Cum se face coliva?

Cum se face coliva? | Autor: Ramonika

Link direct la acest mesaj

intrebare simpla si la obiect: Cum se face coliva???
Doamne fereste, nu imi trebuie pentru vreo inmormantare, ci pur si simplu mi-e pofta de coliva.
poate cineva sa-mi dea reteta cat mai detaliata, ca nu prea le am cu retetele? si daca ar avea bombonele din alea colorate pe deasupra...
multam


Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Ramonika: inteleg ca si eu mi-am facut coliva tot din pofta acum vreo 2-3 saptamani.

Graul il alegi inainte de a fi spalat(chiar daca e curat e bine sa faci aceasta operatiune ca sa nu ai surprize). Apoi il speli in mai multe ape pana ce ramane apa curata.
Il pui la fiert(1/4 grau si 3/4 apa) cu un pic de sare. La sfarsitul fierberii compozitia nu trebuie sa fie tare ca atunci cand incepi ajezatul pe un platou ci un pic mai moale(pe masura ce se raceste capata consistenta necesara - se intareste). Daca in timp ce fierbe face o spuma - arunci spuma. Apoi pui zaharul in cantitatea dorita, cat vrei de dulce sa fie(sau miere de albine).
Apoi, cand e aproape racit graul adaugi: esenta de rom sau vanilie(sau de ce altceva vrei), stafide(tinute o ora in rom), nuca prajita sau alune prajite - taiate bucatele mici sau date prin masina, bombonele de ciocolata sau de care vrei si cacao(daca vrei).
Se mai pun biscuiti dati prin masina dar eu nu pun ca nu imi place.
Lasi sa se raceasca si dupa aceea poti incepe sa asezi pe un platou. Deasupra poti sa pui: zahar vanilat, nuca data prin masina, bombonele de care vrei, nuca de cocos, etc....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmen_Marieta spune:

Nu-mi mai amintesc perfect reteta de coliva, dar stiu ca graul se spala mult (se spune ca trebuie sa fie 9 ape), pana iese apa limpede. Parca mama punea 3 l de apa la 1 kg de arpacas. Oricum, chiar daca pui apa mai putin, poti adauga cate putina apa CLOCOTITA pe parcurs, dar apoi mai trebuie lasat la fiert ca sa se lege. La inceput o poti lasa sa fiarba in voie, dar dupa o vreme tre sa stai langa ea si sa tot amesteci, asa ca o vezi cum se prezinta si o mai "ajustezi".(sa nu se limeasca !!!!!)
Se fierbe bine, bine. Adica pana graul ala "infloreste" si nu mai are zeama. Se pune zaharul, cam 300 g, dar o poti gusta si mai adaugi daca vrei mai dulce, numai sa tii cont ca mai vine si zaharul pudra de la suprafata. Apoi se acopera oala cu un servet umed si se lasa la racit. Cand e rece se pun: nuca macinata (sau doar sfaramata), arome (coaja rasa de portocala, vanilie, esenta de rom) si se framanta totul. Apoi se aranjeaza pe farfurie, se imbraca in zahar pudra si se orneaza cu cacao si bombonele.
Cam asta e .....in mare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

Darria, Carmen - multumesc frumos de reteta... un pic cam mult de lucru la ea, ce-i drept, dar am sa incerc in weekend probabil. va anunt ce mi-a iesit...


Ramonika si pisicile Vladutz Bubulina Maritza Fulgushor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simona dragusin spune:

Coliva este gata fiarta,atunci cind lingura de lemn cu care ai amestecat sta dreapta in mijlocul vasuluisi nu cade intro parte.

Altfel risti sa se umezeasca f. tare cind pui zaharul pudra si sa aiba un aspect inestetic.
Si eu stiu ca se spala in 9 ape si se lasa la fiert in ultima.Daca iti place scortisoara pune-i .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mali spune:

Un truc: fierbi coliva ca pe pilaf, adica la cuptor fara nici o grija ca se lipeste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Multumesc de reteta, fetele.
Eu sunt cam ingrozita ca o tante mi-a zis ca tre sa stau cu lingura-n mana, intepenita langa oala si sa mestec in continuu timp de 4 ore.. Haida de.. nici chiar asa... o bag la cuptor daca ma supara
Altceva mai tre sa stiu.. secrete din astea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Uau 4 ore fiert coliva? poate in cantitati industriale.
Pt. o jumatate kg grau a fost necesara fierbere la foc mic timp de maxim o ora. Nu tb. sa stai cu lingura in mana langa oala, cand e aproape gata tb. sa mai amesteci din cand in cand.
Nu e nici un secret, e ca si la pilaf, aproape.

Mergi la inceput