Jurnalul pescarului amator

Jurnalul pescarului amator | Autor: akella

Link direct la acest mesaj

Sunt nascuta pe malul Dunarii. Asa ca-mi plac tare mult preparatele din peste, raci, scoici etc. Am o mica "colectie" de retete din peste si m-am gandit sa v-o pun la dispozitie, impreuna cu cateva detalii de pregatire a pestelui (pentru gospodinele incepatoare). Sper sa contribuiti si voi cu retetele voastre preferate.

Ana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Pestele trebuie sa fie foarte proaspat. Se recunoaste dupa ochii bulbucati, urechile de un rosu viu si carnea tare. Se curata de solzi de la coada spre cap. Pestii care nu au solzi, se freaca cu sare pana se albeste pielea; linul se cufunda in apa clocotita, dupa care se rad solzii. Calcanul se jupoaie de piele, dupa ce a fost oparit in apa clocotita. Se scot apoi bronhiile. Pentru a scoate intestinele, se face o taietura longitudinala de-a lungul burtii pana la ultima aripioara dinspre coada. Se taie cu grija sa nu se sparga fierea; se scot icrele, laptii, apoi intestinele. Se taie aripioarele si coada cat mai scurt si se spala apoi sub jet de apa pana iese apa limpede. Se freaca cu sare pe dinauntru si pe dinafara si se lasa sa stea 1-2 ore, dupa care se poate pregati.

Daca pestele se va pregati a doua zi, nu trebuie tinut in apa. Dupa ce i s-au scos maruntaiele, se sterge uscat, se sareaza si se lasa invelit la gheata.

Pestele care are miros neplacut se pune la fiert, un minut sau doua, intr-o cantitate mare de apa cu cateva linguri de otet si putina sare, dupa care se scoate si se prepara.

Uleiul in care s-a prajit pestele pierde orice miros daca se pune in el, cat este inca fierbinte, o coaja de paine umezita, apoi un buchetel de patrunjel uscat care se scoate dupa cateva minute.

Laptii se pregatesc in general odata cu pestele. Icrele se lasa la rece (presarate cu sare) 24 de ore, dupa care se pot pregati.

Racii proaspeti trebuie sa fie neaparat vii, sanatosi, vioi, de culoare verde-bruna. Se pun la fiert vii (spalati bine in mai multe ape), in apa clocotita. Inainte de a fi pusi la fiert, se indeparteaza intestinul prin scoaterea a doi solzisori de la mijloc, din coada.

Scoicile, de asemenea, se valorifica numai vii. Daca valvele sunt deschise si nu se inchid repede, sau raman deschise, nu se consuma. Scoicile trebuie spalate foarte bine inainte de a fi puse la fiert. Se fierb in putina apa, nu mai mult de 20 de minute, deoarece se intaresc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Albisoara la gratar

Ingrediente: 4 albisoare curatate (a cca 250 g), sare, piper, 4 lg. suc de lamaie, 4 lg. ulei (masline), 2 lg. rozmarin

Pestele se spala pe dinauntru si pe dinafara si se cresteaza in cateva locuri.
Se sareaza, se pipereaza si se stropeste cu suc de lamaie pe dinauntru si pe dinafara. Se unge cu ulei si se presara rozmarin. Se frige 4-5 minute pe fiecare parte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Caesar's salad

Ingrediente: 1 conserva de sardine in ulei, 1 salata verde, 1 catel de usturoi, 1 lingurita suc de lamaie, 1 lingurita mustar, 1 galbenus, 1 lingurita otet din vin, 2-3 lg. cascaval ras, 4 felii paine, 2-3 lg. mujdei de usturoi, 3 lg. ulei, sare, piper, patrunjel verde

Se taie feliile de paine in cubulete mici si se pun in tava, la cuptor, sa se usuce bine.
Se zdrobesc cu furculita sardinele, se adauga catelul de usturoi pisat, sucul de lamaie, mustarul si galbenusul si se amesteca bine. Se toarna uleiul in fir subtire, amestecand continuu, apoi se pune otetul, 2 lg. de cascaval, patrunjelul si se potriveste de sare si piper.
Se obtine un sos mai gros care va fi turnat peste salata verde doar in momentul servirii, cand, in salatiera, se pun si crutoanele trecute prin mujdei de usturoi. Se orneaza cu cascaval ras si patrunjel verde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Cega rasol

Ingrediente: la 1 kg cega, 2 cepe rosii, 1 radacina de patrunjel, 1 morcov, dafin, sare, piper, otet de mere

Zarzavatul se taie cuburi si se pune la fiert cu condimente. Cega se cresteaza pe spinare si i se scoate nervul (altfel se contorsioneaza la fiert). Cand legumele sunt aproape fierte, se pune cega si se fierbe 20 de minute la foc mic.
Cega se asaza pe un platou tapetat cu frunze de salata si se garniseste cu legumele fierte; deasupra se asaza bucatele de unt, iar pe margine - rondele de rosii si patrunjel verde tocat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Cod in haine vinete

Ingrediente: 300 ml supa de peste, 300 ml vin alb, 6 cepe, 200 g smantana, 40 g + 1 lg. unt, 1 lg. faina, 1 lingurita suc de lamaie, sare, piper, boia, 3 rosii, ˝ leg. busuioc, 2 vinete, 4 filé-uri de cod, 1 lg. ulei (masline)

Se fierbe supa cu vinul, 3 cepe taiate rondele si smantana; se paseaza. Intr-o lingura de unt se caleste faina si se adauga sosul de peste; se da in fiert. Se adauga restul de unt, sucul de lamaie, sare, piper si boia.
Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie cuburi. Restul de ceapa se toaca si se caleste. Se adauga rosiile, busuiocul taiat fasii, sare si piper. Se scurg.
Vinetele se taie felii subtiri si se prajesc fara grasime. Se asaza usor suprapuse pe o tava cu hartie de copt.
Deasupra se asaza 2 filé-uri de cod, cu pielea in jos, se presara sare si piper. Apoi se asaza busuioc tocat, apoi cuburi de rosii, din nou busuioc tocat si pestele ramas, cu pielea in sus. Se sareaza, se pipereaza si se ruleaza in vinete.
Rulourile se ung cu ulei si se coc cca 20 de minute in cuptorul incins (200°). Se servesc cu sos si paste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Cordon bleu din peste

Ingrediente: 8 filé-uri de peste (a cca 100 g), 4 lg. zeama de lamaie, sare, condimente pentru peste, 2 lg. faina, 1 ou, 10 lg. pesmet, 4 lg. cascaval ras, 4 lg. smantana, 2 felii branza, 4 lg. unt, 3 lg. ceapa verde tocata

Bucatile de peste se stropesc cu zeama de lamaie, se presara cu sare si condimente si se tavalesc prin faina.
Se bate oul. Se amesteca pesmetul cu cascavalul. Smantana se amesteca bine cu ceapa verde. Bucatile de branza se taie jumatati.
Fiecare bucata de peste se unge cu smantana. Pe 4 dintre ele se asaza felii de branza. Celelalte 4 se asaza deasupra si se fixeaza cu scobitori.
Se dau mai intai prin ou, apoi prin pesmet si se prajesc in unt incins cate 5 minute pe fiecare parte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Crap la cuptor I

Ingrediente: 1 crap (1-2 kg), 2 morcovi, 2 cepe, cimbru, piper boabe sau boia de ardei, 100 g unt, 1 lamaie, 200 ml vin alb, 1 lg. pasta de tomate

Se curata pestele, se freaca cu sare si se lasa sa stea 1 ora. Se unge o tava cu unt, se taie felii subtiri morcovul si ceapa si se presara in tava. Se pune deasupra crapul despicat longitudinal, pe sira spinarii. Pe toata latimea pestelui se taie buzunare in care se introduce cate o felie subtire de lamaie.
Se presara cimbru, boabe de piper, se pun bucatele de unt si se da la cuptor. Cand e aproape gata, se dizolva pasta de rosii in vin si se toarna pe peste. Se strecoara apoi sosul si se serveste separat la peste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Crap la cuptor II

Ingrediente: 1 crap (1-2 kg), sare, piper, ulei, usturoi, 3 ardei grasi, cimbru, 2 rosii, 200 g ceapa rosie, 100 g morcovi, 100 ml suc de rosii, 100 ml vin rosu

Pestele se curata, se spala, se taie bucati, se sareaza si se pune intr-o tava cu ulei, usturoi pisat, ardei grasi taiati felii, piper si cimbru. Se introduce la cuptor la foc iute, pentru a face crusta. Apoi se asaza deasupra felii de rosii si se mai lasa in cuptor pana se rumenesc rosiile.
Separat, se caleste ceapa tocata impreuna cu morcovul taiat cubulete, se stinge cu suc de rosii, vin si putina apa calda. Se potriveste de sare, piper si cimbru, se fierb 15 minute, se strecoara peste peste si se mai lasa sa dea un clocot.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Crap la gratar

Ingrediente: 1-2 kg crap, sare, piper, ulei, 1 capatana usturoi, 1-2 rosii, 1-2 ardei iuti

Pestele se portioneaza, se tine la sare 20 de minute, se scurge si se frige pe gratarul incins. Usturoiul zdrobit se amesteca bine cu sare si ulei (picatura cu picatura), se adauga rosiile curatate de pielite si seminte si taiate cubulete, apoi se completeaza cu apa in care s-au fiert ardeii iuti.
Pestele fript se curata de arsuri si se tine in mujdei cca 2 minute. Apoi se scoate, se asaza pe un platou cu patrunjel verde, bastonase de morcovi si felii de lamaie; mujdeiul se strecoara si se toarna peste peste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Crap cu orez

Ingrediente: 1 kg crap, sare, piper, 3 cepe rosii, ulei, 150 g orez, 1 lingurita bulion, 2 rosii

Pestele se portioneaza, se sareaza si se lasa cca 1 ora la frigider, acoperit. Cepele se toaca si se calesc in ulei, se adauga orezul spalat si bine scurs, se mareste focul si se amesteca 4 minute, apoi se stinge cu bulion diluat cu putina apa calda; se fierbe la foc mic 10 minute.
Pestele se scurge bine, se asaza intr-o tava unsa cu grasime, se adauga orezul si rosiile feliate si se da la cuptor pana se umfla orezul.

Mergi la inceput