Rh negativ-ce inseamna???

Rh negativ-ce inseamna??? | Autor: Doraaa

Link direct la acest mesaj

Cu imi dau seama de pe o analiza a sangelui ce rh am?unde trebuie sa ma uit???ca nu vad nicaieri cuvantul asta.mersi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lulu77 spune:

Din cate stiu eu , la analizele de sange se cere special aceasta analiza ,depistarea Rh-ului.de obicei cand se ia grupa sanguina se afla si rh-ul.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katink spune:

RH-ul poate fi pozitiv sau negativ.
Parerea mea e ca asta trebuie sa vezi daca scrie "+" sau "-", sau "pozitiv" sau "negativ".
Adica grupa de sange urmata de "+" sau "-", sau "pozitiv" sau "negativ".


Numai bine,
Katink

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Depinde ce fel de analiza a singelui este. Daca nu s-a facut grupa si Rh-ul poti sa nu gasesti nicaieri pe buletin. Trebuie ceruta in mod special analiza asta, nu ti-o scoate aparatul care iti scoate leucocitele, hematiile, etc.

This is the first day of the rest of my life!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Da, analiza de Rh se face separat...mie mi-au facut-o chiar de 2 ori pentru ca (nu stiu cauza) a iesit ambigua prima data!
Sinzi si David

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns scumpilici spune:

dar de fapt ce este rh-ul asta?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicolle27 spune:

buna Doinita,referitor la Rh,ar fi mult de scris ca sa poata fi explicat bine.Cert e ca aceasta analiza se face separat de grupa sanguina si numai la cerere sau in alte cazuri,ca de ex:transfuzii,sarcina etc.Nu stiu sa se treaca pa buletin,mai ales pe cele tip card,pe vremuri cand inca mai erau cele vechii se scria la sf langa grupa dar neaparat.Pe net gasesti destule informatii,insa s-ar putea sa nu intelegu chiar bine daca nu esti in domeniu medical,sau ma rog depinde de fiecare.Eu am Rh- ,si sper ca totusi cu tehnica de azi voi da nastere in viitor la un copil sanatos.Sunt multe cazuri care nu au nici o problema si nasc copii sanatosi.Deci in cateva cuvinte iti pot spune de Rh,insa e putina informatia.Pe hematii exista antigene.Daca hematiile prezinta pe supraf antig.Rh de tipul D,atunci suntRh pozitiv si nu au probleme.85% ,daca insa nu sunt aceste antigene prezente avem Rh- .La o sarcina apare in cazul unei rh- o incompatibilitate cu fatul,care are pe hematii Rh,sangele se amesteca ,iar datorita incompatibilitatii sistemul imunitar al mamei va interactiona si va fabrica anticorpi antiRh.Asta duce la anemia hemolitica a fatului.Dar repet nu in toate cazurile.Draga mea nu stiu daca m-am facut inteleasa,insa am incercat.Numai bine.o zi frumoasa la toata lumea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucule spune:

Inainte de a se face o transfuzie se face analiza sangelui pt stabilirea grupei sanguine ( A, B, AB,si 0- zero). Fiecare din aceste grupe are anumite particularitati care fac sa nu fie compatibile intre ele. In afara de aceasta clasificare fundamentala in 4 grupe se mai distinge sange "rhesus pozitiv" Rh+, si sange "Rhesus negativ" RH-, 85% din oameni sunt RH+ si 15% sunt RH-

Amestecul de sange Rh+ cu Rh- produce o reactie de aglutinare care provoaca accidente. Sangele Rh- fabrica anumite subst numite aglutinine care ataca globulele rosii ale sangelui Rh+ si le disrtuge.

Aceasta descoperire a fost facuta in 1940 de Landsteiner si Wiener in urma unor studii pe maimuta MACACACUS RHESUS, de unde si numele de Rh.

Descoperirea celor doi a permis explicarea unor accidente posttransfuzionale necunoscute pana atunci ca urmare a injectarii unui sange Rh+ unui individ Rh-, apaermis de asemenea explicarea unor accidente grave ce apar la fat si la nou- nascut.

La fat provoaca moartea intrauterina, edeme generalizate, care duc la avort, nasterea prematura , iar mla nou-nascut anemie sau icter precoce, numit si icterul hemolitic grav al nou-nascutului.
Toate aceste accidente sunt diferite manifestari ale aceleasi boli: boala hemolitica. Originea lor este aceeasi: incompatibilitatea intre sangele mamei si al copilului, ceea ce duce la o distrugere mai mult sau mai putin masiva a globulelor rosii ale fatului(hemoliza)
Mama copilului cu boala hemolitica Rh- iar tatal copilului cu Rh+; sangele Rh+ al tatalui transmis cu prioritate copiluli, descendentii fiind Rh+, si deci au sange incompatibil cu al mamei care este Rh-, si astfel accidentele survenite. Daca descendentii sunt Rh- ca si mama nu se intampla nimic.

In timpul sarcinii sangele mamei si al copilului chiar de nu se amesteca, sunt intr-un contact strans. In contact cu sangele Rh+ al copilului, sangele Rh- al mamei produce aglutinine, aceste traverseaza placenta si ataca globulele rosii ale fatului, si de aici accidente mai mult sau mai putin grave.

Statistic s-a dovedit ca accidentele apar la circa 50% din asemenea cupluri, mama Rh- tata Rh+. Foarte rar la prima sarcina, cand aglutininele se formeaza fff lent. La al doilea copil cresc, si la al treilea ating un titru primejdios.

Daca obstetricianul se teme de un accident datorita titrului ridicat de anticorpi el va provoca nasterea spre luna a 8-a pt ca numai in ultimele saptamani aglutininele ataca globulele rosii ale fatului.

CUM SE PREVINE SI CUM SE TRATEAZA INCOMPATIBILITATEA Rh?
La aceasta afectiune prevenirea este tratamentul cel mai potrivit. Gravidelor, la care exista probabilitatea sa se dezvolte incompatibilitatea Rh, la prima sarcina se administreaza imunoglobulina Rh (in saptamina 28 si la 72 ore dupa nastere), care va preveni dezvoltarea anticorpilor. Se administreaza la 72 de ore doar daca, copilul este Rh+, daca este Rh- nu se mai administreaza.


Imunoglobulina Rh se administreaza in orice situatie cand exista probabilitatea ca sangele matern sa vina in contact cu sangele fatului (avort, amniocenteza, orice sangerare in timpul sarcinii).


Daca medicul constata ca totusi s-au dezvoltat anticorpi-anti-Rh, sarcina va fi monitorizata (o concentratie mica de anticorpi nu pune in pericol viata fatului).

Metode terapeutice:

Fototerapia: nou nascutul se expune la lampa ultravioleta, bilirubina din sange transformindu-se astfel intr-o substanta nontoxica, hidrosolubila, eliminindu-se prin urina. Fototerapia necesita si o hidratare adecvata.

Transfuzia sanguin: restabilirea circulatiei noului nascut sau a fatului cind nivelul bilirubinei este foarte mare, anemia este foarte severa, eliminindu-se astfel si anticorpii.


Sper ca este de folos ceeea ce am incercat aici sa spun.

Mie cand mi s-a facut grupa sanguina in Romania, ca si aici de altfel mi s-a facut si Rh-ul
Normal asa stiu, ca faceam si eu in spital si pe fisa trebuie sa scrie grupa sanguina spre ex cum este la mine A-, adica e grupa A cu Rh negativ, sau B+ adica este grupa B cu Rh negativ, acum nu mai stiu cum or face acolo, ca de mult nu mai sunt acolo....

In orice caz si eu sunt gravida pt a doua oara ca pe primul l-am pierdut, si am facut in sapt 28 imunglobulina, acum sunt in sapt 32 si analizele la anticorpi au iesit bune, daca va fi Doamne Feri ceva totul este sub control ca vorba aceea suntem in anul 2004.

Pupici, si Doraaa mai uita-te la grupa sanguina, poate ma insel eu... stiu ca se face separat analiza de Rh, dar trebuie facuta... si trecuta pe buletin cum am scris mai sus, langa grupa sanguina trebuie sa apara un - sau un + ala e Rh-ul






ralucule
http://community.webshots.com/user/ralucule

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dena spune:

Cere o analiza de sange pt Rh si pt tine si pt sot si stabileste de la inceput daca sunteti sau nu compatibili. In cazul in care aveti acelasi Rh nu ai de ce sa iti faci griji. Eu sunt Rh negativ si, dupa mai multe pierderi de sarcina (care e drept au avut si alte cauze), sunt insarcinata in 25 sapt. De fiecare data titrul Rh a iesit zero, e posibil ca bebe sa aiba Rh negativ.

Denisa si bebica din burtica - 25 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dena spune:

Cere o analiza de sange pt Rh si pt tine si pt sot si stabileste de la inceput daca sunteti sau nu compatibili. In cazul in care aveti acelasi Rh nu ai de ce sa iti faci griji. Eu sunt Rh negativ si, dupa mai multe pierderi de sarcina (care e drept au avut si alte cauze), sunt insarcinata in 25 sapt. De fiecare data titrul Rh a iesit zero, e posibil ca bebe sa aiba Rh negativ.

Denisa si bebica din burtica - 25 sapt.
"Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici." G.Funakoshi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gianna_r spune:

Mama are RH negativ; tata are RH pozitiv; iar eu am luat grupa de sānge de la mama (AII) si RH-ul de la tata, adica RH pozitiv. Am aparut dupa 6 ani de "īncercari", de fapt 5. Mama a fost nevoita sa faca tratament ca sa poata ramane īnsarcinata. Faptul ca am luat RH-ul de la tata, mama spune ca este foarte bine- probabil ca sa nu mai trec si eu prin ce-a trecut ea! Dupa 7 ani, mama a ramas din nou īnsarcinata, dar erau riscuri mari de a naste un copil cu malformatii- acestea sunt riscurile RH-ul negativ- asa mi-a spus mama!
Mie mi s-au facut analizele sāngelui (grupa+Rh) la nastere- din cordonul ombilicar...parca asa se spune

Pupici!

Mergi la inceput