dispensa pentru salariate gravide

dispensa pentru salariate gravide | Autor: raluk

Link direct la acest mesaj

cer lamuriri celor ce au citit oug96/2003
art.15-angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale de maximum 16 ore lunare ,in cond prevazute la art 2,lit.f,in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru,fara diminuarea drepturilor salariale.
cu toate astea legea ma obliga sa anunt angajatorul in scris de starea mea si pe deasupra sa trec prin toate fazele de stabilire a riscului la locul de munca?
s-a confruntat cineva cu problema mea?
sefa mea zice ca tre sa parcurg toate etapele
si nu mi se pare normal
adica nu toate suntem gravide?
toate obligatiile angajatorului cad dac nu anunt scris?si anunt scris dar trebuie sa mi se faca expertiza locului de munca obligatoriu?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AdaBB spune:

Nu m-am confruntat cu problema ta, dar daca nu anunti in scris nu ai nici un drept si deci nu-ti poti solicita drepturile. Chestia cu comisia de stabilire a conditiilor de lucru cred ca difera de la societate la societate, si nu cred ca ar trebui sa te ingrijoreze.Eu am o colega care este in 5 luni si si-a luat program redus de 6 ore, dar nimeni nu a comentat nimic (cu toate ca lucreaza la birou, conditii super, aer conditionat, etc. ; dar asa i-a recomandat medicul ei si la servici i-au aprobat fara discutii).
Eu am anuntat in scris tocmai pt. a beneficia, cand e cazul, de cateva ore pt. analize. Dar nu stiu exact cine trebuie sa-mi dea justificarea ca acele analize nu se pot face decat dimineata, cand o sa aflu o sa-ti spun!




NORME METODOLOGICE

de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003

privind protectia maternitatii la locurile de munca



ART. 1

Prezentele norme metodologice cuprind dispozitii in vederea aplicarii unitare a masurilor de protectie a maternitatii pentru femeile incadrate cu contract individual de munca sau functionari publici, denumite in continuare salariate, prevazute la art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004, denumita in continuare ordonanta de urgenta.

ART. 2

In vederea aplicarii prevederilor ordonantei de urgenta se parcurg in mod obligatoriu urmatoarele etape:

a) salariata gravida efectueaza consultatii prenatale la medicul de familie si, dupa caz, la medicul specialist, in vederea atestarii starii sale fiziologice de graviditate, in conformitate cu art. 2 lit. c) din ordonanta de urgenta;

b) medicul de familie si/sau, dupa caz, medicul specialist completeaza Carnetul gravidei si Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei pentru atestarea fie a starii fiziologice de graviditate, fie a faptului ca salariata a nascut recent sau ca alapteaza, in conformitate cu Ordinul ministrului sanatatii nr. 12/2004 pentru adoptarea Protocolului privind Metodologia efectuarii consultatiei prenatale si a consultatiei postnatale, Carnetului gravidei si Anexei pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 53 din 22 ianuarie 2004;

c) salariata instiinteaza angajatorul, depunand, in copie, Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei, completata corespunzator de medic, la compartimentul resurse umane din cadrul unitatii, insotita de o cerere scrisa care sa contina informatii referitoare la starea proprie de maternitate, in conformitate cu art. 2 lit. c)-e) din ordonanta de urgenta, si, dupa caz, solicitarea de a i se aplica masurile de protectie prevazute de aceasta;


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminna spune:

Draga Raluk,
eu am beneficiat de aceasta dispensa - fireste, a trebuit sa citesc si sa ma informez singurica. Tot ce am facut a fost sa atasez la cerere legea. Atit. Banuiesc ca este de bun simt sa atasezi si un bilet de la medic (generalist sau ginecolog) cum ca esti intr-adevar insarcinata. Restul, cu riscul si alte minuni....care e legatura?
Cele 16 ore maxim se refera fix la investigatiile de rutina pe care le face la medic orice gravida. Adica: ecografii (cind stai cu orele si astepti pe la usi pe la Municipal, luat analize, consultatii, etc) ....nu are nimic de-a face cu riscul maternal, sa ma ierti. Nu inteleg de ce trebuie sa complicam orice lucrusor in viata asta, fir-ar sa fie.
Eu zic ca daca atasezi cum ti-am spus: legea, o hirtiuta de la medic cum ca esti insarcinata si - de fiecare data - biletelul cu programarea - sint obligati sa-ti acorde aceasta dispensa.
succes
simina 33 saptamini

Mergi la inceput