Sindromul Asperger

Sindromul Asperger | Autor: Milena Surdu

Link direct la acest mesaj

As dori mai multe informatii despre sindromul Asperger; despre cum poti sa-ti dai seama daca ai in fata un copil autist sau unul cu sindrom Asperger, avand in vedere si varsta de 3 ani a copilului.

Multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bubulina spune:

Am cautat pe Google dupa "Asperger", am gasit www.aspergers.com unde sunt informatii destul de complete.

Am copiat mai jos ce mi s-a parut mai relevant de pe acest site.

Dar, (parerea mea) un parinte oricat ar fi de documentat nu este in masura sa puna acest diagnostic. Nici macar pediatrul nu este capabil de asa ceva, el poate doar sa te indrume catre alti specialisti.


DSM-IV DIAGNOSTIC CRITERIA FOR ASPERGER'S DISORDER
A.Qualitative impairment in social interaction, as manifested by at least two of the following:
(1) marked impairment in the use of multiple nonverbal behaviors such as eye-to-eye gaze, facial expression, body postures, and gestures to regulate social interaction
(2) failure to develop peer relationships appropriate to developmental level
(3) a lack of spontaneous seeking to share enjoyment, interests, or achievements with other people (e.g., by a lack of showing, bringing, or pointing out objects of interest to other people)
(4) lack of social or emotional reciprocity
B.Restricted repetitive and stereotyped patterns of behavior, interests, and activities, as manifested by at least one of the following:
(1) encompassing preoccupation with one or more stereotyped and restricted patterns of interest that is abnormal either in intensity or focus
(2) apparently inflexible adherence to specific, nonfunctional routines or rituals
(3) stereotyped and repetitive motor mannerisms (e.g., hand or finger flapping or twisting, or complex whole-body movements)
(4) persistent preoccupation with parts of objects
C.The disturbance causes clinically significant impairment in social, occupational, or other important areas of functioning.
D.There is no clinically significant general delay in language (e.g., single words used by age 2 years, communicative phrases used by age 3 years).
E.There is no clinically significant delay in cognitive development or in the development of age-appropriate self-help skills, adaptive behavior (other than in social interaction), and curiosity about the environment in childhood.
F.Criteria are not met for another specific Pervasive Developmental Disorder or Schizophrenia.

GILLBERG'S CRITERIA FOR ASPERGER'S DISORDER
1.Severe impairment in reciprocal social interaction
(at least two of the following)
(a) inability to interact with peers
(b) lack of desire to interact with peers
(c) lack of appreciation of social cues
(d) socially and emotionally inappropriate behavior
2.All-absorbing narrow interest
(at least one of the following)
(a) exclusion of other activities
(b) repetitive adherence
(c) more rote than meaning
3.Imposition of routines and interests
(at least one of the following)
(a) on self, in aspects of life
(b) on others
4.Speech and language problems
(at least three of the following)
(a) delayed development
(b) superficially perfect expressive language
(c) formal, pedantic language
(d) odd prosody, peculiar voice characteristics
(e) impairment of comprehension including misinterpretations of literal/implied meanings
5.Non-verbal communication problems
(at least one of the following)
(a) limited use of gestures
(b) clumsy/gauche body language
(c) limited facial expression
(d) inappropriate expression
(e) peculiar, stiff gaze
6.Motor clumsiness: poor performance on neurodevelopmental examination
(All six criteria must be met for confirmation of diagnosis.)



What are the differences between Asperger's Disorder and 'High Functioning' (i.e. IQ > 70) Autism?

It is believed that in Asperger's Disorder
· onset is usually later
· outcome is usually more positive
· social and communication deficits are less severe
· circumscribed interests are more prominent
· verbal IQ is usually higher than performance IQ (in autism, the case is usually the reverse)
· clumsiness is more frequently seen
· family history is more frequently positive
· neurological disorders are less common

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carina spune:

Milena, eu sunt psiholog si am facut la scoala 2 semestre despre autism si SindromulAsperger. Nu ti-as putea spune nimic concret, sfatul meu este sa mergi neaparat la un specialist,psiholog, neurolog pediatru sau psihiatru pediatru. Ei te vor lamuri cel mai bine. Este una din cele mai ciudate afectiuni si cu foarte multe semne de intrebare inca asa ca mergi la medic.

Anda si bebelusa Carina cea nazdravana
http://community.webshots.com/user/andamihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milena Surdu spune:

Carina si Bubulina, va multumesc pentru interesul aratat. Am consultat si eu o gramada de articole si site-uri despre sdr. Asperger. De asemenea, Mara este deja sub observatie la o clinica de specialitate din Cluj. Mi se pare frustrant ca deocamdata nu putem face nimic altceva decat sa asteptam sa implineasca 3 ani. Si sa vedem dupa aia ce simptome mai raman in balanta. Fetita are 2 ani si 10 luni si vorbeste inca despre ea numai la persoana a III-a, se adreseaza celorlalti numai indirect etc. Dar astea pot fi puse deocamdata si pe seama varstei. Mai trebuie sa va spun ca e o minune faptul ca e in viata, Mara venind pe lume la 6 luni si o saptamana. Inca nu stim cat din comportamentul ei nespecific se datoreaza varstei, cat prematuritatii si cat unei eventuale afectiuni de genul celei pe care v-am spus-o. Am fost suparata tare cand am scris primul mesaj, mai mult din cauza ca ni s-a intamplat un lucru extrem de neplacut. Desi stia toate poeziile si cantecele din serbarea de 8 Martie, doamna (daca pot sa-i zic asa) educatoare ne-a spus ca ar prefera ca Mara sa nu participe la festivul eveniment, pe motiv ca nu se integreaza deloc in colectiv. Ca nu interactioneaza cu ceilalti copii etc. Bineinteles ca ne-am si gandit imediat la sedintele de la neuropsihiatrie si la problemele pe care le-ar putea avea de fapt.
Sper sa-mi treaca repede supararea si sa devin iar obiectiva, cat de obiectiva poate fi o mamica in situatia mea.
Va pup,
Milena, Mara si Mihaita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Milena Surdu spune:

Buna, fetelor, ce mai faceti? Va scriu sa va spun ca Mara continua sa fie la fel de... interesanta. Singurul lucru bun care se intampla este ca se straduieste sa se apropie de fratiorul ei, asa cum stie ea. "Ia sa vedem ce mai face Mihaita". "Fratiorul tau te iubeste", "Vrei sa mergi la fratiorul tau?". Am o mare rugaminte. Spuneti-mi ce varsta au copiii vostri si daca au peste 2 ani, spuneti-mi pana la ce varsta au vorbit asa, ca Mara. De exemplu, cand ii e sete imi zice, uitandu-se la mine: "Vrei sa bei apa?" sau "Vrei sa-ti dea mama un pahar cu apa?". Si cam asa toata ziua... Se uita la mine si vorbeste cu ea...

Va pupam,
Milena, Mara si Mihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zizica spune:

Ieri am citit un articol intr-o revista despre autism.
Am inteles ca in situatia aceasta copii nu prea vorbesc,
nu rid, sunt foarte retrasi, se joaca singuri, repeta mecanic anumite
gesturi. Si ce e esential au nevoie de foarte multa dragoste si intelegere.
Daca zici ca Mara vorbeste, chiar si la pers. a 3-a, eu nu cred ca are acest sindrom. Ride?
Voi sunteti din Cluj?
In revista se specifica un centru de diagnostic - autism si recuperare in Bucuresti. Virsta trebuie sa fie mica pentru ca recuperarea sa aiba sorti de izbanda.
Cu prietenie,
Zizica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

draga mea ,eu cred ca tu ar trebui sa fii o mamica fericita nu stresata.Fata ta vorbeste si asta e cel mai important .Eu cred ca ea te imita pe tine ,cum ii spui tu ei asa vorbeste si ea.Repeta efectiv modul tau de exprimare vizavii de persoana ei.Nu cred sa aiba ceva mititica.Spui ca stie poezii si cantece si esti tot panicata.Hai sa-ti spun ce am eu pe suflet si ai sa vezi ca supararea ta nu are nici un motiv.Cristi al meu ,nu vrea si pace sa vorbeasca.Spune doar cuvinte izolate iar in rest pe limba lui.Si are 2 anisori si 10 luni ca si fetita ta.Am fost la doctor si mi-a zis sa mai asteptam ca-si da drumul mai tarzior la vorba ,mai ales ca aude in casa romaneste iar afara germana.Ne-am facut programare pe marti la oftalmolog sa ne spuna ce parere are el.Eu l-am tot testat in legatura cu auzul ,plus ca asculta muzica toata ziua,canta ,rade de faci tu pe tine (scuzati)de rasul lui,dar sa nu fie ceva mai finut pe care noi parintii nu il depistam .Asa ca pana marti stau cu cufletul pe foc.Imi doresc din tot sufletul ca intradevar sa fie doar mai lenesut la vorbire si nimic altceva.De inteles intelege(zic eu)ce ii cer pentru ca face ,dar de ce nu vorbeste.Acum m-am hotarat sa merg cu el in tara ,la ai mei ,poate acolo,inconjurat de mai multi isi va da drumul la vorba si vom deveni cu adevarat Cristi cel vorbaret.
Asa ca nu te mai stresa.Nu zic tine-o sub observatie medicala ,ca este foarte bine,dar incearca sa-i explici ca ea este "eu" si atunci cand vorbesti cu ea incearca sa-i spui cum ai vrea ea sa vorbeasca ,vezi ce face.
Te pup si sper din tot sufletul sa fie bine la toata lumea

Roxy si Cristi cel vorbaret

huianur

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

draga Milena te-as ruga daca esti draguta ,spune-mi si mie ce teste de auz i-ai facut fetitei tale,pentru ca merg si eu cu baietelul meu la orelist marti si nu stiu ce teste ii face,doare ceva ,se sperie de vreun aparat,pentru ca baiatul meu este cam reticent in privinta doctorilor si sa stiu macar la ce sa ma astept,ca si asa am inima cat un purice .
Multumesc mult anticipat

Roxy si Cristi cel vorbaret

huianur

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vladosmina spune:

Draga Milena,
Nu stiu prea multe in legatura cu sindromul Asperger si tot ce-am citit mai mult mi-a creat confuzie, decat sa ma lamureasca.
Te sfatuiesc insa sa ii schimbi educatoarea fetitei tale pentru ca este INCOMPETENTA. Un educator care a fost prezent, si altfel decat fizic la cursurile de psihologie, nu ar proceda cum a procedat ea, de fapt nici un om cu suflet si cu un coeficient peste medie de inteligenta nu ar proceda in felul in care s-a procedat.
Cu cat un copil pare sa aiba probleme de integrare in colectiv, cu ata educatorul trebuie sa-l sprijine( fara a-l forta insa) sa paricipe la activitatile de grup.
Te rog sa iei in calcul schimbarea educatoare si chiar mai bine, a gradinitei. Eu am fost educatoare si pot sa-ti spun ca exista un spirit de haita in cadrul personalului didactic( asa este de fapt in orice meserie) care ar putea sa se reflecte in comportamentul educatoarelor din aceeasi gradinita.

Referitor la exprimarea la persoana a-III-a, cred ca trebuie sa fii atenta, pe cat posibil, la cum te exprimi despre tine. Vorbeste despre tine mereu la persoana intai, evitand exprimari de genul:"vino la mama!;sau "vrei sa-ti dea mama?".

Si priveste intodeauna parte buna a lucrurilor: fetita ta vorbeste!(cum bine spunea Zizica)
Numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Draga Milena, nu stiu mai nimic despre sindromurile despre care esti interesata. Dar pot sa-ti spun ca si Marcu al meu (2 ani si 5 luni) vorbeste asa (Vrei lapte)de la un an si mie asta nu mi se pare o problema. Il corectez si-l spun sa repete dupa mine si sint sigura ca in scurt timp va incepe sa vorbeasca corect. Dar nu-l fortez! In privinta relatiilor sociale pe care fiica ta (nu) le dezvolta se pare ca pina la 3 ani copii se joaca "in paralel" si nu impreuna. daca astea sint singurele simptome eu zic sa nu te ingrijorezi ci mai degraba sa-i gasesti o educatoare care sa puna sufletele de care are grija mai presus decit spectacolele ei! La urma urmei pentru ei le face! Hai ca-s chiar indignata pe doamna!
Totusi vorbesti in mesajul tau de clinici si sedinte de neuropsihiatrie. Mai sint si alte simptome decit cele pe care le-ai spus deja?
Sanatate,
Andrada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

Buna.Ce te ingrijoreaza de fapt?Fetita nu sufera cu siguranta de autism,atata vreme cat interactioneaza cel putin cu fratiorul ei(asta ai scris).Folosirea persoanei a treia poate fi intr-adevar urmarea modului in care i te adresezi tu,sau altcineva care sta cu ea.Mie mi se pare putin cam devreme pentru ingrijorari de genul asta.Educatoarea aceea e lipsita de tact si de bun simt,lasand deoparte faptul ca a chiulit probabil de la cursuri si n-a invatat nimic.Nu stiu daca e bine sa schimbi gradinita sau grupa in care se afla fetita,atata vreme cat orice schimbare de genul asta poate constitui un stress major la varste mici...dar poti s-o sperii putin pe educatoare,sau s-o stimulezi cumva....modalitatea e total neimportanta,atata vreme cat reusesti sa o faci sa-si schimbe atitudinea si sa te tina la curent cu ce se-ntampla in fiecare zi cu fetita ta.Daca aceasta educatoare va deveni cooperanta,se va stradui s-o ajute pe fetita ta sa se integreze in colectiv si s-o stimuleze in cadrul activitatilor in grup,vei reusi cu ajutorul ei sa intelegi mai multe si eventual vei putea sti daca ai motive serioase de ingrijorare.Pana la 3 ani copiii nu se joaca impreuna,decat pentru scurt timp.Nu toti copiii sunt sociabili,unii dintre ei sunt timizi,fara ca sa fie bolnavi.
Poate ne poti spune mai multe lucruri care te ingrijoreaza,sau care ti s-au parut ciudate.Numai bine!

Lia&Andrew

Mergi la inceput