chist sinovial la doi anisori

chist sinovial la doi anisori | Autor: Adina

Link direct la acest mesaj

Copilul meu a fost diagnosticat cu "chist sinovial". Are la un genunchi o mica umflatura,destul de moale la pipait,parca ar fi un cartilagiu. Se vede numai cind se aseaza in pozitia ghemuit. Nu il doare deloc, nici macar cind il apas pe locul respectiv, nu il deranjeaza in nici un fel, dar eu sint ingrijorata totusi. Spuneti-mi, din ce cauza i-a aparut acest chist(oare are importanta ca am avut si eu unul in copilarie la incheietura unei miini?-si a disparut nu stiu cum....)se mai poate mari? De ce se rezolva ori cu timpul ori chirurgical? Daca nu deranjeaza de ce s-ar interveni chirurgical? Cit timp sa mai astept(il are de vreo patru luni)in speranta ca va disparea de la sine?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Dar doctorul care a pus diagnosticul ce a spus?Lui nu i-ai pus intrebarile astea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adina spune:

desigur ca am fost la doctor,chiar la doi....doream si alte pareri daca nu va e cu suparare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Uite , m-am documentat un pic si am aflat asa: chistul sinovial este o tumefactie chistica degenerativa a unei articulatii sau a unei teci sinoviale adiacente, cu continut fluid clar.
50% dispar spontan. Ruptura traumatica se asociaza cu o rata inalta de recurenta.Se pot face punctie cu aspiratie si cu injectare de cortizon, vindecand cam 60% din pacienti. Excizia chirurgicala se poate face in cazurile cu durere, instabilitate articulara (pot "aluneca oasele " ca sa zic asa, cu perturbari ale functionalitatii normale ale articulatiei) si cand deranjeaza estetic pacientul. Excizia reprezinta tratamentul cu cea mai mare rata de reusita. Recurenta este posibila chiar si cu operatie.
La copii, cred ca se procedeaza la fel ca si la adulti. Se urmaresc si daca cresc in dimensiuni sau pun probleme, se intervine chirurgical. Poti apela la serviciile unui chirurg plastician sau a chirurgului pediatru.
Daca zici ca ai avut si tu, probabil ca este ceva mostenit, dar nu este o regula.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adina spune:

Multumesc mult, eu nu prea am gasit pe net prea multe explicatii si de aceea am sperat ca voi gasi aici.....sper sa fie bine si sa nu mai creasca chistul in dimensiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yasmin spune:

adina, eu te-as sfatui sa nu il operezi deocamdata. daca vezi ca la un moment dat sufera din cauza chistului, este o optiune si tot nu as recomanda-o.
eu sunt fericita poseseoare a unui astfel de chist (desi de vreo 2 ani sunt de fapt doua), la articulatia mainii stangi. am fost operata de 3 ori, am trait niste momente groazanice. stiu ca nu e operatie majora, este doar o interventie minuscula, acolo... dar a fost cumplit pt mine.
primul a aparut acum vreo 13 ani, l-am operat dupa 2 ani. a reaparut in 2 luni. repetat procesul, a reaparut. l-am mai operat o data acum 4 ani, a reaparut dupa 3 luni. si a mai adus unul dupa el.
nu ma deranjeaza in mod normal decat dpdv estetic. dar daca se intampla sa il lovesc cat de putin, fie doar sa il ating mai tare, timp de un minut sunt pe lumea cealalta de durere. doare cum nu iti pot descrie, nimic nu doare asa pe lumea asta: nici masea, nici cezariana, nici unghia incarnata.
am incercat si toate leacurile babesti: suc de ridiche, bratara de cupru, izbit de pereti doar doar crapa (sic). nu a functiozat nimic din toate astea, dar evident, nici operatia.
ultima oara m-am operat la spitalul militar la un chirurg cu referinte... deci se pare ca asta mi-e soarta. sa traiesc cu el.

sa revin la puiul tau: daca observi ca il doare cand se loveste, poti considera operatia, poate are noroc si nu reapare.
eu stiu sa explic problema mai putin stiintific si nu foarte exact, dar hai sa incerc si sa speram ca nu ajung la 'de la forum adunate...'^

articulatiile sunt acoperite de un film care se numeste sinovie. ele sunt lubrifiate de un lichid care se numeste lichid sinovial. la un moment dat ceva irita aceasta sinovie si se desprinde de pe articulatie, se umple cu lichidul respectiv si se formeaza chistul. motivul pt care recidiveaza este pt ca a fost indepartat doar chistul nu si factorul care irita sinovia. cam asta stiu eu despre ceea ce mi se intampla

ps: acum vreun an s-a mai discutat pe forum despre asta
ps 2. uite ca am gasit si linkul, cu google:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=24379

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Foarte frumos ai explicat, Yasmin!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adina spune:

uffff!!am citit si m-am ingrozit...deci s-ar putea ca la un moment dat chiar sa-l doara ingrozitor!!!Dupa ce i-am observat chistul am acoperit toata gresia din casa cu covoare, cazuse de citeva ori si pe afara,dar noi am dat vina pe gresie. Tudor este foarte zgubilitic,alearga toata ziua si topaie si face destul de des un fel de gluma cu noi,aruncindu-se pe covor in genunchi!!!Treaba asta va grabi rezolvarea in orice caz:ori se va lovi si chistul se va sparge(efectul ciocanelului), ori se va lovi si chistul se va mari........
va multumesc tuturor pentru ajutor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adina spune:

revin la acest subiect dupa un an de zile. se pare ca pe puiul meu a inceput sa-l doara.chistul a mai crescut putin in dimensiune, are cam 1 cm diametru si ma gindesc sa merg la iasi la un specialist. ma intrebam daca tudor e singurul copilas de pe forum cu problema asta......m-as sfatui cu alte mamici, pentru ca nu vreau sa ajungem la operatie, desi cica e minora!!???cum poate fi o operatie minora mai ales daca problema poate recidiva???!!!.in orice caz, mamici din iasi care cititi, ce medic ortoped sau specialist in chirurgie infantila imi puteti recomanda?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coco spune:

Buna Adina,

de 3 zile si Vladutz (are 1 an si 8 luni) a fost diagnosticat cu 'chist sinovial' la glezna piciorului. Am primit indicatii de bai calde la picior, masaj local si Diclofenac gel.

Deocamdata nu vad nici o modificare.

Ce face Tudor?

Multa sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joxy spune:

Si eu posed un chist sinovial la inkeietura mainii stangi. Nu mi-a fost recomandata operatia tocmai pt. ca recidiveaza.
Tratamentul dat chiar de un chirurg priceput este urmatorul: Imobilizarea articulatiei in pozitie de repaus 2 sapt. asociata cu anti-inflamatoare (in cazul meu Aulin). Si a dat rezultate.

Multa sanatate va doresc.

Cu respect,
G.

www.siteaudit.ro

Mergi la inceput