Esti insarcinata? Foloseste noul calculator (avansat si mai exact) al datei probabile a nasterii (DPN). Apasa aici!


Toate forumurile Desprecopii.com: liste de discutii  Discutii generale

Modele sociale - invatamantul

Citeste acest subiect pe forumul nou apasand aici(1 vot)
Pagina urmatoare

Autor Subiectul precedent Subiect Subiectul urmator
Pag. din 3

Deceneus
Deceneus


 Romania
2333 Mesaje

Link direct la acest mesaj  Arata profilul Adauga semn de carte la mesaj Trimite Deceneus un Mesaj Privat  Reply with Quote

Modele sociale - invatamantul

In urma cu doi ani am postat pe un forum un mesaj preluat de pe un blog,(cu acordul proprietarilor), mesaj pe care-l aduc in discutie si aici unde sunt mai multi parinti.

Citat:
Un articol de Carlos Manuel Sánchez, care merit#259; citit:

Nu este de mirare ca sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat si mai bun din lume

Finlanda este, in acelasi timp, si una din tarile cu cele mai ridicate nivele de trai din lume. In urma perioadei de grava recesiune economica din anii ’90, guvernul a hotarit sa dedice fonduri importante educatiei, cercetarii si tehnologiei. Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie.

Exemplul Nokia. La inceput, un sat cu o singura fabrica, de cizme de cauciuc. Apoi, o fabrica de televizoare. In sfirsit, pe baza aliantei dintre patronat si sindicate, se mizeaza pe telefonia celulara. Astazi sunt lideri mondiali, inaintea Germaniei, Japoniei si Statelor Unite.

De ce este atit de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa termine primele 8 clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta si citind o carte pe saptamina?

07:45 – Saili (15 ani) asteapta autobuzul urban care il va lasa la poarta scolii (nu exista autobuze scolare). Autobuzul trece la fiecare 5 minute. Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici. Pe foarte putini dintre ei, parintii lor îi duc cu masina pina la scoala. Biletul este subventionat de catre municipalitate. Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de scoala. In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana. Niciun muc de tigara, nicio hirtie pe jos, niciun grafitti pe ziduri.

09:15 – Orele de 45 de minute. Finlandezii mizeaza pe studiile de limba materna, matematica si engleza. 75% dintre materii sunt comune in toata tara. Restul il alege scoala, de acord cu profesorii, parintii si elevii. Orele sunt scurte, intense si, mai ales, foarte participative. In interiorul scolii, curatenia este si mai evidenta. Totul pare recent dat in folosinta. Pe banci si pupitre nu sunt semne, si nu se scrijeleste nimic. Scoala este publica si, bineinteles, gratuita, dar cu instalatii demne de un colegiu “scump” din Spania. Salile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer conditionat, multe plante. Fiecare doi elevi au cite un calculator. O duzina de masini de cusut in sala de croitorie, aparate de sudura, scule de timplarie, schiuri… O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de teatru si o sala de mese cu autoservire. Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mincarea e gratuita.

12:00 – Mincare calda, nutritiva si gratuita. Saili are o jumatate de ora pentru prinz, la restaurantul scolii. Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv, si cu multe feluri de salate si fructe. Se bea apa sau lapte. Costurile le plateste municipalitatea fiecarui oras. Daca orele se prelungesc pina dupa amiaza, Scoala are obligatia de a oferi o gustare elevilor.

16:05 – Inapoi acasa, Saili joaca hockey cu fratele lui mai mic. Nu exista delincventa, strazile sunt sigure. Cind se lasa seara, Saili si fratele lui, care au invatat sa gateasca la scoala, pregatesc cina pentru parintii lor, daca acestia intirzie la serviciu.

18:30 – Cina si sauna (aceasta, de 3 ori pe saptamina) sunt momentele in care familia se afla impreuna. Se converseaza mult, mai ales despre proiectele copiilor, dorintele, progresele si nevoile lor. Dar in aceeasi masura, se fac si planuri de vacanta pentru toata familia, in comun.

20:15 – Temele si la culcare. Copiii finlandezi au foarte multe teme de casa, desi Saili le termina rapid, intr-o ora sau doua, pentru ca de-abia asteapta sa se urce in pat si sa citeasca Harry Potter in engleza. Pentru Saili, Scoala este ca un serviciu.

- “Daca un copil doreste sa studieze, poate sa ajunga medic sau judecator sau inginer, chiar daca familia sa este una saraca”.

- Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200000 de euro, de la gradinita pina la absolvirea unei universitati. “Sunt banii cel mai bine folositi din impozitele noastre”.

- Studentii platesc doar cartile si mincarea (2.50 euro la restaurantul facultatii). Apoi, statul îi ajuta sa se emancipeze dindu-le subventii pentru inchirierea unei locuinte si primul salariu.

- Elevii au un respect total fata de profesori, si se vede in orice moment politetea in relatiile dintre ei. Nu poarta uniforme, dar sunt intotdeauna simplu si corect imbracati si pieptanati.

- Intr-o Scoala din centrul capitalei Helsinki, sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este acelasi. Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cit mai inalt.

- Temele sunt sfinte. Si este foarte rau vazut ca un elev sa copieze, chiar si de catre ceilalti elevi. Este de neconceput ca un elev sa scoata o fituica la un examen. Cel care ar face-o ar fi izolat de catre restul de elevi. “De ce sa risti, cind poti sa studiezi?” Pe aceeasi linie, ca adulti, nu-si vor imagina ce este evaziunea fiscala. Nu e de mirare ca Finlanda se afla in fruntea tarilor cu cele mai ridicate statistici de transparenta si cea mai scazuta coruptie publica.

- Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, licentiata in Drept si profesoara: “Cind îi cert pe studentii mei, le spun ca irosesc banii contribuabililor”.

- Nu exista repetenti, desi nu exista decit o singura oportunitate de a lua un examen, “pentru simplul motiv ca viata insasi nu se traieste decit o singura data”. Se studiaza pina cind se ia examenul, dar promovarea in anul urmator este automata.

- “Ziua de lucru” a lui Saili este intensa, de la 8 pina la 3. Orele sunt insa scurte, de 45 de minute. Una dintre recreatii se petrece obligatoriu afara, in aer liber. Se stimuleaza rationamentul critic inaintea memorizarii mecanice. Orele sunt relaxate, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru, arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura, gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica. Elevii cinta la vioara, chitara electrica sau la ce prefera. Si, inca odata, se incurajeaza gindirea critica si se discuta.

- “Saili inca nu s-a hotarit ce vrea sa faca mai incolo. Chimie, medicina veterinara sau creatie de jocuri video. Il intreb daca este fericit. Fara sa clipeasca, imi raspunde ca da.”

Intrebari retorice:

La noi, unde se duc banii contribuabililor ?

Care/unde e responsabilitatea guvernantilor fata de generatia tanara ?”

Am solicitat de mai multe ori sa scrieti despre modele din tarile in care traiti pentru ca sa avem surse de inspiratie.
Poate facem si noi un model al invatamantului sau al adminstratiei si il promovam in viata publica.
Nu se schimba nimic daca asistam apatici si ne plangem de mila.
Ministrii fac schimbari minore numite pretentios reforme, prin care muta o clasa de la gimnaziu la liceu sau invers, sau o grupa de gradinita o fac clasa zero la scoala.

In tarile care se respecta investesc totul in generatia urmatoare, asa acum a afirmat M S Regele Mihai in Parlamentul Romaniei "Nu vad România de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu împrumut de la copiii nostri"
Ideea exprima esenta mentalitatii popoarelor anglo-saxone.


Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
      (0 aproba) (0 dezaproba) |

Editat de - Deceneus on 10/03/2013 17:59:33

Selene_Bunny

Donator 1 Iunie 2010Donator Parohia GlodeanuDonator Bazar, Caseta cu bijuteriiDonator  3 sate
 Romania, Braila
7782 Mesaje
Link direct catre acest raspuns  Arata profilul Adauga semn de carte la raspuns Trimite Selene_Bunny un Mesaj Privat  Reply with Quote
Deceneus, stai bland, incet, incet, limba romana scrisa, asa cum o folosim noi azi pentru a scrie, electronic sau pe hartie, nu va mai exista.Din putin se face mult - ajutor umanitar!

Lucrusoare de vanzare...


In atentia celor carora le face placere sa depaseasca limitele celor scrise de mine: in cazul in care considerati ca aveti dovezi de necontestat cum ca am facut 99 de oua, pe care le ascund in camara, cu intentia de a le vinde la suprapret, va invit sa deschideti un subiect special pe aceasta tema. Multumesc pentru intelegere.
Mergi la inceput

Victoria_mami


 Canada, Hamilton
5511 Mesaje
Link direct catre acest raspuns  Arata profilul Adauga semn de carte la raspuns Trimite Victoria_mami un Mesaj Privat  Reply with Quote
Deci, copilul ala e treaz pana la 11-12 seara?
In rest, super!

________________________________________
Victoria, Mami Nadia si Daddy au invins Leucemia!

VICTORIA


Mergi la inceput
iulia_b
iulia_b


 Romania,
1200 Mesaje
Link direct catre acest raspuns  Arata profilul Adauga semn de carte la raspuns Trimite iulia_b un Mesaj Privat  Reply with Quote
As intreba care contribuabili la noi? Cati platesc impozite si mai ales cat platesc?
Mergi la inceput
ddana
ddana


 Romania
426 Mesaje
Link direct catre acest raspuns  Arata profilul Adauga semn de carte la raspuns Trimite ddana un Mesaj Privat  Reply with Quote
Sunt impresionata de ceea ce am citit. Desi nu e prima oara cand aflu despre sistemul finlandez.
Nu vreau sa fiu pesimista si sa spun ca niciodata nu vom obtine un sistem nu comparabil, dar cel putin nu falimentar asa cum il consider acum. Motivele sunt numeroase... Si, intr-o ordine absolut aleatorie, as mentiona:
- subfinantarea constanta a invatamantului, cu consecintele de rigoare: lipsa investitiilor, materiale invechite, infrastructura depasita, demotivarea profesorilor (cu rare si admirabile exceptii, in invatamant intra cine nu isi gaseste un alt job);
- lipsa de comunicare eficienta intre parinti - management scolar - autoritati locale;
- lipsa de atitudine a parintilor (din nou cu rare si admirabile exceptii);
- eternele schimbari de forma, dar nu de fond ale invatamantului, in functie de cine se perinda pe la guvernare, schimbari care debusoleaza, incurca si dau caracterul de degringolada generala a sistemului romanesc de invatamant;
- conceptia absolut redusa si comunista conform careia cine nu produce bunuri materiale nu e valoros si deci poate trece pe planul doisprezece (si includ aici statutul studierii stiintei in general, cultura, artele, cercetarea);
- lipsa de perspectiva generala, starea generala a societatii romanesti, saracia morala, inversarea valorilor, inabilitatea de a vedea un scop pe termen lung - toate acestea nu pot crea si perpetua un sistem de invatamant sanatos.
Modele ca sistemul finlandez de invatamant, pe langa unele politici de sanatate mai corecte decat la noi reprezinta de fapt motivele pentru care emigrarea ar putea deveni o optiune pentru multi.
Mergi la inceput

Alizee


 Romania, bucuresti
3514 Mesaje
Link direct catre acest raspuns  Arata profilul Adauga semn de carte la raspuns Trimite Alizee un Mesaj Privat  Reply with Quote
Wow ! O tara de vis !
Nu stiu daca la noi se vor face vreodata asemenea investitii. :(
Alizee

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Editat de - Alizee on 10/03/2013 20:47:01
Mergi la inceput

izabela88


 Romania
278 Mesaje
Link direct catre acest raspuns  Arata profilul Adauga semn de carte la raspuns  Reply with Quote
pare ireal
Mergi la inceput

nadaflorilor


 Botswana
1985 Mesaje
Link direct catre acest raspuns  Arata profilul  Trimite mesaj yahoo luinadaflorilor Adauga semn de carte la raspuns Trimite nadaflorilor un Mesaj Privat  Reply with Quote
Citat:
citat din mesajul lui iulia_b

As intreba care contribuabili la noi? Cati platesc impozite si mai ales cat platesc?

pe cei care platesc, oricat ar plati ei...ca nu e concurs de cine da mai mult...ca la nunta...e dupa "remuneratie"


Nina,mami de,


Mergi la inceput

Elle_seb


 Romania, bucurestiBUCURESTI
2261 Mesaje
Link direct catre acest raspuns  Arata profilul  Visiteaza pagina lui Elle_seb  Trimite mesaj yahoo luiElle_seb Adauga semn de carte la raspuns Trimite Elle_seb un Mesaj Privat  Reply with Quote
Nemaivorbind de uriasul tva de 24%. Probabil unul dintre cele mai mari din Europa.
_________________________

Tratament Anti-Cancer - 24 Brevete Medicale Internationale

Mobila pe comanda la preturi competitive
Mergi la inceput
Deceneus
Deceneus


 Romania
2333 Mesaje
Link direct catre acest raspuns  Arata profilul Adauga semn de carte la raspuns Trimite Deceneus un Mesaj Privat  Reply with Quote
Citat:
citat din mesajul lui iulia_b

As intreba care contribuabili la noi? Cati platesc impozite si mai ales cat platesc?

Nu-i relevant cat platim, este relevant cat din buget este alocat pentru invatamant si cercetare.
Daca o sa ia curiozitatea sa compari o sa aflii ca Romania este printre tarile care aloca cel mai putin desi invatamantul este "o prioritate politica nationala".
Sigur nu putem avea pretentia la conoditiile din Finlanda, dar putem pretinde sa se aloce mai mult pentru generatia tanara, cu atat mai mult cu cat sunt multi care cresc fara parintii plecati la munca in strinatate. Pentru ei nu exista nici un program national.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
Mergi la inceput
iulia_b
iulia_b


 Romania,
1200 Mesaje
Link direct catre acest raspuns  Arata profilul Adauga semn de carte la raspuns Trimite iulia_b un Mesaj Privat  Reply with Quote
Nu, nadaflorilor, e concurs cine da mai putin.
Mergi la inceput
Pag. din 3 Subiectul precedent Subiect Subiectul urmator  
Pagina urmatoare

Mergi la:
Forum DC © desprecopii.com - marca inregistrata La inceputul paginii
(c)
DESPRECOPII.COM - NAVIGARE
Preconceptie
Planificarea unui copil
Perioada conceptiei
Infertilitate
Ovulatie
Metode de tratare a infertilitatii
Conceperea unui copil sanatos
Alegerea sexului copilului
Adoptie
Sarcina
Sarcina la inceput
Calculul datei nasterii
Odiseea Sarcinii
Teste in sarcina
Nume de copii
Momente cheie in sarcina
Factori de risc in sarcina
Alimentatia in timpul sarcinii
Frumusete, sport si sex in sarcina
Pierderea sarcinii
Album: Miss Odiseea Sarcinii
Staruri+in+Odisee
Nastere
Pregatirea pentru nastere
Nasterea: modalitati si calmare a durerii
Pregatirea pentru nastere
Starea depresiva postpartum
Recuperarea mamei dupa nastere
Nasterea povestita de mamicile DC
Bebelusul 0-12 luni
Bine ai venit acasa!
Alaptarea bebelusului
Igiena & ingrijirea nou-nascutului
Sanatatea bebelusului
Dezvoltarea in primele 12 luni
Diversificarea si hranirea bebelusului
Bebelusii gemeni
Nou-nascutul: semne de ingrijorare
Copilul 1 - 3 ani
Bolile copilului intre 1-3 ani
Educatia unui copil inca bebelus
1-3 ani, varsta crizelor de independenta
Trecerea de la scutec la olita
Grafice de crestere
Dezvoltarea intelectuala intre 1-3 ani
Alimentatia intre 1-3 ani
Copilul 3 - 6 ani
Inteligenta emotionala a copilului
Educatia copilului intre 3-6 ani
Repere de dezvoltare fizica intre 3-6 ani
Sanatatea copilului intre 3-6 ani
Sportul intre 3-6 ani
Alegerea unui animalut de casa
Alimentatia copilului intre 3-6 ani
Copilul 6 - 10 ani
Repere de dezvoltare intre 6-10 ani
Sanatatea copilului intre 6-10 ani
Copilul de 7 ani
Copilul de 8 ani
Adolescentul
Pubertatea - pe intelesul parintilor
Scoala si notele
Sanatatea adolescentului
Dezvoltarea adolescentului
Siguranta copiilor pe internet
Utilitare: Calculatorul Ovulatiei | Calculul nasterii | Nume de copii | Dosarul bolilor | Doctorii raspund | Top 50 articole | Cele mai noi articole | Actiuni umanitare | Portalul taticilor | Viata de familie | Hai sa ne jucam | Concursuri | Carte de Bucate | Portalul Comunitatii Desprecopii | Galeriile Comunitatii | Toate Forumurile DC | Subiecte active | Mica Publicitate | Copilul tau pe coperta Revistei Desprecopii.com