Ingrijire broasca testoasa!

Ingrijire broasca testoasa! | Autor: romana_74

Link direct la acest mesaj

Matei a primit ieri o broscuta testoasa cu tample rosii de Florida, parca asa se numeste. Daca stie cineva sa imi spuna cum sa o ingrijesc... va rog sa ma ajutati ca stiu foarte bine ca sunt sensibile si mor repede cand sunt mici daca nu le ingrijesti bine! Va multumesc!

ROMANA , MATEI(04.07.2003) si bb LUCA (28.08.2005)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lulu77 spune:

ramona ,si eu am doua broscute de apa.
Trebuie sa le feresti de curent , le place lumina si caldura, sunt f sensibile .Daca le scoti din acvariu ,nu trebuie sa intre in contact foarte mult cu maini murdare ,sau cu podeaua muradara ..se infecteaza fff repede. Apa din acvariu nu trebuie sa fie direct de la robinet ...ori fiarta si racita ,ori o pui in sticle si o tii cateva zile .De cate ori schimbi apa le speli si pe ele ,pe carapace cu o periuta mica.
Le trebuie vitamine .

"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

avem si noi, 3... In principiu au nevoie de un acvariu cu o insulitza, pe care sa poata iesi "la soare". Si chiar sa fie in soare, sau daca nu sa le iei o lampa pentru intarirea carapacei.

Ale noastre nu maninca kestii din alea pentru broaste care se gasesc la pet shopuri la borcan, in schimb le dam peste si pui tocate marunt.

Sint "murdaricioase" si sau le schimbi apa f des, sau le iei un filtru performant.

F important: le trebuie temperatura ca apei in jur de 23 de grade C. Deci au nevoie de incalzitor (termostat). Daca e apa rece se imbolnavesc si mor.

Trebuie verificati okisorii si carapacea, cit sint mici: sa nu aiba ochii tumefiati sau carapacea cu "cicatrici". Daca observi asta, inseamna ca sint bolnave si trebuie sa le duci la un veterinar urgent, pentru tratament.

Uite aici mai multe detalii:

"ACVARIUL

Intretinerea broastelor testoase
In momentul in care ne-am hotarat sa crestem broaste testoase, trebuie sa ne propunem in primul rand sa ne familiarizam cu cateva notiuni elementare legate de cerintele minime ale testoaselor prezente intr-un capitol anterior. La inceputul unei astfel de preocupari, trebuie sa ne punem cea mai simpla intrebare si anume: care sunt principalele nevoi esentiale ale unei broaste testoase?

Prima regula generala pe care trebuie sa o avem in atentie este aceea a mediului exterior. De asemenea, ea are nevoie de o anumita caldura, care ii permite sa-si indeplineasca in mod corespunzator activitatile procesului metabolic, o crestere si o dezvoltare normala. Daca nu vom tine cont de aceste elemente esentiale si indispensabile, broasca noastra testoasa nu va putea supravietui prea mult timp.

O alta precautie care trebuie sa stea in atentia noastra este aceea ca organismul broastei testoase are nevoie de o alternanta de temperatura scazuta si respectiv ridicata. Daca vom asigura o temperatura constanta, o supraincalzire sau o supraracire, consecintele vor fi aceleasi, broasca noastra testoasa va muri in scurt timp.

Un alt element de care trebuie sa tinem cont in cresterea acestei specii este tipul de regim alimentar, care este propriu fiecarei specii si el trebuie cunoscut si respectat cu strictete.

In acvariul este necesar sa asiguram parametri mediali corespunzatori, dintre care importanti sunt: cantitatea de oxigen necesar respiratiei, evitarea curentilor de aer, deoarece testoasele sunt foarte sensibile la acestia, o anumita luminozitate asigurata de lumina naturala si respectiv raze ultraviolete necesare sintetizarii vitaminei D. Tinand cont de aceste cerinte, trebuie sa mai precizam ca nu este suficient sa plasam acvariul in apropierea ferestrei, deoarece razele ultraviolete sunt barate de geamul de sticla, deci se impune asigurarea unei surse de ultraviolete chiar si artificiale.

De retinut este faptul ca majoritatea speciilor de broaste testoase au obiceiul de a hiberna, sens in care trebuie sa oferim conditiile adecvate acestei perioade de "odihna fiziologica" si sa asiguram parametri necesari pentru a depasi fara riscuri aceasta etapa temuta de crescatori.

Nu in iltimul rand, spatiul pe care-l punem la dispozitia chiriasului nostru, trebuie sa asigure acestuia un minim de confort vital in care animalul sa aiba posibilitatea sa se deplasede pentru a-si activa in mod corespunzator circulatia, sa-si asigure o temperatura corespunzatoare si sa poata inota dupa voie. Respectarea acestor cerinte vor asigura o stare de intretinere buna, o pofta de mancare corespunzatoare si o valorificare eficienta a hranei. Obligatorie este si intretinerea unei igiene corespunzatoare a spatiului de crestere si implicit a animalului. Suprafata pe care trebuie sa o asiguram atunci cand cresterea se face in spatiu liber este de 4 m² pe individ, iar penru un cuplu, de 6-7 m².


intretinerea testoaselor in gradina

Tinand cont ca broastele testoase sunt excelente sapatoare, la construitea adaposturilor amplasate in gradina este indispensabila asigurarea protectiei impotriva evadarii, prin introducerea unui mic zid in adancime la circa 30-40 cm, pe care sa amplaseaza picioarele impletiturii de sarma. La cele patru colturi se vor monta niste triunghiuri care vor asigura atat umbra necesara in perioadele foarte calde de peste zi, cat si bariere impotriva evadarii testoaselor. Daca spatiul ingradit este foarte expus la soare, atunci se pot aplica un uler suplimentar pe toata partea de vest, care va proteja animalele de caldura torida.

Inaltimea imprejmuirii va fi de 40 cm, iar la suprafata acesteia se monteaza un grilaj metalic, care de asemenea ara rolul de a mentine securitatea spatiului impotriva evadarior, cat si a patrunderii unor intrusi in acest loc.

In interiorul spatiului amenajat se va instala un mic bazin cu apa, al carui nivel nu va depasi inaltimea barbiei. Acesta este necesar pentru a se spala de pamant, a se racori si pentru consum. Nu este lipsit de importanta a se instla o mica movila de pamant cu o platforma la suprafata libera, care fiind bine expusa la soare va fi mult apreciata de testoase, unde se vor insori si isi vor depune eventual ouale.

La broastele testoase de apa dulce, recomandarile pentru amenajarea spatiului de intretinere in gradina sunt asemanatoare, cu mentiunea ca bazinul de apa va avea o suprafata mai mare, deoarece ese isi petrec cea mai mare parte a timpului in apa. Bazinul va fi expus la soare si in el se vor amenaja crengi de copac sau spatii plutitoare, pe care broastele se vor catara pentru insorire. In interiorul acestui tarc se vor mai introduce pietre sau butuci de lemn, pe care broastele testoase le vor utiliza cu mare placere. Unul sau doua din malurile bazinului vor fi amenajate in panta astfel ca broastele testoase sa iasa usor din bazin. Suprafata asigurata pe cap de animal este dependenta de conditiile de care beneficiem, dar in mod ideal acestea este de 5 m². Adancimea bazinului va fi de 40-50 cm daca intretinerea este temporara, si de 80 -100 cm atunci cand vor fi lasate sa hiberneze afara. Schimbarea apei din bazin este obligarorie la intervale cat mai scurte, fara a depasi maximum doua saptamani.



Amenajarea acvarilor in spatii inchise
Pentru asigurarea unor spatii de intretinere corespunzatoare, vom tine cont in primul rand de cerintele minime necesare broastelor testoase, iar in continuare vom putea da frau liber imaginatiei noastre.

O prima conditie a unui acvariu este de a se putea intretine usor si de a folosi materiale cat mai iesftine si mai rezistente. Cel mai adesea se foloseste plexiglasul, fibra de sticla si sticla propriu-zisa, iar lemnul, ceva mai putin.

In functie de locul disponibil, nuamrul animalelor ce se vor creste si conditiile de confort pe care dorim sa le asiguram, vor stabili dimensiunile acvariului.

Un model simplu si eficient pe care vi-l recomandam este constituit dintr-un acvariu al carui fund este tapetat cu nisip, amestecat cu diferite proportii cu pamant. In stratul de nisip, se va amplasa, in mod obligatoriu, un bazin din plastic pentru imbiere si racorire. Intr-un colt se poate monta o lespede de piatra, ce poate fi incalzita printr-un cablu electric, pe sistemul pernelor electrice, necesara pentru cerintele variabile ale animalului la un moment dat. Intr-un alt colt se vor amplasa cateva pietre si un butuc de lemn, care vor permite broastelor sa se catere, sa se dezmorteasca si sa se odihneasca. Se mai poate aranja un colt verde, in care se vor utiliza plante exotice, ce vor oferi o zona umbrita, cu o lumina mai redusa si mai linistitoare.


intretinerea testoaselor terestre in acvariu inchis

Asigurarea luminii se va face cu ajutorul unui tub fluorescent, care vaarde 8-9 ore pe zi, iar asigurarea temperaturii necesare se va face cu ajutorul unui bec cu filament ce carbon dublat de o lampa cu infrarosii. Capacul acvariului va fi confectionat partial din sticla si partial dintr-un grilaj care sa permita un schimb de aer corespunzator.

Inaltimea peretilor acvariului va avea in vedere talia broastei testoase, numarul acestora, tipurile si numarul accesorilor introduse in interior. De mentionat ca atunci cand se intretin mai multe broaste testoase la un loc, exista tendinta de a se ajuta intre ele, pentru a evada, catarandu-se una peste alta.
Ca suport al pardoselii acvariului se mai poate folosi si linoleum, ce se intretine usor si constituie un pat mai elastic pentru unghiile testoaselor. El poate fi perforat, asigurand astfel o aderenta mai mare pentru deplasarea broastelor testoase. Fundul acvariului poate fi si dublu, asigurandu astfel un vid sanitar si un pat mai cald si mai constant din punct de vedere al temperaturii.

In interior se vor mai putea aranja cateva pietre, crengi, plante si bineinteles un bazin cu apa, acestea permitand animalelor sa-si aleaga zonele de cnfort in functie de cerintele biologice la un moment dat. Temperatura asigurata in acvarii trebue sa fie cuprinsa inte 26-30° C, timp de 8-12 ore pe timpul zilei si de maximum 20-25 °C pe timpul noptii. Aceste temperaturi pot fi mentinute cu ajutorul unor termostate dotate cu ceas programator.

Acvariul pentru testoasele de apa dulce este format dintr-un acvariu, pe fundul caruia o teime o reprezinta spatiul terestru si 70% spatiul acvatic. Fundul acvariului este tapetat cu nisip in care pot planta o serie de plante ornamentale.

Trecerea dintre parte terestra si cea acvatica se face printr-un plan inclinat, care sa permita broastelor testoase sa intre si sa iasa din apa cu usurinta. Zona de trecerea se poate constitui dintr-un amestec de pietre si nisip, turba, pamant, in caer se pot planta cateva vegetale acvatice sau terestre. Aceste plante au avantajul ca pot oferi broastelor testoase zone de umbra, dar participa in acelasi timp si la asigurarea unui aer mai bogat in oxigen. Tot ca zona de trecere mai poate fi amplasata o creanga cu i-3 ramuri, cu o extremitate in zona terestra si respectiv fundul acvariului. Pentru odihna si insorire se mai pot folosi bucati de pluta mult apreciate de testoase.

Este bine sa amenajam in adapost si zone de refugiu sub apa, cu ajutorul unei pietre plate, amplasata intre doua pietre rotunde sau de alta forma, care sa constituie peretii. Acest spatiu asigura un loc de confort si precautie in anumite cazuri pentru testoase.

Diamensiunea acvariului este dependenta , ca si in cazul precedent, de numarul si talia materialului biologic. Astfel, pentru broastele de talie redusa, gen broastele de Florida, in primele etape de viata, se poate utiliza un acvariu de 60-100 l., amenajat conform cerintelor expuse mai sus. Pentru cele adulte, se utilizeaza terarii acvatice cu capacitate de 500-1000 litrii unde se pot creste 6-8 exemplare.


amenajarea unui acvariu testoaselor de apa

Temperatura ape din acvarii trebuie sa se situeze la 23-26° C. Apa se va reinprospata si filtra permanent, deoarece, in caz contrar, ea va constitui o sursa de poluare cu consecinte grave pentru sanatatea broastelor. Apa se va putea mentine la temperatura relativ constanta, cu ajutorul unui incalzitor cu termostat, ce ofera posibilitatea de a verifica permanent parametrii acesteia.

Broastele testoase de apa dulce ca si celelalte , de altfel, au nevoie de raze ultraviolete, asigurate de lampi de UV amplasate la 60 cm deasupra broastelor si cu functionare de 5-15 minute, de 2-3 ori pe saptamana.

O data cu reducerea activitatii testoaselor si pregatirea pentru hibernare, nu se vor mai utiliza sursele ultraviolete. Filtrarea apei este obligatorie si in acest sens folosesc diferite si numeroase tipuri de filtrare. Daca nu utilizam filtre de apa, atunci este obligatoriu ca aceasta sa fie schimbata la intervale de 3-5 zile, altfel ea nu mai este corespunzatoare cerintelor broastelor testoase."

(testoase.go.ro)

Elise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Cat sunt mici necesitatile sunt destul de reduse. Au obiceiul sa se ascunda deci daca le formati o forma sub care sa se ascunda e perfect. Se vor simti in siguranta. La inceput mancarea poate sa fie formata doar din asa numita mancare uscata (se gaseste in magazinele de profil) seamana extrem de mult cu cea pt pesti de acvariu. Exitsa de asemenea "carne" uscata din care se pot rupe bucatele cat mai mici. Oricum la inceput mananca putin. Nu au neaparat nevoie de o insula unde sa iasa dar daca au, probabil o vor face. Este insa foarte importanta temperatura apei care trebuie sa fie totusi intre 24-27 de grade. Se obtine foarte usor cu un termosat reglabil si un termometru de apa pt a controla nivelul temperaturii. La inceput apa se poate schimba si saptamanal pentru ca sunt mici si nu murdaresc apa, depinde de volumul acvariului. Apa este necesar sa fie salcie sau statuta, daca aveti PET-uri de 5 litri este suficient. Puneti apa in PET si o lasati undeva unde sa nu va incomodeze pana la urmatoarea schimbare. Reumpleti PET-ul cu apa obisnuita si tot asa. Apa sa nu depaseasca 27 de grade. Ideal e undeva pe la 24-25. Dupa 3-4 luni puteti sa treceti si pe carne cruda (adora carnea de peste) din acel moment o va prefera fata de orice alt aliment. Le place foarte mult salata verde dar ma incolo. Dupa 1 an o consuma asa fara sa fie rupta chiar se joaca de-a pescuitul rupand din ea. De asemenea apa se va schimba mult mai des dar nu e necesar chiar zilnic. Mai sunt anumite aspecte improtante dupa mine dar acum nu am timpul necesar.

Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

Avem si noi una, acum e mare cit o tigaie, e de 10 ani la noi, maninca de rupe (mincarea e unicul ei scop in viata), ne cunoaste pe toti membrii familiei, daca-i dam drumul pe jos se tine dupa picioarele noastre ca un catzelush, e foarte curioasa si dragalasha dar e extrem de greu de intretinut - acvariul e f mare si greu si apa trebuie schimbata si la cite doua zile vara, filtrul nu face fatza

asta e

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns romana_74 spune:

Va multumesc mult pentru sfaturi... nici nu ma asteptam sa primesc atat de multe sfaturi utile! Problema e ca nu stiu cat timp are sa stiu cum ii dau mancarea. E mica atat cat o moneda de 5 lei de aia vechi de dinainte de 89!!! Hai poate putin mai mare dar putin de tot. Nu am acvariu, am primit-o cu o insulita naspa. Cred ca trebuie sa ii cumpar acvariu si termostat si filtru, vaiiii asta mi-a lipsit...dar as vrea sa fie fericita la noi si sa traiasca, deja baietelul meu e tare indragostit de ea si nu as vrea sa moara si sa ii rupa sufletul!

ROMANA , MATEI(04.07.2003) si bb LUCA (28.08.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daniella4 spune:

Ar fi bine sa mai luati inca una, se vor simti mai bine. Am avut si eu si la un moment dat una dintre ele a luat-o la plimbare si a cazut in gradina blocului. Culmea e ca am gasit-o dupa vreo 2 zile ascunsa intr-un ungher, plina de praf, destul de deshidratata. Am spalat-o bine am dus-o la veterinar si facut un tratament (injectii cu vitamine si niste picaturi in ochi) si-a revenit.

Dar sa vezi ce bucurie a fost pe brotacul ramas cand a revenit broscuta...nu mi-a venit sa cred, o mangaia cu labutele, era tare fericit.
Nici lor nu le place sa fie singure.

Daniella, mama lu' Alexis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns romana_74 spune:

Daniella, e o idee buna. Maine cand vom cumpara incalzitor si filtru vom mai lua o broscuta!

ROMANA , MATEI(04.07.2003) si bb LUCA (28.08.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diplodocus spune:

Mai, eu nu vreau sa va dezamagesc, dar broastele testoase sunt reptile...Ele nu socializeaza intre ele, si sunt prin definitie solitare.Ii va fi indiferent daca traieste singura sau cu inca 10 imprejur...Apoi, daca sunt mici si dragute( la inceput) nu inseamna ca sunt animale de casa...Tot reptile sunt si crocodilii, si nu cred ca v-a venit ideea sa luati unul acasa, cu atit mai putin sa-l oferiti copilului cadou!
ATENTIE! Au media de viata mare...in jur de 80 de ani! Cind o iei(daca tot vrei sa o iei, sau ai primit-o) trebuie sa te gindesti ca nu e un capriciu de citeva luni, nici de citiva ani...Ce o sa faci cu ea cind copilul creste si nu o mai vrea?
Plus ca testoasele de Florida devin agresive cind cresc( si cresc, nu ramin mereu dragute asa cum arata la dimensiunea de 5 lei), deci atentie la degetelele nevinovate care o pot deranja cindva
Au neaparat nevoie de LUMINA SI CALDURA( daca nu bate soarele pe insule lor din acvariu, trebuie sa le puneti o lampa!!!Altfel nu se osifica carapacea
Mai am un lucru important sa va spun:TESTOASELE SUNT ANIMALE SALBATICE SI SE IMPACA GREU CU VIATA IN CAPTIVITATE!Nu vreau sa fac antireclama, dar am vazut in Frantza testoase crescute in conditii forte apropiate de cele naturale, dar evident inchise cu un gardulet sa nu plece...Stiti ce faceau TOATA ziua? Se invirteau mereu si mereu de-a lungul gardului, doar-doar vor gasi un loc pe unde sa fuga, si incercau sa se catzere pe gard, din aceleasi motive.
Aaaaa, si mai era ceva: in tzarile civilizate, COMERTUL CU TESTOASE ESTE INTERZIS!!!



IOANA si Luca-Mihnea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

O parte din ceea ce ai spus este corect, o parte mi se pare un pic exagerat. Desigur este opinia mea. Partea cu degetele prinse poate sa devina adevarata daca nu o respecti. Broasca in sine nu este agresiva dar se apara. DAR este un animal prin natura de prada. Asa incat isi va cauta hrana dar nu vad nimic reprobabil in asta. Cat despre conditiile de trai, a le respecta intr-o masura cat mai mare eu o consider mai degraba un gest de respect pt acea fiinta nicidecum o corvoada. Nu este nimic reprobabil ca o broasca testoasa sa vrea sa hoinareasca, tine de natura acestu gen de animal de a se baga pe oriunde gaseste un colt. Eu mai degraba o vad ca un gest de aparare pt ca isi va cauta un loc ascuns, inchis care sa ii confere securitate. Daca o "pierdeti" cautati in mod special colturile, (sub)pungi, covoare, dulapuri, mese deci orice loc relativ inchis, acoperit. De curioase sunt curioase dar interpreteaza orice gest sau zgomot mai puternic ca o forma de agresivitate asa incat prima reactie va fi sa se ascunda in carapace si urmatorul gest se atace tot in scop de aparare. Daca sunt manevrate cu blandete, daca li se vorbeste, daca li se asigura conditii igienice, hrana corecta, conditii de temperatura relativ constante (sunt usor de obtinut), conditii de hibernare (iarna!!!) cresc frumos. Dar e o chestiune clar de responsabilitate in timp asemeni oricarui animal fie el caine, pisica, hamster,papagal etc. etc. Nici un animal in sine nu este un dusman poate noi putem sa devenim, dar trebuie sa le cunoastem felul de a trai, conditiile lor specifice si trebuiesc respectate pentru ca in fond noi suntem cei care am decis "Ok vreau sa ma ocup de acest animal".
Pentru cei care doresc sa scoate broscutele( mai mari sau mai mci)la soare, e chiar Ok au nevoie de soare insa atentie la temperatura (chiar si a apei!!!) sa aiba si zona umbrita in afara de soare.
Am sa va pun o poza cu froggy (asa a fost botezat de copii).

Am sa mai revin cand am timp.


Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

DIplodocus,

nu e chiar suta la suta adevarat ce spui despre nesociabilitate si agresivitate: broscoiul nostru se-nvatase sa-l hranim din mina si cind era nemincat rau se repezea la degetele noastre dar intotdeauna se ferea sa ne atinga degetele - daca ne musca din greseala se retragea vinovat un pic si se ferea sa mai ia o inghititura pina il imbiam noi din nou

se plimba liber prin casa si se tinea dupa noi - era asa de caraghios sa-l vezi cum alerga dupa noi daca noi dispaream din raza lui de vedere!
Ori statea printre picioarele mele cind gateam la aragaz, de mai tot timpul ma impiedicam de el si-ii mai trageam suturi fara voie - nu se supara cu suturile, se baga sub carapace si apoi scotea iar capul si tzusti dupa noi!

Si sa stii ca ne invatase pe cei din familie si era prietenos cu noi; cu prietenii nostri pe care nu-i cunostea era mai rezervat

si a invatat toate locurile din casa, mobilele, asezarea lor etc

sa-l fi vazut cind am schimbat in dormitor patul cu o canapea extensibila ce s-a mai invirtit de nu stiu cite ori in jurul camerei nedumerit!

sau cind dupa o vreme in care televizorul din sufragerie nu a functionat, sa-l fi vazut cum s-a repezit direct la el cind l-a vazut ca merge! (si nu poti spune ca nu era obisnuit cu ecranele de televizoare si calculatoare ca slava domnului, era casa plina), dar era ceva nou pentru el in sufragerie

deci nu musca decit jetul de apa cind il bagam sub robunet sa-l spalam (cind spalam acvariul); l-am frecat si cu periuta de dinti si sapun cind a mincat ceva peste mai gras si a scos pe partea ailalta numai untura de peste de cea mai pura calitate!!!

aaa, i-am dat si vafe nemtzesti cu crema de napolitane - i-au placut la nebunie dar i s-a aplecat de la untul din ele si-a fost galesh vreo trei zile

In principal hrana trebuie sa fie combinata, sa mai manince si verdeturi, dar al nostru a fost obisnuit numai cu carne si rar de tot mai minca si ceva mamaligutza, sau covrigi daca era nemaincat rau

dar mare atentie, organismul lui nu digera grasimile - de aceea trebuie sa-i dai numai carne slaba, fara pic de grasime, altfel o scoate nedigerata pe partea ailalta

preferinta broscoiului nostru: inima de bou (fara pic de grasime) si peste (macrou) sau peste viu - mai prindeau amici la balta pesti mici si-i dadeam lui; are instincte de vinator, se repede la tot ce misca prin acvariu

Intr-adevar, e o mare responsabilitate in casa si intretinerea lor nu e deloc usoara, mai ales cind au crescut mari; de altfel cind sunt mari se vind la Obor la un pretz derizoriu, ca nu le mai vrea nimeni

Mergi la inceput