escare

escare | Autor: danna2002

Link direct la acest mesaj

am o intrebare ..stie cineva un leac impotriva escarelor <rani provocate de imobilizarea la pat>?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns joker spune:

PEDICUTA (Lycopodium clavatum)

Pedicuta este numita in limbajul popular bradisor, brinca-ursului, brful-vintului, bunceag, chindicuta, coada-alor-de-vint, cornatel, cornisor, crucea-pamintului, netota, pceleca, piciorul -lupului, praful-strigoilor, talpa-ursului. Aceasta planta, asemanatoare muschiului si vesnic verde, se tiraste pe solul padurii cu niste vrejuri lungi de 1-2 metri, avind radacini micute, fine si subtiri. Din vrejuri cresc niste tulpinite lungi de 7-10 centimetri, moi la pipait si ramificate, care seamana cu iarba-neagra, dar au frunzele mai moi si mai dese. Cind planta are patru ani, formeaza vara pistiluri galbui care contin polen, numit si faina-vrajitoarei. Aceasta faina se intrebuinteaza homeopatic, in cazul portiunilor de piele roase si ranite. Pedicuta este o planta de leac continind radiu. Ea poate fi deosebita usor de celelalte soiuri de muschi datorita vrejurilor lungi, asemanatoare unor sfori si a polenului galben al pistilurilor ei. Creste numai in lizierele padurilor si tn padurile inalte dinspre nord, de la o altitudine de 600 metri in sus. Dupa taierea copacilor (defrisari), planta se usuca si dispare in cele din urma de tot, caci isi pierde puterea de viata sub actiunea directa a soarelui. In Austria si Germania, pedicuta este strict ocrotita de lege. Recomand de aceea ca necesarul de plante sa fie procurat din farmacii si magazine specializate in plante medicinale. Comertul cu plante medicinale aduce pedicuta din tarile nordice, asa incit este garantata o calitate buna.
Pentru reumatici si bolnavii de artrita, chiar si atunci cind prezinta deja modificari ale formelor articulatiilor (incheieturilor), precum si in caz de constipatie cronica si hemoroizi, recomand cu cea mai mare caldura ceaiul de pedicuta. Persoanele care sufera de diaree trebuie sa intrebuinteze insa ceaiul cu multa precautie, ca sa nu le provoace spasme intestinale. Pedicuta n-are voie sa fie fiarta, ci doar oparita cu apa in clocot. Ceaiul se intrebuinteaza si in toate bolile cailor urinare si ale organelor genitale, la dureri si tumefieri ale testiculelor, la formarea nisipului la rinichl si la colicile renale. In hepatite, la tumori ale tesutului conjunctiv al ficatu-lui, chiar daca sunt deja maligne, pedicula este indisperisabila. Ea-l ajuta pe convalescent sa se puna repede pe picioare cu forte depline.
Sotul unei femei mai in virsta pe care o cunosc a suferit ani de zile de o grea insuficienta respiratprie in timpul noptii, tratata ca astm cardiac. Ii era tot mai rau, pina ce s-a dus intr-o zi iar la doctor. ,,Daca nu incetati lucrul imediat, in opt zile sinteti un om mort!" Medicul l-a trimis sa se interneze la spitalul Grieskirchen. Am aflat de la sotia bolnavului ca avea ciroza hepatica in ultimul stadiu. Cu ciroza hepatica merge mina in mina o insuficienta respiratorie nocturna. Dupa citva timp, omul a fost trimis acasa ca fiind pe moarte. La sfatul meu, sotia sa a facut rost de pedicuta, care si-a facut rapid efectul. Nu considerati si dumneavoastra o minune daca va spun ca dupa prima ceasca cu ceai de pedicuta omul a scapat de sufocatiile cumplite din timpul noptii cu care se chinuise ani de-a rindul?
Daca stiti in cercul dumneavoastra de cunostinte un caz de ciroza hepatica, chiar de este fara speranta, dati curaj acelui om si indreptati-l spre pedicuta noastra atit de importanta in fitoterapie. Chiar si oamenii care au boli grave de ficat pot fi redati vietii datorita pedicutei.
Intr-o excursie cu scop didactic pe care am facut-o prin padure in Austria superioara cu un mic grup, i-am atras atentia insotitorului meu, botanistul dr. Bruno Weinmeister, asupra tamaduitoarei pedicute in materie de ciroza hepatica si cancer la ficat. Drept care mi-a povestit urmatoarea intimplare: Student fiind, a facut cu citiva prieteni o excursie in munti. In drumul spre cabana a gasit printre jnepeni un vrej de pedicuta, pe care si l-a infasurat amuzat in jurul palariei. Cind au ajuns sus la cabana, unul dintre prieteni a facut un circei la picior, atit de dureros si de puternic, incit piciorul i s-a sucit din incheietura genunchiului. Degeaba au incercat ceilalti sa-l ajute. Cabanierul a adus rachiu de drojdie si piciorul a fost masat cu el fara nici un succes. Deodata, tinarul Weinmeister a avut inspiratia sa-si ia vrejul de pedicuta de pe palarie si sa inasoare cu el piciorul, de jos pina sus. Piciorul si-a revenit pe loc la pozitia normala. Dr. Weinmeister s-a gindit ca ar fi vorba de o coincidenta. Poate circelul ar fi trecut si fara pedicuta. In drum spre casa a cules pentru gazda lui, care avea des circei la gamba, un pumn de pedicuta. Aceasta a scapat-o imediat de circei. Dupa ani de zile, dr. Weinmeister i-a relatat unui medic specialist aceasta intimplare. De la el a aflat ca pedicuta este o planta care contine radiu. De atunci au fost vindecati multi oameni de astfel de crampe musculare cu ajutorul unor perne umplute cu pedicuta.
O cunostinta de-a mea a fost internata la spital, nemaiputind urina. Braful era deja puternic umflat de la umar la cot. Cind a.iesit din spital, starea ei era aceeasi ca inainte. Din fericire, tocmai aveam niste pedicuta in casa, caci soacra mea de 86 de ani suferea deseori de circei la gamba. Supozitia mea ca ar putea fi vorba la acea cunostinta de un spasm vezical s-a confirmat in momentul in care i-am pus un saculet cu pedicuta uscat in regiunea vezicii urinare si dupa doua minute a putut urina iarasi normal. A mai purtat acest saculet cu pedicuta citeva zile in regiunea vezicii; edemele de pe brate s-au retras treptat.

In cazul circeilor la gamba, pedicuta se pune intr-o bucata de pinza care se leaga in jurul gambei. Se pot face fnsa si bai la picioare, iar pentru spasmele vezicale bai de sezut, folosind pedicuta
Dupa leziuni de pe urma accidentelor ramin adesea cicatrice care provoaca spasme. Faina-vrajitoarei (polenul de pedicuta) ii ajuta pe cei grav bolnavi care au facut escare sa li se inchida leziunile in timpul cel mai scurt. Faina-vrajitoarei se presara, distribuind-o cit se poate de fin si cu multa grija pe locurile cu rani deschise. De obicei apare o usurare simtitoare chiar dupa prima utilizare.

MODURI DE FOLOSIRE
Prepararea ceaiului: 1 lingurita rasa de pedicuta se opareste cu 1/4 litru de apa in clocot, apoi se lasa sa stea putin. Se bea numai 1 ceasca pe zi, si anume dimineata pe stomacul gol, 1/2 ora inainte de micul dejun, inghititura cu inghititura. In caz de ciroza hepatica sau de cancer hepatic, se beau zilnic cite 2 cesti.
Perna cu pedicuta: Cu pedicuta uscata (in functie de dimensiunea locului cu spasme sau circei se iau 100, 200 sau 300 grame) se umple o perna care se pune noaptea peste respectivele portiuni dureroase. Aceasta perna isi mentine eficacitatea timp de eel mult un an.


Joker...mama de ied zapacit

http://pg.photos.yahoo.com/ph/marin_a_i/album?.dir=/fdd2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joker spune:

Escare

Exista zone ale corpului uman in care pielea suporta o presiune mai mare a corpului, in special in zonele in care oasele ies in evidenta. Circulatia normala a sangelui poate fi obstructionata in asemenea zone daca pacientul ramane imobilizat intr-o pozitie pentru prea mult timp. Acest lucru poate duce la aparitia de inflamatii ale pielii, care ulterior pot afecta tesutul subcutaneu. Aceste inflamatii se numesc escare.
Se produc crapaturi purulente ce "corodeaza" tesuturile. Afectiunea se poate extinde si transforma intr-o inflamatie generala a sangelui, numita septicemie.

Pentru a evita complicatii neplacute, curatati usor zona de doua ori pe zi, dimineata si seara, cu 8 linguri (100 ml.) de suc pur de aloe diluate intr-un litru de apa calduta, cu ajutorul unor fase moi, evitand astfel producerea de alte inflamatii.

Joker...mama de ied zapacit

http://pg.photos.yahoo.com/ph/marin_a_i/album?.dir=/fdd2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joker spune:

ESCARELE


MIJLOACE DE PREVENIRE, PRINCIPII DE TRATAMENT

Sunt leziuni ulcerative la nivelul pielii si partilor moi subcutanate aparute în urma compresiunii zonelor de sprijin ale corpului, datorata imobilizarii prelungite a pacientului.
În practica, ele sunt complicatii suplimentare ale unor boli diverse, care au ca element comun imobilizarea prelungita la pat a persoanei - paralizii de diverse tipuri si cauze, traumatisme, fracturi, interventii chirurgicale laborioase, arsuri etc.

Cum pot fi recunoscute escarele?

La început, zona predispusa apare rosie si nu se albeste la presiune, apoi în centrul ei pielea se necrozeaza (se înnegreste) si se ulcereaza; ulceratia se extinde progresiv, se suprainfecteaza (apare puroi urât mirositor) si se poate extinde la fascii si muschi.

Care sunt cauzele aparitiei escarelor?

Principalul factor generator de escare este presiunea exercitata asupra pielii si partilor moi la nivelul zonelor de sprijin ale corpului - ceafa, regiunea omoplatilor, coatelor, calcâielor si în special a regiunii sacrate; în toate aceste zone sunt proeminente osoase, fara muschi sau grasime subcutanata astfel încât pielea este "strivita" între oasele proprii si planul dur al patului.
La acesta se adauga starea de denutritie datorata bolii de baza care duce la "topirea" grasimii subcutanate si, eventual, umezeala pielii datorata transpiratiei sau incontinentei urinare, factori care contribuie la macerarea pielii si aparitia ulceratiilor caracteristice.

Care sunt mijloacele de prevenire?

Oricare ar fi cauza imobilizarii, înca de la început trebuie luate masuri complexe de îngrijire care sa previna aparitia escarelor, fie ca pacientul se afla într-un spital, fie la domiciliu.
Aceste masuri sunt pe cât de simple si usor de aplicat, pe atât de eficiente si chiar salvatoare pentru pacientul nevoit sa depaseasca, uneori o perioada determinata de imobilizare.
Astfel de masuri sunt:
-mobilizarea frecventa si schimbarea pozitiei în pat în limitele permise de boala de baza;
-asternutul bolnavului va fi permanent uscat (prin montarea unei sonde urinare în caz de incontinenta), bine întins, fara firimituri sau alte resturi alimentare;
-igiena riguroasa a pielii prin spalare zilnica cu apa si sapun (pe portiuni), uscarea cu un prosop moale si pudrarea cu talc;
-sub zonele de sprijin predispuse la escare se vor pune colaci umpluti moderat cu aer;
-masajul regulat ajuta la revigorarea circulatiei si implicit la tonifierea tegumentului expus presiunii îndelungate;
mijloace moderne, dar mai greu accesibile: saltea cu apa sau cu rulouri orizontale.

Cum pot fi tratate escarele odata aparute?

Trebuie precizat ca aparitia escarelor este o nota negativa pentru cel care s-a angajat sa îngrijeasca un bolnav imobilizat, fie cadru medical, fie ruda a acestuia.
Odata aparuta escara, trebuie revazute masurile de preventie amintite mai înainte si aplicate cu mai mare atentie, pentru a preveni extinderea lor sau aparitia si în alte zone.
O escara simpla neinfectata va fi acoperita cu pansamente sterile, schimbate zilnic.
O escara suprainfectata (fapt certificat de aparitia puroiului) necesita o mini-interventie chirurgicala, care sa îndeparteze pielea necrozata (moarta), spalare abundenta si repetata cu substante dezinfectante, plus antibioterapie pe cale generala, pentru ca dupa un timp sa se încerce o grefa cutanata care sa acopere zona escarei.

Succesul tratamentului chirurgical depinde în primul rând de ameliorarea starii de nutritie a pacientului, fapt care se poate realiza printr-o alimentatie completa si diversificata.

În fapt, succesul în îngrijirea bolnavului imobilizat depinde esential de atitudinea mentala pozitiva si constructiva a celui ce se angajeaza sa-l ajute. Escarele nu trebuie privite ca rele obligatorii, pentru ca ele pot fi prevenite chiar la cei cu pronostic vital nefavorabil (boli incurabile), asigurând acestor semeni ai nostri un grad de confort, care sa le faca din suferinta o stare suportabila cu demnitate.

Joker...mama de ied zapacit

http://pg.photos.yahoo.com/ph/marin_a_i/album?.dir=/fdd2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbel30 spune:

Danna2002 , scuza-ma ca intru peste subiectul tau , dar vreau sa o intreb pe Joker ceva legat de pedicuta.

Joker, vreau sa te intreb ceva: esti sigura ca pedicuta e acelasi lucru cu branca ursului ? Pt. ca am dat o cautare pe google si am citit ca era o alta descriere pt. branca ursului decat cea pe care ai redat-o tu aici.
Eu am primit o cutie cu branca ursului - dar nu sunt sigura ca e acelasi lucru cu pedicuta. Imi trebuie pt. cineva care are probleme cu ficatul si nu sunt sigura daca branca ursului ii va face bine.

Multumesc anticipat pt. lamuriri !

"Sufletul n-ar avea curcubeul daca ochii n-ar avea lacrimi..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joker spune:

Porumbel, din ce am citit eu sunt una si aceeasi...de asta am si scris...poate totusi nu vorbim despre acelasi lucru..Pentru ficat stiu ca sunt galbenelele...

Joker...mama de ied zapacit

http://pg.photos.yahoo.com/ph/marin_a_i/album?.dir=/fdd2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Veve spune:

Va rog,atunci cand mai postati articole copiate,sa citati si sursa acestora!
Multumesc!



www.danasoft.com/sig/airise.jpg" target="_blank">Irina,veve & croko
poze1,2,3,4,5,www.dotphoto.com/go.asp?l=airise&p=veve" target="_blank">6

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns night_elm spune:

o metoda de preventie impotriva escarelor pare a fi salteaua cu presiune alternativa. are doua circuite de aer care sunt umplute alternativ de catre compresor. astfel, zonele de presiune se modifica la fiecare cinci minute facilitind circulatia sanguina si reducand presiunea în zonele sensibile ale corpului.

http://www.ortopedica.ro/magazin/produs.php?pk_produs=124

sper ca nu e considerata reclama dar, din nefericire, si noi am avut nevoie de asa ceva si am cautat mult pana sa gasesc informatii care imi erau foarte necesare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miria_cristina spune:

Se da cu tinctura de propolis. (ustura, dar cicatrizeaza repede si dezinfecteaza)
Se folosesc sub forma de unguent, solutii sau pudre medicamentele: DERMAZIN, ACTOVEGIN, BANEOCIN (poate fi si pulbere), BETADIN (este si dezinfectant si cicatrizant), BIOXITERACOR, NEOPREOL, PUDRA DE HEMATII (cicatrizeaza).

Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina

"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."

Mergi la inceput