Deserturile Nataliei (2)

Deserturile Nataliei (2) | Autor: Balbina

Link direct la acest mesaj

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61129 target= _blank prima parte /a . br / br / b Brownies Cappuccino /b br / Prajitura de ciocolata cu crema fina de brinza si glazura de ciocolata br / Reteta adaptata br / br / Este o prajitura extrem de rafinata, care va impresiona si pe cei mai pretentiosi musafiri. Desi prepararea ei dureaza ceva timp, nu este deloc complicata. br / br / Pentru stratul de prajitura: br / 120 g ciocolata amaruie de calitate, rupta in bucatele br / 85 g unt, taiat bucatele br / 1 lingurita ness, dizolvat in 1/2 lingura apa fierbinte br / 3/4 pah. zahar br / 1 fiola de esenta de vanilie br / 2 oua br / 1/2 pah. faina br / un virf de cutit de sare br / 1/2 pah. de miez de nuca, taiat bucati nu prea mici br / br / Pentru crema: br / 150 g crema de brinza Almette cu smintina o cutie sau Philadelphia br / 40 g unt moale br / 3/4 pah. zahar pudra, cernuta br / 1/2 fiola de vanilie br / 1/2 lingurita scortisoara br / br / Pentru glazura de ciocolata: br / 80 g ciocolata amaruie de calitate br / 20 g unt br / 1/4 cana frisca lichida br / 2 lingurite ness, dizolvat in 1/2 lingura apa fierbinte br / br / Prepararea prajiturii: br / Se infierbinta cuptorul la 180 Ń, se unge cu unt si se tapeteaza cu faina o forma patrata de 20cm x 20cm. eu folosesc hirtia de copt br / Se topeste la foc mic ciocolata, untul si nessul dizolvat, pina cind compozitia devine omogena. Se lasa pina se face calduta, apoi se incorporeaza zaharul si vanilia. Se adauga pe rind ouale se bate bine compozitia cu telul, pina devine lucioasa. Se cerne in ea faina si sarea, se amesteca ABIA ABIA si se adauga miezul de nuca. br / Aluatul se intinde cu lingura in forma si se coace cam 25 min. Se poate verifica cu o scobitoare: daca se lipesc farimituri de ea, este gata. Se scoate din cuptor si se raceste complet. br / br / Prepararea cremei: br / Se bate cu mixerul crema de brinza cu untul, pina cind crema devine pufoasa. Se adauga zaharul pudra, vanilia si scortisoara si se mai bate citeva minute. Crema se unge in strat uniform pe suprafata prajiturii. Se pune la rece pentru 1-2 ore. br / br / Prepararea glazurii: br / Se topeste pe baie de apa ciocolata, untul, frisca si nessul dizolvat in apa, amestecind continuu, pina cind glazura devine omogena. Se raceste pina la temperatura camerei. br / Se unge glazura uniform pe stratul de crema. Se acopera prajitura si se da la rece pentru minim 3 ore. br / Se taie in 24 patrate si se scot din forma in stare rece. br / Se servesc reci sau la temperatura camerei. Se pot pastra la frigider, intr-un singur strat, acoperite, pina la 5 zile. br / br / Va garantez ca mai mult de 1 zi nu vor rezista, sint atit de bune, incit iti vine sa le maninci pe toate odata. br / br / Poza prajiturii este a href= http://community.webshots.com/photo/500250186/500250186Gmibjt target= _blank b aici /b /a . br / hr noshade size= 1 br / b Prajitura cu lamiie /b br / br / Baza prajiturii: br / 2 pahare faina rase br / 0,5 pah. zahar pudra br / 225 g unt sau margarina br / br / Se amesteca faina cu zaharul pudra. Se adauga la untul taiat bucatele. Aluatul iese nu omogen, ci mai mult in forma de firimituri. Se pune intr-o tava aproximativ 22 cm x 38 cm in care se pune hirtie de copt si se apasa cu mina, formind si o bordura pe margini de circa 2 cm. Se coace cam 20 min. la foc nu prea mare 180 C br / br / Umplutura: br / 1 cutie de 400 g de lapte condensat cu zahar br / 4 oua br / 2/3pah. suc de lamiie br / 1 lingura faina br / 1 lingurita praf de copt br / un virf de cutit de bicarbonat de sodiu br / 1 lingura de coaja rasa de lamiie br / br / Se bate cu mixerul laptele cu ouale. Se adauga celelalte ingrediente. Se amesteca usor si se toarna peste baza prajiturii. Se coace cam 20-25 min. pina se prinde umplutura. Se raceste in forma. Se taie bucati. br / br / Poza prajiturii este a href= http://community.webshots.com/photo/496085899/496097506hMZLHz target= _blank b aici /b /a . br / br / Laptele condensat cu zahar este ca o crema groasa, foarte dulce, cu gust puternic de lapte si absolut delicioasa. Pacat ca nu se produce in Romania, se pot face o multime de deserturi cu ea. Am auzit ca se gaseste in unele supermarket-uri varianta de la Nestle, eu n-am vazut, dar sint curioasa sa stiu daca e asa. br / In Europa cu siguranta se gaseste asa ceva, aici in Ro e aproape imposibil, iar pe mine ma aprovizioneaza cineva din Md. br / hr noshade size= 1 br / b Tortul de Revelion /b br / br / Se iau 2-3 plicuri de jeleuri colorate diferite, se prepara conform instructiunilor si se toarna fiecare lichid intr-un vas mai larg si se baga la rece sa se prinda. Dupa ce se prind, se taie jeleurile cubulete. br / br / Intre timp, se bate frisca cu zahar se poate folosi si iaurt , cantitatea depinde de vasul in care veti prepara tortul si de gustul fiecaruia. Separat se pune la umflat gelatina intr-o cana, o cantitate corespunzatoare celei de frisca cu zahar. Dupa ce s-a umflat, se topeste gelatina tinind cana intr-un vas cu apa fierbinte si amestecind continuu. Dupa ce s-a topit, se lasa gelatina sa se raceasca pina la temperatura camerei si se incorporeaza atent in frisca batuta. Pentru o omogenizare mai buna, se foloseste mixerul. Apoi se adauga cubuletele de jeleuri, se amesteca din nou si se toarna compozitia intr-o cratita/salatiera/casoleta clatita cu apa rece. De-asupra se pot pune niste biscuiti, daca se doreste o idee de blat. Se pune tortul la frigider pentru vreo 2 ore. Dupa ce s-a inchegat, se rastoarna pe un platou. Ca sa iasa mai usor, se poate cufunda cratita pentru citeva secunde in apa fierbinte. br / Tortul se poate orna cu figurine taiate din jeleuri, sau cu ciocolata rasa. Arata foarte frumos cind il tai, cubuletele de jeleuri fiind transparente, parca ar fi niste ferestruici. br / br / Poza tortului este a href= http://community.webshots.com/photo/496085899/496096204pagWXU target= _blank b aici /b /a . br / br / In poza se vede ca exista si un strat de jeleu de-asupra celui de frisca. Ei bine, a fost un experiment de-al meu, cam nereusit, deoarece acest strat nu dorea sa iasa din cratita, a trebuit sa-l fortez cu un cutit, in fine, am zis ca data viitoare fac mai simplu, fara acest strat. br / hr noshade size= 1 br / b Blinii cu dovleac /b br / Reteta ruseasca br / Bliniile sint ca un fel de clatite, dar mai groase si se fac cu drojdie br / br / 500 g dovleac br / 2 pahare faina br / 2 oua br / 3 linguri zahar br / 20 g drojdie br / 2 pah. lapte br / sare dupa gust br / br / Se toarna intr-un vas lapte caldut, se dizolva drojdia in el, se adauga faina si se amesteca bine, aceasta fiind maiaua. Se lasa sa creasca. br / Dovleacul se fierbe in apa cu sare sau se coace eu il coc in cuptorul cu microunde , se raceste si se paseaza. br / In maia se adauga piureul de dovleac si galbenusurile frecate cu zahar si sare, se amesteca foarte bine. Se bat bine albusurile si se incorporeaza atent in aluat. Se lasa un pic la crescut. br / Bliniile se coc pe tigaia unsa cu un pic de ulei, exact cum se fac clatitele, se ia aluat cu polonicul si se toarna, avind grija ca acesta sa acopere toata suprafata tigaii. Aluatul fiind mai dens, bliniile vor iesi mai groase. Se coc pe ambele parti pina la rumenire. br / Se servesc calde cu smintina, dar merg foarte bine si reci. [ ] br / br / Poza bliniilor cu dovleac e a href= http://community.webshots.com/photo/496085899/496098604RzmwiG target= _blank http://community.webshots.com/photo/496085899/496098604RzmwiG /a b aici /b " target="_blank"> b Am hotarit sa pun retetele mele in primul mesaj din acest subiect, ca sa fie mai usor de gasit. /b br / Pentru comentarii si impresii ale celor care le-au pregatit, vedeti a href= http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=61129 target= _blank prima parte /a . br / br / b Brownies Cappuccino /b br / Prajitura de ciocolata cu crema fina de brinza si glazura de ciocolata br / Reteta adaptata br / br / Este o prajitura extrem de rafinata, care va impresiona si pe cei mai pretentiosi musafiri. Desi prepararea ei dureaza ceva timp, nu este deloc complicata. br / br / Pentru stratul de prajitura: br / 120 g ciocolata amaruie de calitate, rupta in bucatele br / 85 g unt, taiat bucatele br / 1 lingurita ness, dizolvat in 1/2 lingura apa fierbinte br / 3/4 pah. zahar br / 1 fiola de esenta de vanilie br / 2 oua br / 1/2 pah. faina br / un virf de cutit de sare br / 1/2 pah. de miez de nuca, taiat bucati nu prea mici br / br / Pentru crema: br / 150 g crema de brinza Almette cu smintina o cutie sau Philadelphia br / 40 g unt moale br / 3/4 pah. zahar pudra, cernuta br / 1/2 fiola de vanilie br / 1/2 lingurita scortisoara br / br / Pentru glazura de ciocolata: br / 80 g ciocolata amaruie de calitate br / 20 g unt br / 1/4 cana frisca lichida br / 2 lingurite ness, dizolvat in 1/2 lingura apa fierbinte br / br / Prepararea prajiturii: br / Se infierbinta cuptorul la 180 Ń, se unge cu unt si se tapeteaza cu faina o forma patrata de 20cm x 20cm. eu folosesc hirtia de copt br / Se topeste la foc mic ciocolata, untul si nessul dizolvat, pina cind compozitia devine omogena. Se lasa pina se face calduta, apoi se incorporeaza zaharul si vanilia. Se adauga pe rind ouale se bate bine compozitia cu telul, pina devine lucioasa. Se cerne in ea faina si sarea, se amesteca ABIA ABIA si se adauga miezul de nuca. br / Aluatul se intinde cu lingura in forma si se coace cam 25 min. Se poate verifica cu o scobitoare: daca se lipesc farimituri de ea, este gata. Se scoate din cuptor si se raceste complet. br / br / Prepararea cremei: br / Se bate cu mixerul crema de brinza cu untul, pina cind crema devine pufoasa. Se adauga zaharul pudra, vanilia si scortisoara si se mai bate citeva minute. Crema se unge in strat uniform pe suprafata prajiturii. Se pune la rece pentru 1-2 ore. br / br / Prepararea glazurii: br / Se topeste pe baie de apa ciocolata, untul, frisca si nessul dizolvat in apa, amestecind continuu, pina cind glazura devine omogena. Se raceste pina la temperatura camerei. br / Se unge glazura uniform pe stratul de crema. Se acopera prajitura si se da la rece pentru minim 3 ore. br / Se taie in 24 patrate si se scot din forma in stare rece. br / Se servesc reci sau la temperatura camerei. Se pot pastra la frigider, intr-un singur strat, acoperite, pina la 5 zile. br / br / Va garantez ca mai mult de 1 zi nu vor rezista, sint atit de bune, incit iti vine sa le maninci pe toate odata. br / br / Poza prajiturii este a href= http://community.webshots.com/photo/500250186/500250186Gmibjt target= _blank b aici /b /a . br / hr noshade size= 1 br / b Prajitura cu lamiie /b br / br / Baza prajiturii: br / 2 pahare faina rase br / 0,5 pah. zahar pudra br / 225 g unt sau margarina br / br / Se amesteca faina cu zaharul pudra. Se adauga la untul taiat bucatele. Aluatul iese nu omogen, ci mai mult in forma de firimituri. Se pune intr-o tava aproximativ 22 cm x 38 cm in care se pune hirtie de copt si se apasa cu mina, formind si o bordura pe margini de circa 2 cm. Se coace cam 20 min. la foc nu prea mare 180 C br / br / Umplutura: br / 1 cutie de 400 g de lapte condensat cu zahar br / 4 oua br / 2/3pah. suc de lamiie br / 1 lingura faina br / 1 lingurita praf de copt br / un virf de cutit de bicarbonat de sodiu br / 1 lingura de coaja rasa de lamiie br / br / Se bate cu mixerul laptele cu ouale. Se adauga celelalte ingrediente. Se amesteca usor si se toarna peste baza prajiturii. Se coace cam 20-25 min. pina se prinde umplutura. Se raceste in forma. Se taie bucati. br / br / Poza prajiturii este a href= http://community.webshots.com/photo/496085899/496097506hMZLHz target= _blank b aici /b /a . br / br / Laptele condensat cu zahar este ca o crema groasa, foarte dulce, cu gust puternic de lapte si absolut delicioasa. Pacat ca nu se produce in Romania, se pot face o multime de deserturi cu ea. Am auzit ca se gaseste in unele supermarket-uri varianta de la Nestle, eu n-am vazut, dar sint curioasa sa stiu daca e asa. br / In Europa cu siguranta se gaseste asa ceva, aici in Ro e aproape imposibil, iar pe mine ma aprovizioneaza cineva din Md. br / hr noshade size= 1 br / b Tortul de Revelion /b br / br / Se iau 2-3 plicuri de jeleuri colorate diferite, se prepara conform instructiunilor si se toarna fiecare lichid intr-un vas mai larg si se baga la rece sa se prinda. Dupa ce se prind, se taie jeleurile cubulete. br / br / Intre timp, se bate frisca cu zahar se poate folosi si iaurt , cantitatea depinde de vasul in care veti prepara tortul si de gustul fiecaruia. Separat se pune la umflat gelatina intr-o cana, o cantitate corespunzatoare celei de frisca cu zahar. Dupa ce s-a umflat, se topeste gelatina tinind cana intr-un vas cu apa fierbinte si amestecind continuu. Dupa ce s-a topit, se lasa gelatina sa se raceasca pina la temperatura camerei si se incorporeaza atent in frisca batuta. Pentru o omogenizare mai buna, se foloseste mixerul. Apoi se adauga cubuletele de jeleuri, se amesteca din nou si se toarna compozitia intr-o cratita/salatiera/casoleta clatita cu apa rece. De-asupra se pot pune niste biscuiti, daca se doreste o idee de blat. Se pune tortul la frigider pentru vreo 2 ore. Dupa ce s-a inchegat, se rastoarna pe un platou. Ca sa iasa mai usor, se poate cufunda cratita pentru citeva secunde in apa fierbinte. br / Tortul se poate orna cu figurine taiate din jeleuri, sau cu ciocolata rasa. Arata foarte frumos cind il tai, cubuletele de jeleuri fiind transparente, parca ar fi niste ferestruici. br / br / Poza tortului este a href= http://community.webshots.com/photo/496085899/496096204pagWXU target= _blank b aici /b /a . br / br / In poza se vede ca exista si un strat de jeleu de-asupra celui de frisca. Ei bine, a fost un experiment de-al meu, cam nereusit, deoarece acest strat nu dorea sa iasa din cratita, a trebuit sa-l fortez cu un cutit, in fine, am zis ca data viitoare fac mai simplu, fara acest strat. br / hr noshade size= 1 br / b Blinii cu dovleac /b br / Reteta ruseasca br / Bliniile sint ca un fel de clatite, dar mai groase si se fac cu drojdie br / br / 500 g dovleac br / 2 pahare faina br / 2 oua br / 3 linguri zahar br / 20 g drojdie br / 2 pah. lapte br / sare dupa gust br / br / Se toarna intr-un vas lapte caldut, se dizolva drojdia in el, se adauga faina si se amesteca bine, aceasta fiind maiaua. Se lasa sa creasca. br / Dovleacul se fierbe in apa cu sare sau se coace eu il coc in cuptorul cu microunde , se raceste si se paseaza. br / In maia se adauga piureul de dovleac si galbenusurile frecate cu zahar si sare, se amesteca foarte bine. Se bat bine albusurile si se incorporeaza atent in aluat. Se lasa un pic la crescut. br / Bliniile se coc pe tigaia unsa cu un pic de ulei, exact cum se fac clatitele, se ia aluat cu polonicul si se toarna, avind grija ca acesta sa acopere toata suprafata tigaii. Aluatul fiind mai dens, bliniile vor iesi mai groase. Se coc pe ambele parti pina la rumenire. br / Se servesc calde cu smintina, dar merg foarte bine si reci. [ ] br / br / Poza bliniilor cu dovleac e a href= http://community.webshots.com/photo/496085899/496098604RzmwiG target= _blank http://community.webshots.com/photo/496085899/496098604RzmwiG /a b aici /b .



Cum am facut tortul Barbie.
Sa va spun mai intii cum am procedat eu, dupa aia cum ar fi fost mai simplu de facut.
Am luat o papusa Barbie dezbracata si i-am acoperit cu folie de plastic din aia subtire, la rola, parul si picioarele. Acestea din urma le-am infasurat in prealabil si intr-un carton subtire, ca sa stea ca intr-un cilindru.
Pentru fusta (tortul prorpiu-zis) am folosit 2 blaturi din comert. I-am micsorat diametrul primului, taind forma dupa o farfurie. Dupa aceea am decupat un orificiu in mijloc, pentru picioarele. Am umplut cu crema straturile primului blat. Cel de-al doilea blat si resturile de la primul le-am taiat cubulete si le-am amestecat cu o crema de unt (e important pentru ca tortul sa-si tina forma, cind se va intari untul la frigider). Urmeaza partea mai complicata. Am pus papusa in orificiul primului blat (partea de jos a fustei) si am inceput sa cladesc in sus masa de cuburi amestecate cu crema, incercind sa-i dau forma de fusta, ajutindu-ma cu miinile. Bineinteles, papusa nu o tineam eu, ca nu aveam cum. M-au terminat picioarele interminabile ale cucoanei asteia, era cit pe ce sa ramina cu fusta cu talie joasa. In fine, am bagat creatia la frigider pentru citeva ore, iar din cind in cind mai corectam formele fustei cu miinile umezile in apa.
(Multa lume mi-a zis mai tirziu ca ar fi fost mult mai simplu daca faceam un tort sub forma de cupola si infigeam in virful lui papusa fara picioare. Uite, chestia asta nu-mi trecuse prin minte, o sa am in vedere data viitoare)
Pentru ornare am folosit frisca vegetala (Hulala) + colorant alimentar. Am bagat frisca intr-un cornet si am spritat bulinute de jur imprejur, incepind de jos. Treaba a mers mult mai repede si mai simplu decit ma asteptam. La urma am presarat pe fusta decor argintiu alimentar, sub forma de bilute. La poale am pus trandafirasii pe care i-am facut cu 1-2 zile inainte.

Trandafirasii i-am facut dintr-un fondant avind urmatoarea reteta:

160 g lapte praf
160 g zahar pudra
200 g lapte condensat cu zahar (am mai scris ce e chestia asta, dar nu mi-e greu sa explic din nou*)
colorant alimentar.
Se framinta fondantul, se rup bucatele din el si se modeleaza diverse decoratii. Se lucreaza pe masa presarata cu zahar pudra. Se pastreaza la rece mai multe zile. Decoratiile se intaresc greu, ceea ce le face mincabile. Sint foarte bune, apropo, au gust puternic de lapte.
Trandafirasii propriu-zisi i-am facut in felul urmator: am luat 5-6 bucatele de fondant, de marimea bobului de mazare. Am intins cu degetul fiecare bucatica intr-o petala subtire, de forma ovala. Se ia o scobitoare si se rasuceste fiecare petala in jurul virfului scobitorii, indoind putin marginea petalei spre exterior. Nu stiu daca explic bine, poate va ajuta poza trandafirasilor de aproape: http://community.webshots.com/photo/496085899/496098557WemzSo. Dupa ce se fixeaza toate petalele, se scoate floarea de pe scobitoare si se taie bucatica de fondant de prisos de sub ea, daca e cazul, ca sa arate mai estetic. Se pune la uscat pe un platou.

* Laptele condensat cu zahar este ca o crema groasa, foarte dulce, cu gust puternic de lapte si absolut delicioasa. Pacat ca nu se produce in Romania, se pot face o multime de deserturi cu ea. Am auzit ca se gaseste in unele supermarket-uri varianta de la Nestle, eu n-am vazut, dar sint curioasa sa stiu daca e asa.
In Europa cu siguranta se gaseste asa ceva, aici in Ro e aproape imposibil, iar pe mine ma aprovizioneaza cineva din Md.


Cum am facut tortul Buburuza

Am cumparat un blat de pandispan. L-am taiat in 3 straturi mai subtiri. Unul din ele, care era mai diform, l-am taiat cubulete. Am batut frisca cu zahar (500 ml + 100 g) si am adaugat in ea 1 pliculet de gelatina inmuiata in putina apa si topita la bain marie. Am curatat de simburi un pahar de visine. Am luat un bol rotund de salata si l-am tapetat cu folie subtire de plastic. Am asesat primul strat de blat, l-am insiropat cu putin suc de visine amestecat cu apa si zahar. Am pus primul strat de frisca, iar peste el jumatate din cantitatea de visine + cubuletele de blat. Am turnat restul cremei, iar de-asupra am pus restul visinelor. Am acoperit cu ultimul strat de blat, insiropat si el un pic. Am bagat salatiera la frigider pentru 2-3 ore. Dupa acest interval am rasturnat tortul pe un platou si l-am uns cu un strat subtire de unt frecat cu zahar. Acest strat este necesar daca se pune fondant.
Fondantul l-am pregatit dupa urmatoarea reteta:

500 g zahar pudra
10 g gelatina
55 g apa
suc de lamiie

Gelatina se pune la umflat in apa rece pentru 15 minute. Apoi se topeste la bain marie (nu se fierbe!)
Zaharul pudra se cerne, se aduna intr-un vas, se face loc la mijloc si se toarna gelatina. Se amesteca rapid. Trebuie sa iasa o compozitie omogena de culoare alba. Se framinta, adaugind, daca e prea moale, zahar pudra, sau suc de lamiie, daca e prea tare. Se framinta pina nu se mai lipeste de miini. Se coloreaza, de preferinta cu colorant gel. Acest fondant este foarte plastic, se poate intinde cu sucitorul de lemn, pe masa presarata cu zahar pudra sau amidon, se taie forme de petale, fruze. Neajunsul acestui fondant este faptul ca se intareste f. repede, de aceea trebuie sa se lucreze rapid cu el. Am citit undeva ca daca se adauga in compozitie 1 lingura de sirop de glucoza, se incetineste considerabil viteza de intarire a fondantului. Nu stiu unde sa caut siroul asta de glucoza, ca la farmacie nu au, am intrebat.
Am intins fondantul cu sucitorul pina la o grosime de circa 0,5 cm si l-am imbracat pe tort, intinzindu-l cu miinile spre margini, ca sa evit formarea de cute. Am taiat resturile de fondant.
Bulinutele le-am facut din ciocolata topita, turnata dintr-un cornet pe hirtie de copt pe care am desenat cerculete egale. La fel am facut si “fata” buburuzei. Antelene si piciorusele le-am facut tot din ciocolata topita; primelor le-am dat forma de bumerang, bineinteles ca am facut mai multe, ca s-au si rupt citeva. Piciorusele le-am facut ca simple betisoare.
Bulinele si “fata” le-am lipit cu putina ciocolata topita, dunga din mijloc a fost tot din ciocolata topita. Ochii i-am facut din fondant, am pastrat o bucatica inainte de a-l colora.
Parca nu am uitat nimic. Uitati poza cum arata tortul taiat. A, inca o chestie, nu toata lumea e amatoare de fondant, mie de exemplu anume acest fondant nu-mi prea place la gust, asa ca eu il scot pur si simplu de pe felia de tort.


Prajitura cu mere

3 oua se bat usor cu 2-3 linguri de zahar, cu telul sau furculita, timp de 2-3 minute, nu e nevoie de mixer. Se adauga 1 pahar (200 g) de iaurt simplu (sau sana, kefir, lapte batut), se amesteca bine. Se rade pe razatoarea mica coaja unei lamii, se stoarce sucul din lamiie, se adauga in compozitie coaja maruntita si sucul.

Intr-un alt vas se amesteca 1,5-2 pahare faina (200-250 g) si o lingurita de bicarbonat de sodiu sau praf de copt.

Se curata de seminte si codite vreo 500-600 g mere, dacă vreti, si de coajă, eu o pastrez. Se taie merele bucati mai mari.

Se amesteca bine toate trei compozitii. Merele trebuie sa fie predominante, aluatul abia sa le cuprinda, aici sta tot farmecul. Deci daca e nevoie, se mai adauga mere.
Se toarna aluatul intr-o tava ca pentru friptura, in care se asterne in prealabil hirtie de copt unsa cu un pic de ulei sau unt. Se niveleaza cu lingura si se baga in cuptorul preincalzit, se coace mai intii la foc mare vreo 10 minute, dupa aia la foc moderat pina se rumeneste (cam inca 20-30 minute). Se verifica cu o scobitoare de lemn daca s-a copt inauntru. In caz ca e deja rumenita, dar inauntru e cruda, se acopera tava cu o folie de aluminiu.

Din aceasta prajitura ii dau lui Vlad fara frica (are putin zahar si mere la greu), iar el o adora.

Poza prajiturii este aici.


Tort Crancin-Mancin

Seamana mai mult cu o tarta, dar asa cum in original se numeste tort, am lasat si eu denumirea de tort

Aveti nevoie de:

150 g ciocolata amaruie
70 g miez de seminte de floarea soarelui
50 g de fulgi expandati, oricare
diverse fructe (mure, coacaze, capsuni, etc.)
1 pliculet de gelatina pentru tort

1. Ciocolata se rupe bucatele si se topeste la bain marie.

2. In ciocolata fierbinte se pun fulgii si miezul de seminte si se amesteca bine. Fulgii si semintele trebuie sa fie complet cuprinse de ciocolata.

3. Intr-o forma rotunda (eu am folosit una cu pereti detasabili, cu diametrul de 28 cm) se asterne folie alimentara, astfel incit aceasta sa acopere fundul si peretii formei. Se toarna in forma compozitia de ciocolata si se intinde cu lingura, indesind-o. Se baga la frigider pentru 40-50 minute.

4. Fructele (daca sint proaspete), se spala si se usuca. Eu am folosit congelate (amestec de fructe de padure), de aceea le-am lasat un pic sa se decongeleze. Se scoate forma cu din frigider si se aseaza fructele pe „blat” in ordine aleatorie.

5. Se prepara gelatina conform instructiunilor de pe plic. Se toarna uniform pe fructe cu ajutorul unei linguri. Se baga tortul la frigider pentru minim o ora. Dupa acest interval timp se scoate tortul din forma si se aseaza pe un platou.

E un tort cu un gust proaspat si inedit, datorat combinatiei foarte reusite intre ciocolata dulce si fructele acrisoare.

Poza tortului Crancin Mancin este aici


Chec dietetic cu fructe uscate

150 ml ceai foarte tare (eu folosesc ceai verde)
350 g fructe uscate (stafide, curmale, caise uscate, prune uscate, in cantitati variabile) sau 200 g fructe uscate + 150 g miez de nuca
75 g zahar
2 oua
250 g faina (sau 150 g faina + 100 g fulgi de ovaz sau tarite de griu)
1 pliculet praf de copt

Fructele uscate se taie bucatele (cele mai mari), se pun intr-o cana si se toarna ceaiul fierbinte peste ele. Se acopera cana si se lasa o jumatate de ora.
Ouale se bat cu zaharul citeva minute. Se adauga restul componentelor (inclusiv ceiul in care s-au infuzat fructele), se amesteca bine.
Se toarna aluatul intr-o forma unsa cu unt (eu folosesc forma de chec). Se coace cam 45-55 minute la foc moderat.
Se taie dupa ce s-a racit.

Poza checului dietetic este aici.


Tort nemtesc cu brinza
Un tort foarte fin la gust, e unul din preferatele mele.

Pentru blat:
200 g faina
1 pliculet praf de copt
75 g unt moale
75 g zahar
1 fiola esenta de vanilie
1 ou

Pentru crema:
750 ă brinza de vaci
150 g zahar
4 oua
1 pliculet zahar vanilat
250 ml lapte
2-3 linguri amidon sau mai bine 1 plic de praf de puding

Blatul: Se amesteca toate componentele pentru aluat. Iese aluat pentru baza tortului. Se ia o forma cu pereti detasabili (diametrul optim – 26 cm), se unge cu un pic de unt si se intinde aluatul in ea cu miinile, formind de jur inprejur o bordura de circa 3 cm. Daca se lipeste aluatul de miini, se umezesc periodic cu apa. Pina se pregateste crema, se pune forma cu blat in frigider.
Crema: 2 oua + 2 galbenusuri se bat bine cu 100 g de zahar si esenta de vanilie. Se adauga brinza (de preferat sa se treaca printr-o sita), se amesteca, apoi laptele si praful de puding si iar se amesteca.
Se toarna crema peste blat. Se bat 2 albusuri cu restul de zahar (50 g) si se aseaza bezeaua pe crema de brinza.
Se coace la foc mediu (175-180 grade) timp de 60-70 minute. Atentie la bezea, daca se arde, se micsoreaza focul si se acopera forma cu staniol.
Se scoate din forma cu atentie abia dupa racirea completa.


Imi place foarte mult la gust aluat de la tortul precedent. Este perfect pentru tarte, atit din alea mari, cit si din alea mici, facute in forme de briose.

Cu acelasi aluat am facut intr-o zi o tarta de dovleac
Deci, aluatul este cel de mai sus, de la tortul cu brinza.
Iar umplutura a avut urmatoarea compozitie:

500-600 g dovleac copt
2-3 linguri de zahar
4 oua
100 g smintina
1 lingurita de scortisoara
Se bat ouale cu zaharul, se adauga smintina, scortisoara si dovleacul pasat. Se toarna peste aluatul pus in forma si se coace la foc potrivit pina se prinde umplutura.

Poza tartei cu dovleac este aici.


------------------
Numai bine,

Natalia si bebe Vlad (22.06.2004)

P.S.: Nu intrati aici daca tineti cura de slabire!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Crinia spune:

Natalia e super ideea cu sumarizarea recetelor.
Asteptam recete noi.


Karina mamica lui LUCIAN (23 februarie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariussimiuc spune:

Balbina,azi chiar eram hotarat sa fac si eu prajitura cu lamaie,numai ca m-am dezumflat cand am vazut ca-mi trebuie lapte condensat dulce.Nu cred ca se gaseste asa ceva la noi,cel putin eu n-am vazut.Se poate inlocui cu altceva? Sau raman numai cu gandul la prajitura?

Miha si Robert (18 nov 2004)



Omuletul pentru care se merita sa incerc sa fiu un om mai bun


Cand viata iti ofera lamai,fa-ti o limonada!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Liliana, Karina, ma bucur ca v-a placut ideea sa adun retetele la un loc.
Noutati o sa mai fie, mai ales poze. Totul e sa fiti rabdatori.
Chiar acum am pus in frigider 2 torturi, miine de dimineata ma apuc sa le ornez. Sint pentru un baietel de ziua lui, si sper tare mult sa-i placa. Deocamdata treaba a mers brici, sa vedem miine cum va fi..
Liliana, am facut o portie mica de fondant cu lapte praf dupa reteta pe care mi-ai dat-o. I-am adaugat si cacao (imi trebuie decoratii maro) si a iesit perfect. Multumesc tare mult.

------------------
Numai bine,

Natalia si bebe Vlad (22.06.2004)

P.S.: Nu intrati aici daca tineti cura de slabire!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

quote:
Originally posted by mariussimiuc

Balbina,azi chiar eram hotarat sa fac si eu prajitura cu lamaie,numai ca m-am dezumflat cand am vazut ca-mi trebuie lapte condensat dulce.Nu cred ca se gaseste asa ceva la noi,cel putin eu n-am vazut.Se poate inlocui cu altceva? Sau raman numai cu gandul la prajitura?



Miha, n-ai idee ce mult imi lipeste aici, in Ro, laptele asta condensat, care in Md se gaseste la orice butic.
Am inteles ca exista in unele supermarket-uri varianta de la Nestle (lait concentre sucre / sweetened condensed milk), mi-ar parea bine sa gasesc aici acest produs. Incearca sa cauti, poate ai noroc. Altfel, nu stiu ce sa te sfatuiesc, nu cred ca se poate inlocui cu altceva.

Mda, ar trebui serios sa ma gindesc sa-mi fac o firma de import de lapte condensat.

------------------
Numai bine,

Natalia si bebe Vlad (22.06.2004)

P.S.: Nu intrati aici daca tineti cura de slabire!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariussimiuc spune:

Nu este rea ideea cu importul de lapte condensat.

Dar lapte condensat de asta de-al nostru,la cutiute din alea mici,care se pun la cafea nu e bun?

Miha si Robert (18 nov 2004)



Omuletul pentru care se merita sa incerc sa fiu un om mai bun


Cand viata iti ofera lamai,fa-ti o limonada!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Crinia spune:

Natalia daca nu te superi spune-mi si mie receta de fondant cu lapte praf (care zici ca ti-a iesit)a Lilianei. Plzzzzz

Karina mamica lui LUCIAN (23 februarie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Miha, laptele condesnat la cutiute mici e fara zahar, deci nu merge. Cel care trebuie in reteta arata ca o crema groasa, dulce si cu gust puternic de lapte. Stiu eu, poate incerci sa inlocuiesti in reteta prajiturii respective cu un pahar de smintina mai groasa + 0.75 pahar zahar. Dar iti dai seama ca va iesi alt gust, imi inchipui insa ca tot bun va fi.

Karina, uite reteta de la Liliana:

100 ml apa (lapte)
125 g zahar pudra (din comert caci contine si putin amidon care mai leaga compozitia)
Se pun la fiert pana se leaga un siropel, apoi se adauga 5 picaturi de ulei (cica daca pui mai multe ies mai lucioase) si lapte praf cat cuprinde, ca sa-ti iasa un aluat modelabil. Eu pun vreo 200g lapte praf, aprox.

------------------
Numai bine,

Natalia si bebe Vlad (22.06.2004)

P.S.: Nu intrati aici daca tineti cura de slabire!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Poftiti inca doua torturi, ambele sint pentru ziua de nastere a unui baietel de 2 ani:
Tortul masinuta: http://community.webshots.com/photo/496085899/511597135ZMVcVd
Tortul buburuza, dar fara antene deocamdata: http://community.webshots.com/photo/496085899/511597858oYloxP

------------------
Numai bine,

Natalia si bebe Vlad (22.06.2004)

P.S.: Nu intrati aici daca tineti cura de slabire!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lgireada spune:

Natalia, ti-au iesit niste splendori . Bravo tie! Esti o maestra Asteptam poze in continuare si bineinteles retete!

Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/album?.dir=/2c7b

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinadil spune:

Dragele mele gospodine,
va citesc de ceva timp si ma minunez ce va poate iesi din manute, laptele condensat nu este prea cunoscut pe la noi si lumea nu stie sa-l foloseasca.In 96 am importat asa ceva(10 tone) de la mama lui si am avut luni bune rezerve eu cu tot neamul meu,ca in magazine statea doar de decor, si e atat de gustos si de practic!!! Are termen de garantie f mare daca nu ma insel 2 ani. Acum , cand vreau vre-o cutie dau fuga in obor ca mai vin de prin partile alea unii si vand fel de fel de lucruri,daca nu gasesc vorbesc cu ei si imi aduc in decurs de cateva zile.
Acum am si eu o intrebare: cine stie reteta de tort napoleon??? E delicios, poate ii spuneti altfel dar sa va spun in mare cum se face:
se face un aluat din faina si nu stiu mai ce. Se intind multe multe foi coala de hartie de subtiri, se coc in cuptor sau pe o tava neunsa si devin crocante.
se face o crema din lapte condensat fiert pana scade si cu nu stiu mai ce(oricum in afara de mirodenii nu se mai pun multe ingrediente cred ca doar unt )se aseaza pe platuo cate o foaie unsa cu crema si alta si alta, pana se termina foile si crema sau pana ajunge de inaltimea dorita.se lasa la rece pana a doua zi sa se inmoaie foile si apoi se orneaza cu nuca pisata si zahar ars.
E delicios va spun eu,nu gretos, nu aspru, si cel mai pretentios om l-a laudat. Daca cineva stie cantitatile si ingredientele sau poate macar cum se face crema de zahar condensat pt torturi(e folosita foarte des in Ucraina la mai orice prajitura cu crema)va rog sa o postati ca tare mi-e pofta !!!!


www.desprecopii.com/FORUM/topic.asp?TOPIC_ID=61071" target="_blank">CRACIUN DE VIS
Ajutati-o pe Bella,www.desprecopii.com/FORUM/topic.asp?TOPIC_ID=57873&whichpage=1" target="_blank">Mariuca,www.desprecopii.com/FORUM/topic.asp?TOPIC_ID=58740" target="_blank">si Robert,www.desprecopii.com/FORUM/forum.asp?FORUM_ID=59" target="_blank">si ei au nevoie de noi!!!

Mergi la inceput