Copilul meu se balbaie

Copilul meu se balbaie | Autor: melinav

Link direct la acest mesaj

A mai trecut cineva printr-o astfel de situatie?
Baietelul mmeu a inceput sa vorbeasca destul de greu, dupa 2 ani si jumatate si-a dat drumul la vorba (sa spuna bine cuvintele, sa faca propozitii). De la un timp (acum are 3 ani si 3 luni) a inceput insa sa se balbaie. Cand incearca sa-ti povesteasca ceva, repeta de multe ori ca, ca...si,si, etc, parca nu-si gaseste cuvintele.

Ce e de facut? Cum se poate corecta asta?

Melina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bia spune:

Trebuie sa mergi cu el la un medic logoped;se va rezolva cu siguranta,dar trebuie rabdare si timp.Poate stiu fetele sa-ti indice un medic bun.Multa sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilma spune:

A trecut cumva printr-o situatie stresanta? Poti sa legi balbaiala asta de vreun eveniment recent? Asta pentru ca sa inlaturi si cauza, nu sa tratezi doar efectul.


Vilma, Anca (3 ani) si Tudor (11.12.2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bidiloi spune:

Sau poate pur si simplu nu-si gaseste cuvintele cind vrea sa-ti spuna ceva, gindeste mai repede decit vorbeste!Incurajaza-l si fa-l sa aibe incredere in el mai multa!Sint convinsa ca baietelul tau este bine.Gindeste constructiv, si va fi bine!Sanatate ca-i mai buna decit toate! P.S.:daca totusi vrei sa fii linistita du-l cum au spus fetele la un specialist in logopedie, cu siguranta va putea sa iti dea un raspuns calificat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinamoro spune:

Intreb si eu ca Vilma,a trecut cumva printr-o situatie stresanta?
Baietelul unei colege a inceput sa se balbaie pe la 3 ani cand intr-o seara la baie l-a spalat cu dusul pe cap si s-a speriat.A vorbit cam 2 ani tot asa balbait si acum are 7 ani si vorbeste bine.

alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Nu stiu daca e si cazul vostru, dar am mai observat asta la unii copii care invata o limba straina, un timp nu mai au siguranta sa se exprime in limba materna.
Dar cum spuneau si fetele mai sus, poate a trecut printr-o situatie stresanta, orice... daca a inceput sa doarma singur in alta camera, daca l-a speriat sau stanjenit ceva... tu stii mai bine.
Dar cred ca tot ajutorul specializat este mai bun, un psiholog/logoped face minuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Buna,

Si eu cred ca vizita la specialist e cea mai buna idee.

Doar ca poveste: noua ni s-a intamplat acelasi lucru cand am dus copilul la gradinita (la doi ani), simultan cu plecarea mamei mele inapoi in Romania. El la doi ani vorbea foarte bine, si dintr-o data incepuse sa repete ultima silaba din anumite cuvinte, tot timpul aceleasi. Zicea de exemplu masinana de gunoi. I se intampla mai ales seara sau cand era obosit. Eu m-am speriat foarte tare, dar din fericire la el a durat cam 2 saptamani, desi cu gradinita nu se obisnuise nici dupa 7 luni si a urat-o din prima pana in ultima clipa.
Poate e ceva trecator, dar vorbeste si cu un specialist.

Corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Pai daca repeta numai anumite consoane, fara sa repete inceputuri de cuvinte, nu e bilbiiala.
De ex:
daca zice: Ca, ca, ca, ca vreau sa maninc si, si, si, si n-am gasit ce vreau. Asta nu e bilbiiala, da-i timp sa se adapteze cu noua forma de comunicare, prin vorba.
Daca insa zice: Ca, ca, ca, vivivivine ttttata si si si vvvvvreau aaaafffara...etc asta e bilbiiala si trebuie consult.
Nu stiu daca am explicat bine dar cam asta e diferentza,
Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns silvana75 spune:

Paul are 3 ani și 3 luni exact ca și baiețelul tău Melina. Și el repetă cuvintele cam de vreo luna. Spune vreau, vreau, vreau apă sau hai, hai, hai să mergem. Nu știu dacă e vreo problemă, dar eu am observat că repetă atunci când este grăbit, nerăbdător să facă sau să plece undeva. În rest vorbește corect. Ce mă deranjează este că nu spune r și l. El este Paui iar rața este iață.
Poate nu ar strica un consult la logoped.

http://photos.yahoo.com/silvana_popovici

Silvana și Paul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anka1 spune:

Vladut al meu a trecut printr-o etapa de balbaiala incepind de pe la 2 ani. Repeta anumite silabe, chiar si cuvinte. (de ex. cit,cit,cit..). Am intrebat medicul pediatru daca este cazul sa merg la specialist si mi-a spus ca nu, ca numai se grabeste sa spuna ceva si nu gaseste cuvintele rapid. Cred ca Vladut este si o fire emotiva.
Am observat ca devreo 3-4 luni (acum are aproape 3 ani) nu mai face acest lucru si deci medicul meu a avut dreptate.
Dar poate la tine este altceva..Ai intrebat si tu medicul pediatru?

Anca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns melinav spune:

Posibil sa se fi accentuat balbaiala dupa ce am incercat sa-l lasam singur la gradinita (nu radeti, pana acum statea si soacra mea cu el 1ora-2- il duce cam din toamna, e o gradinita de provincie, si nu il ducea zilnic, ca sa evite frigul, etc). A plans tot timpul cat l-a lasat singur, si seara a facut temperatura.
Ar trebui dus la logoped acum, la varsta asta?

Noi, ingrijorati ca nu vorbeste, pe la 2 ani am fost, cu trimitere de la pediatru, la un doctor neuropsiholog, care ne-a dat un sirop pentru stimularea dezvoltarii mintale ( pe care nu i l-am dat!) si ne-a spus ca trebuie sa vorbim foarte mult cu copilul, sa-i aratam carticele ilustrate, ceea ce faceam deja.

Poate balbaiala sa fie ereditara? Am inteles ca fratele sotului se balbaia cand a fost mic (acum nu mai are nici o problema).

Melina

Mergi la inceput