albina - bubulina

albina - bubulina | Autor: lu.more

Link direct la acest mesaj

... cu speranta ca mai sunt si altii ca mine, fascinati de albine...

Cand am spus celorlalti ca ma bate gandul sa trec de la teorie la practica, am fost privita cu indulgenta (nema incurajari).
Si totusi, in primavara asta cred c-o sa fac pasul si-o sa-mi instalez primul stup AL MEU, alaturi de cei ai socrului meu.



.................................................................................
Dragii de noi
.................................................................................
« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DARAEL spune:

Iti doresc sa ajungi apicultor de succes, cel putin ca cei de care se vorbeste aici:

Miliardari in albine
Cel mai mare producator apicol din Moldova are mai mult de 1.200 de stupi

Cu siguranta, in “ograda” familiei Lungu din Iasi vietuiesc atit de multe “suflete” cit nicaieri in alta parte a Moldovei si in putine locuri din tara: peste un miliard. Uneori, o familie de albine ajunge sa numere si un milion de exemplare, iar familia Lungu - cinci frati si copiii lor - detine peste 1.200 de familii de albine. Practic, familia Lungu, cel mai mare producator apicol din sud-estul tarii, aprovizioneaza cu miere si derivatele sale intreaga Moldova, dar si alte localitati din Romania.
Fratii au ajuns la o bunastare de invidiat si traiesc “boiereste” de pe urma albinelor, utilizind o reteta la indemina oricui - pasiune si multa munca.
Florin-Gheorghita Lungu a implinit 30 de ani, isi construieste o cocheta casa cu etaj, pe un teren cumparat cu banii cistigati din valorificarea produselor apicole, are masina, computer, tot ce-i trebuie in apartamentul sau de bloc si duce un trai fara grija zilei de miine. “Orice tinar ar putea ajunge sa se descurce in viata simplu, chiar si fara studii. Trebuie doar sa aiba grija de albine, cu abnegatie si (neaparat!) multa dragoste. Albinaritul devine o afacere in toata puterea cuvintului abia de la 50 de familii in sus. Insa pentru consumul casei si putin profit se poate incepe si cu doi stupi, care, impreuna cu cele doua “colonii” de albine, ajung sa coste cel mult 12 milioane lei. Apoi, cu multa sudoare, se poate ajunge departe”, este de parere tatal lui Florin, Constantin Lungu. Florin Lungu isi aminteste de cele mai grele momente ale apicultorilor, cele de “pastoral”, perioade de transhumanta la albine, cind stupii sint transportati in alte zone. “Eram cu tata si transpiram imbracati in costume speciale, care ne aparau de intepaturi. In aceste zile de pastoral se intimpla sa nu dormim si 36 de ore. Pe soare, la 40 de grade si mai mult, curge transpiratia siroaie de pe noi”, precizeaza Florin. Atunci apicultorii consuma si 20 de litri de apa pe zi, care se elimina prin transpiratie. De aceea spun ca in unele momente nu e chiar atit de usor. “Ca sa realizezi ceva trebuie si un pic de pasiune, de suferinta, trebuie sa ai dragoste pentru albine, pentru meseria de apicultor, fiindca este si aceasta o meserie. O meserie foarte profitabila daca esti om serios si nu vrei neaparat imbogatire peste noapte. Eu, spre exemplu, la inceputuri mi-am cumparat o Dacie dupa numai un sezon de albinarit”, adauga Constantin Lungu.

Fiul “ratacitor”, apicultor in Canada

“Chiar si in zilele cu multa munca, in pastoral, stim sa ne bucuram de fiecare lucru, sa imbinam munca cu distractia, sa descoperim frumosul in tot ceea ce facem”, spune Florin. El crede ca meseria de apicultor ii asigura un venit aproape la fel de bun ca unul in strainatate si face referire la cistigul pe care il are ca apicultor in Canada fratele sau mai mare, Viorel. Acesta a luat totul de la zero, a vindut tot ce a avut in Romania si a plecat in tara frunzei de artar. Acolo a vazut ca un apicultor face bani mai multi in conditii mai bune si s-a hotarit sa economiseasca pentru a se intoarce in tara si a pune bazele unei linii tehnologice ultramoderne de prelucrat produsele apicole. Atunci, familia Lungu va fi “absolut independenta” din punct de vedere economic si nu va mai avea nevoie de nici un intermediar. “Acolo cistiga la patron circa 12 dolari canadieni pe ora, asa ca, daca lucreaza 12-15 ore pe zi, aduna circa 3.000 de dolari pe luna. Aici, din cei 150 de stupi ai mei - nu-i pun la socoteala si pe cei ai tatalui si fratilor -, scot lunar si 850-1.000 de euro. Cu alte cuvinte, si aici se fac bani frumosi fiindca piata e buna. Pacat ca Romania, a doua producatoare de miere din lume, are un consum extrem de redus - sintem penultimii in Europa! Imbucurator este faptul ca mierea noastra, livrata angro, este tot mai cautata pe piata germana, dar si pe cea araba si asiatica”, sustine Florin Lungu. “Daca esti harnic si te ocupi serios de albine, in citiva ani poti ajunge la citeva zeci, chiar sute de familii, care in timp iti aduc venituri substantiale, te fac increzator in fortele proprii, iti creeaza dragoste pentru ceea ce faci si iti asigura fara dureri de cap ziua de miine”, adauga acesta. In anul 2000, Florin a primit de la tatal sau 20 de familii de albine si, cu straduinta, le-a inmultit, fapt care i-a adus cistiguri de zece ori mai mari decit cele rezultate din alte meserii. “Nu ma pot plinge. Am bani de cheltuiala, am bani sa-mi petrec citeva zile cu prietenii in locuri de vis si sa-mi fac proiecte de viitor - sa-mi cumpar cit mai multe utilaje, trebuie sa-mi termin vila, sa-mi pun la punct o gospodarie, pentru ca, asa cum am spus, inca nu m-am mutat la casa, locuiesc tot la bloc”. Florin Lungu a fost ajutat sa creasca albinele si de sotia sa, care provine tot dintr-o familie de apicultori cu traditie. Impreuna muncesc si-si traiesc viata asa cum ar trebui si cum multi doar viseaza, fara insa a se incumeta sa faca primul pas.

Stupari de patru generatii

In familia Lungu, primul care s-a apucat de apicultura a fost bunicul lui Constantin, un taran care si-a vindut boii pentru a cumpara citeva familii de albine. “Lumea zicea ca-i nebun pentru ca pe atunci doar oamenii de vaza ai satului aveau albine. Pina la urma, cu ambitie, a ajuns sa prospere. La rindul lui, tata ne-a invatat tainele apiculturii pe mine, pe fratii si chiar pe sora mea. Mama are stupi si acum, la 75 de ani. In ceea ce ma priveste, dupa 30 de ani de apicultura, i-am invatat meseria pe cei trei feciori si sper ca si ei s-o duca mai departe”, povesteste Constantin. Fratii Lungu isi incarca primavara stupii in camioane si tractoare si pornesc in pastoral, mai intii la Galati, apoi in judetele Tulcea si Constanta. Se intorc toamna la prisaca aflata in satul Domnica, comuna Voinesti, aproape de Iasi, si scot peste 10 tone de miere, dar si polen, propolis, venin de albina, laptisor de matca, apilarnil, care sint valorificate prin livrare angro si prin vinzare en detail in toate pietele si magazinele Iasiului, ale Moldovei, dar si in alte zone din tara. De-a lungul timpului, numai Constantin Lungu a vindut sute de tone de miere si a livrat incepatorilor in ale apiculturii peste 1.000 de familii de albine.
Acum “Lunganii” pregatesc familiile de albine pentru iernat si viseaza sa li se indeplineasca mai repede un vechi proiect - acela de a dezvolta un lant de magazine cu o linie de fabricatie ultramoderna. Si speranta este cu atit mai aproape de realizare, cu cit intoarcerea in tara a lui Viorel Lungu, apicultorul din Canada, se apropie.

pentru toate albinele lumii !
Succes si multa sanatate sa poti face ce doresti !


Cu stima,

Singur, DARAEL
Ratacitor prin Lume
http://www.geocities.com/dara2el/

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41659" target="_blank">Ajutati-l pe Mihaita!

“A te invinge pe tine insuti este prima si cea mai frumoasa dintre toate victoriile.“ DEMOCRIT

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lu.more spune:

Multumesc, Darael!
Nu ma mira ce am citit in articolul propus de tine . Eu insami cunosc persoane pe care albinele le-au rasplatit cu varf si indesat, iar acum sunt lipsite de grija zilei de maine.
Eu nu m-am gandit la ceva de o asemenea amploare, ci la cativa stupi in cativa ani, sa zicem intre 5 si 10. Pentru inceput, 1 sau 2.
As face-o din placere... iar placerea s-ar transforma repede in pasiune, ca iubesc gâzele astea cu o dragoste imensa si sincera :)


P.S. Eu nu consum miere, dar are a face?



.................................................................................
Dragii de noi
.................................................................................
« C’est une grande folie que de vouloir ętre sage tout seul. »
La Rochefoucauld

Mergi la inceput