Posibil ruptura ligamente - medic?

Posibil ruptura ligamente - medic? | Autor: Soleil

Link direct la acest mesaj

Buna!

In weekend am plecat la munte sa prind ultima zapada si m-am intors cu o belea. Duminica am cazut cu schiurile destul de nasol si m-am lovit la genunchi.
Am mers la spitalul de ortopedie din Azuga: entorsa cu leziune ligament incrucisat anterior. Atela ghipsata si sa fac alt control la Bucuresti.
Ieri am fost la spitalul militar. Aceeasi poveste: entorsa grad II, posibila ruptura de ligament colateral si ligament incucisat anterior (astia au fost si mai drastici ).
Am facut si radiografie, se pare ca nu sunt oase rupte. Mi s-a spus ca trebuie sa fac RMN sa vada ce e pe la articulatii. M-au chemat vineri pentru asta.
Atela ghipsata timp de 10 zile si dup-aia mai vedem. E posibila operatia
Am fost la dr. Mircea Marculescu.
In seara asta ma duc si la Medicover, am programare la dr. Marius Filip. Inca mai sper sa nu fie cazul de operatie...

Acuma intrebarea mea este daca stiti ceva despre acesti medici. Sau daca puteti sa imi recomandati un alt medic sau un alt spital.

A mai avut cineva astfel de probleme, ce presupune o astfel de operatie? Am vreo sansa sa scap de ea? (ma deruteaza putin decizia medicului de a sta cu atela 10 zile si "apoi mai vedem")
Poate reusiti voi sa ma mai linistiti, ca de ieri sunt cu nervii la pamant si mi-e o frica de mor
Multumesc!

Flaviana si Tiana Maria (20.03.2004)
Album Tiana

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Candy spune:

Prietena mea a cazut la ski si la ea diagnosticul a fost clar: ruptura de ligamente incrucisate. Ei ii "pleca" pur si simplu genunchiul de la locul lui. Singura problema e inca ca ea sta in Germania.
Ce pot sa-ti spun e ca si ei i-au facut RMN, nu i-au pus piciorul in gips, ci doar un fel de atela care arata cam ca o proteza, care se fixeaza pe coapsa si pe gamba si imobilizeaza genunchiul. Ei i-au prescris pungi cu gheata la genunchi, antiinflamatorii si ceai diuretic pentru combaterea edemului + repaus cat mai mult. Ea se va opera si va urma un tratament de recuperare si masaj intr-o clinica ptr sportivi din Munchen, insa, repet, la ea diagnosticul era sigur.

Sfatul meu ar fi sa iei legatura si cu un medic sportiv sau cu o clinica unde se trateaza sportivi, ruptura de ligamente e o problema comuna la sportivi, in special la fotbalisti.

Bafta multa si sper sa nu ajungi la operatie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Soleil spune:

Dupa a doua consultatie (la 2 medici diferiti) sunt complet in ceata:

Primul medic - s-a uitat 10 secunde la picior, apoi pe radiografie:
Entorsa, posibil ruptura ligament colateral + incrucisat anterior. Cere examinare RMN. Imobilizare cu atela ghipsata 10 zile, apoi mai vedem. Probabil e nevoie de operatie.

Al doilea medic - la picior nu s-a uitat deloc (nu a vrut sa dau jos atela), doar "oral" (unde doare, cum si cand) + radiografia:
Entorsa, ligamente clar lezate (ca doar asta inseamna entorsa), nu e nevoie de RMN (RMN-ul nu are ce sa ne spuna). Sa schimb atela ghipsata cu un burlan ghipsat (adica ghips pe tot piciorul). Nu e nevoie de operatie, nu-i nimic daca sunt ligamentele rupte, se rezolva ortopedic (imobilizare+recuperare). Pot sa stau bine mersi si cu ligamentul rupt, sa merg ok, chiar sa ma dau cu schiurile.

Primul medic m-a chemat vineri dimineata sa-mi fac forme de internare pt RMN.
Al doilea medic m-a chemat vineri dimineata sa imi schimbe atela cu un burlan ghipsat.
Spuneti si voi...

Eu acuma ce fac? Unde ma duc maine dimineata?

Sincer, vreau sa scap de operatie ca de nu stiu ce, ma agat de orice chestie care imi poate spune ca nu e cazul sa ma operez. Dar daca ligamentele alea chiar sunt rupte rau, nu vreau sa stau asa. Cu toata frica, as incerca sa mi le repare careva...

Si in fond si la urma-urmei, ce e RMN-ul asta?!

Flaviana si Tiana Maria (20.03.2004)
Album Tiana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Categoric- RMN. Diagnosticul trebuie sa fie clar dupa aceea.
Te rog, dupa ce-l faci, imi spui si mie cat costa (si unde)?

poze multe cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Soleil, hai sa-ti povestesc din experienta mea... eu anul trecut in martie am facut fractura tripla la piciorul stang cu ruptura a ligamentului deltoid parca se numeste (cel care tine glezna), consecinta a fost ca glezna mea stanga nu se mai sustinea in nimic altceva decat carne, ligamentul gleznei era praf.

Am avut mai multe pareri, am consultat 4 medici de la Ortopedie Floreasca. Aveam de ales intre operatie sau tratament conservator cu gips.
Operatie: este indicata pentru cei care au nevoie de un picior zdravan super ok, de exemplu sportiv de performanta, dansator etc, un om care isi scoate painea din "picior", dupa operatie perioada de imobilizare este 6 saptamani, recuperare inca 6, peste 1 an trebuia sa ma operez din nou ca sa imi scoata niste placute de metal care ar fi trebuit sa fie insurubate in glezna la prima operatie, aceasta a doua operatie necesita si ea 6 saptamani de recuperare.
Tratament conservator: este indicat atunci cand nu ai fractura sau daca fractura a fost fara deplasarea oaselor. De asemenea este indicat daca persoana in cauza nu are un loc de munca care sa ii solicite piciorul (de exemplu eu am munca de birou). Dureaza 6-8 saptamani gips (de fapt au fost mai multe gipsuri, ca se largeste si trebuie sa iti puna altul) plus 6 saptamani recuperare. Dar nu mai trebuie sa mai faci si o a doua operatie.

Eu am ales tratament conservator cu gips- uri succesive. A fost un cosmar. Primul gips este o atela gipsata care permite plasarea de gheata pe picior pana trece umflatura. Apoi, dupa cca 10 zile urmeaza gips burlan, care l-am schimbat la cca 7 - 8 zile. In total am stat in gips 6 saptamani (perioada minima) si am mers in carje inca 6 saptamani dupa ce am scos gipsul. Recuperarea a fost lunga si dureroasa - tine cont ca aveam si un os fracturat in 3. Abia in septembrie puteam sa merg in 2 picioare fara sa schioapat. Fizioterapia si gimnastica medicala sunt ESENTIALE.

Acum am un an de la eveniment. Piciorul este ok (pot sa ma dau pe partie), mai putin doua chestii: cand ploua afara ma doare si nu mai pot purta toc mai mare de 4 cm fara sa ma doara piciorul. adica , pentru o nunta de exemplu pot sa port pantofi cu super toc, dar numai pentru 2 sau 3 ore ca mai mult nu-i suport, pentru serviciu trebuie toc jos.

Pentru tine ar fi bine sa faci RMN, este un examen care iti va spune cat anume din acel ligament mai este intreg si ce sanse ai cu gipsul. Eu am mers pe varianta gips chiar daca la mine era rupt mai mult de 3/4, dar a fost o alegere personala, avand in vedere varsta si constitutia mea. Medicul meu mi-a spus ca pe un barbat l-ar fi operat fara discutie, glezna mea sustine 50 kg, dar la un barbat este o chestie de 90 kg ca popa, deci... plus ca eu sunt tanara si recuperez, la 50 de ani altfel s-ar fi pus problema.


Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Si vreau sa iti mai spun ca efectiv in acest moment nu mai ai ce sa faci decat sa accepti evenimentul asa cum este si sa alegi metoda optima de tratament.
Eu aveam copilul de 9 luni cand mi-am rupt piciorul, copilul nu intelegea de ce mami nu il mai ia in brate, de ce nu se mai joaca cu el, in prima saptamana de nervi mi-a cazut un sfert din par, il adunam dimineata smoace smoace de pe perna, ma durea ca dracu, luam 4 sau 5 fiole de algocalmin pe zi, mersul la toaleta era un cosmar, dus am facut dupa 2 saptamani de la fractura dupa ce mi-a confectionat tata un gratar special de pus pe cada ca altfel nu se putea, nu aveam bona si ma rugam de unul si altul sa vina sa stea cu copilul, nu puteam sa ii fac mancare, el nu manca altceva decat ce-i faceam eu, nu puteam sa dorm decat intr-o anumita pozitie, cosmar a fost. Pot sa spun ca am invatat sa merg in doua picioare fara carje in acelasi timp cu fiul meu.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bepii spune:

Soleil,
Si eu am avut aceeasi problema ca si tine. La schi mi-am rupt ligamentul crucial anterior. Si asa cum spunea si Candy, imi pleca genunchiul de la locul lui, parca aveam picior de cauciuc. Primul medic care m-a vazut a fost cel din Franta unde eram la schi si el mi-a spus sa merg in carje dar mi-a dat si un fel de proteza care sa-mi tina piciorul drept dar destul de flexibila ca sa pot deplasa. Ajunsa acasa in Belgia am fost la medicul meu de familie care noroc ca e si medic sportiv si mi-a spus sa arunc carjele si sa incerc sa merg pe piciorul afectat sa caut sa-l solicit cat de mult pt ca muschii din jurul ligamentului sa se intareasca si sa poata sustine genunchiul. Dar sa tin proteza tot timpul ca ea nu permitea genunchiului s-o ia razna.
Imediat mi-a prescris un tratament recuperator la kinezist, am mers acolo timp de 2 luni de trei ori pe saptamana unde lucram cu piciorul afectat. Nu pot spune ca a fost usor dar am preferat aceasta varianta pentru ca am uitat sa-ti spun doctorul mi-a expus inca o varianta si anume operatie.
Dar asa cum spunea si Andries asta e necesara daca esti sportiv de performanta, dansator, intr-un cuvant cei care solicita mult piciorul.
Dupa operatie revalidarea dureaza ceva luni, trebuie sa mergi la un specialist pt recuperare, multa munca, neputinta de a te misca, frustrare etc. Eu am ales calea mai usoara adica cea a kinezistului. Peste 2 luni mergeam ca si cum nimic nu s-a intamplat. Acum merg normal, joc tenis (dar cu o proteza speciala), fac fitness (fara proteza) si merg cu bicicleta. Intr-un cuvant, am si uitat ca de fapt am un ligament rupt.
Totusi trebuie sa ai o viata cat de cat activa, adica sa te misti pt a mentine muschii din jurul genunchiului in forma. Tot doctorul meu mi-a spus ca operatia pot s-o fac oricand vreau eu, chiar si la adanci batranete cand nu ma mai tin "balamalele". Asa ca probabil intr-o buna zi am sa ma operez dar deocamdata nu e cazul.
Deci care este sfatul meu: Daca doctorii spun ca se poate si fara operatie, atunci asa sa faci. Crede-ma ca o sa te refaci. Trebuie doar sa muncesti ceva la kinezist pana cand vei fi sigura pe piciorul tau.
Iti doresc din toata inima multa bafta, curaj si sanatate deplina.


Bepii
Adevarul este pretutindeni, dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paula2003 spune:

Flavia , ti-am trimis un PM si astept sa ma suni dimineata sa te duc la un specialist de recuperare prin gimnastica, daca vrei.









Paula cu Paul & Alexandra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Soleil spune:

Dragii mei,

Va multumesc mult pentru faptul ca mi-ati povestit din experientele voastre, dar mai ales, pentru incurajari!
Trebuie sa recunosc ca toata povestea asta m-a luat pur si simplu pe neasteptate , abia astazi incep sa imi revin psihic cat de cat. A cazut ca un bolovan peste capul meu, aveam o multime de planuri pentru saptamanile astea: in acest weekend este aniversarea de 2 ani a fetitei mele, in weekendul urmator facusem o multime de planuri cu sotul meu pentru a aniversa 10 ani de cand suntem impreuna. Acum, s-au cam dus toate pe apa sambetei... .

Dupa indelungi "meditatii" si o discutie si cu medicul meu de familie, am decis sa merg sa fac acel RMN. Drept urmare, astazi sau luni voi afla exact cand m-au programat sa il fac.
Cu atela ghipsata (deci imobilizare) trebuie sa mai stau inca 5 zile cel putin sau chiar inca o saptamana. In functie si de rezultatele de la RMN ortopedul de la Spitalul Militar imi va spune daca este sau nu cazul de operatie.
Sunt convinsa ca oricum ar fi situatia - cu sau fara operatie - este nevoie de recuperare fizica. Paula, multumesc! Probabil te voi suna dupa ce voi avea rezultatele de la RMN, oricum deocamdata sa pare ca mai trebuie sa stau cu piciorul imobilizat.

Rufus, RMN-ul il voi face la Spitalul Militar. Pentru ca imi vor face formele pentru internare, costul este suportat de casa de asigurari.
Dar din cate am inteles de la medicii de acolo, costul acestei investigatii este in jur de 4 milioane.
Eu am incercat sa il fac la Medicover unde am un abonament, dar ei nu au RMN. In schimb, colaboreaza cu o alta clinica pentru asta - Medinst. Daca vrei, iti voi da numerele lor de telefon sa te interesezi exact.

Andries, ai tu dreptate ca n-am altceva de facut decat sa accept situatia, dar zau ca nu mi-e simplu deloc... Pe de alta parte, citindu-te pe tine si uitandu-ma la mine, am senzatia ca-s o mare mironosita .

Bepii, exact asa mi-a spus si dr. Filip de la Municipal - ca pot sa ma recuperez bine-mersi si fara operatie, ca va trebui sa am grija sa tonific muschii, iar cu o genunchiera o sa reusesc sa ma mai dau si cu schiurile.

Azi o sa incerc sa ma concentrez la petrecerea Tianei de maine...

Pupici pufosi!

Flaviana si Tiana Maria (20.03.2004)
Album Tiana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Soleil spune:

Revin la acest subiect pentru ca tocmai mi-am luat rezultatele de la RMN. Se pare ca am dat dintr-una in alta...

Rezultatele de la RMN sunt:
- luxatie anterioara a cornului ventral al meniscului medial
- linie fina, hiperintensa IR, cu semnal intermediar T1, dispusa orizontal la nivelul cornului posterior al meniscului medial
- ligament incrucisat anterior orizontalizat cu contur anterior intrerupt, semnal intermediar T1 si T2 prin ruptura partiala
- arie de edem osos pe conturul dorsal al platoului tibial.
Ce am subliniat eu este ceea ce mi-a subliniat si ortopedul pe foaia primita de la RMN. Mi-au dat astia si un CD cu o sumedenie de poze, nu prea stiu ce sa fac cu el...
Am pus aici rezultatele in speranta ca avem pe forum vreun medic ce se pricepe la asta.

In fine, concluzia ortopedului de la spitalul Militar: clar operatie, trebuie sa indeparteze bucata aia de menisc care a luat-o aiurea printre ligamente. Ca acel menisc e in forma de C si ca probabil s-a produs o leziune pe undeva, iar piciorusul ala de la C e "stramb". Asta am priceput eu din ce mi-a explicat si desenat el. Daca era numai ligamentul, poate ma lasa in pace, mai ales ca e rupt doar partial...
Nu prea pricep eu totusi cum a luat-o meniscul ala la vale, ca pe foaie scrie "luxat", nu rupt. N-ar trebui sa fie o diferenta?! L-am intrebat si pe medic, dar el o tinea pe a lui...

Intre timp mi-am dat atela jos, umblu cu genunchiera sau cu fasa elastica. Merg in continuare schiop, reusesc sa indoi piciorul cam la 90 de grade (cat sa stau pe scaun). Mai mult nu - ma cam doare si mi-e teama. Nu pot in schimb sa fac miscari de rotatie a piciorului din genunchi, parca "ma tine" ceva si doare. Daca stau degeaba nu ma doare. Decat noaptea. Probabil pentru ca atunci nu mai am cum sa controlez miscarile...
Offffff, Doamne, chiar nu scap de operatie...?

P.S. Rufus, pe ceea ce am primit de la RMN scrie ca pretul e de 278,23 RON. Eu am facut fara substanta de contrast. Am inteles ca si aia mai e in jur de 100 RON. La spitalul Militar.
Eu nu am platit nimic pentru ca am avut internare in spital.



Flaviana si Tiana Maria (20.03.2004)
Album Tiana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela73 spune:

Soleil: ce bine imi pare ca am gasit acest subiect pentru ca m-a rugat cumnatul meu sa ma interesez si eu de un medic ortoped. Cred ca are cam aceeasi pb ca si tine: ceva in neregula cu meniscul, niste ligamente rupte sau ma rog (pe patinoar s-a intamplat - nu stie sa patineze dar a incercat)...a facut un RMN si i-au spus ca exista 2 variante: fara operatie dar nu trebuie sa supui la efort piciorul sau operatie - prefera operatie ca are 34 de ani si considera ca e prea tanar ca sa nu mai joace un fotbal cu prietenii niciodata. Din ce mi-a spus a ajuns la concluzia (intreband in stanga si dreapta, inclusiv medici) ca Dr Filipescu de la Vitan? cred ca am retinut corect este cel mai bun in reparat ligamente (dansul ar fi "format" multi medicii renumiti). La el ar trebui sa te programezi cu ceva luni inainte pt o operatie. Ma rog, nu e mare graba dar vrea sa il ajut sa ajunga la acest medic.

Mergi la inceput