Rupem turta

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Multumim pentru raspunsuri. Rebeca a ales ata, chei de masina si bani. Am spus noi ca va fi designer vestimentar de succes


Ioana si Rebeca

http://community.webshots.com/user/bebebeca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catalin spune:

Subiect initial: Obiceiuri "turta"
postat de aramona, 11/01/2005, 18:50:13


Dragi mamici,

Pentru cele care stiti, va rog sa-mi spuneti si mie in ce consta obiceiul de "rupere a turtei" si cine ce "responsabilitati" are...MA refer la ce trebuie sa faca nasii si binentzeles, parintii! Asta in afara de masa festiva, care se subantzelege!

Va multumim,
Ramona si Maysa (11 1/2 luni)



raspuns postat de danamunti, 07/02/2005, 17:02:09

Eu cind am rupt turta finei mele a trebuit sa fac urmatoarele:
-sa-i cumpar hainute(din cap pina in picioare)
-sa-i fac turta care i se rupe deasupra capului
Apoi ii asezi pe o tava lucruri cum ar fi:pix,carte,foarfeca,oglinda,bani,argint sau aur,pahar ceva de baut(eu nu l-am mai pus),o jucarie,lingura.Cam astea.Nasa ii rupe turta in momentul in care bebe incepe sa aleaga din lucrurile de pe tava.A,trebuie sa-i cumperi un elastic d-ala de par pt ai face o codita(se ia o suvita din parul copilului) care apoi se taie si i se da mamei copilului sa pastreze suvita acea de par.Se zice ca ceea ce alege bebe din tava de aia o sa aiba parte in viata.A mea finuta a luat foarfeca,oglinda,bijuteriile si banii.Sper ca ti-am fost de folos.

Tot nasa trebuie sa-i cumpere si cercelusi in cazul in care bebe este fetita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catalin spune:

Subiect initial: "Turta la fetite se rupe inainte de 1 an?"
postat de Ana_Alx, 14/03/2005, 09:01:27


Am auzit ca turta la fetite se rupe inainte de a implini un an,iar la baieti dupa un an se taie motul....Voi ce stiti despre obiceiurile astea?Eu as vrea sa le respect chiar daca stiu ca nu au conotatie crestina ci mai mult pagana.....Vreau sfaturi de la cele in tema ...Mercic fain.
Ana+Maria (7 aprilie 2004)



raspuns postat de Tzuni, 14/03/2005, 09:32:07

Ma oripileaza ritualurile astea pagane! Macar stii care e semnificatia turtei? A ritualului in sine? Sa fii convinsa ca fetitei tele o sa-i mearga bine si fara sa-i rupi "turta". Mai bine da o slujba crestineasca la biserica sa aiba parte de sanatate si de ajutor divin. Parerea mea, n-am avut intentia sa ofensez. Si, oricum, daca ajungi sa savarsesti ritualul, distractie placuta ca, pana la urma, e vorba de un motiv pt a petrece!



raspuns postat de Ana_Alx, 14/03/2005, 09:52:59

nu stiu daca e cazul sa fim oripilati de o practica ce nu ii face rau copilului.e un motiv de distractie atat pentru parinti cat si pentru copil sunt convinsa .Si mai ales cand va fi adult copilul se va amuza cand i se va spune despre cum s-a selebrat ziua lui.Eu sunt incantata mereu sa revad si sa reascult ce faceam cand eram mica...Asa ca am sa rog sa imi raspunda cele care nu au chef de a pune pe cineva la punct in discutii in care pur si simplu nu e vorba de nici o chestie super filosofica sau mai stiu eu cum....nu vreau sa discut despre "practicile babesti"...orice tine de traditie potae fi denumita in extrem "practica babeasca"...Multumesc celor care imi vor raspunde fara aiba pornirea de a ma pune la punct



raspuns postat de dana_ene, 14/03/2005, 10:32:07

Auzisem si eu de aceasta diferentiere, dar pana la urma am ales sa-i facem obiceiul in ziua aleasa impreuna cu nasii nostri, in sambata in care erau ei liberi, pe 4 septembrie, exact la 2 zile dupa ce a implinit 1 anisor.
In aceeasi zi i-am taiat si motzul Oanei si i-am rupt si turta .
La noi in zona se taie motzul si fetitzelor si baieteilor, iar turta am auzit ca se rupe la fel, si in cazul fetitzelor si al baieteilor.
Pana la urma, asa cum ai spus si tu, am facut aceste obiceiuri pentru a ne simti bine.
Si a fost excelent !!!!!!!!!!!
Ceea ce va doresc si voua.

(Apropo, fetitza nasilor nostri este nascuta tot pe 4 aprilie )


Daniela si puiul Oana Maria (nascuta pe 2 septembrie 2003)



raspuns postat de cristina_smn, 14/03/2005, 11:03:32

Noi de abia asteptam sa-i luam motul copilului, dar am si eu o intrebare: ce inseamna ca se rupe turta la fetite, adica ce faceti si in ce consta obiceiul? La noi in zona nu am auzit de asa ceva, desi fac parte dintr-o familie care respecta obiceiurile.

Cristina si bebelusul Mihaita (11.05.2004)



raspuns postat de Ana_Alx, 14/03/2005, 11:28:26

eu stiu ca la baieti se baga motul printr-un colac si se taie smocul de par...la fete cica se rupe turat,cum se face la mirese,stiti? si apoi cica se taie par din 4 locuri diferite ale capului.Asa mi-a zis si mie cineva..uite eu va mai dau un link despre asta
http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=147880
Ce scrie acolo despre faptul ca se pune o oala cu apa sub scaunul unde sta copilul am auzit si eu....
Daniela sa iti traisca fetita si nasa mica :)



raspuns postat de dana_ene, 14/03/2005, 11:49:06

Turta Oanei am facut-o la cofetarie (stiau exact ce trebuie facut cand m-am dus sa intreb daca fac "turta pentru motz") si a fost foarte ieftina (in jur de 35000 lei).
Noi am facut asa:
Nasha i-a rupt turta deasupra capului (Oana ar fi trebuit sa stea pe un vas cu apa, dar am uitat de asta , asa ca a stat pe o pernutza - nici nu-mi amintesc cine a asezat-o acolo ).
Apoi bucatile de turta (care a fost delicioasa si foaaaarte aratoasa) le-a impartit musafirilor, care au trebuit sa manance tot, sa nu ramana nimic !

Daniela si puiul Oana Maria (nascuta pe 2 septembrie 2003)



raspuns postat de Tzuni, 14/03/2005, 11:53:59

Roxana Ciuhulescu, cu motul taiat si turta rupta la 23 de ani

Parintii Roxanei Ciuhulescu au uitat sa-i taie motul la implinirea varstei de un an, asa cum o cere traditia. Greseala a fost reparata cu putin timp in urma, cand mama ei i-a pregatit o surpriza pe cinste, rupandu-i turta. Roxana si-a amintit de unde i-a venit mamei ei aceasta idee. Cu o zi inainte de eveniment, impricinata a gasit acasa la mama motul lui Felix, fratele sau, si a intrebat unde ar putea sa se ascunda si motul ei, pentru ca ar fi vrut sa vada ce par avea cand era mica. Abia atunci mama ei si-a amintit ca a uitat sa-i taie si Roxanei motul. Simtindu-se mai degraba ingrijorata pentru destinul fetei sale decat inovata, s-a hotarat sa faca asa cum spune traditia, chiar daca asta se intampla cu 22 de ani intarziere. Mama ei a venit pregatita: avea o turta, o fundita rosie si un foarfece. Roxana a fost pusa pe un scaun, langa ea au venit mama, fratele si nasii ei si a inceput ceremonia. "M-am simtit foarte bine. Mi-au rupt turta deasupra capului, iar mama mi-a prins o suvita de par intr-o fundita rosie si mi-a taiat-o. Cred ca o sa pastrez cu sfintenie suvita, care sunt convinsa ca o sa-mi poarte noroc toata viata", povesteste Roxana. (M.G.)

Ana_Alx:

raspuns postat de anini_ro, 29/03/2005, 19:25:05

Am cateva intrebari legate de acest subiect :

1. Parintii dau cadou nasei cu aceasta ocazie ?
2. Ce semnificatie au obiectele puse pe tavita ?
3. Unde se rupe turta acasa sau la restaurant ?
4. Cine face turta nana sau parintii copilului ?
5. Trebuie sa mergi la biserica ?
6. Se rupe turta inainte sau dup un an ?
7. Cine mai participa la eveniment ?
8. Se vine cu cadouri ?
9. Poti pune orice obiect sau exista anumite obiecte ?
10.Cat dureaza petecerea ?

Va multumesc anticipat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anculina spune:

Pe 26 mai fetita noastra a implinit 1 anisor.
I-am rupt turta pe 28 mai.
Ca sa raspund la cele cateva intrebari pe care le-am retinut, o sa fac un mic rezumat.
Noi ( parintii ) am imbracat-o frumos ( totul nou ).
Nasa a venit cu turta si cu hainute din cap pana in picioare noi.Bine, i-a adus si in plus, ca e ea o draguta...
Petrecerea a inceput pe la 5, 6 dupa-amiaza. Noi am ales ora aceasta ca sa isi faca si somnicul de dupa-amiaza.
Dupa vreo 2 ore am imbracat-o in hainutele de la nasica, am asezat-o in mijlocul sufrageriei pe un tamburel si nasica i-a rupt turta. I-a taiat si simbolic 3 firicele de par.Apoi a ales de pe tava. A ales din prima bani, apoi cheile de la masina, apoi a atins cartea, parfumul, dar a renuntat si a luat aurul.
Apoi s-a mai mancat, baut, dansat, bunica a iesit cu ea pe afara putin, ca era prea multa zapaceala pt ea - in jur de 20 de adulti si 10 copii - , cand s-au intors am adus tortuletul, am cantat " La multi ani ! ", am spart jumbo, a inceput harmalaia, a fost suuuper.
Am mai tinut-o putin si s-a dus bunica cu ea sa faca nani.
Cand au plecat invitatii ea dormea deja in camera ei.
Noi am dat cadou nasilor.
S-au pus si bani pe tava, dar cei foarte apropiati - familia - .
Pe la 11 s-a terminat petrecerea, s-ar mai fi lungit, dar invitatii erau toti cu copii si...
O parte din fotografii uitati aici :
http://community.webshots.com/album/365967864WezqKY

Daca iei totul prea in serios, faci riduri !Zambeste !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anculina spune:

A! Si inspirata de aici i-am luat nasei prosop, sapun, lighenas si i-am pus sa goleasca pana la fund paharele de vin dupa ce i-au rupt turta ! Ha !

Daca iei totul prea in serios, faci riduri !Zambeste !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Christel spune:

Si noi o sa rupem turta fetitei in iulie si nu stiu ce sa le luam nasilor pentru acest eveniment. La botez le-am luat cuptor cu microunde, dar acum nu prea stiu, poate ma ajutati cu ceva idei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adseana spune:

Am si eu o intrebare...Nasa fetitei mele este , trebuie sa nasca in februarie...Alexandra implineste un an in aprilie, dar nasii nu vor putea veni...stau in Ungaria si cu un bb asa de mic...ce sa fac atunci???


Adriana si Alexandra (15.04.2005)

Alexandra, printesa noastra

http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10716;33/st/20050415/n/Alexandra/dt/7/k/eb65/age.png
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10716;30/st/20060415/e/Ale%27s+first+birthday/dt/7/k/05eb/event.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monu spune:

si eu am aceeasi problema. nasa nu va fi in buc cand fata va implini 1 an. ce fac cu turta? pot sa o rup eu si dupa aia sa taie nasa motul dupa vreo 2 sapt?

si Alexia Ioana
poze Alexia Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hanako2004 spune:

cand se taie motul trebuie neaparat nasa de botez?
nu poate fi taiat si de altcineva?

"cine se trezeste dimineata devreme departe ajunge"
EMYLI alinarea noastra poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zina23 spune:

Traditia spune ca nasa de botez trebuie sa rupa turat....si de la bunica am inteles ca pana in 3 ani se poate ...
Eu i-am rupt turta nepoatei mele la un an si 1 luna pentru ca am ajuns in tara...sa-mi botez asa am rezolvat 2 treburi odata
Bafta mamici si nasici

Georgy & Roberto-Akira

Mergi la inceput