Toxoplasmoza

Toxoplasmoza | Autor: laura radulescu

Link direct la acest mesaj

A avut cineva asa ceva? Ce se intampla daca este depistata in primele luni de sarcina? Dar inainte de a ramane insarcinata? Cum se trateaza?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns acs spune:

Da, din pacate am avut asa ceva, numai ca la mine s-a depistat in ultimul trimestru de sarcina. Iti spun mai intai ca am un copil perfect sanatos, cu toate ca au fost doctori care-mi indicau sa renunt la puiul meu.
Probleme apar doar daca ai contactat boala in timpul sarcinii, pentru ca poate afecta copilul (urmarile pot fi foarte grave). Daca ai anticorpi IGM (de data recenta), inseamna ca boala este contactata de putin timp.
Stiu ca in primele luni de sarcina, toxoplasmoza determina de cele mai multe ori avortul spontan. In ultimele luni de sarcina, aceasta boala poate genera malformatii grave ale bebelusului (la ochi, sistemul nervos central etc.). De asemenea, in cazul femeilor care nu sunt insarcinate, poate duce la infertilitate temporara.
Tratamentul pe care l-am urmat a constat in 2 serii (a nu mai stiu cate zile) de Rovamicina (antibiotic ce poate fi luat in timpul sarcinii). Pentru ca eram insarcinata, doctorita de familie mi-a dat reteta gratuita pentru acest medicament.
Ideea e ca trebuie tratata cu toata seriozitatea aceasta boala, mai ales in cazul in care esti insarcinata sau doresti sa ai un copil.
Daca mai ai intrebari, iti stau la dispozitie cu placere.

Multa sanatate,
Manuela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Mie mi s-au depistat anticorpi la toxoplasma adica avusesem boala in urma cu... cine stie cat timp. Totusi, erau cam multi si am facut un tratament (in trim al 2-lea) cu antibiotic. Acum, nu mai trebuie sa fac nimic special.
Multa sanatate,
Ioana - 22 de saptamani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adita spune:

Dupa ce am pierudut o sarcina mi-am facut mai multe analize pentru a depista cauza. Rezultatele de la toxoplasmoza au atras atentia. Nu mai stiu acum exact care era una si care era alta, dar a iesit IGM pozitiv si IGC negativ (sau invers). Oricum ideea e ca avusesem la un moment dat toxoplasmoza, nu se stie cand, dar ca in momentul ala nu mai aveam ( si nu facusem nici un tratament, nu stiu cum i-a trecut asa, de la sine), dar asta se poate sa fi fost motivul pierderii sarcinii.Imi pare rau, dar mai multe nu stiu despre acest subiect

Doamne ajuta cui saruta si sporeste cui iubeste

http://community.webshots.com/user/adrianacalin

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinag spune:

Dupa ce am pierdut o sarcina oprita in evolutie, mi-am facut mai multe analize si a iesit un titru mare al anticopilor IGg pentru toxoplsmoza si CMV. Daca in timpul sarcinii iese un titru al anticorpilor IGm pentru toxoplasma este destul de delicat. oricum analizele trebuie repetate pentru un diagnostic prescis si se administreaza un antibiotic, nu mai stiu cum se numeste care se poate lua si in timpul sarcinii (normal cu riscuri minime).
Ceea ce am gasit pe net:
TOXOPLASMOZA
1. DEFINIȚIE
zoonoză, produsă de protozoarul Toxoplasma gondii, care la om se manifestă sub 2 forme: congenitală (severă prin distrugeri ale SNC, oculare și viscerale) și dobândită (ganglionară, septicemică, oculară sau inaparentă).
2. ETIOLOGIE
Toxoplasma gondii, protozoar ce face parte din clasa Sporozoare, existând sub formă de: trofozoit (formă invazivă, responsabilă de manifestările acute ale bolii), chist (responsabil de infecția persistentă și latentă), oochist (se întâlnește numai la pisică-singurul animal la care parazitul înscrie un ciclu evolutiv complet)
este sensibil la căldură (la 560C, moare în 10 minute), la frig (la -200C), e distrus de alcool, fenol, formol, acizi, baze tari.
3. MANIFESTĂRILE PROCESULUI EPIDEMIOLOGIC
Boala are o evoluție endemică-sporadică, fiind mai frecventă la cei care lucrează în sectorul zootehnic.
4. DIAGNOSTIC POZITIV
4.1. DIAGNOSTIC CLINIC
Toxoplasmoza dobândită
de cele mai multe ori este latentă și frecvent are manifestări clinice benigne: limfadenopatie cervicală, suboccipitală, supraclaviculară, axilară, inghinală (ganglionii sunt mici, fermi sau moi, mobili, nedureroși, nu supurează); febră, mialgii, artralgii, cefalee, angină, exantem maculopapular, urticarie.
formele grave apar deobicei la organisme cu imunitate compromisă; ele se manifestă ca infecții severe cu febră ridicată, stare generală alterată, artralgii, erupții cutanate, meningoencefalită, pleuropneumonie, miocardită, hepatită, corioretinită.
La bolnavii cu SIDA la care s-a produs o reactivare a toxoplasmelor din creier, pot apare leziuni focale sau sub formă de noduli microgliali diseminați, care produc o encefalită difuză, cu evoluție rapidă și exitus în câteva zile.
Toxoplasmoza congenitală
În cazul în care mama se infectează în cursul sarcinii, infecția ajunge la nivelul placentei, difuzând în sângele fetal. În cursul primului trimestru al sarcinii, infecția fetală este rară, dar gravă, producând frecvent avortul; în cel de-al treilea trimestru este frecventă, dar benignă. Dacă copilul se naște viu, boala poate fi latentă, gravă sau atenuată.
formele grave se manifestă prin: atingere multiviscerală, sindrom hemoragic, icter, hepatosplenomegalie, encefalopatie și deces rapid sau sechele neevolutive ale unei maladii fetale cu hidro sau microcefalie, calcificări intracraniene, corioretinită.
formele atenuate sunt: oculare (microftalmie izolată, strabism, corioretinită), neurologice (hipotonie, somnolență tranzitorie), hepatice (icter la câteva săptămâni).
boala latentă în perioada neonatală se poate exprima mai târziu prin retard psihomotor din ce în ce mai manifest, convulsii, hidrocefalie.

4.2. DIAGNOSTIC DE LABORATOR
Izolarea parazitului: în culturi de celule sau inoculare subcutanată sau intraperitoneală la șoarece.
Izolarea toxoplasmelor din fluidele organismului, reflectă stadiul acut al bolii, în timp ce izolarea chisturilor din țesuturile obținute prin biopsie, constituie o dovadă a unei infecții mai vechi.
Imunodiagnostic:
1. Testul de culoare (Sabin-Feldman), care măsoară în special IgG, fiind sensibil și specific.
2. Reacția de imunofluorescență indirectă, măsoară aceeași anticorpi ca și testul de culoare și este larg utilizată în practică.
Anticorpii decelabili prin aceste reacții apar la 1-2 săptămâni după infecție, ating titruri ridicate (peste1/1000) în 6-8 săptămâni și scad treptat după câteva luni. Titrurile scăzute (1/4-1/64), pot persista toată viața.
3. Testul RIF (Remington) care decelează anticorpii IgM, este folosit pentru diagnosticul infecției acute. Anticorpii IgM apar în primele 5 zile de la infecție și dispar precoce. Reacții fals pozitive pot fi date de factorul reumatoid, de IgG anti-toxoplasma care pot bloca detectarea anticorpilor IgM. Unii bolnavi cu imunodepresie, cu toxoplasmoză acută și majoritatea celor cu toxoplasmoză oculară activă, pot să nu aibă anticorpi IgM, evidențiați prin RIF.
4. Metoda ELISA, care determină atât anticorpii IgM cât și IgG.
5. IDR cu toxoplasmină, evidențiază starea de hipersensibilitate întârziată; reacția devine pozitivă la 3-4 săptămâni de la infecție și se menține astfel toată viața.
Diagnosticul infecției recente
creșterea titrului în două diluții seriale pe seruri recoltate la un interval de 3 săptămâni, sau seroconversia de la un titru negativ la unul pozitiv; un singur test pozitiv, cu orice metodă, nu dovedește o infecție acută;
un test de culoare sau RIF cu titru peste 1/1000, un titru RIF-IgM peste 1/80 sau ELISA IgM peste1/256 semnifică o infecție dobândită recent.
Diagnosticul infecțiilor reactivate
nivelul anticorpilor IgG este scăzut, sub 1/1000, iar anticorpii IgM sunt absenți.
Diagnosticul infecțiilor la gravide
se efectuează RIF-IgM sau IgM ELISA, care dacă sunt pozitive indică o infecție acută;
în absența acestora, se face RIF IgG, care dacă este peste 1/1000 se repetă la 3 săptămâni; dacă rămâne stabil, rezultă că infecția are peste 8 săptămâni și riscul pentru nou-născut este mic;
detectarea antigenelor toxoplasmei în lichidul amniotic.
Diagnosticul infecției la făt și nou-născut
detectarea anticorpilor IgM și IgA în circulația nou-născutului (anticorpii IgA sunt sintetizați precoce la făt, fiind prezenți în titru crescut la nou-născutul infectat);
examinarea ecografică a creierului fetal;
culturi pe fibroblaști sau inoculare la șoarece a sângelui fetal sau a lichidului amniotic.
4.3 DATE EPIDEMIOLOGICE
Factorii epidemiologici principali
1. Rezervorul de infecție
- gazde definitive- felinele, care excretă prin fecale oochiști, care după 5 zile devin infecțioși, păstrându-și capacitatea infectantă mai multe luni de zile, în solul umed sau în apă;
- gazde intermediare- mamifere și păsări, în care paraziții sunt închistați în diferite țesuturi, în special în mușchi și creier;
- omul bolnav, numai în cazul transmiterii transplacentare.
2. Transmiterea:
- pe cale digestivă, prin consumul cărnii de porc, oaie, bovine, păsări care conține chisturi de toxoplasme, sau a altor alimente contaminate cu oochiști eliminați de pisică;
- contact cu excremente de pisici (mâini murdare), sau pe cale aeriană (aer contaminat);
- transplacentar, dacă infecția survine în cursul sarcinii;
- prin sânge sau transplant de organe.
3. Receptivitate
- generală, crescută pentru formele inaparente.
4. Imunitate
- scăderea imunității organismului în care infecția există în stare de latență, determină reactivarea acesteia și diseminarea sistemică a parazitului
Profilaxie și combatere
1. Măsuri față de izvorul de infecție uman
depistare: ancheta epidemiologică, clinic, examene de laborator;
izolarea cazurilor grave, obligatorie în spital;
declarare numerică, periodică.
2. Măsuri față de căile de transmitere
depistarea infecției acute la gravide; în primele 3 luni se indică avortul terapeutic, peste 3 luni tratament și profilaxie cu sulfamide și Spiramicină, 21 de zile;
prevenirea infecției prin prelucrarea termică a cărnii, spălarea fructelor, legumelor, evitatrea contactului cu pisicile, spălarea mâinilor după manipularea cărnii, (oochiștii sunt distruși de căldura uscată 660C sau de apa fiartă).
3. Măsuri față de receptivi
chimioprofilaxie în accidentele de laborator cu Pirimetamină 50mg de două ori pe zi, 2 zile sau 25mg de două ori pe zi, 4 zile, împreună cu sulfamide 4g/24h sau Fansidar 2 comprimate/săptămână.
5. TRATAMENT
asocierea de Pirimetamină cu Sulfadiazină, în cură de 4-6 săptămâni;
la adult doza de atac este de 100-200mg Pirimetamină, în prima zi, iar la copil 2mg/kg, în primele 2-3 zile; doza de întreținere este de 1mg/kg, maxim 25mg/zi, administrate la 3-4 zile interval.
Deoarece Pirimetamina poate provoca depresie medulară, se asociază acid folic 6-10mg/zi.
Sulfadiazina se administrează în doză de 50-75mg/kg/zi, în 4 doze.
Trebuie asigurată o diureză bună pentru prevenirea accidentelor renale.


Corina si bb Ilinca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns trisha spune:

Laura, si eu am toxoplasmoza, si am un copil de un an si jumatate. Analiza mi-am facut-o cand eram insarcinata in 5 saptamani, la recomandarea medicului speciallist, cand i-am spus ca am pisica acasa. La analize a reiesit ca infectia este veche, iar anticorpii pe care-i aveam protejau si fatul, asa ca nu a fost nici un fel de problema in privinta asta. Daca vrei mai multe detalii, scrie-mi pe PM.

Sanatate,
Trisha

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura radulescu spune:

Cand i-am spus doctoritei mele ca am 2 pisici si un caine a innebunit. Mi-a spus ca nu are nimic contra cainilor, dar daca vreau sa am un copil trebuie sa renunt la pisici. Pisicile mele stau pe afara si dorm in baie pentru ca eu stau la casa. Si in baie toata ziua spal cu domestos dupa ele. Eu nu vreau sa renunt la pisicile mele. Le iubesc si sunt parte din viata mea. Si sotul meu le iubeste, dar cred ca el ar fi in stare sa renunte la ele daca as avea toxoplasmoza. Oricum, maine dimineata am rezultatele de la test si daca am boala nu o sa spun la nimeni, o sa ma tratez si gata! Pot sa am si pisici si copilas? Nu credeti ca doctorita a exagerat putin? Va tin la curent si va pup. Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxi spune:

Draga Laura, toxoplasmoza este periculoasa, doar daca o faci in timpul sarcinii, si mai ales in trimestrul I. Daca ai facut-o pana acum sau o faci inainte de a avea bebe, este chiar mai bine, pentru ca vei avea anticorpi pentru toata viata si atunci cand vei fi insarcinata nu vei mai avea grija asta. Se face un tratament cu antibiotic si gata te-ai vindecat. Deci, daca nu esti inca insarcinata, nu te ingrijora. Eu am crescut la ai mei, intotdeauna cu cate cel putin o pisica, cand m-am mutat la casa mea, tot asa am avut in casa 2 pisici. Cand mi-am facut analizele inainte de sarcina, mi-a iesit ca facusem boala candva, in trecut. Apoi a venit bebe si totul a fost ok.


Ruxi si Clara pisicuta, 1 an si 2 luni
Implinirea cea mai mare pentru o femeie este acea de a fi MAMA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura radulescu spune:

NU AM TOXOPLASMOZA! Cand mi-am luat analizele dimineata imi venea sa urlu de bucurie. Toata noaptea m-am gandit la asta si nu am dormit.
Rezultatele au fost :
IgM : 0.145 NEGATIV si IgG : 0.2 NEGATIV
Sa va spun si voua valorile :
IgM : 0 - 0.499 Negativ ; 0.500 - 0.599 Echivoc si >0.600 Pozitiv
IgG : 0 - 2 Negativ ; 2 - 3 Echivoc si >=3 Pozitiv
Analizele le-am facut la Victor Babes, au costat 900.000. lei. Recolatarea s-a facut ieri la ora 14 si rezultatele le-am avut la ora 19.
Oricum operatiunile de curatenie se dezinfectare intensa continua.
Va pup. Numai bine. Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebe2004 spune:

Salut! La multi ani dragi mamici.Sa aveti sarcini si nasteri usoare si sa va cresteti copilasii in liniste si dragoste.
Pentru cine mai este interesat de toxoplasmoza, aflati ca eu am avut toxo depistata in luna a 2-a.Medicii s-au impartit in doua tabere.Unii mi-au recomandat intreruperea sarcinii, altii consultarea unui infectionist.Am consultat un medic infectionist care mi-a dat un tratament cu Rovamicina.Dupa tratament rezultatul a fost negativ.Recomandarea lui a fost sa pastrez sarcina. Cu Dumnezeu inainte am acum 24 de sapt si sper sa fie bine pana la capat. Am uitat sa mentionez ca ambele rez de la toxo erau pozitive, iar Rh este negativ.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oz spune:

Eu nu reusesc sa inteleg ce au doctorii cu pisicile astea!
Pisica este responsabila de un numar infim din infectiile cu toxoplasmoza si asta numai in cazurile in care igiena persoanei este deficitara. Pisica elimina prin fecale oochistii sporadic si in numar foarte mic. Acestia au nevoie de timp ca sa se maturizeze si abia apoi devin periculosi, exista un anumit numar minim de oochisti care pot declansa boala, etc. Carnea infestata, insuficient preparata termic, pe de alta parte, contine un numar FOARTE mare chisti si este SURSA PRINCIPALA a infectiilor cu toxoplasma.
Nu reusesc sa inteleg de ce medicii umani recomanda eliminarea pisicii din preajma femeii gravide dar nu recomanda evitarea consumului de carne insuficient preparata termic si a legumelor (mai ales cele provenite din agricultura din spatele blocului) care nu au fost spalate corespunzator.

Mergi la inceput