Anticorpi anti-RH

Anticorpi anti-RH | Autor: teodoran

Link direct la acest mesaj

Revin pe forum dupa o perioada foarte lunga. Fetele de la FIV ,stiu prin ce am trecut. Dupa multi ani de chin, fiv si altele, am ramas gravida si…era extrauterina, am ajuns al spital mai mult moarta decat vie. Au trecut 3 luni de la operatie, nu-mi vine sac red. Am inceput serviciul, deci pot spune ca lucrurile au intrat in normal.
Din cauza ca am avut nevoie de transfuzie de sange in spital, mi-am facut absolute toate analizele de sange sa fiu eu sigura ca nu am luat cine stie ce porcarie.
Acum de ce va scriu…eu am RH negative, dupa operatie m-am rugat de dna. Dr. sa-mi faca injectia de imuno. (care trebuia facuta in 72 ore). M-am rugat de ea de nu am mai putu si eu si toata familia. A sustinut sus si tare ca nu am nevoie, ca ea stie mai bine ca mine…Acum cand am facut analizele de sange am facut si analiza de Anticorpi antiRH si aurpriza a fost f. mare cand am vazut ca este “POZITIV”.
Sunt disperata…dup ace m-am chinuit atatia ani,dupa cate am trecut ….
VA rog din suflet sa-mi spuneti si mie exact ce inseamna asta…Nu ma menajati, spuneti-mi adevarul…

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marrina spune:

Draga teodoran, problema ta are solutie.

Teoretic: "O mama Rh negativa care are un sot Rh pozitiv poate da nastere unui copil Rh pozitiv in 85% din cazuri si unui copi Rh negativ in 15% din cazuri. Daca copilul este Rh negativ, ca si mama, nu are nici o importanta pentru nasterile urmatoare. Dar daca copilul este Rh pozitiv (ca si tatal) atunci el poate cu ocazia primei nasteri sa-si imunizeze mama (Rh negativa) cu anticorpi anti-Rh ca si in cazul unei transfuzii cu sange Rh pozitiv. In acest caz, copiii Rh pozitivi nascuti ulterior vor avea de suferit. Cu ocazia sarcinii, a nasterii, a avortului, sangele copilului trece prin placenta in sangele mamei dand nastere la anticorpi anti-Rh. La o noua sarcina (in care presupunem din nou ca embrionul/fatul are Rh negativ) exista posibilitatea ca sangele mamei sa se amestece in cantitati variabile cu cel al fatului si sa apara grade diferite de hemoliza, de la un banal icter neonatal pana la moartea fatului in uter.Nivelul anticorpilor antiRh poate fi dozat si poate da o imagine despre cat este de mare amenintarea. Pentru a nu se dezvolta anticorpi anti-Rh se poate administra un tratament cu imunoglobuline (gamaglobuline), care are efect asupra sarcinilor urmatoare.

Mai exista o analiza, numita test Coombs indirect, care poate masura gradul hemolizei, altfel spus deosebeste o problema mica de tot de un dezastru. Deoarece administrarea imunoglobulinelor poate falsifica testul Coombs, acesta trebuie facut mai intai.

Concluzii:

- incompatibilitatea de grup Rh nu are consecinte la prima sarcina, ci numai la urmatoarele.
- pentru a minimaliza aceste consecinte, dupa orice sarcina terminata prin nastere si mai ales cezariana sau prin avort ar trebui administrate imunoglobuline (fapt neglijat in practica)
- incompatibilitatea de Rh se considera risc obstetrical crescut si sarcina este cel mai bine supravegheata de medicul obstetrician (sarcinile fara risc crescut sunt cel mai bine supravegheate de medicul de familie).
- primul lucru care trebuie facut este dozarea anticorpilor antiRh. Daca ei apar in cantitate mare trebuie facut un test Coombs indirect."

Eu iti recomand sa mergi la un dr. hematolog cu rezultatele si-ti doresc sa fii sanatoasa si sa ai sanatos pe care ti-l doresti! Sunt sigura ca vei reusi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucia1 spune:

verisoara mea are Rh negativ,e gravida in 5 luni si stiu ca sta numai prin spital.este la a doua sarcina.la prima sarcina era totul ok.are un baiat mare de 12 ani,dar a doua sarcina stiu ca sunt prb cand ai Rh negativ.sta numai prin spitale sa-i faca transfuzie de sange si anticorpi.nu ma pricep eu asa mult la asta,iti spun doar ce am auzit de la mama cand vb cu ea la tel.soara mea mai are Rh negativ,are un copil sanatos de 16 ani dar i-a fost frica sa-l mai faca pe al doilea.Stiu doar ca cu toate tehnicile astea noi,nu mai sunt asa mari prb deoarece iti schimba sangele sau ceva de genul asta.pe timpul lui ceausescu erau prb dar acum cred ca nu.apropo,verisoara mea era sa piarda sarcina si stiu ca au cusut-o ca sa nu piarda sarcina.doctorii au spus ca barem sa duca sarcina pana la 7 luni ca sa-i faca cezariana,si sa nasca prematur.eu te incurajez deoarece in zilele noastre sunt tot felul de tratamente pt anticorpi si sange,asa ca stai linistita.ea este la doctorul ancar cel tana si mi-a zis ca este multumita de el.asa ca ramai graviduza mai repede ca nu ai sa regreti.PUPICI!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns shoricutza spune:

Draga Teodoran stiu f bine prin ce treci ptr ca si eu am avut mari indoieli si framantari din cauza Rh-ului. Eu sunt deja gravida in 8 saptamani, am rh negativ, sotul pozitiv, 4 avorturi la cerere in trecutul indepartat (fara vreun vaccin dupa avort) si sanse mari sa am titriul antocorpilor mare .... Mi-am facut analizele acum cateva zile si prin nu stiu ce minune testul mi-a iesit NEGATIV, deci nu am anticorpi!!! Cand am fost la dr acum 2 saptamani, deci inainte de analize, mie mi-a spus ca am sanse 50% sa duc sarcina la bun sfarsit. Nu stiu cum vezi tu procentul asta, dar mie in momentul acela mi s-a parut destul de mult. Putin ar fi fost 5-10% dar 50 era deja jumatate!!! Concluzie: nu te speria inutil doar ptr ca testul este pozitiv; conteaza f mult nivelul titriului anticorpilor. Poate ca in momentul asta este f mic, poate ca nu mai creste, poate ca fatul o sa aiba rh negativ etc. Eu din toata experienta asta (crede-ma ca am fost paralizata de frica ca o sa am probleme ptr ca imi doresc copilul asta la nebunie si mai am si 34 de ani ....) am inteles ca se pot intampla o gramada de minuni si ca fiecare organism este unic si reactioneaza intr-un mod unic.
Si mai am o intrebare ptr tine: unde ai facut analizele ptr anticorpi? eu le-am facut la Institutul de hematologie ptr ca am inteles ca ei sunt specializati in tot ce inseamna analize de rh.
Hai curaj ca se poate sa ai bb sanatos si cel mai important: gandeste pozitiv! Sun o gramada de femei care au nascut copii sanatosi si fara probleme si nici macar nu stiu ce rh au. Deci spor la treaba si capul sus. Iar sfatul meu este sa te duci la dr ginecolog cu rezultatul analizelor ca sa afli un raspuns mai clar.
Bafta si

Lucia din cate am citit eu (si m-am documentat zdravan!) din cauza rh-ului nu se face nici-o transfuzie de sange sau mai ales anticorpi (chiar nu stiu cum ar fi o transfuzie de anticorpi) Oricum, tot binele verisoarei tale, bb sanatos si nastere usoara. Si eu tot la Ancar Benedict (cel tanar) ma duc (ma rog m-am dus o data pana acum) si mi-a placut de el. Verisoara ta este internata la Polizu? Tu stii mai multe despre Ancar? chiar ma intereseaza ....

8+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucia1 spune:

Uite ce am gasit pe net depre Rh.sper ca te va ajuta cu ceva.

Tipuri de grupe sanguine
Pentru a preveni accidentele, transfuzia se face respectând cu stricteře anumite legi. Astfel, indivizii cu grupa sanguină AB pot primi sânge, fără nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiři "primitori universali". Ei nu pot însă dona sânge decât persoanelor care au grupe AB. Sângele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupă, detinătorii grupei 0 fiind denumiti si "donatori universali". Grupa A donează grupelor A si AB si primeste sânge de la grupa A sau de la 0. Grupa B donează grupelor B si AB si primeste numai de la grupele B si 0.

Incompatibilitatea dintre sângele donatorului si cel al primitorului duce la apariřia socului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, vărsături, febră, frisoane, rărirea bătăilor inimii, dureri lombare, oprirea diurezei (a urinării) si, deseori, duce la moarte.
Grupa sanguină se transmite ereditar, de la o generařie la alta, după anumite legi. Nu este lipsită de importantă nici constatarea că între grupa sanguină si unele boli există o relařie directă. S-a stabilit, de exemplu, că ulcerul duodenal este mai frecvent la persoanele cu grupa sanguină 0, în timp ce diabetul zaharat si unele boli canceroase, mai ales cancerul de stomac si leucemiile, sunt mai frecvente la indivizii cu grupa sanguină A.

Ce este Rh-ul?
În afara sistemului ABO, pe hematii (globule rosii), a mai fost descoperită o substanřă, numită Rh 8 oy din populařie au această substanřă pe hematii, dacă sunt Rh pozitivi, iar restul de 15% nu o au deci sunt Rh negativi. Organismul unei persoane, care nu are Rh pe hematii si primeste o transfuzie cu sânge care are Rh (de la un donator Rh pozitiv) va reacřiona ca si cum ar lua contact cu un corp străin ( la fel cum reacřionează la bacterii, virusuri sau alři corpi străini cu care organismul intră în contact). În consecinřă, va încerca să distrugă acest Rh, însă Rh-ul fiind atasat hematiilor, organismul le va distruge si pe ele. Astfel apar accidentele postransfuzionale, care se manifestă asemănător unei anemii (boală în care scade numărul globulele rosii din sânge).
Alt caz de incompabilitate, despre care am fost întrebaři de multe, apare în cazul mame Rh negativ, tată Rh pozitiv si făt Rh pozitiv.

Pentru tinerele mame este de reřinut observařia, că, de regulă, primul copil este sănătos, dar următorii copii prezintă (dacă nu se aplică la timp tratamentul necesar), o formă de boală datorată distrugerii Rh-ului si hematiilor si care determină decesul nou-născutului.

Riscul ca sângele mamei să-l atace pe cel al copilului este de obicei exclus, la prima sarcină, dar el creste proporřional cu numărul de nasteri si sarcini. În cazul sarcinilor avortate, trebuie luat în considerare momentul la care s-a produs avortul (riscul repercusiunilor este mai mare în a doua parte a sarcinii).

Mijloace de scădere a riscului incompatibilitătii
Medicina dispune astăzi de metode eficiente de prevenire a incompatibilităřii Rh dintre mamă si fiu. Desensibilizarea precoce a mamei cu ajutorul unui vaccin sau cezariana precoce reprezintă mijloacele cele mai frecvent utilizate pentru a combate aceste accidente.

Pierderea prin sângerare a unei cantităři de 200-500 ml de sânge este bine tolerată de organism. Când această cantitate a crescut la 500-1000 ml, devine riscantă si este foarte greu suportată de organism. Dacă pierderea de sânge depăseste 1500 ml, starea bolnavului este deosebit de gravă, de cele mai multe ori mortală. Volumul de sânge pierdut prin transfuzie sau prin perfuzii cu înlocuitori de sânge trebuie refăcut rapid.

Desi în numeroase cazuri transfuzia de sânge este o solutie salvatoare, ea nu este lipsită de riscuri si accidente, rezultate, de regulă, din necunoasterea indicatiilor si limitelor acestei metode de tratament. Tedintele moderne sunt orientate spre combaterea abuzului de transfuzii. Decizia de a se efectua o transfuzie trebuie luată doar în cazul în care avantajele sunt, în mod sigur, mai mari decât riscurile.

Mergi la inceput