Bucataria fara foc (raw food) - retete?

Bucataria fara foc (raw food) - retete? | Autor: nematics

Link direct la acest mesaj

Este cineva interesat de regimul alimentar de cruditati - bucatarie fara foc? nu am vazut de mult un astfel de subiect pe-aici.

M-ar interesa o reteta de salata de prin orientul fostei URSS, cu sfecla, stafide, morcov ras, nuci, din pacate nu mi-o mai amintesc - poate o stie cineva.

O reteta absolut delicioasa:

Supa de broccoli:

1-2 florete de broccoli
1 avocado mare sau 2 mai mici
1 castravete de sera de 20 cm sau 2-3 castraveti de gradina mari si zemosi, curatati de coaja
- zeama de la o lamiie mare sau 2 mai mici
1 legatura de patrunjel
1 lingura sos soia
1 lingura ulei masline (optional)

Se mixeaza toate ingredientele in blender, inclusiv patrunjelul, cu exceptia broccoli, pina se face o crema pufoasa. Se adauga broccoli taiat foarte marunt, se amesteca putin, se presara un pic de frunze de patrunjel tocate si se da la rece.


"Trebuie-n viata sa te grabesti incet de vrei la timp sa-ntirzii - Pavel Stratan, Amintiri din Copilarie, III"

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mira_m spune:

Si eu sunt interesata fiindca mananc foarte multe cruditati.
Vara e simplu, dar acum combin diferite radacinoase (ce am prin frigider) le asezonez cu iaurt sau maioneza light, sau pun niste carne fiarta, gratar si bineinteles cascava sau branza.( + amestec mexican)


Don't talk unless you can improve the silence!

Mami & minunea mea ( mai 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

bucataria fara foc inseamna totul crud, inclusiv carnea! Daca tii neaparat sa maninci carne.

Chiar si brinza trebuie sa fie preparata fara foc - de exemplu telemeaua e cf. regimului, cascavalul - nu; brinza de vaci facuta din lapte incalzit - nu.

Este un regim recomandat de bioenergeticieni si nu numai, ajuta la curatarea organismului de toxine.

"Trebuie-n viata sa te grabesti incet de vrei la timp sa-ntirzii - Pavel Stratan, Amintiri din Copilarie, III"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Mie imi place sa mananc crud, de exemplu conopida si broccoli nu le suport gatite. Carnea (curca, gaina sau peste) nu pot cruda, ori gratar ori fiarta, fara pielite si indepartez tot ce inseamna grasime (alea dupa ce ca nu sunt sanatoase nici nu-mi plac la gust). De fapt, asta cam a fost regimul meu alimentar anul trecut si am slabit, incepusem de fapt cu Atkins, apoi am renuntat si la grasime si am ajuns sa mananc low-carb/low-fat. Mancarea gatita o fi mai ieftina ca e cantitatea mai mare dar n-are nici un aport nutritiv, dupa parerea mea.



Oana_B

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle7 spune:

tot la bucataria fara foc intra "sushi" fara orez. adica luati foile de nori le stropiti usor cu apa si puneti legumele preferate avocado, morcovi , castravete etc. , maioneza sau/si branza si rulati .



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olive spune:

Buna la toata lumea,
referitor la subiect ,am gasit pe net:

http://www.geealife.ro/05-1-retete.htm


- Va prezentam cateva retete simple, rapide si practice, accesibile oricui ca pret de cost, timp sau tehnologie.

01- Ciorba de legume (pentru iarna)
INGREDIENTE:morcov, telina, sfecla rosie, pastarnac,ceapa,frunze de patrunjel, zeama de varza murata (moare) sau bors.
MOD DE PREPARARE: Radacinoasele se dau pe razatoare, se toaca ceapa cubulete, se toaca frunzele de patrunjel, se pun ingredientele intr-un castron mai mare, se adauga moare si/sau bors dupa gust, se completeaza cu apa si gata ciorba. Este indicat sa se lase sa “stea”, adica sa se armonizeze cateva ore. Daca doriti sa o faceti mai consistenta adaugati cateva linguri de maioneza si/sau smantana.

02- Supa de ciuperci
INGREDIENTE: 450 de grame de ciuperci de cultura proaspete, o ceapa mare, 150 de grame de radacinoase, oricum combinate (morcov, patrunjel, telina), 3 linguri de ulei sau 100 de grame de smantana, un ardei gras sau o rosie, 1,5 litri de zer, bors sau apa de legume, o legatura de patrunjel si condimente: vegona, piper, curry, cimbru, boia.
MOD DE PREPARARE: Ciupercile, ceapa, radacinoasele, ardeiul sau rosia (eventual ambele) si verdeturile toate fin maruntite, le amestecam cu liantul lichid, smantana sau uleiul si condimentele dupa gust. Putem adauga putin suc de rosii sau putem acri cu otet sau zeama de la muraturi. Compozitia se macereaza la rece si se omogenizeaza in decursul a cateva ore, inainte de servire.

03- Ciorba de conopida cu sfecla
INGREDIENTE : 450 grame conopida, 150 grame de sfecla rosie, 5 catei de usturoi pisati sau rasi fin, 1,5 litri de lichid liant: bors de tarate, zer de lapte, sau apa, o legatura de patrunjel sau marar si condimente cimbru, busuioc, piper, curry. Pentru acrire folosim zeama de la castravetii murati sau moare de varza, sau otet
MOD DE PREPARARE : Lichidul pe care l-am ales se pune intr-un castron impreuna cu conopida si sfecla rosie cat mai fin rase (manual sau mecanic), usturoiul pisat, verdeata taiata marunt, condimentele si zeama de castraveti sau otet, dupa gustul fiecaruia. Compozitia se lasa la macerat o ora, doua, pana se patrund gusturile si se mai inmoaie legumele. La servire putem adauga putina smantana sau maioneza in fiecare portie individuala, precum si ardei iute.

04- Ciorba de spanac
INGREDIENTE : 500 grame frunze de spanac, 1,5 litri apa de tarate sau apa normala, 3 linguri de ulei, 3 catei de usturoi, un morcov, un patrunjel, o legatura cu verdeturi, condimente: cimbru, maghiram, piper, vegona. Daca vrem sa fie acrisoara, adaugam putin otet sau zeama de castraveti, iar daca vrem sa fie mai dulceaga putem adauga suc de rosii sau smantana.
MOD DE PREPARARE : Intr-un castron se pune spanacul tocat marunt manual sau la mixer, radacinoasele fin maruntite, usturoiul pisat, si condimentele (eventual smantana, daca alegem varianta mai dulce) si se freaca bine cu ulei pentru a se condimenta si patrude mai bine gusturile. Se toarna apoi lichidul, se presara verdeturile taiate marunt si se amesteca pana la omogenizare. Se lasa la macerat sau se poate servi imediat, diferentele se pot constata de catre fiecare prin experienta gustului.

05- Supa de rosii
INGREDIENTE: 10 rosii, o ceapa, 100 de grame de morcov, 3 linguri de ulei sau/si de smantana, o legatura de verdeturi de sezon, un ardei gras, zer de lapte sau apa de legume si condimente: vegona, curry, piper, cimbru, enibahar.
MOD DE PREPARARE: Intr-un castron se pune lichidul, rosiile si ardeiul fin maruntite, la fel ceapa si verdeturile. Adaugam morcovul ras fin, smantana si condimentele dupa gust. Se lasa putin la macerat, pentru a se patrunde aromele, inainte de servire.

06- Rosii umplute cu branza
INGREDIENTE: 10 rosii mici, 350 de grame de branza proaspata de vaci, o ceapa, cateva foi de salata verde pe care se vor aseza la servire, 50 de grame de unt in cazul in care branza nu este destul de grasa, putin gris, in caz ca pasta nu este destul de consistenta, verdeata la alegere, marar sau patrunjel si condimente; vegona, piper, boia, cimbru, enibahar, curry.
MOD DE PREPARARE: Rosiile se golesc de miez, iar in fiecare din ele vom adauga pasta preparata separat. Branza famantata cu untul se amesteca cu ceapa taiata marunt, grisul daca este nevoie, verdeturile tocate si condimentele. Daca branza este mai seaca se poate folosi un ou crud intreg, inglobat in compoztie sau o lingura de smantana.
Cu aceasta pasta umplem rosiile aseazandu-le in platou, pe un pat de salata verde. Putem folosi ardei in loc de rosii.

07- Salata de varza cu ciuperci
INGREDIENTE: 500 de grame de varza alba, 350 de grame de ciuperci, o ceapa mare, o lingura de ulei (sau 150 de grame de maioneza), o legatura de frunze de telina si patrunjel, 5 rosii mici, si condimente; vegona, piper.
MOD DE PREPARARE: Varza se taie fideluta si se freaca in maini pentru a-si mai pierde din duritate. Se amesteca apoi cu ciupercile taiate felioare mici, ceapa taiata pestisori, uleiul (sau maioneza), verdeturile taiate marunt, iar deasupra se aseaza rosiile taiate felii.

08- Maioneza
INGREDIENTE:1 litru ulei, 3 oua (albus si galbenus), zeama de lamaie (daca nu aveti lamaie adaugati un pic de otet, preferabil otet de mere), 3 lingurite de mustar, condimente dupa gust, piper, boia, vegeta, curry si ce mai doreste fiecare.
MOD DE PREPARARE: Se pun in cuva mixerului ouale, zeama de lamaie, mustarul, condimentele se porneste mixerul si se adauga treptat uleiul si gata maioneza intr-un minut.
Variantele spre diferite sosuri, ar fi cu iaurt, cu usturoi, cu telemea, cu rosii sau cu verdeata (frunze de patrunjel, marar).

09- Salata de ciuperci cu maioneza
INGREDIENTE: 450 de grame de ciuperci, 200 de grame de maioneza, o ceapa mare, o legatura de patrunjel, condimente; vegona, piper, curry.
MOD DE PREPARARE: Ciupercile se taie in fasii mici, amestecandu-se apoi cu ceapa taiata fideluta, maioneza si condimentele. Deasupra se presara verdeturile taiate marunt

10- Salata de ciuperci cu morcov
INGREDIENTE: 500 de grame de ciuperci, 300 de grame de morcov, 350 de grame de maioneza, doua ceape, patrunjel, marar, condimente; vegona, boia, piper.
MOD DE PREPARARE: Ciupercile se taie marunt, amestecandu-se apoi cu morcovii rasi, cepele taiate fideluta, maioneza, verdeturile taiate marunt si condimentele.

11- Salata de castraveti cu maioneza
INGREDIENTE: 450 de grame de castraveti, 150 de grame de maioneza, o ceapa mare, o legatura de frunze fragede de telina si leustean, 20 masline negre si condimente; vegona, piper, curry.
MOD DE PREPARARE: Se aleg castravetii cu coaja subtire pe cat posibil de proaspeti, se taie apoi felioare subtiri cu tot cu coaja sau se rad in felii, amestecandu-se cu ceapa taiata, maioneza, verdeata taiata marunt si condimentele. Deasupra se decoreaza cu jumatati de masline. Ceapa poate fi inlocuita cu un catel de usturoi ras marunt sau zdrobit, iar maioneza cu 200 de grame de smantana.

12- Salata pentru orice sezon
INGREDIENTE:varza, morcov,telina, ceapa, mere, maioneza.
Varza se toaca marunt, morcovii, telina si merele se dau pe razatoare, ceapa se taie cubulete, se pun ingredientele intr-un castron, se adauga maioneza si gata; pofta buna.

13- Salata de “boeuf” (o denumire poate improprie)
Ingrediente: morcov, telina, patrunjel, pastarnac, castraveti murati, mazare (congelata) si maioneza.
MOD DE PREPARARE: Morcovii, telina, patrunjelul, pastarnacul se dau pe razatoare, castravetii murati se toaca cubulete, mazarea se decongeleaza. Se pun ingredientele intr-un castron, se adauga maioneza si se amesteca.
Observatie: dupa ce ati tocat castravetii murati este indicat sa-i stoarceti de zeama pe care o lasa (asta numai in cazul in care sunt zemosi).
Se poate folosi varianta cu ciuperci taiate cubulete care sa inlocuiasca “carnea”.

14- Rafaelo
INGREDIENTE:un pachet de unt, 200 g de branza dulce, gris, coaja de lamaie rasa, miere de albine si stafide.
MOD DE PREPARARE: Untul se lasa la temperatura camerei dupa care se pune intr-un castron si se freca cu o lingura de lemn pana devine o pasta. Se adauga cate putin gris, miere de albine, branza dulce si stafide, pana se obtine o pasta omogena, destul de consistenta pentru a forma bilutele sau “sferele”.
Observatie: grisul se va mai intari si este indicat sa lasam prajiturelele sa stea cateva ore pentru a se intari.

15- Crema la pahar cu grau germinat
INGREDIENTE : 250 grame de grau germinat, 3 linguri de nuci macinate, cateva stafide, miere, coaja rasa de la o jumatate de lamaie.
MOD DE PREPARARE: Graul germinat, (verificat daca este destul de moale) se amesteca cu nucile macinate, stafidele, putina miere si coaja de lamaie. Consistenta mai groasa sau subtire, o putem regla cu putin lapte sau smantana. Se poate adauga functie de preferinte putina cacao, sau putin rom, sau o ceasca de suc de morcovi. Dupa ce organizam compozitia in pahare, putem orna cu fructe sau cu nuca de cocos. Se tine la rece.

16- Bomboane cu alune
INGREDIENTE: 350 grame de alune macinate sau sparte mai mic, 150 grame de unt, cacao, gris de grau, coaja rasa de la o portocala miere de albine, nuca de cocos.
MOD DE PREPARARE: Untul se freaca, amestecandu-se apoi cu alunele maruntite, cacao, coaja de portocala rasa pe razatoare, miere (dupa gust), si gris cat cuprinde, astfel incat compozitia care s-a obtinut sa fie indeajuns de consistenta pentru a prepara bomboanele dorite. Se rotunjesc in mana bomboane rotunde de dimensiunea dorita si se rostogolesc apoi prin cocos. Avem varianta prin care, in mijlocul compozitiei pentru bomboane sa inglobam o cireasa, visina, cateva stafide sau 2-3 alune intregi.

17- Rulada cu stafide
INGREDIENTE : 400 grame de stafide, 200 de grame de branza dulce, 100 grame de unt, miere, scortisoara, coaja rasa de la o jumatate de lamaie sau cacao, 3 linguri de rom si gris sau tarate
MOD DE PREPARARE : Se amesteca branza dulce cu untul, cu stafidele intregi sau macinate (cum va este mai convenabil), mierea, scortisoara, coaja de lamaie sau cacao (la alegere), romul si gris (tarate) in functie de consistenta compozitiei finale. Se presara alune macinate sau nuca de cocos pe folia in care vom rula compozitia, inainte de a o pune putin la rece sa se odihneasa. Se poate alege varianta ca jumatate din compozitie sa fie cu cacao, iar jumatate fara, doar aromatizata cu coaja de lamaie. Inainte de rularea in folie, alaturam cele doua parti colorate diferit, prin impletire sau combinare aleatoare. Feliile taiate spre servire vor avea un aspect mai interesant.

18- Rulada cu mere
INGREDIENTE: 1 Kg de mere, 250 de grame de branza dulce, 100 grame de stafide, 3 linguri de rom, un pachetel de scortisoara pudra, miere de albine, gris de grau sau tarate.
MOD DE PREPARARE: Merele rase si stoarse, se amesteca cu branza dulce, stafidele, romul, scortisoara, mierea (dupa gust) si o mana de gris pentru a avea o oarecare consistenta in vederea formarii. Cand compozitia este gata, se ruleaza intr-o folie de plastic, pe care putem presara nuca de cocos sau cacao, pentru ornamentul exterior. Se tine la rece, se despacheteaza din folie si se taie felii pentru a fi servita

Sper sa va foloseasca,
Olive



-

-

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mira_m spune:

quote:
Originally posted by nematics

bucataria fara foc inseamna totul crud, inclusiv carnea! Daca tii neaparat sa maninci carne.

Chiar si brinza trebuie sa fie preparata fara foc - de exemplu telemeaua e cf. regimului, cascavalul - nu; brinza de vaci facuta din lapte incalzit - nu.

Este un regim recomandat de bioenergeticieni si nu numai, ajuta la curatarea organismului de toxine.

"Trebuie-n viata sa te grabesti incet de vrei la timp sa-ntirzii - Pavel Stratan, Amintiri din Copilarie, III"



Carne cruda? Eu zic ca pregatita dietetic sa fie mai satios.

Olive, ce de retete!

Don't talk unless you can improve the silence!

Mami & minunea mea ( mai 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

Olive, multumesc pentru retete!

tu ai urmat un astfel de regim?

eu am tinut trei luni regimul de cruditati, completat cu sucuri proaspete de mere, morcovi, sfecla plus alte legume/fructe de sezon, perioada in care am facut si un tratament cu bioenergie - a fost intr-adevar benefic.

"Trebuie-n viata sa te grabesti incet de vrei la timp sa-ntirzii - Pavel Stratan, Amintiri din Copilarie, III"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olive spune:

Buna Nematics,
nu am urmat inca un astfel de regim.Insa ma pregatesc pentru asta.Vreau ca in primavara sata sa o fac.Sper sa reusesc.oricum eu sunt vegetariana insa cu tendinte spre vegan.
Daca vrei mai vorbim pe tema asta.
Olive.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nematics spune:

Buna, Olive

de ce nu incepi chiar acum? (asta e o pura curiozitate - nu-i nevoie sa raspunzi la intrebare daca nu vrei).

eu oricum incerc sa trec spre un astfel de regim, nu prea am avut timp sa ma ocup pina acum dar as vrea ca macar o parte din alimentatie sa fie din preparate gatite fara foc.

Poate n-ar fi rau sa punem aici retete pe care le-am incercat si sunt intr-adevar gustoase.

Mai adaug una incercata saptamina asta:

crema de cranberry:

2 cani cranberry
1 cana curmale (dates)
1 mar
1 portocala mare, zemoasa

se trec prin blender; eu am pasat mai intii portocala si apoi restul si a iesit o crema delicioasa; daca vrei sa faci sos, mai adaugi apa pina la consistenta dorita.

"Trebuie-n viata sa te grabesti incet de vrei la timp sa-ntirzii - Pavel Stratan, Amintiri din Copilarie, III"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loma spune:

si eu sunt interesata de retete fara foc, mie imi plac foarte mult legumele crude, cu iaurt..

suc de rosii cu usturoi si branza ....mancarea favorita

Loma

Mergi la inceput