Scoala primara in Montreal/Laval

Scoala primara in Montreal/Laval | Autor: Koky

Link direct la acest mesaj

Buna fetelor,

Am intrat in panica...la anul fetita mea incepe scoala (adica maternelle-ul)...si mi-am dat seama brusc, vorbind cu alte mamici, ca nu stiu mai nimic despre scoala din Montreal si/sau Laval. Va rog povestiti-mi din experientele voastre placute/neplacute.

Nu cred ca am posibilitatea sa o dau la scoala particulara...adica poate as avea, dar mai am inca in baietel care vine din urma si chiar cu doi la scoala particulara mi-ar fi imposibil...si nu vreau sa fac nici un fel de diferenta intre ei. Plus ca am auzit tot felul de povesti ca de fapt se mai adauga mult mai multe cheltuieli la cele afisate de scoala, de la uniforme si pana la excursii in care toti copiii se duc...si sunt excursii la Paris, nu la Zoo Granby...

Acum sunt amandoi la o gradinita Montessori. Am fost multumita pentru ca ii invata mult mai disciplinati, politicosi etc etc decat la prima gradinita la care au fost si unde faceau ce vroiau. Este semi-privata.

ORICE sfat, opinie, idee sunt binevenite. Va multumesc.



Koky, mama de doi super bebici

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

Voi incerca sa-ti dau citeva informatii de ordin general. In primul rind daca ati ales scoala publica, nu poti sa iti inscri copiii decit la scoala la care sint arondati (dupa adresa). Exceptie fac scolile cu profil international, care sint scoli publice dar unde admiterea se face printr-un fel de concurs (fiindca sint multi candidati pe un numar redus de locuri).
Inscrierile se fac in general in februarie pentru toamna. Daca copilul nu vorbeste destul de fluent franceza va fii trimis la o clasa speciala pentru a invata franceza (care nu este neaparat in scoala din cartier) pentru citeva luni.
Trebuie sa faci cautari pe internet sa vezi de ce scoala apartineti si pe urma sa gasesti parinti care sa iti dea informatii despre calitatea scolii respective.
Este preferabil sa inceapa de la maternelle, dar nu este obligatoriu.
La maternelle, copiii se obisnuiesc cu atmosfera din scoala si incept sa invente literele, cifrele si alte mici lucruri.
Ca oriunde, sint scoli mai bune si mai putin bune. Daca sinteti gata sa va mutati pentru a fii mai aproape de o scoala mai buna, atunci cautarile voastre trebuie sa inceapa deja. Nu este o alegere usoara.
Noi am ales o scoala particulara, dar si aici trebuie sa te informezi, nu sint toate de aceeasi calitate sau nu corespund neaparat caracterului copilului.
Mult succes.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Koky spune:

Buna, multumesc pentru raspuns.

Problema mea este: cum stiu ca o scoala este buna sau nu?! Dintre scolile particulare, care ti se pare buna? Am auzit de College Charlemagne, dar eu stiu...am tot calculat si in final se ajungea la o suma destul de impresionanta. Acum la gradinita platesc 650/luna pentru amandoi, iar activitatile si excursiile separat. La scoala, am inteles ca acesti bani NU se mai deduc de la impozit, este adevarat?

Cu mutatul...este mai greu, pentru ca avem deja casa, in Laval. M-am interesat de Sc Internationala din Laval, dar este numai de la secondaire, si daca nu iau examenul?!

Uf...prea multi factori de luat in calcul...

Mai povestiti-mi despre scolile la care merg copiii vostri, de ce sunteti si de ce NU sunteti multumite.




Koky, mama de doi super bebici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

Daca stati in Laval si nu aveti intentia de a va muta, nu prea ai de ales, copiii vor trebui sa mearga la scoala din cartier, deci prea multe alternative nu ai.

Noi platim scoala in jur de $5000 pe an. In plus, in vacante nu ai ce face si, (daca ambii parinti lucreaza) sau sta fiecare din parinti cu copiii (pe rind) sau ii dai in diverse "camp-uri", care costa si alea destul, sau ai un bunic/bunica disponibil.
In cazul scolilor particulare, in general cel mai bine este sa ai informatii de la alti parinti. Eventual iti vor rapunde din mamicile care stau in Laval, noi locuim in Montreal.

Cu impozitul cred ca ai dreptate, nu se mai deduc, dar cum la noi sotul face declaratiile de impozit nu pot afirma cu certitudine.

Antonia a inceput la Marie de France in pre-maternelle, acum termina maternelle si la toamna incepe clasa I. Noi am ales aceasta scoala pentru ca apartine de ministerul francez de invatamint, profesorii sint in mare parte francezi, programa este cea din Franta. Am considerat ca in acest fel va invata o franceza frumoasa si corecta, va avea o cultura generala mai bogata. In plus este f. multa disciplina si respect, copiii nu pot sa faca ce vor, nu isi tutuiesc profesorii, au materii mai apropiate de ceea ce noi consideram invatamint general. Evident ca nu este o scoala ideala, ca peste tot vom intilni si lucruri care ne vor place mai putin. Dar in final trebuie sa faci o alegere. Plus si mediul din care vin copiii este mai aproape de ceea ce noi cautam (clasa mijlocie dar cu interes pentru cultura, calatorii).

Mult noroc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Koky spune:

Nu stiam de scoala asta... Stam in Laval dar nu exclud sa ma mut, mai ales ca acum, asa cum am zis, am intrat in panica in legatura cu scoala asta
Poti sa-mi spui si mie te rog:
1) ce a dat fetita ta la examenul de admitere (am vazut pozele, e foarte draguta )
2) cam cat te costa CU TOTUL (si ce inseamna "totul" asta - uniforme, serviciu de garda, transport, masa, activitati extra scolare, excursii)
3) ei ii place, nu se simte stresata, sub presiune etc etc (iti spun si eu ce am citit pe forumuri ...)
4) din cate am inteles de pe site-ul lor, au program pana la colegiu, inclusiv? Colegiul este recunoscut de Ministerul QC (cred ca asta e o intrebare prosteasca ...)? Ai idee unde se situeaza pe "faimoasa" lista/clasament al scolilor?

Multumesc mult pentru raspuns si scuze ca am tabarat asa pe tine cu intrebarile

Koky, mama de doi super bebici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabid spune:

Fetita mea implineste 5 ani in 15 oct ...eu ajung in Montreal la 1.09.2006.Eu as vrea sa o dau la gradi pt ca nu vorbeste deloc franceza si nu are 5 ani impliniti.

Se poate?

http://pg.photos.yahoo.com/ph/gabid_2001/my_photos


Gabi si Moni 4 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Koky spune:

Din cate stiu eu chiar trebuie s-o dai la gradinita, dar din cauza varstei, nu a limbii franceze. Pentru franceza, stiu ca ar putea incepe cu clasa de acqueil, de "primire"...sau cum s-o traduc ?! PREGATITOARE, asta cred ca e termenul corect. Copiii prind extraodinar de repede, pe urma va trebui sa te chinui sa vorbeasca romana, ai sa vezi...
Copiii mei vorbesc intre ei in engleza !!! Si nu suntem niste snobi din aia gen "furculition", n-am uitat "com se zishe en romaneshte" ... Dar baietelul statea acasa cu mama, inainte sa inceapa gradinita, mama vorbea cu el in romana, bineinteles, cu fii-mea statea 3 ore, seara, si totusi vorbeau in engleza...
Singura problema este ca nu vei gasi asa usor garderie, poate in mediu familial. Daca ai pe cineva care va va astepta aici, poate roag-o sa inscrie fata la gradi de acum (fara sa spuna ca este inca in Romania). Sa o puna pe o lista de asteptare.
Eu i-am pus pe amandoi pe o lista de asteptare la o gradinita subventionata buna, in Laval, de cand i-am nascut, si nici acum (!!!!) nu am loc (dupa 4 ani ptr fata si 3 ptr baiat), ca asa am ajuns cu ei la Montessori. Nici nu am vrut sa-i dau in mediu familial, din doua motive: ei au cu cine sta, multumesc lui Dumnezeu , stau cu mama, pe mine ma intereseaza sa invete engleza si franceza cat mai bine, ori gradinitele astea in mediu familial sunt deschise de obicei de imigrante (n-am sa uit cand am vizitat o gradinita din asta si incerca tipa sa imi arate ce carti si activitati au, si ii arata fetei "une l'abeille" ). In al doilea rand, eu nu am incredere ca persoana se va ocupa de copiii mei in loc sa-si spele rufele sau sa-si faca mancarea...
NU GENERALIZEZ, STIU CA EXISTA SI EXCEPTII, DECI NU DATI CU PIETRE FETELE CARE AVETI GRADINITE IN MEDIU FAMILIAL . Numai ca eu nu am gasit exceptiile astea...

Legat acum de subiectul meu: e cineva care are copilul la Charlemagne?

Dar de la scolile publice nu zice nimeni nimic???
PLEEEEEAAASE...si tocmai ziceam ca nu vorbesc cu "furculition"

Koky, mama de doi super bebici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Exact din acelasi motiv, scolile primare din Montreal, am intrat eu pe Forum si cind colo dau de un subiect cu acelasi titlu! Si pe mine ma intereseaza o scoala primara publica buna. Am mai cerut eu informatii, dar atunci Agata era prea mica, apoi a fost cu plecarea in Burlington (la care am renuntat), asa ca ma intorc de unde am plecat. Fetita mea vorbeste engleza si este inscrisa pentru toamna la comisariatul scolar pentru clasa pregatitoare (nu stiu inca unde o vor da). Dar de lunea viitoare va merge la un CPE in franceza, asa ca, are toate sansele sa scape de clasee d'accueuil. Am zis ca primul an, de maternelle, va merge unde o dau cei de la CSDM, dar din clasa I trebuie sa facem ceva. Si nu avem decit doua solutii: ori ne mutam linga o scoala publica buna, ori o dam la o scoala particulara. Pentru a doua varianta nu prea avem resurse (lucreaza doar sotul meu, eu voi intra la scoala...), dar ne-am hotarit sa nu investim bani intr-o casa, ci in educatia copiilor, chiar daca vom sta cu chirie mult si bine. Si am mai avea si ajutorul (teoretic!!!) al unui membru al familiei (sora lui tati), daca vrem sa mergem pe aceasta cale. De aceea, m-ar interesa sa aflu o lista de scoli publice bune, ca sa vedem unde ne cautam o casa de inchiriat. Stiu ca cineva a mai scris-o odata, ori aici, ori pe privat, dar din pacate nu am salvat mesajul. Si, daca am opta pentru scoala privata totusi, desi nu cred, citeva scoli private acceptabile (bune, dar mai ieftine) si cit ar insemna pe an cheltuielile pentru o asemenea scoala. De exemplu, OanaGabriela, cit vei da tu pe an, incepind din clasa I (cu totul, nu numai taxa scolara)? Dar cel mai tare m-ar interesa o scoala publica buna, un site cu evaluarea scolilor (daca exista), ca sa vedem cum sint chiriile pe acolo. Ne-am muta cred si de la maternelle, daca ajungem la concluzia ca asta trebuie facut.


Cornelia, deAgata si Tudora
www.nelia.photosite.com si www.AgatasiTudora.photosite.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Koky,
teoria generala, in capul meu, este ca, in clasele mici, scoala publica este ok. In sensul ca micutii trebuie sa invete basic-ul, sa citeasca, sa scrie, sa socoteasca. Oricum, ca parinte, tu trebuie sa stai linga ei, in anii mici macar, sa se acomodeze cu ideea de a face lectii zilnic, asa ca progresul intr-ale scolii depinde mult si de tine, parintele.
Noi stam in Laval (Chomeday), copilul merge la Ecole du Tandem. Ca sa afli la ce scoala esti arondat dai telefon la comisia scolara -pt nr. de tel. vezi pe net, cauti commission scolaire Laval pe Google - le dai adresa si ei iti spun cu bucurie ce scoala e aceea. In plus, pe urma pe site-ul comisiei cauti scoala si intri pe site-ul scolii, unde iar poti sa afli una-alta, depinde de scoala. Cred ca, daca ai chef, poti chiar sa vizitezi scoala.
Acum, despre progrese.
Radu e in clasa intiia, iar eu, desteapta si scoalita in Ro a lui mama, in septembrie - ovtombrie as fi putut sa jur ca o sa fie plopist intr-ale citirii si scrierii pentru ca invata cuvinte pe de rost (de ex, prin octombrie, toate cuvintele terminate in x se citeau "ciseaux", ca el pe ala il stia... :) ). Si uite ca, dupa alte 3 luni, Atomix citeste. Si scrie. Si bine. In FRANCEZA! E cursiv, cu tot invatatul ala pe de rost care mie mi s-a parut complet anapoda, dar care a evoluat in cititul normal, pe silabe, legat silabe, facut cuvinte si propozitii! Nu stiu ce metoda au, cum fac, dar uite ca tzine!
Ca termen de comparatie, strict citit/scris/socotit, prietenii lui care prin ce scoli publice, particulare si internationale, sint cam la acelasi nivel. Sigur, cei la particulare fac spaniola si engleza si informatica si ce mai stiu eu ce, va fi greu pt. noi sa recuperam la spaniola, dar engleza sper sa vina cu virsta iar informatica o are in singe :).
Ce mi se pare putin este cantitatea si calitatea temelor. Are o tema de fr. si una de mate pe saptamina, plus invatat de cuvinte dictate (adica saptaminal primim 5 cuvinte pe care trebuie sa le stie scrie pe de rost) si invatat de cuvinte citite pe de rost (tot saptaminal, cinci - zece cuvinte "de recunoscut la prima vedere") plus citit fo 3 lectii. Zic putin pt ca, practic, mare parte din chestii le invata la scoala, acasa doar repeta ca papagalul, nu-si pune capul la contributie.
Asa ca "remediez" la greu, avem supliment in fiecare zi la lectii, cam jumatate de ora in plus fata de cit ar lucra de la scoala, uneori doar ne jucam si numaram din doi in doi pina la 100, alteori ne aventuram sa intelegem cum scadem 24 din 35, dar numai de fun, pentru ca la scoala acum trebuie sa stapineasca automat tot ce e sub 5 (3+2 , 4+1, 5-4, 5-2 etc) si sa intuiasca, ca sa zic asa, adunare si scadere pina la 10.
Nu dezbat aici privat contra public (da, mi-ar place si mie sa citesc ce si cum cu scolile private, hai, celelalte mamici cu copii in scoli private, povestiti!) povestesc doar ce si cum la fiu-meu. Ne-am gindit si noi la scoala privata si am ajuns la concluzia ca maternelle si ceva clase mici sint ok la public.
Depinde de invatatoare, asijderi. Proba concreta? Are Radu in clasa o fetita care provine din tripleti. Fratii ei sint in clase paralele, iar mamica lor spune ca, in medie, sint cam la acelasi nivel cei trei dar ca fiecare percepe scoala si facutul temelor in mod diferit, in functie de invatatoare. Fetita care-i in clasa cu Radu are cam aceeasi teorie ca si el, adica da, facem temele care trebuie facute si, eventual, facem mai mult ca ne desteptam, dar nu-i oblligatoriu. Invatatoare fratelui le da in plus teme, au un caiet de "in plus" in care "trebuie" sa lucreze, adica este obligatoriu. Cel de-al treilea copil stie de la scoala ca "asta-i tema, atita facem, doamna invatatoare a zis ca ne odihnim cind terminam".
Multumita? Pai, pe o scara de la 1 la 10 cred ca-s pe la 8.5, poate 9, acum, in clasa intiia. Asta pt. ca evolutia este cea pe care mi-o doream, poate chiar peste ceea ce asteptam de la scoala (sincer, nu ma asteptam sa citeasca si SA INTELEAGA modalitatea de a citi asa de bine asa de repede!). Plus: zilele saptaminii, lunile anului, cite zile are fiecare luna, anotimpuri, planete, sistem solar, Egipt antic, cad frunzele, pinguini, frate, de indiferent ce vorbesc eu... stiu de la scoala!, zice plodu'. Ca nu stie tot, ca e pentru virsta lor, dar le intelege, mie asta imi place, nu le "zice" pe de rost.
In rest, service de garde e service de garde, in zilele pedagogice ii plimba pe te miri unde, suplimentar, pe banii nostri adica, face sah la scoala, asa a vrut el, putea sa faca dans sau karate sau bricolaj sau engleza, au si alte activitati, ii duce la patinuar, au fost la schi, in tot felul de parcuri, cu barca pe fluviu etc etc... Ah, da... si NU invata poezele pe de rost si NU fac montaje literar artistice :)
Nemultumiri?
Cantitatea + calitatea temelor, cum spuneam.
Nu se lucreaza pe grupe, adica copiii care evident stiu cit fac 3 + 2 sa treaca la ceva mai mult sau mai greu sau mai interesant, nu, toti fac acelasi lucru, rezultatul e ca unii se plictisesc si ceilalti se chinuie.
Lipsa competitiei. Nimeni nu stie ce note are colegul de banca, din contra, li se spune ca nota B este aproape la fel de buna ca A, iar C e aproape la fel de buna ca B, numai D e naspa, dar nu foarte... (de altfel asta nu e de la copil citire, ci direct de la invatatoare!). Asa ca nu au motivatie sa lucreze, adica au dar nu pricep notiunea de competitie, toti sint la fel de buni!
Sistemul "toleranta zero", adica nu misca in front, fa exact ce fac ceilalti copii, altfel esti paria, te pedepsim. Asta n-ar fi asa de rau, dar avind putine pedepse la dispozitie, plozii primesc aceeasi pedeapsa si daca-si dau in cap si daca nu se aliniaza in rind destul de repede.
Cred, insa, ca "nemultumirile" sint cam generale pe sistemul de invatamint de aici, poate cite teme au sau n-au, restul stiu ca-s cam tot o apa si-un pamint la toate scolile.
Si gata. Ori ti-am raspuns ori la loc comanda! :)
Cu drag,
Simonna


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

Koky, uite raspunsul la intrebarile tale:

1) ce a dat fetita ta la examenul de admitere (am vazut pozele, e foarte draguta )
- la pre-maternelle nu a dat examen, a fost acceptata in functie de locurile disponibile. De aceea am si ales sa o dam asa de devreme, pentru a evita "examenele" pe care stiam ca ea, fiind f.timida si retrasa nu le-ar lua la virsta asta (copiii extravertiti sint avantajati, cei introvertiti dau impresia ca nu inteleg...). Nu stiu la maternelle care este situatia, nici la primaire. Dar da telefon sau fa o vizita pina la scoala. Sau prin noiembire este o zii "Portes ouvertes" cind poti afla mai multe amanunte

2) cam cat te costa CU TOTUL (si ce inseamna "totul" asta - uniforme, serviciu de garda, transport, masa, activitati extra scolare, excursii)
- taxa scolara este in jur de 1400 pe trimestru, plus alte cheltuieli pentru iesiri, caiete, etc. Noi am estimat cam la $5000 in total pe an. La secondaire mai scade taxa (in speranta ca scoala privata ramine inca partial finantata de stat)
- nu este uniforma
- noi nu o dam la serviciu de garda (avem bunica acasa), asa ca trebuie sa ma uit prin hirtii sa vad cit costa
- transportul este in jur de $300 pe luna, noi nu il folosim, o ducem/aducem noi (adica tata)
- masa calda incepe de la primaire, asa ca trebuie sa ma uit prin hirtii sa vad cit costa. Dar nu este obligatoriu, poti sa inscrii copilul la cite zile pe saptamina vrei: nici una, 1 pina la 5). La maternelle este inca boite a lunch.
- activitati extra scolare - inca nu a costat prea mult (poate $30 - $40 de la inceputul anului). Dar nu pot spune ce va fii in clasele mai mari
3) ei ii place, nu se simte stresata, sub presiune etc etc (iti spun si eu ce am citit pe forumuri ...)
- deocamdata nu este nici o presiune fiidca sint inca mici. Nu este neaparat o scoala de elita ( gen international sau Brebeuf), ci mai degraba o scoala cu pretentii, dar fara exagerari. As compara-o cu un liceu bun de la noi, dar nu ca Balcescu (care era cam inchsoare). Procentul de elevi care merg la faculate este impresionant (peste 90 -95 %).
4) din cate am inteles de pe site-ul lor, au program pana la colegiu, inclusiv? Colegiul este recunoscut de Ministerul QC (cred ca asta e o intrebare prosteasca ...)? Ai idee unde se situeaza pe "faimoasa" lista/clasament al scolilor?
- la Marie de France pot face scoala pina la sfirsit, dar ca sint doar 12 ani (ca la noi in Romania), cu un an mai putin ca in scolile canadiene. Acesta a fost un alt argument pentru care am ales aceasta scoala. Nu va trebui sa schimbe mereu scoala si sa dea mereu examene de admitere. In ultimii ani, in Montreal, a crescut f.mult numarul familiilor care sint gata sa faca orice ca copiii lor sa mearga la o scoala buna si, ca urmare concurenta este suficient de mare.
- evident ca sint recunoscuti ca si colegiu, deci copiii pot aplica la orice facultate din Canada sau US. In plus vor da 2 examene de bacalaureat: pe franceza si pe italiana, deci vor avea dreptul sa mearga (daca vor) la orice facultate europeeana. Ma rog, asta nu este o prioritate acum, dar in viitor nu se stie niciodata.
- au in programa: engleza din clasa I, mai tiirziu italiana si spaniola.
- clasamentul scolilor (MdF nu face parte pentru ca nu are acceeasi programa analitica ca scolile din Quebec): http://www.iedm.org/ecoles/05/classement05.html

Daca mai si alte intrebari iti raspund cu placere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanagabriela spune:

Nelia,

Eu nu am auzit de clasament la scolile primare (doar pentru secondaire: http://www.iedm.org/ecoles/05/classement05.html). Aceasta informatie trebuie gasita de la alti parinti, si deci este subiectiva si limitata la un teritoriu anumit.

Eu pot sa va povestesc despre zona unde stau eu: Cotes-des-Neiges la granita cu Outremont si Mont-Royal. Deci in Outremont sint citeva scoli publice bune (dar si aici parerile sint impartite): St-Germaine, Guy Drummond, Lajoie. Ca sa poti sa-ti inscrii copilul trebuie sa apartii zonei lor. Chiriile sint evident mai mari in Outremont (care dupa mine este cel mai frumos cartier din insula Montreal). La fel si in Mont-Royal, am auzit si eu la televizor odata ca scoala primara St-Clement este una din cele mai bune din Montreal. Sint destule blocuri dar iar chiriile sint mai mari. Acum intre a plati o scoala privata sau o chirie, fiecare isi face alegerea personala...
Nu cunosc alte cartiere, deci nu stiu ce sa va spun.

Despre scolile cu profil international: sint scoli publice, care nu sint arondate la un teritoriu (deci oricine poate depune cerere), sint f.bine cotate, dar este o mare concurenta (multi asiatici pusi numai pe invatat), si atmosfera am auzit ca nu este prea amicala. Pretentiile sint extrem de mari dar si rezultatele pe masura. Nu a fost o optiune pentru noi, pentru ca nu imi doresc un copil stresat de rezulate, sper sa gaseasca o anumita placere sa mearga la scoala.
Cunosc o familie care a inscris baiatul de 5 ani la examenul pentru maternelle. Au fost cam 10 - 20 pe un loc (daca imi aduc aminte bine), copilul a stat aprope o zii intreaga la scoala, a fost evaluat si respins fara nici un comentariu...

Mergi la inceput