Concediul de risc maternal

Concediul de risc maternal | Autor: aalexia

Link direct la acest mesaj

Am de platit un concediu medical care are trecut la rubrica cod diagnostic " gravida cu risc"(cod 42).
In Normelor metodologice din 7 aprilie 2003 de aplicare a OG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca potrivit Art.5 angajatorul are obligativitatea evaluarii riscurilor la locul de munca al salariatei.DAR locul ei de munca nu prezinta nici un risc.Considerand ca s-au indeplinit si conditiile Art.5 al 2 ( adica s-a facut informarea) aceasta gravida se incadreaza la risc maternal sau nu?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aalexia spune:

Mentionez ca certificatul medical este de tip vechi .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cool spune:

Alexia, ma cam pui pe ganduri...
Daca are cod 42, asta nu inseamna ca persoana respectiva este in concediu de maternitate? Si daca da, care este legatura cu concediul de risc maternal?/ Riscul maternal se acorda:
-inainte de data solicitarii conc de maternitate
-dupa revenirea din postnatal

asa este?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aalexia spune:

Sunt multe lucruri care nu se leaga.
Codificarea de pe medical ptr. indemnizatie este de 09 desi gravida nu are dreptul inca sa intre in maternitate.
Pe de alta parte nici legislatia referitoare la riscul maternal nu ma lamureste ce sa fac:daca dr. ii recomanda la sarcina cu risc repaus la pat care nu are nici o legatura cu conditiile de munca ce fac?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aalexia spune:

Pana la urma am ajuns la Inspectoratul teritorial de munca , respectiv la un inspector de la Protectia muncii.
Raspuns :daca medicul de familie sau ginecolog ( deci cel care elibereaza certificatul medical)recomanda gravidei sa stea la pat iar la servici ea sta pe scaun si raspunde la telefon ( ca si ex.)iar ei ii este interzisa pozitia sezand pe scaun ( scuzati exprimarea)este tot caz de risc maternal.Deci ideea este ca "nimeni nu poate contesta actul medical" la care eu mai adaug: cu conditia sa fie corect.
Oricum Ordinul din 06.08.2004 zic eu ca face lumina in ce priveste certificatele medicale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luizax spune:

Din cate am citit in ordonanta ..... daca conditiile de munca prezinta pericol pt gravida...trebuie mutata pe alt post/conditii, cu mentinerea drepturilor salariale. In cazul in care angajatoru' nu poate sa afaca asta...rebuie sa ii dea concediu de risc maternal. (max. 120 de zile, deodata sau fractionat).

http://www.babiesonline.com/babies/a/alexandrugijga/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monica-Elena spune:

Atentie si eu am avut un asemenea medical la plata dar vorbind cu persoana in cauza adica gravida am constat ca dr care il eliberase gresise si i-a eliberat alt certificat. Fata avea 5 luni jumatate si avea probleme de sarcina, i-a eliberat un medical cu urgenta cod 07.

Monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aalexia spune:

Da Monica-Elena pe varianata asta am mers si eu pana la urma.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

Aalexia, Monica Elena daca aveti cumva nevoie de noile norme privind completarea si eliberarea certificatelor medicale aparute in MOf 714/2004 spuneti
Mercedes

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

va copiez norma tehnica Normă tehnică din 16/07/2004
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 714 din 06/08/2004
privind modul de completare a certificatelor de concediu medical

Art. 1. - Acordarea concediului medical se face pe baza certificatului de concediu medical, de către medicii cu autorizație de liberă practică valabilă, din unitățile sanitare de stat sau private.
Art. 2. - Perioadele pentru care se pot acorda certificate de concediu medical sunt cele prevăzute în anexa nr. 3 la ordin.
Art. 3. - (1) Certificatele de concedii medicale se completează în 3 exemplare, pe hârtie autocopiantă, cu elemente de securizare.
(2) Primele două exemplare ale certificatului de concediu medical se înmânează pacientului sau, după caz, persoanei care îl reprezintă.
(3) Exemplarul 3 al certificatului de concediu medical va rămâne arhivat la medicul care îl eliberează și nu se desprinde din cotorul carnetului de certificate de concediu medical.
(4) Exemplarul 2 al tuturor certificatelor de concediu medical pe baza cărora au fost înregistrate indemnizațiile în "Declarația privind evidența nominală a asiguraților și a obligațiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat" va fi depus lunar de către angajator, la casa teritorială de pensii, o dată cu această declarație sau, după caz, o dată cu declarația nominală rectificativă corespunzătoare lunii pentru care au fost acordate.
(5) Exemplarul 1 rămâne la angajator, atașat la fișa angajatului, și va fi vizat, după caz, de medicul de întreprindere, în cazul asiguraților salariați.
(6) În cazul în care se beneficiază de concediu medical de la doi sau mai mulți angajatori, primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalți angajatori se prezintă cele două exemplare în copie. Și în aceste situații angajatorii plătitori au obligația respectării prevederilor alin. (4).
Art. 4. - În situația în care, în interiorul carnetului de certificate de concediu medical, există formulare greșit tipărite, incomplete sau completate greșit de către medic, se va scrie "Anulat" pe formular și nu va fi decupat din carnet. Aceste file vor fi pliate, rămânând în carnet. Pe verso-ul ultimei file a carnetului de certificate de concediu medical se va preciza: acest carnet conține ... file (în cifre și în litere) de la numărul ... la numărul ... și .... file anulate.
Art. 5. - Certificatele de concediu medical vor fi broșate în carnete.
Art. 6. - (1) Carnetele de certificate de concediu medical, înseriate și numerotate, vor fi distribuite de casele teritoriale de pensii, în funcție de necesități, pentru o perioadă de cel mult 3 luni, fiecărei unități sanitare de stat sau private care are angajați medici cu autorizație de liberă practică valabilă.
(2) Unitățile sanitare menționate anterior își vor asigura contra cost și la cerere carnetele respective de la casele teritoriale de pensii de pe raza județului unde își desfășoară activitatea, având obligația de a-și organiza evidența acestor imprimate cu regim special, potrivit normelor în vigoare, răspunzând de modul de gestionare, păstrare și utilizare a acestora.


Modul de completare a certificatelor de concediu medical


A. Completarea rubricilor de către furnizorul de servicii
medicale care acordă certificatul de concediu medical


Luat în evidență de medicul de familie: în cazul în care certificatul de concediu medical a fost eliberat de către un alt medic din ambulatoriul de specialitate sau spital, medicul de familie va nota, în fișa pacientului și în registrul de consultații, seria certificatului vizat.
Urgență medico-chirurgicală, Boli infecto-contagioase din grupa "A": medicii care eliberează certificate de concediu medical vor semna și vor aplica parafa numai pentru bolile și urgențele medico-chirurgicale și vor completa numărul corespunzător din lista de urgențe medico-chirurgicale și boli infecto-contagioase din grupa A, aprobată prin hotărâre a Guvernului.
Inițial/în continuare: se va indica de către medicul care eliberează certificatul de concediu medical dacă acesta este "inițial" sau "în continuare", bifându-se cu "X" căsuța corespunzătoare, după caz. Prin certificat de concediu medical inițial se înțelege orice certificat de concediu medical care nu prelungește concediul anterior. Prin certificat de concediu medical în continuare se înțelege orice certificat care prelungește un concediu medical anterior neîntrerupt.
În cazul în care asiguratul a avut un concediu medical pentru o anumită afecțiune și, în continuare, la expirarea concediului medical respectiv, se îmbolnăvește de o altă boală care necesită concediu medical, se va elibera un certificat nou, cu mențiunea "inițial".
Seria certificatului inițial: se completează în cazul în care se acordă un certificat medical "în continuare" pentru aceeași afecțiune.
Valabil pentru luna: se va înscrie luna în care se eliberează și pentru care este valabil certificatul de concediu medical. Se va avea în vedere ca certificatul de concediu medical eliberat să nu depășească luna în curs. În cazul în care durata concediului medical acordat pacientului depășește luna în curs, pentru diferența de zile se va elibera un nou certificat medical, cu indicativul "în continuare" și cu specificarea seriei certificatului de concediu medical ce se prelungește.
Cod indemnizație: se va înscrie pentru fiecare diagnostic codul corespunzător al indemnizației de asigurări sociale (1-15), în cifre și litere, conform specificării de pe verso-ul certificatului de concediu medical.
În cazul prelungirii unui concediu medical pentru același diagnostic, în luna în curs sau în luna următoare, pe noul certificat de concediu medical se va menține codul indemnizației înscris în certificatul de concediu medical inițial.
Se completează cu cod 08 - "sarcină și lăuzie" - numai pentru concediul de maternitate de 126 de zile calendaristice, nu și alte afecțiuni apărute până în a 7-a lună de sarcină, care se codifică corespunzător cauzei incapacității de muncă (01 - boală obișnuită; 06, 07 - urgență medico-chirurgicală, boală infecto-contagioasă din grupa A etc.).
Se completează cu cod 15 "risc maternal" în cazul acordării concediului de risc maternal, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 96/2003, aprobată prin Legea nr. 25/2004.
Numele și prenumele: se vor înscrie numele și prenumele persoanei asigurate - pacient.
Cod numeric personal: se va înscrie codul numeric personal al pacientului.
Nr. înreg. (f. obs.): se va înscrie numărul din registrul de consultații pentru pacienții tratați în ambulatoriu sau numărul foii de observație pentru pacienții internați.
Ambulator/internat în spital secția: pentru consultația acordată în ambulatoriu se va bara internat. Pentru internarea în spital se va menționa secția din care a fost externat și se va bara ambulatoriu. În cazul internării în mai multe secții se vor trece prima zi de internare în spital și data examinării, indiferent de secție.
Rubrica nu face obiectul concediului de risc maternal.
Concediul medical la externare: se va înscrie numărul de zile de concediu medical acordat la ieșirea din spital, completându-se toate coloanele potrivit titulaturii acestora.
Rubrica nu face obiectul concediului de risc maternal.
Data acordării (zi/lună/an): se completează cu data (zi/lună/an) la care medicul completează și eliberează certificatul de concediu medical.
Nr. zile: se va înscrie numărul zilelor calendaristice de concediu medical, care include atât prima, cât și ultima zi de concediu medical.
De la (zi/lună/an)/ până la (zi/lună/an): se va înscrie data începerii și terminării concediului medical. De exemplu: 1 iunie 2004-15 iunie 2004.
Cod diagnostic: se va înscrie codul bolii care a determinat incapacitatea temporară de muncă sau necesitatea îngrijirii copilului bolnav. Codul diagnosticului se va înscrie în cifre și în litere, conform Clasificației Internaționale a Maladiilor (CIM), Revizia a 10-a OMS (999 de diagnostice).
Codificarea diagnosticului devine obligatorie și unitară pentru toți furnizorii de servicii medicale din momentul intrării în vigoare a prezentelor norme tehnice.
La înscrierea codului diagnosticului se va trece forma clinică a bolii acute, subacute sau cronice.
În cazul prelungirii unui concediu medical pentru același diagnostic, în luna în curs sau în luna următoare, pe noul certificat de concediu medical se va menține codul diagnosticului înscris în certificatul de concediu medical inițial.
Pe certificatul medical pentru acordarea concediului de risc maternal nu se înscrie codul diagnosticului. În caseta Cod diagnostic se menționează: "Concediu de risc maternal".
Medic/semnătură/parafă: cuprinde semnătura și parafa medicului care a acordat certificatul de concediu medical.
Medicul șef secție/semnătură/parafă: cuprinde semnătura și parafa medicului șef de secție din secția de spital de unde a fost externat pacientul pentru situațiile prevăzute în prezentul ordin.
Cod parafă: se completează, în mod obligatoriu, de către medicul care a semnat și a parafat. În cazul în care parafa nu conține codul și calitatea medicului, (de exemplu: medic de medicină generală, medic specialist, medic primar, medic de familie), acestea se vor înscrie citeț.
Unitatea sanitară emitentă: se va trece unitatea care a eliberat certificatul de concediu medical (cabinete medicale, ambulatorii de specialitate, centre de diagnostic și tratament, ambulatorii de spital, spital, sanatoriu) și se va aplica ștampila unității.
CUI: codul unic de înregistrare al unității care a eliberat certificatul de concediu medical.


B. Completarea rubricilor de către plătitor


Viza plătitorului: semnătura plătitorului privind acceptul la plată a concediului medical. În cazul când nu se plătește concediul medical, se menționează pe scurt motivul refuzului la plată. Plătitor: se va înscrie denumirea completă a plătitorului. Plătitor al indemnizațiilor de asigurări sociale este, după caz, angajatorul persoană juridică sau fizică, asimilatul acestuia, agenția teritorială de ocupare a forței de muncă sau casa teritorială de pensii.
Sediul: se înscrie adresa completă a plătitorului.
CUI: se înscrie codul unic de înregistrare al plătitorului.
Număr angajați: se înregistrează numărul de salariați (asimilați angajaților) din luna acordării certificatului de concediu medical.
Tip contract (cu timp normal de lucru sau cu timp parțial de lucru): se bifează căsuța corespunzătoare numărului de ore pentru program normal de lucru sau pentru program cu timp parțial de lucru.
Tip asigurat: se va bifa, după caz, situația în care se încadrează asiguratul. În cazul acordării concediului de risc maternal, se bifează fie rubrica "Salariat", fie rubrica "Funcționar public".
Procent plată: se bifează rubrica corespunzătoare procentului ce se utilizează, conform legii, la calculul indemnizației de asigurări sociale acordate în baza certificatului de concediu medical. Rubrica "Prevenire" se bifează în cazul indemnizației pentru reducerea timpului de lucru cu o pătrime din durata normală, în cazul trecerii temporare în altă muncă sau în cazul indemnizației pentru carantină. În cazul acestei din urmă indemnizații, în afara rubricii "Prevenire", se bifează și rubrica "75%".
Baza de calcul a indemnizației de asigurări sociale reprezintă media veniturilor (inclusiv cele corespunzătoare perioadelor asimilate stagiului de cotizare) din lunile din care se constituie, conform legii, baza de calcul.
Zile bază de calcul: se înregistrează numărul de zile lucrătoare din perioada luată în considerare la stabilirea bazei de calcul a indemnizației de asigurări sociale.
Media zilnică a bazei de calcul a indemnizației de asigurări sociale se completează cu valoarea ce rezultă din raportul dintre "baza de calcul" și "zile bază de calcul".
Cuantumul indemnizației de asigurări sociale reprezintă produsul dintre "media zilnică a bazei de calcul" și procentele prevăzute de lege, multiplicat cu numărul de zile lucrătoare din concediul medical.
Indemnizație fond angajator/indemnizație din bugetul asigurărilor sociale de stat: se completează cu numărul de zile lucrătoare, respectiv cu cuantumul indemnizației, în funcție de fondul din care se suportă, conform legii, concediul medical.
Salariul la noul loc de muncă: se completează numai în cazul acordării indemnizației pentru reducerea timpului de lucru cu o pătrime din durata normală sau în cazul indemnizației pentru trecerea temporară în altă muncă.


C. Completarea casetelor referitoare la avizele pentru situații speciale


Aviz peste 90 de zile
Peste 90 de zile: Se va completa de către medicul care eliberează certificatul de concediu medical, care va înscrie numărul și data avizului dat de medicul expert al asigurărilor sociale în cazul concediilor medicale care depășesc 90 de zile calendaristice. Totodată se vor menționa și numele, prenumele/codul de parafă al medicului expert care a avizat.
Avizul inspectoratului teritorial de muncă (accidente de muncă) și avizul direcției de sănătate publică (boli profesionale) se obțin prin grija plătitorilor.
Aviz concediu de risc maternal: se înscriu numele medicului de medicina muncii, semnătura și codul de parafă ale medicului de medicina muncii care a participat la evaluarea locului de muncă și care vizează cu privire la imposibilitatea îndeplinirii de către angajator a obligațiilor prevăzute de lege și la motivul pentru care nu a putut fi evitată acordarea acestei prestații.
Mercedes


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monica-Elena spune:

Multumesc frumos Mercedes cunosteam legea. Problema era mai veche cel putin la mine de o luna. dar apropo de noile certificate legea a intrat in vigoare de pe 16 aug dar pana acuma nu am vazut nici un certificat de tip nou asa ca primim tot certificate de tip vechi.















Monica

Mergi la inceput