Activitati la grupa mica

Activitati la grupa mica | Autor: ankalaura

Link direct la acest mesaj

Vreau de la voi cat mai multe detalii despre activitatile care REALMENTE SE FAC la grupa mica. Nu despre ce ar trebui sa se faca sau despre ce s-ar putea face, ca asta stim toti. Vreau cat mai multe detalii despre ceea ce STITI ca FAC copiii vostri la grupa mica.
In afara de asta, mai am o intrebare: cei care ati avut copiii la cresa, si au capatat deja un bagaj de cunostinte, o disciplina de comunitate, cum s-au comportat la grupa mica? S-au plictisit langa copilasii care erau acolo pentru prima oara?

Vad pe geam de la birou curtile a doua gradinite. Nu mai au leagane, doar niste fiare. Copiii alearga bezmetic de colo colo. Educatoarele n-au nici o treaba. Nu pune mana una macar mana pe o minge, sa faca cu ei o hora, un joc, o baba oarba. Nimic! Aseara imi spunea o mamica de fetita ca la programul scurt nu fac decat sa coloreze intr-o carte. Ca atata au. nu tu plastilina, nu tu un lipici... nimic.
Asta este realitatea?
Cu mare nerabdare astept parerile voastre, pentru ca saptamana asta trebuie sa iau o decizie privitor la ce va face fata mea la toamna.

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mea

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns barbye spune:

Cunoasterea mediului; Activitate matematica, Educatie plastica; Educatie muzicala; Educatie ptr. societate; Activitate practica; Educarea limbajului;

lala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Stati dom'ne cu limbajul.. Vorbiti romaneste - copilul meu modeleaza. Copilul meu picteaza cu picioarele pe pereti. Romaneste pliiz

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

Buna Anca
eu am fost 3 ani educatoare si cam stiu in mare cum sta treaba.
in primul rand trebuie sa iti spun 2 chestii:
1. Intr-adevar daca nu ai materiale la gradinita, mai ales la grupa mica, esti terminat. asta e si motivul pt care am plecat eu de la gradinita, ca nu aveam ce sa fac cu copiii fara materiale. hai ii mai tii de vorba cateva minute, dar ei tre sa puna mana neaparat pe ceva. ei invata mai mult din ce vad decat din povesti...
2. exista din pacate multe educatoare batrane carora nu le place aceasta meserie sau chiar daca le-a placut o data, acum s-au saturat de ea. este foarte greu sa stai o viata intreaga cu atatia copii care urla la capul tau. parintilor le vine greu sa stea cu unul sau 2 acasa, d-apoi la o grupa unde ai 25-30... bine, in mod normal, daca nu le place meseria asta ar trebui s-o schimbe, nu? insa daca nu au altceva de facut, stau asa cu frustrarea asta si din pacate de multe ori se revarsa asupra copiilor.
la gradinita unde am lucrat eu, din 8 educatoare, doar 2 isi faceau serios treaba, celelalte nu faceau nimic.

acuma ca sa-ti raspund si la intrebari:
Educatia limbajului inseamna de obicei la grupa mica o poveste, o poezie pe care copii s-o invete (cu asta nu prea sunt de acord, sa repete papagaliceste poezia, dar multi parinti sunt incantati cand copiii lor recita poezia, asa ca nu prea ai ce face ). toate astea (povestile, poeziile) ar trebui sa aiba ca suport materiale didactice, adik planse, diafilme, file la TV sau ce se mai poate, depinde de cat e de dotata gradi.
matematica inseamna de obicei invatarea culorilor, numaratul pana pe la 5 cred, forme geometrice simple, orientarea in camera (de genul dedesubt, peste, langa etc)
cunoasterea mediului: chestii legate de natura, care cuprind tot povestiri sau activitati in natura, sa nu rupa florile, sa aiba grija de animale bla bla...
educatie fizica: e clar... jocuri de miscare, insotite de mici concursuri
desen: in general carti colorate, sau educatoarea le deseneaza forme si ei trebuie sa umple interiorul cu o anumita culoare.
muzica: cantecele scurt, usoare, tot insotite de materiale didactice.
activitatea practica: plastilina ...

cam asta e... oricum, cel mai important pt grupele mica si mijlocie e nu dobandirea cunostintelor propriu zise, ci mai mult socializarea. deci sa nu te surprinda daca copilul mai mult se joaca cu ceilalti copii decat face lectii in sine. si joaca asta este un procedeu de invatare.

daca mai ai interbari, cu placere!



Ramonika si pisicile Vladutz Tigrutz Alina Bubulina Fetitza Maritza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana904 spune:

Buna Anca.

Baietelul meu e la grupa mica si am in fata fisa de saptamina trecuta (vinerea primim fisa cu ce au facut copiii in saptamina respectiva).
Tema saptaminii a fost :Primavara ne cheama in gradina cu flori.
Luni:
Cunoasterea mediului: flori de primavara-observare, cunoasterea principalelor flori de primavara
Limba engleza :verificarea cunostiintelor anterioare : Animals, Colours, My Face, what is your name
Marti:
Educarea limbajului: care este culoarea ta? joc didactic
-utilizarea corecta a adjectivelor care denumesc culorile florilor, realizarea acordului dintre sustantiv si adjectiv
Limba engleza : We learn to count

Mirecuri Educatie muzicala ;repetarea cintecelelor invatate
Lb engleza; e un cintecel cu numere nu-l mai transcriu acum

Joi: au fost la teatru au vazut Cenusareasa
Vineri : activitate matematica Rezolva repede si bine-joc didactic
-numararea pina la 3
-raportarea nr la cantitate
Lb engleza: un cintecel cu Iepurasul de Paste

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Multumesc pentru detalii.
Ramonika - in ce povestesti tu recunosc lucrurile pe care le face fata mea acum
Diana - la fel. Baietelul tau este la o gradinita de stat sau privata? Cati ani are?
De cand am postat subiectul, am mai adunat informatii, dar am si rezolvat cu gradiunita fica-mii.
Insa, am fost ieri la o serbare, mai precis un festival al primaverii la care au participat cateva gradinite private si doua scoli.
Ceea ce m-a uimit, si inca o data m-a lamurit ca ceea ce se intampla in gradinitele de stat nu este normal, a fost ca aceste scoli si gradinite private s-au prezentat la serbare fara "baza materiala".
Adica, ceea ce au prezentat ei acolo, nu cred ca nu se putea face si la stat!
Exemplu: au avut o mica punere in scena, cu semintele care sunt sub stratul de omat, apare soarele, ele incep sa creasca, etc. Doi copii cu treninguri gri erau vantul, si aveau in maini niste nori facuti din carton. O fetita cu rochita maro era un copac. Pe maini avea puse doua rulouri facute din hartie maro, din aia de doi bani de ambalat, lipite cu scotch, asa erau crengile. Doi copii aveau niste bete, in capat prinse niste fasii scurtuta de hartie albastra. Ei erau ploaia. Dintr-un burete cum se pune pe sezutul scaunelor, colorat si decupat, a rezultat un soare. Omatul era un cearceaf, copii care erau flori aveau pe cap o banda de carton, de jur imprejur lipite flori facute din carton, colorate frumos. Si era si un povestitor.
Nu le-a cerut nimeni cine stie ce costume. Fiecare a venit cu ce a avut, intr-o grupa de gradinita, nu se poate ca doi copii sa n-aiba trening gri. Sau un pantalon maro si o bluza verde, ca sa fie si un baietel copac.
Nimic sofisticat, nimic scump. Asa spun eu. Deci cred ca lipsa de interes primeaza in gradinitele de stat, nu lipsa materialelor... Din pacate.

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Si inca ceva - despre impactul intre cresa si grupa mica. Ati avut asa ceva?
Fata mea, de exemplu, n-are 2 ani inca, dar face o gramada de chestii - numara, modeleaza, stie culorile,cunoaste diferentele mare/mic, sus/jos, pluteste/se scufunda, inchis/deschis, adjective - etc etc. Canta, danseaza - ma refer la cantecelele alea cu miscari - sus mainile, la genunchi, da din cap, inclina-te, ...intelegeti voi...
Mai are un an la pitici, in care imi imaginez ca va mai invata cel putin inca pe atatea lucruri.
Nu vreau sa o dau la o gradinita de stat normala, decat daca nu voi avea de ales - a se citi "posibilitate" de a o duce sau lua la timp, etc...
Ma gandesc ca la grupa mica la o gradinita de stat se va plictisi, si va pierde si ce a invatat aici.
Ma gandesc ca pentru toamna lui 2006 sa o inscriu ori la Waldorf, ori sa o las tot la o gradinita particulara, dar aici va trebui sa pun in balanta costurile.


Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana904 spune:

Anca, baietelul meu are 3 ani si 8 luni si este la o gradinita particulara dar acreditata de Minister, urmeaza aceeasi programa cu a gradinitelor de stat. Am si fetita la aceeasi gradinita, ea este in grupa pregatitoare.
Apropo de ce spunei ref la interesul pe care si-l dau educatoarele...din pacate trebuie sa fiu de acord cu tine (asta nu inseamna ca nu sint si la stat gradi in care educatoarele sa depuna eforturi). Am sa dau exemplu serbarile de la grupa pregatitoare, care sint ceva mai elaborate. Costumele pentru serbari si le creeaza ei, sub supravegherea educatoarei...de ex au avut in toamna o sceneta in care erau indieni....ni s-a cerut doar un tricou mai vechi kaki sau maro, si-au facut din caton niste fustite, le-au pictat. La alta serbare au fost ingerasi...li s-a cerut bluza alba si si-au confectionat aripi din carton pe care au lipit vata. Deci nimik costisitor, a necesitat doar imaginatie si preocupare din partea educatoarei.
Iar acum, ca sa ma laud un pic, o sa povestesc de serbarea de 1 Dec pe care au avut la scoala din apropiere, la care au participat impreuna cu o gradi de stat. Toti au avut costume populare (indif de gradinita), au spus poezii si cintecele "patriotice" datorita specificului zilei. Copilasii de la stat erau cu o dna in virsta, plictisita, care nu s-a prea obosit la partea cu dansurile, fiecare copilash se misca in legea lui. Apoi au venit de la gradi a noastra, si nu exagerez, dar sala arhiplina a fost in picioare aplaudind...Educatoarea era intre ei, alerga si dansa si ea, se vedea ca muncise mult ca sa ii iasa asa, copiii sint tot copii, s-a vazut efectiv munca educatoarei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Doua lucruri nu mi se par normale:
1. Toata lunmea spune ca la stat nu sunt motivati financiar. Eu spun ca este partial adevarat, dar, macar cei tineri, daca nu le convine, sa ii lase pe cei care fac munca asta din pasiune, si sa isi caute alteva. Am fost in invatamant, si stiu bine cum e. Daca personalul ar fi interesat, poate si fondurile s-ar directiona altfel.
2. Nu stiu cum e la gradinitele de stat, dar la scoli si licee stiu ca se cer niste fonduri pentru clasa si scoala, de cazi pe spate! Sume enorme! In schimbul carora nu se vede mare lucru, in 90% din institutiile respective. Iar copiii isi rup hainele in aceleasi scaune si mese care erau si cand eram eu copil!

Cred ca depinde de fiecare. Nici la o gradinita particulara, educatoarea n-are cine stie ce bani. Dar daca dai din coate, eu zic ca iti poti rotunji veniturile. Stiu o educatoare care sambata facea lectii cu diversi copilasi, adica un fel de mediatii. Avea solicitari chiar si pentru duminica. E adevarat, ca isi umplea ziua, dar si la buzunar se simtea.
Asa ca sa nu imi spuna mie ca nu se poate. Dar poate ca va mai dura, pana mai pleaca din "plictisiti" si "plictisite" la pensie... sa ii lase pe tineri .... ca de altfel, daca faci o vizita la inspectorat, n-ai loc la concurs, ca nu sunt posturi...

Anca si papusica Eliza (26.august.03)
Eliza mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elenatin spune:

Daca va duceti copiii la gradinite particulare, inseamna ca va permiteti. Nu toata lumea poate asa ceva.Si in invatamantul de stat exista atat gradinite cat si educatoare foarte bune. Pacat ca generalizati cand va referiti la educatoarele care n-au chef de munca.Dumneavoastra ce chef ati avea cu 30 de copii in grupa, cu 60 de parinti pe care trebuie sa-i multumesti si cu un salariu care nu-ti ajunge sa platesti nici jumatate din facturi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandraru spune:

Elenatin, te contrazici. Spui ca exista cadre didactice la stat motivate, apoi tu singura intrebi, retoric, cine ar avea chef sa stea cu 30 de copii si parintii aferenti pe un salariu mic... Eu zic ca exact aceleasi persoane! Cine are in singe harul asta, il are si pe 9 milioane, si pe 20. Si daca te coplesesc toti copiii aia (obositor, e drept), te vor coplesi indiferent de salariu. Nu crezi? Sigur ca aceia care isi trimit copiii la particulare si o permit. Eu l am dat pe al meu la stat, dar pe cuvint de onoare ca daca mi as fi permis, n as fi luat in calcul varianta asta.

Mergi la inceput