Legislatie adoptie

Legislatie adoptie | Autor: galinarodica

Link direct la acest mesaj

Sper ca ceea ce am gasit eu si am sa pun aici o sa va fie de folos. Nu sunt avocat sau jurist dar incerc sa deslusesc cat mai multe din legeas asta noua si copiata prosteste de pe la straini ca sa putem sa-i ajutam mai ales pe micuti sa ajunga intr-un camin primitor si cald.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns galinarodica spune:

Procedura adoptiei
Familia care doreste sa ia in adoptie un copil, trebuie sa depuna la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul de domiciliu, o cerere scrisa in vederea evaluarii conditiilor morale si materiale si obtinerea atestatului ca familie/persoana apta sa adopte un copil. La cerere se vor anexa mai multe acte. Urmeaza o perioada de evaluare si pregatire a familiei, efectuata de catre asistenti sociali profesionisti. Termenul de solutionare a cererii si de evaluare este de 60 zile. In cadrul procesului de evaluare vor avea loc intalniri cu familia la sediul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau la domiciliul acesteia. In urma evaluarii asistentul social va intocmi un raport si va face o propunere cu privire la solutionarea cererii familiei. Propunerea va fi inaintata directorului general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului care va decide eliberarea atestatului ca familie apta sa adopte un copil, pentru familia solicitanta. Atestatul este valabil un an.Urmatorul pas se refera la etapa de potrivire copil-familie. Noua legislatie se centreaza pe identificarea pentru copil a celei mai potrivite familii, tinandu-se cont de toate informatiile cu privire la copil, familia adoptatoare, familia biologica. In urma analizarii tuturor informatiilor va avea loc o potrivire teoretica in urma careia se va selecta cea mai potrivita familie (dintre cele care au atestatul mai sus mentionat) care sa raspunda nevoilor copilului. Urmeaza potrivirea practica in care copilul si familia vor fi pregatite in vederea acomodarii si se va stabili un program de vizite. Perioada de potrivire are o durata diferita de la caz la caz in functie de nevoile copilului si acomodarea acestuia cu familia.
Asistentul social si psihologul, impreuna cu familia, vor decide cand se va trece la urmatoarea etapa a adoptiei si anume incredintarea in vederea adoptiei. Copilul este incredintat familiei in vederea adoptiei, pe o perioada de 90 zile, de catre instanta judecatoreasca. Pe perioada de incredintare in vederea adoptiei asistentul social impreuna cu psiholgul vor face vizite bilunare pentru a urmarii evolutia copilului in familie si acomodarea dintre acesta si familie.
La sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei se va inainta instantei judecatoresti dosarul familiei impreuna cu o cerere de incuviintare a adoptiei. Atunci cand sentinta de incuviintare a adoptiei a ramas definitiva si irevocabila familia adoptatoare poate depune actele la primarie pentru a obtine un nou certificat de nastere.
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului are obligatia de a urmari evolutia copilului in familie pe o perioada de 2 ani de la incuviintarea adoptiei, prin vizite trimestriale. De asemenea, se vor asigura servicii post-adoptie familiilor adoptatoare - grupuri suport, servicii de consiliere, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns galinarodica spune:

Legile pe baza carora se realizeaza adoptia
- Legea privind regimul juridic al adoptiei nr. 273/2004.
- Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei.
- Ordinul nr. 45/2004 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind procedura adoptiei interne.
- Conventia asupra protectiei copiilor si cooperarii in domeniul adoptiei internationale de la Haga, ratificata de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 84/1996.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns galinarodica spune:

Acte necesare obtinerii atestatului

Acte pentru solicitanti
1. Cererea de adoptie a solicitantilor (cerere care se face la DGASPC de sector)
2. Certificatul de nastere al solicitantilor - copie legalizata
3. Certificat de casatorie - copie legalizata
4. Certificat de deces - copie legalizata (daca este cazul)
5. Sentinta divort - copie xerox (daca este cazul)
6. Caziere judiciare - originale (valabile 6 luni de la data inscrisa pe ele)
7. Adeverinta de venituri - salariul sau alte venituri - originale
8. Certificate medicale tip (cu timbru fiscal), vizate de medicul de familie, cu semnatura si parafa fiecarui medic specialist: (rezultatele investigatiilor : pulmonar, VDRL, HIV, examen psihiatric) specificat pentru adoptie - originale
9. Caracterizari:
9.1 de la ultimul loc de munca (minimum doua pentru
fiecare persoana/membru al cuplului conjugal) - originale
9.2 de la asociatia de locatari (unde este cazul) -
original

9.3 de la alte persoane, minimum 2 pentru fiecare membru
al cuplului - originale

10. Declaratie pe propria raspundere a persoanei/fiecarui membru al cuplului conjugal, data in fata notarului public, ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti - originale
11. Declaratie privind motivatia de a adopta si asteptarile persoanei/familiei in legatura cu varsta, sexul si situatia psihosociomedicala a copilului pe care doresc sa-l adopte - originala
12. Caziere judiciare pentru persoana/persoanele cu care locuieste solicitantul - originale
13. Certificat medical eliberat de medicul de familie pentru fiecare din membrii familiei/persoanele care locuiesc impreuna cu solicitantii - original
14. Acte de identitate (certificat de nastere sau buletin de identitate) pentru fiecare membru al familiei/persoanele care locuiesc impreuna cu solicitantii - copii xerox
15. Titlul de proprietate sau alt titlu care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei - copie legalizata
16. Buletin/Carte de identitate - copii xerox
17. O lista cu cateva persoane care pot da relatii despre cuplu (cu adresa si telefon, unde pot fi contactate)

Acte pentru persoanele cu care locuiesc solicitantii
1.Acordul notarial ca sunt de acord cu adoptia
2.Cazier judiciar - original, in termenul de valabilitate (6 luni de la data emiterii mentionata pe el)

3.Certificat medical tip Ministerul Sanatatii cu semnatura si parafa fiecarui medic specialist exista model tip la fiecare policlinica)
4. Copie legalizata B.I/C.I

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Sper sa nu te superi, dar am indraznit sa folosesc informatiile sintetizate asa de bine de tine aici pe un alt site unde se simtea nevoia popularizarii subiectului acesta.


Cristina si Ale (30.09.2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns galinarodica spune:

Nu am de ce sa ma supar eu le-am pus aici tocmai ca sa fie de folos. Din pacate nu am avut suficient timp sa mai pun cate ceva, dar o sa ma straduiesc. Si oricine are informatii legislative care pot ajuta viitorii parinti sa se descurce in hatisul birocratiei si prostiei romanesti este binevenit sa scrie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vivi.vio spune:

ART. 53 din Legea 273
..... (3) Pentru motive temeinice, instanța, încuviințând adopția, la cererea adoptatorului sau familiei adoptatoare și cu consimțământul copilului care a împlinit vârsta de 10 ani, poate dispune schimbarea prenumelui copilului adoptat.

Prevalandu-te de aceasta prevedere din legea noua si anexand copie dupa certificatul de botez SE APROBA la incuviintarea adoptiei schimbarea de nume si prenume, fara a o mai face pe cale administrativa.
In hotararea de incuviintare a adoptiei scrie clar noul nume si prenume al copilului,iar in baza ei se scoate un nou certificat de nastere.

Incercati cu incredere ca se aproba de instanta.



Sunt foarte curioasa, daca puteti sa-mi spuneti IN CE LEGI scrie ca dezvaluirea identitatii fam. adoptatoare este caz penal si pentru cine e?Am citit la alt subiect despre un caz in care naturala s-a dus peste parinti si mama a spus ca-i baga pe toti in puscarie sau ceva de genul asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simona dragusin spune:

VIO,poate mai este stipulat si in alta parte dar eu asta am gasit.

Legea 247 privind infintarea O R A ,
ART.7 :Persoanele responsabile cu culegerea,EVIDENTA si transmiterea informatiilor referitoare la copii care au fost sau care urmeaza sa fie adoptati au obligatia sa pastreze confidentialitatea acestor informatii. NERESPECTAREA ACESTOR OGLIGATII ATRAGE RASPUNDEREA PENALA,administrativa sau disciplinara,dupa caz. S anctiunile privind incetarea raporturilor de serviciu sau a raporturilor contractuale de munca,se cumuleaza cu raspunderea juridica de alta natura corespunzatoare faptei savirsite.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina_g spune:

Fetelor, este foarte importanta modalitatea prin care a fost dat copilul la fam adoptatoare. Daca copilul e luat in plasament, partile implicate sunt naturala, parintii adoptivi si DPC asa ca, cu siguranta naturala stie identitatea adoptatorilor si incers.
Nu stiu daca exista vreo modalitate sa nu se afle identitatile in acest caz.
Cind se citeaza la tribunal, sunt citati atat naturala, adoptatorii cat si DPC (cel putin in cazul plasmentului).


Irina si Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns urziceanu spune:

pt.Galinarodica!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simona dragusin spune:

IRINA,ai dreptate,dar am inteles ca dpc-urile fac in asa fel ca biologica sa nu stie ca plasamentul(simplu,de urgenta ) este IN VEDEREA ADOPTIEI.Adica nu va sti ca familia respectiva va parcurge si etapele urmatoare si bb va fi adoptat de ei.

Pe de alta parte am citit chiar in postarile voastre mai vechi ca la tribunal(sau comisie) se intra pe rind tocmai pt a se evita ca cele doua parti sa se cunoasca.
Am vb cu cineva de la sect 3 si mi-a explicat ca si daca biologica isi manifesta 'dorinta' de a mai vedea bb pina la tribunal,sa face in asa fel ca vizita sa nu fie la domiciliul familiei adoptatoare.
Deci in cel mai rau caz va sti numele fam unde a fost plasamentul.Asta daca o mai intereseaza!Sper ca nu!

Mergi la inceput