Vorbirea: un joc in 2! - metoda Hanen

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kiwwy spune:

Flaviutza,l-am dus pe copil la psihiatrie,este singurul specialist unde nu l-am dus pana acuma.I-am povestit despre copil,cum se comporta,ca intelege tot ce ii spun,stie culori,obiecte,dar nu vrea sa vorbeasca cu noi,se exprima nonverbal,si nu mai suport atitudinea asta...I-am spus si ca a avut 6 degetele,ca l-am operat.
Parerea specialistului este ca daca intarzierea vorbirii nu este legata de aceasta malformatie cu care s-a nascut,va vorbi,doar ca este lenes.I-a pus diagnosticul de "disfazie in dezvoltarea limbajului,de tip expresiv" si i-a dat sa ia Piritinol 3 saptamani,dupa care sa merg la consultatie cu el.
M-a trimis si la genetician,insa nu stiu ce sa fac....credeti ca ar trebui sa ii fac testul genetic sa vad daca intarzierea vorbirii e legata de malformatia de la degete cu care s-a nascut?
L-am dus la psiholog si a spus sa ne schimbam noi atitudinea fata de copil,sa nu mai reactionam atat de usor cand ne trage de maneca si face"IIII",sa il determinam sa vorbeasca cumva,sa scoata ceva cuvinte,daca are comportament agresiv cateodata,sa il pedepsim.


Flaviuta,am sa scriu si la autisti,sa intreb parerea lor,multumesc pt.raspuns si pt. faptul ca te implici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

1) sa-ti vand un pont. probabil sti ca si noi am avut belelele noastre cu copil vorbitor de...extraterestra. de vreo 3 sapt. e la socri,in vacanta,la tara.socrii mei au o fetita in grija...de 11 ani. fi-mea sta numai cu ea,zi lumina,plus vreo 2-3 copii mari,din vecini. pot sa spun ca in astea 3 saptamani...explozie totala la capitolul vorbit, fraze kilometrice,ieri mi-au adus-o putin, si sincer e de nerecunoscut. vb exact ca un adult.evident,pocit, ca si noi avem probleme la aparatul fonoarticulator, dar fraza lunga,corecta gramatical, ce mai..nu-mi vine sa cred.

daca ai posibilitatea,adu-i un nepotel,copilul vreunei rude,tine-l la tine pe vacanta ,mai mare peste 5-6 ani, si sa vezi ce dornic va fi de conversatie


2) ce ti-a spus psihologul,sa nu-l mai servesti ,sa-l lasi sa se chinuie este EXACT trainingul pentru aba.exact asa se numeste: schimbarea comportamentului fata de copil, total,consecvent,sustinut de toata familia,24 din 24 de ore pe zi. face minuni .



3) exercitiile de logopedie acasa..faceti? cele pentru dezvoltarea aparatului fono-articulator? masaj facial, suflatul in baloane, lingerea unei acadele fara sa puna mana pe bat, etc?

pentru asta e nevoie sa imite.tu sa-i ceri expres sa faca un anumit gest(de ex tuguierea buzelor) iar lui sa-i placa sa imite gestul.


a supt la san? noua ni s-a spus ca biberonul....e cale deschisa spre slaba si defectuasa dezvoltare a muschilor faciali...asta e!


repet: pune acolo,pe site-ul autism ceea ce ne-ai spus noua aici. sunt niste oameni de nota 11.dar sa le explici in detaliu problema. si or sa iti indice sursele de informare

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Kiwwi , fi atenta la asta:

speech apraxia. e descrierea exacta a ceea ce face bebe tau: intelege,coopereaza,dar nu poate vorbi. de asta mi-au suspectat-o si mie, o forma mai usoara, alalie.

te rog,trage un ochi pe video asta, si pe restul din categorie
http://www.youtube.com/watch?v=XNB0ihI2srQ

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kiwwy spune:

Flaviutza,este foarte interesant documentarul,m-am uitat,si este exact ca si fiul meu,face absolut orice,dar nu vorbeste,daca am inteles eu bine,acesti copii vor vorbi mai tarziu? ce pot sa fac?la noi nu sunt specialisti care sa se ocupe de copil,asa cum arata in filmulet..
Din pacate nu stiu foarte multa engleza,daca ai putea sa imi spui in mare despre ce se discuta in acel film,ti-as fi recunoscatoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

si ca sa iti explic fenomenul in sine.

apraxia defineste o situatie in care copilul e ok din toate punctele de vedere, intelege,executa,dar...nu vorbeste.

are diferite grade . de la usor si foarte usor, cum ar fi de exemplu un copil care vorbeste pe limba lui la 3 ani,care nu poate controla silabele si-i ies de-a valma, intr-un limbaj jargonic(pe limba lui)

in stare grava, copilul nu vorbeste deloc. nici macar silabe simple. cu toate astea,in rest e absolut normal dezvoltat.


CAUZE? nu se stie exact.uneori asfixia la nastere.

CE SE INTAMPLA? intre creier si gura,mai pe romaneste exista o corelatie perfecta. copilul aude intrebarea ,creierul lui trimite mesajul guritei sa formuleze raspunsul.asta in cazul copiilor normal dezvoltati. in cazul copilului tau, desi informatia a ajuns la creier, acesta a trimis mesajul...care s-a pierdut pe undeva pe drum.

ca sa intelegi mai bine, studiu de caz. fi-mea. 2 ani, spunea cuvinte simple,disparate,bisilabice.destul de multe.mami,papa,uite,kestii din astea in rest,bebeleasca.

daca ii dadeam un cuvant, MASINA de exemplu,nu-l putea rosti.in schimb,il putea rosti silaba cu silaba, imitand. MA-SI-NA. cuvantul intreg nu. il avea in cap, dar nu-i ajungea la buze.intelegi?

am inceput cu exercitii usoare.in primul rand,de respiratie. e important ritmul respirator. apoi pentru dezv muschilor faciali. ii vorbeam RAR ,foarte rar, si cand dadea raspuns si se incurca,ridicam degetul,semn ca trebuia sa respire adanc, sa nu se incurce iar in silabe.


2,5 ani. propozitii simplute. 60 % tot bebeleasca. am inceput si cu exercitiile de silabisire. despartire in silabe, apoi ii dadeam 3 silabe si ea trebuia sa le puna in ordine inversa,pentru a reconstitui cuvantul . de exemplu:" pune silaba NA dupa silaba SI ,si dupa silaba MA" .spuneam propozitii simple "ana are mere" pe cuvinte, apoi primele doua cuvinte, apoi toata propozitia.


la 3 ani fix. vorbea aproximativ inteligibil .incepuse sa o intelaga si anturajul, nu numai noi. probleme: omisiuni de litere,de silabe. de exemplu litera S,L,R,F. la inceputul cuvantul si in propozitie. de exemplu putea spune JOS dar nu SCAUN. "eu am un scaun" suna cam asa "eu am un Caun".

cu ajutorul ex de la TERAPIA VORBIRII(subiect postat de mine, cu filmulete logopedie,aici la consultatii de psihologie,cauta-l pe paginile urmatoare) am corectat pe S si L.

si acum, 3,2 ani mai stalceste,poceste,nu pronunta pe R, dar se exprima INTELIGIBIL. a disparut frustrarea si nervii(era tare nervoasa) ca nu o intelege nimeni. asta ma interesa pe mine, sa vorbeasca inteligibil,sa fie inteleasa de copii,nu sa o fac prezentatoare tv cu dictie perfecta.

daca nu vorbeste corect pana la 4 ani, am vb la gradi sa inceapa logopedia.



cauti materiale cu si despre apraxie, despre terapia vorbirii. din pacate, sunt in engleza,franceza. nu-i nimic, dupa vreo luna de citit,mai cu un dictionar,intelegi tot.

dar trebuie sa sti totul despre asta,despre mecanismele aparitiei si dezvoltarii limbajului expresiv, despre problema fiului tau.

pentru ca,asa cum ai observat, specialistii nu exista. nu ca in afara.

si chiar daca exista, o sedinta doua pe saptamana nu rezolva mare lucru. pur si simplu,nu rezolva

TE ROG TRAGE UN OCHI PE FILMULETELE PUSE IN MESAJUL ANTERIOR.O SA VEZI CAM CATA MUNCA PRESUPUNE TOATA TEVATURA ASTA.CA NU E ASA SIMPLU.

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:


APRAXIA

Caracteristici ale copiilor suferind de apraxia vorbirii Desi sunt multe motivele pt care unii copii nu dezvolta un limbaj adecvat varstei , urmatoarele sunt caracteristici ale copiilor suferind de apraxia vorbirii.(nu este obligatoriu ca fiecare copil sa prezinte toate caracteristicile).Aceasta lista este extrasa din literatura de specialitate.Daca sunteti un parinte ingrijorat de vorbirea sever neclara sau absenta a copilului dumneavoastra, va rugam sa fixati o evaluare la un specialist a vorbirii/limbajului * Abilitatile receptive depasesc abilitatile expresive(copilul intelege la un nivel superior capacitatii sale de exprimare) * vocalizare(gangurit) limitat in timpul fiind bebelusi (parintii descriu adesea acesti copii ca fiind tacuti) * Repertoriu limitat de sunete consonante *posibile dificultati de alimentatie * erori in pronuntia vocalelor * pot dezvolta o comunicare nonverbala sau gestuala elaborata. * desi repetitia sunetelor izolate poate fi adecvata, discursul conect e mult mai ininteligibil decat e de asteptat pe baza rezultatului de articulare"single word"(cu alte cuvinte copilul poate fi capabil sa produca sunete perfecte in ele insele, dar face erori la aceleasi sunete atunci cand le combina in unitati complexe cum ar fi cuvantul sau propozitia) * deletia consoanei initiale sau finale , omisiunea de silabe, substitutia( erorile de vorbire ale copiilor cu apraxia vorbirii sunte deseori inconsistente si neprevizibile)-p.s. s-a putea ca fraza asta sa nu fie corecta. * inmultirea erorilor pe masura cresterii lungimii pronuntiei, inclusiv probleme la pronuntarea cuvintelor multisilabice. *erori de vocalizare(unele sunete sunt asemanatoare, numai ca unele se produc prin folosirea corzilor vocale, iar altele nu (consoane surde). de exemplu "P" si "B". "P" este o consoana surda, iar "B" este consoana sonora.copii cu apraxia confunda sau substituie aceste consoane. * varii erori in adaptarea articularii(adaptarea articularii inseamna "the extent to which the articulators- -lips, tongue, etc.-- must shift between sounds in a word or phrase". cuvantul "dog" de exemplu nu necesita multa ajustare, pe cand cuvantul "dog", necesita. *bajbaiala, chin, greseli de comportament , face eforturi in incercarea de a pronunta . in aceasta incercare, prelungeste sunetele, se repeta, sau face pauze.( de exemplu, gura pare sa "bajabaie" in incercarea de a gasi pozitia necesara.). Sau, copilul utilizeaza sunete scurte sau repeta cuvinte, folosindu-se de acest timp pt a gasi solutia producerii urmatorului sunet/cuvant pe care vrea sa il foloseasca. de exemplu " nu pot..pot...pot.. sa fac asta ". nu e acelasi lucru cu balbaiala. Sau gura copilului se misca in tacere,in timp ce acesta cauta pozitia motorie adecvata producerii sunetului respectiv. *rata inceata sau secventiere incorecta . de exemplu, cereti copilului sa pronunte seria " pah, tah, kah" de trei ori consecutiv, sau un cuvant cum ar fi "buttercup". Copilul poate reuseste sa pronunte secventa corecta prima data, insa va ceda iar rata discursului va scadea. * tulburari de prozodie(prozodia e melodia discursului oral, si include rata, accentul, pauza si intonatia.copii cu apraxia discursului pot vorbii prea repede sau prea incet. pot sa greseasca accentuarea silabelor. vocea lor poate suna monoton. * uneori,dar nu intotdeauna, apraxia orala poate acompania apraxia verbala. apraxia orala este abilitatea redusa de a efectua , la cerere, gesturi nonverbale cum ar fi: suflarea aerului in obraji, lingerea buzelor,scoaterea limbii , etc *apraxia vorbirii poate aparea in asociere sau nu cu alte defecte de vorbire.de obicei, apraxia "pura" a vorbirii este rar semnalata.In mod obisnuit, acesti copii manifesta un cumul de probleme care contribuie impreuna la dificultatile de vorbire. * alte semne neurologice "minore". uneori, acesti copii sunt descrisi ca fiind stingheri, slab-coordonati, stangaci.pot prezenta probleme de coordonare a motricitatii fine.unii parinti raporteaza ca acesti copii au probleme senzoriale,slaba constiinta de sine, (sau slaba cunoastere a propriului corp??), le displace sa se spele pe dinti,sau par sensibili la atingerea in zona fetei.

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kiwwy spune:

Eu acuma incerc sa fac terapia ABA cu copilul meu.
Din pacate numai nervi are,si se crizeaza foarte des,pt.ca inainte era obisnuit cu trasul de maneca,acuma nu mai primeste nimic,si e absolut ingrozitor pt. mine ca parinte sa suport atatea toane,spune doar"da",imi arata sticla de apa,si zice "da",iar eu il oblig efectiv sa repete dupa mine,si nu isi doreste asta.La noi in familie,parca s-a dezlantuit iadul,atata circ este.
Simt ca voi ceda nervos,deja este cumplit ce se intampla,adica sa nu aiba dorinta sa repete dupa mine.Si plamge plange....se maraie,si mai nou are un obicei tampit ca face incontinuu "IIII"la infinit.Cine il aude poate ii si pune eticheta de copil cu probleme.
Nu stiu ce ar trebui sa fac...sa accept in continuare trasul de maneca,sa raspund prin gesturi,sau sa incerc sa il ignor daca nu vorbeste,si sa il pedepsesc cand se crizeaza fara motiv...
Luni a plans 1 ora pt.ca nu am reactionat la trasul de maneca,apoi s-a manifestat prin plecat in camera lui,inchis usa,apoi plans fara lacrimi ,dupa care a venit in hol,aproape de usa de la sufragerie unde eram noi,si statea pe jos,plangand ,iar eu si sotul meu ne continuam activitatea,ignorandu-l,asta fiind premiera ca si sotul meu a colaborat,dupa 30 minute a venit din hol in cadrul usii de la sufragerie,apoi s-a aruncat in brate la tatal sau,acesta din urma pupandu-l...

Am incercat sa il tin mai mult in parc,stam 5 ore pe zi,cu copii multi,iesim si dimineata si seara,in 2 parcuri diferite,dar nu vad nici o schimbare in bine.Fratele lui mai mare care are 8 ani,se joaca cu el doar cand ii spun,parca e satul si el de comportamentul lui,pt.ca vede ca in zadar se chinuie sa vorbeasca cu el,sa il faca sa repete cuvinte,pt.ca cel mic nu isi doreste decat sa detina controlul.

Imi cer scuze pt.ca scriu pe acest topic problemele mele cu fiul meu.
Daca aveti sugestii,informatii,cu ce as mai putea sa fac sa imi aduc copilul pe alea cea buna,nu ezitati sa imi scrieti,orice raspuns,va multumesc din suflet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ane2200 spune:

tocmai am descoperit subiectul acesta si este extraordinar ce ati facut voi aici. Va multumesc pentru traducerile postate si astept cu interes urmatoarele capitole - daca mai aveti timp, binenteles.



Ane & Raul - 17 martie 2007
www.onetruemedia.com/my_shared?z=1cb90b71924d712907dbca&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank"> filmulet Raul

www.helpsonia.com/" target="_blank">Ajutati-o pe Sonia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

In curind voi avea mai mult timp liber si sper sa termin rezumatul cartii.

Pina atunci am vesti bune: fetita mea care acum are 5 ani a inceput, timid, sa vorbeasca. Unele sunete le pronunta mai dificil dar sper ca din septembrie sa-si imbunatateasca pronuntia cu ajutorul unui logoped...

Pe curind!


Adélie la p'tite souris
Bijoux passion
Floricici din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns virgi spune:

Otilia - felicitari pentru subiect si pentru munca depusa. Am citit cu mult interes capitolele traduse. Eu am o fetita de 1 an si 3 luni, care acum repeta totul dupa mine, repeta multe cuvinte care le aude la TV, dar recunosc ca am aplicat multe metode din cartea tradusa de tine, pentru care iti multumesc.

Daca exista posibilitatea sa primim si celelalte capitole, le astept cu placere.

Mult succes fetitei tale si ne aduci numai vesti bune.


Mergi la inceput