai 30 de km in sud - drumul pana acolo serpuieste printre munte, peisajele sunt superbe, mai ales la apus de soare. Statiunea are o zona comerciala ca la noi pe litoral, insa atmosfera e mai pitoreasca, produsele de buna calitate si la preturi mai bune ca la noi.
- plaja Kalamitsi categoric nu trebuie ratata. Relieful e calcaros, in extremele plajei se vad stancile erodate. Nisipul este de marirea bobului de orez, rotund, deci nu inteapa. Si mai frumoasa e apa caci arata ca o piscina, desi trecerea catre adincime mare e mai brusca. Plaja e dotata cu sezlonguri si umbrele de stuf (free) si te poti racori la barul din aer liber care iti ofera si o minunata muzica ambientala. Am regretat ca eram cazati la 45 km distanta si deci n-am venit decat o singura data aici.
- Porto Carras - acces pe baza de taxa: 2,5 euro de persoana. Nu se intra cu masina decat pana in parcarea hotelului Sihonia. Aici veti vedea iahturi si ambarcatiuni de lux, e o statiune a oamenilor f bogati, care pot sosi aici inclusiv cu elicopterul. Pentru ei se gasesc multe locuri de distractie gen cazinouri. Merita sa intrati si sa faceti un tur al statiunii cu trenuletul.
- Porto Kuoffo, cel mai sudic punct al peninsulei ofera privelisti pitoresti, in special datorat golfului. Dupa ce treceti de el si veniti catre Sarti, nu ezitati sa va opriti la barul de pe culmile cele mai inalte ale peninsulei. Cocktailul rece servit la o masuta si asociat cu muzica greceasca, panorama peisajului, cactusii, soparlele si alte sunte ale naturii va vor face sa visati ulterior la acest loc in momentele de stres de la servici.
- calatorie cu vaporasul pana la munte Athos (noi nu ne-am permis sa mergem pt ca cel mic n-ar fi suportat o calatorie pe mare de 1/2 zi)
- Agio Nicholas - resedinta de iarna a gazdei noastre e un sat tipic grecesc. Merita sa mergeti, sa va plimbati pe stradutele inguste, sa vizitati centrul unde cafenelele si tavernele se deschid dupa ora 18 si sa vedeti localnicii (barbatii) cum stau la palavre si savureaza minunata cafea Eleniko.

DPDV al vremii:
Lunile iunie si septembrie sunt ideale mai ales pt plaja copiilor. Nu sunt caniculare, nu e nevoie de AC pornit, noaptea nu te topesti de caldura, insa la pranz intre orele 13-16 soarele e arzator. Am simtit o schimbare categorica a temperaturii in ultimele zile din iunie, parca s-a facut delimitat trecerea catre canicula din iulie. Am prins intr-una din seri fenomenul burinia: cer negru, fustuna puternica, ploia rapida, fulgere si tunete - totul pt max 30 min dupa care linistea revine.

DPDV al preturilor:

- Produsele alimentare sunt in general mai scumpe decat in Ro, dar nu cu mult. Fructele si legumele pornesc de la 1 euro in sus. Scump mi s-a parut iaurtul (2 cutiute-2,5 euro). La restaurante, o persoana plateste minim 10 euro pt un meniu bunicel. Fast-foodurile sunt ieftine (2 euro o shaworma care in Gr se cheama altfel). Daca gasiti un Lidl, acolo preturile sunt si mai mici. La taverna nu ratati scoicile in sos alb. Sunt delicioase! Peste in general e scump dar nu si fructele de mare.
- Hainele au calitate mai buna decat in Ro, pt dame se gasesc si marimi mai mari nu doar 38-42 ca in Ro.
- Va sfatuiesc sa cumparati ulei de masline extra-virgin (obtinut din prima stoarcere a maslinelor). Eu am luat 5 l cu 22 euro.
- Sucurile naturale de fructe sunt mai ieftine ca in Ro si mai bune. Cel mai bun mi s-a parut Amita.

A fost prima noastra vacanta in Grecia si dupa cate am vazut/simtit categoric nu as mai merge pe litoralul din Ro (poate doar un week-end).

Desi n-am vazut decat o particica din aceasta tara, cred ca nu gresesc sa concluzionez ca Grecia inseamna categoric turism, vacanta, relaxare, plaja, soare si nu in ultimul rand civilizatie si respect fata de turisti. In plus, Grecia este CANTEC.

Va doresc o vacanta minunata!


Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005)
Gradina Botanica
Iunie 2006

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Crinutz spune:

Poti sa ne spui ceva preturi la cazare? Cum ai procedat cu mancarea, ai cumparat cate ceva si ai gatit tu sau ai unde sa te duci si sa mananci bine si cat de cat ieftin? Zi-mi te rog cam la cat te-a dus toata vacanta? Am observat ca toti care au fost in aceasta statiune au venit foarte incantati.

merci!

"Ceea ce suntem este darul lui Dumnezeu pentru noi, ceea ce devenim este darul nostru pentru Dumnezeu"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Cazarea a fost 35 euro camera pe noapte pt un studio cu bucatarie complet utilata. Din Ro am avut doar cateva legume si fructe, restul am cumparat de la supermarket. Gateam in camera felul I si II, o data la 2 zile. Am mai mancat si la taverne seara sau la fast-food in Sarti. Benzina nu e mai mult de 100 euro pt dus-intors.

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005)
Iunie 2006
Grecia 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Liviana, cam cat a costat mancarea pentru toata perioada? cu aproximatie... In Grecia nu ai intalnit OMV?

Ioana si Rebeca

http://community.webshots.com/user/bebebeca

http://community.webshots.com/user/bebeca2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Liviana, merci mult pentru ca ai impartasit cu noi imrpesiile tale despre calatorie. M-ai facut sa vreau sa merg exact in acelasi loc ca si voi, mi-a placut ca e asa discret si linistit. Sa stii ca imi dai curaj, la anul neaparat o sa ne incumetam si noi, ca anul asta nu mai reusim.
Sanatate puiului!

------------------
Numai bine,

Natalia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

BebeBeca, imi pare sincer rau dar nu pot sa calculez cat m-a costat mancarea. Probabil ca in ansamblu a fost mai scumpa decat daca am fi optat pt cazare cu AI. Noi am am ales self-catering nu din motive financiare, ci pt flexibilitatea meniului si a programului de masa. Spre deosebire de alte persoane, nu ma deranjeaza deloc sa gatesc in vacanta, caci atunci am intr-adevar timp liber. E adevarat ca nici nu fac chestii complicate... Cat priveste OMV-ul, nu am vazut decat in Bulgaria.

Balbina, . Va urez sa puteti merge la anul in Grecia, asa cum iti doresti. Nimic nu e imposibil daca iti doresti cu adevarat.

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005)
Iunie 2006
Grecia 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Iti multumesc mult, Liviana. Abia asteptam sa ajungem si noi acolo. Noi o sa fim la Hanioti. Ne gandeam sa plecam din Bucuresti pe la 4 dimineata, de teama tranzitarii Bulgariei pe timp de noapte, dar, cred ca o sa incercam si noi. Poate asa fetita o sa doarma mai mult. Drumul catre Grecia este semnalizat bine? Iti multumesc inca o data.


Ioana si Rebeca

http://community.webshots.com/user/bebebeca

http://community.webshots.com/user/bebeca2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

BebeBeca, te sfatuiesc sa pleci mai devreme, de ex la ora 2. Am intalnit o familie care a ajuns la vama la ora 6 dim si a stat 3 ore in vama Ro-BG din cauza cozii de masini! Nu stiu unde este Hanioti dar banuiesc ca tot aveti 800 km de parcurs. Nu-ti fie teama de noapte, nu vor fi prea multe ore in bezna, in plus e f usor sa urmaresti indicatoarele Pleven,Sofia. In BG sunt multe indicatoare, mai putin pe langa Sofia unde trebuie sa stii exact cum se merge pe sos. de centura. Vezi ca s-a mai scris pe forum. Daca nu gasesti, spune-mi si-ti descriu traseul. In Grecia noi ne-am incurcat un pic la Salonic, dar am intrebat si ne-am descurcat...

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005)
Iunie 2006
Grecia 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ubi spune:

Liviana - cred ca a fost tare frumos. Toata stima pentru ca ati plecat cu Matei (copii nu au rabdarea noastra sa priveasca pe geam si atat). Si din ce povestesti tu...e chiar Paradis. Am vazut si pozele, bravo voua!

www.ubi.ro/alexandra
www.ubi.ro
http://www.ubi.ro/botez/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmine spune:

Cum a fost cu copilul pe drum si nu numai?S-a plictisit?Erau ceva locuri de joaca?Daca ati iesit seara la o taverna a stat si el cuminte cu voi la masa sau a trebuit sa alergati dupa el printre mese?

Intreb si eu...desi mi-e clar ca fiecare copil e altfel.

Jasmine si Radu (26.10.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Jasmine, copilul a dormit o mare parte din drum, caci noi am mers mai mult noaptea. Cand era treaz ne jucam, cantam, etc si timpul trecea.
La taverna am iesit numai de 3 ori, seara. In general ne-a fost greu, caci trebuia sa mancam pe rand. Matei nu statea in carucior si trebuia sa-l "cautam" prentre mese, masini, etc. Dar, asa cum zici si tu depinde de copil. Poate sunt unii care stau in carucior, dar al meu nu vrea decand atunci cand e f obosit.

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005)
Iunie 2006
Grecia 2006

Mergi la inceput