Tulburari ale personalitatii

Tulburari ale personalitatii | Autor: alexa

Link direct la acest mesaj

Care sunt semnele si in ce masura ii afecteaza pe cei din jur?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

Depinde de tulburari...ca sunt multe kestii care intra in oala asta...borderline-ul, paranoia, schizofrenia...s.a.m.d.
Kiar, ce-i borderline-ul?

http://www.warnerchappell.com/audio/ram/3014250.ram

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lia spune:

quote:
Originally posted by vektros

Depinde de tulburari...ca sunt multe kestii care intra in oala asta...borderline-ul, paranoia, schizofrenia...s.a.m.d.
Kiar, ce-i borderline-ul?

http://www.warnerchappell.com/audio/ram/3014250.ram


personalitatea impulsiva borderline e o tulburare specifica a personalitatii de tip schizoid parca(scuze daca bat campii,n-am decat amintiri ale unor lucruri citite cu mai multi ani in urma)....simptome similare altor boli psihice(depresie,schimbari bruste de dispozitie,consum de alcool in ideea ca-i va face sa se simta mai bine,obsesii,fobii,sentimente de singuratate si vid sufletesc,probleme de alimentatie,etc.
ce e diferit de alte boli e instabilitatea emotionala.impulsivitate extrema,reactii extreme(ex.idealizeaza o persoana,dupa care in mod abrupt o desconsidera sau se sacrifica pentru a-i ajuta pe altii,dupa care devin teribil de furiosi),tendinte suicidale,autocontrol minim,etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebestrumfitza spune:

draga alexa...ma faci sa-mi aduc aminte si sa recitesc cursurile mele de psihiatrie cu PROF.IONESCU-superom- din fac...(amintiri placute de altfel)..
tulburarile specifice ale personalitatii sunt urmatoarele:tulburarea de tip paranoid(suspiciozitate peste masura, interpretativitate, disponibilitati persuasive, incapacitate de cooperare, nevoia de a fi pretuit s.a.); tulb. de tip schizoid (detasare de realitate, sociofobie,introversie, indiferenta fata de lauda sau critica s.a.); tulb.de tip dissocial=sociopatie (sfidarea si incalcarea legilor, normelor, incapacitate de a inv. din faptele sale, aroganta, nu are remuscari dupa actele savarsite, iritabilitate, agresivitate s.a.); tulb. de tip emotional-instabil(impulsivitate, acte violente, dar care pot fi urmate de regrete); tulb. de tip histrionic (labilitate a dispozitiei, polarizarea atentiei celorlalti, comportament seducator/provocator, un mare entuziasm, comportam.manipulativ s.a.); tulb.obsesiv-compulsiva (valorizare f mare a regulilor, perfectionism extrem, exigenta in raport cu ceilalti, teama de schimbare, indecizie s.a.); tulb. de tip anxios( sociofobie, teama de a fi ridiculizat sau criticat, subestimarea propriei persoane, nevoia de securizare); tulb. de tip dependent(stima de sine scazuta, nevoia de a fi acceptat, indecizie, evitarea responsabilitatilor)...tulb. borderline(relatii pers. intense+schimbatoare, intoleranta singuratatii, acte autodestructive, ii investesc pe ceilalti dpdv afectiv univoc pozitiv sau univoc negativ s.a.); tulb. de tip narcisic(autoevaluare fantezista, aroganta, nonreceptivitate la sfaturi, fantasme de putere, manipulare).
Cam astea sunt. O parte din implicatiile asupra celor din jur sunt deduse din ce am scris:dificultati in relatii, profesie, deviatii de la normele societatii sau ale grupului social, acte antisociale; cele emotional-instabila, borderline si narcisica se pot complica cu toxicomanie si alcoolomanie;cele paranoide si obsesive se accentueaza cu varsta, iar cele dissociale si histrionice pot prezenta usoare ameliorari in timp. Ar mai fi multe de zis; sper ca ti-am fost de ajutor. Daca mai vrei alte lamuriri, da-mi de stire!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

Si daca ai avea un borderline in familie sau prieten apropiat, cum ar trebui sa te porti cu el? Cum l-ai putea ajuta? E recuperabil? Ce sanse are?

http://www.warnerchappell.com/audio/ram/3014250.ram

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa spune:

Multumesc pentru raspunsuri. Am o colega apropiata care i s-a pus acest diagnostic, daca se mai poate spune ceva... va rog, astept si alte informatii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa spune:

Cum se trateaza? Se poate vindeca?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns n/a spune:

Alexa, si tu tot despre borderline vorbesti?

http://www.warnerchappell.com/audio/ram/3014250.ram

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebestrumfitza spune:

Nu se poate vorbi de o 'vindecare'; daca a fost pus diagnosticul de tulb. de personalitate trebuie stiut ca aceasta tulb. este prezenta pe tot parcursul vietii.In cazul borderline se pare ca manifestarile sunt mai accentuate in jur de 30-40 de ani, si dupa 40 se mai estompeaza. Se poate face psihoterapie(individuala, nu de grup), eventual medicul psihiatru poate indica unele medicamente....Cei din jur cred ca pot sa incerce sa mentina o relatie cu o pers cu borderline daca se informeaza despre tulb. asta ;poate fi dificil de mentinut o relatie cu cineva care acum te iubeste, peste putin timp te respinge si-ti aduce acuze.Daca vreti va mai dau pe PM date despre carti unde gasiti mai multe lucruri despre tulb. de personalitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cris_N spune:

Iti pot oferi multe informatii despre aceasta tema. Daca ai timp si chef sa citesti to.. e cam mult dar merita

În virtutea acestui concept, factorii biologici cu rol predispozitional ar putea fi:

O anumită tendintă înnăscută afectiv-impulsivă;

Nevoia excesivă de recompensă si gratificatie;

Capacitatea scăzută de evitare a interactiunilor dăunătoare si nocive (“low harm avoidance”);

Discontrolul emotional în gama majoră;

Tendinte nevrotice pronuntate, evidentiabile din fazele precoce de dezvoltare a personalitătii.
În replică, factorii patoplastici din mediul ambiental la care sunt solicitati candidatii acestor structuri de personalitate să se ajusteze într-o manieră specifică, ar fi reprezentati mai frecvent de:

Nevoile excesive de suport si sustinere din partea unor persoane din ambient (ecosistemul socio-familial);

Intense reactii coleroase la frustratii;
Capacitatea scăzută de auto-transcendentă.

Problema pacientilor borderline prezintă două aspecte distincte, la fel de importante si complementare în necesitatea lor de a fi întelese si tratate cu egală atentie si eficientă curativă si socială:

Unul priveste abordarea individului cu acest tip de tulburare de personalitate cu specificitătile si idiosincraziile sale;

Cel de-al doilea este cel de problemă de sănătate publică, prin frecventa reală, nediagnosticată corect, cu care această boală se prezintă, de cele mai adeseori chiar si specialistului, sub forma unei afectiuni comorbide, greu de tratat, rezistente la terapie sau aparent incurabile, ca să nu mai vorbim despre gravele abateri infractionale pe care le generează această categorie de pacienti sau tragediile personale ce sfârsesc prin acte la fel de tragice ca si existenta lor, antrenând în suferintă si consecinte dureroase, familiile lor si celelalte persoane mai mult sau mai putin apropiate.


Ce trebuie făcut cu acesti pacienti si cum trebuie actionat?

Din capul locului se impune o evaluare corectă a pacientului psihiatric, care mult timp se poate prezenta sub masca unei afectiuni comorbide – recidivante, recurentiale pe care rutinier suntem tentati s-o tratăm doar la nivelul acuzelor aparente: depresie recurentială, boală bipolară – formă mixtă, formă disforică, tulburări anxioase înlăntuite (concatenate) comorbid, toxicomanii si mai ales politoxicomanii, dar în special frecventele cazuri de „alcoolism“, tratate doar cu o banală cură de dezalcoolizare. Tratamentul incorect al „background“-ului personalitătii deseori de tipul borderline atrage după sine: reactii regresive, transferuri psihotice, noncompliantă, conduite autodistructive intense si repetitive, comiterea de acte delictuoase, inadaptarea socio-profesională, dezintegrarea familiilor si a relatiilor afective în care sunt angajati. Proasta reputatie ce însoteste această suspiciune de diagnostic se datorează esecului terapeutic, răspunzător de agravarea tabloului clinic, acumularea de ostilitate si resentimente, precum si marile probleme comportamentale de cele mai multe ori incurabile, exasperând atât terapeutii, cât si familiile pacientilor aduse în pragul disperării si al neputintei.

Din orice unghi am aborda-o tulburarea borderline este o maladie unanim recunoscută si evident curabilă, deci recuperabilă.

Se impune o terapie integrată, diversificată si esalonată pe o perioadă mai lungă de timp, cu rezultate încurajatoare atât pentru pacient cât si pentru terapeut.

În final se desprind câteva concluzii utile atât practicienilor, cât si cercetătorilor în domeniu:
1. Personalitatea borderline nu este o creatie speculativă a psihanalizei, ci o entitate psihiatrică, complexă, situată la intersectia mai multor arii ale psihiatriei afectând îndeobste personalitatea si capacitătile ei ajustative;
2. Terapia trebuie începută cu acceptarea stării de anomalie în mai multe sectoare comportamentale, în paralel cu cultivarea orientării realiste în viată;
3. Redimensionarea pretentiilor si a espectărilor precede calea spre schimbare, singura sursă de supravietuire, mediul social neputându-se modifica după gustul si capriciile individului;
4. Învătarea stăpânirii situatiilor de criză în viată, cu tact si flexibilitate;
5. Cultivarea temperantei si a concesiilor;
6. Remodelarea interactiunilor interpersonale;
7. Învătarea unor abilităti sociale bazate pe altruism si empatie;
8. Cultivarea capacitătii de a stabili limite fără resentimente sau sentimente de frustratie;
9. Evitarea comportamentelor abuzive si a frazărilor de tip ultimativ;
10. Recunoasterea anomaliilor de conduită si constientizarea defenselor de eu maladaptative, care se autoîntretin amplificând dezadaptarea si esecul;
11. Folosirea creatoare a comunicării interumane. În cadrul terapiei de grup, a terapiei familiale si apoi a grupului de întrajutorare de tip „self-help“;
12. Stimularea conduitelor de îmbunătătire a calitătii vietii:
¨ Stimularea abilitătilor comportamentale;
¨ Stimularea eficientei interpersonale;
¨ Stimularea tensiunilor emotionale;
¨ Stimularea asertivă a tolerantei fată de semeni;
¨ Stimularea generozitătii si a altruismului;
¨ Stimularea capacitătii de autocontrol.
13. Stimularea cercetării si studiului tulburării de personalitate prin nou-înfiintata (2000) si la noi în tară Asociatie Natională de Studiu a Tulburărilor de Personalitate, care este pe cale de a elabora programe de studiu pe teme de interes major, la care sunt invitate toate colectivele interesate să-si aducă aportul colaborativ: detalii concrete se pot obtine de la autor prin adresare directă sau prin intermediul „Revista Română de Psihiatrie

Cristiana si BB Andreea http://community.webshots.com/user/cristiana_negrila
http://community.webshots.com/user/andreea_negrila

Mergi la inceput