Zodiacul evreiesc

Zodiacul evreiesc | Autor: totosika

Link direct la acest mesaj

Zodiac Iudaic

In ebraica, astrologia, numita hokmat ha-nissayon, "intepelciunea previziunilor" este strans legata de Biblie. Astfel, fiii lui Iacob, care au devenit cele 12 triburi ale Israelului, reprezinta de fapt cele 12 radacini sufletesti ale poporului evreu. Aceste radacini corespund celor 12 semne din acest zodiac evreiesc, celor 12 luni iudaice, celor 12 litere ale alfabetului ebraic si celor 12 atribute ale sufletului. Desi lunile nu se suprapun exact semnelor zodiacale europene, fiecare luna poate fi considerata a zodiei predominante. Aceste luni nu coincid cu lunile europene, avand evenimente importante pentru calendarul ebraic si cu durate fixe de 29-30 de zile stabilite astfel incat sarbatorile sa fie adecvate zilelor in care vor cadea.

De asemenea, fiecare luna din zodiac iudaic este analizata din punct de vedere al caracteristicilor feminine si masculine, fizice si comportamentale.
Caracteristici Zodiac Evreiesc

Berbec (Nissan): aceasta prima luna a zodiacului iudaic este influentata de litera hei (h). Aceasta litera este asociata vorbirii, care distinge fiintele umane de alte creaturi.

Femei - cochete, curioase, iubesc traiul luxos, placerile, surprizele si laudele si micile atentii. Capricioase, foarte susceptibile, dar atragatoare si cuceritoare.

Barbati – cu un caracter agitat, irascibil, multa incredere in sine, au un temperament pasional, iubind placerile si libertatea. Au capacitati bune de comunicare, dar nu respecta intotdeauna promisiunile pe care le fac. Studiosi, iubesc stiintele si filosofia. Oameni ai actiunii, doresc intotdeauna sa fie lideri si sa-si demonstreze voina si capacitatea intreprinzatoare, dar sfarsesc de multe ori actionand conform impulsului si intuitiei proprii.


Taur (Iyar): aceasta este luna dintre Nissan si Sivan. Asadar, litera acestei luni, vav (v) reprezinta linia dreapta a adevarului. Semnul taurului semnifica individualitatea si devotamentul incapatanat pentru acest adevar.

Femei - frumoase, bine facute, iubitoare, blânde si sensibile, si simpatice. Au un suflet bun si sunt gratioase. De asemenea, desi sunt abile, tind sa aiba un nivel slab al energiei si neglijente in viata "gospodareasca".

Barbati – cu un caracter puternic, greu impresionabili si experimentati, sunt afectuosi, sentimentali, capabil sa fie delicati si manierati. Isi pot face multi prieteni carora le raman crediciosi, sunt de asemenea inteligenti, studiosi si inventivi, iubind literatura si asimiland cu usurinta orice informatie. Isi pot controla abilitatile cu o capacitate care poate aduce a siretenie.


Gemeni (Sivan): aceasta este luna "miscarii corecte", a invata cum sa mergi conform cailor descrise in Tora; Tora reprezinta arma impotriva raului iar litera lunii este zayin (z) care inseamna “arma”. Tribul care caracterizeaza aceasta luna avea 2 frati, oameni de afaceri, care, desi avand cariere diferite, au colaborat, simbolizand semnul astrologic al gemenilor; acest concept evoca de asemenea si imaginea celor 2 tablete de pe Muntele Sinai.

Femei - simpatice si rubensiene, sunt sensibile, capricioase, fara multa incredere in cei din jur, ceea ce le face foarte dificile uneori.susceptibile si uneori foarte dificile. Totusi iubitoare, cochete si gratioase, pot fi si lacome sau mincinoase daca au un interes ascuns. Active si cu o capacitate mare de munca, pot fi foarte energice si pozitive.

Barbati – inteligenti si predispusi spre latura estetica, sunt maturi, dar sensibili. In cautare permanenta de senzatii noi, iubesc totusi confortul, placerile iar, in contradictie, au instinctul economiei, fiind uneori foarte avari. Senzuali, pierduti uneori intr-o lume a fanteziei, daca reusesc sa-si depaseasca nepasarea innascuta, pot deveni agili, perseverenti si rabdatori, reusind totusi rar sa se imbogateasca.


Rac (Tammuz): aceasta luna este guvernata de litera chet (ch) care inseamna "frica". Racul este o creatura pasiva care are tendinta de a fugi si de a se ascunde. Provocarea acestei luni de vara este de a utiliza capacitatea de a gandi, vorbi si a a actiuna intr-un mod cu frica fata de Dumnezeu si de a ne retrage din calea unor actiuni care obstructioneaza constiinta Divina.

Femei – frumoase, tandre si admirate, dar superificale, indragostindu-se si "dezindragostindu-se" adeseori; totusi, sunt curajoase si sincere, dand dovada de caracter, girja si noblete.

Barbati – mandri, orgoliosi, dar totusi curajosi. Sinceri si loiali, sunt generosi, pozitivi si dau dovada de mare energie in intreprinderile lor, avand mari sanse sa reuseasca in viata.


Leu (Menachem Av): in aceasta luna, incurajam "ascultatul corect". In aceasta luna se deplange distrugerea Templului Sfant de catre natiunile-leu ale Babilonului si Romei – de unde si asocierea cu semnul Leului.

Femei - blande si timide, au trasaturi regulate si sunt devotate familiei, calmului si linistii caminului. Fara sa exceleze in inteligenta, sunt melancolice si arareori gasesc fericirea pe care o merita.

Barbati – bine facuti si atragatori, iubesc tot ce e frumos si stralucitor. Veseli, spirituali, sunt pasionali, dar afectuosi, cu succes la sexul opus, dar facuti pentru o viata familiala. Desi uneori discreti si timizi, sunt irascibili si usor amagiti, lipsindu-le unoeri curajul si initiativa, dar nu vointa.


Fecioara (Elul): in aceasta luna ne concentram pe “actiunea corecta”. Dorinta de a obtine un nou nivel de inocenta in relatia noastra cu Dumnezeu este exprimata de a semnul acestei luni, Fecioara.

Femei - vesele, timide si amabile, sentimentale si afectuase. Cu o voce blanda, maniere gratioase, adora sa fie complimentate si sa aiba cat mai multi admiratori. Desi susceptibile, nu stiu sa fie razbunatoare.

Barbati – amabili, simpatici, cu maniere distinse, din pacate nu-si prea tin promisiunile. Iubesc de asemeea sa fie complimentate, foarte mandri; echilibrati, inainte de a lua o decizie, analizeaza argumentele pro si contra. Prudenti, ezitanti, foarte dezvoltati spiritual, dar totusi critici. Putin creduli, dar si putin sceptici, cu simt practic.


Balanta (Tishrei) : aceasta este luna sentimentelor corecte. Conform astrologiei iudaice, se spune ca Dumnezeu cantareste si evalueaza faptele trecute, hotarand cum va distribui binecuvantarile vietii in anul urmator. Aceasta este reflectata de Balanta, semnul lunii.

Femei - cu o inteligenta in continua miscare, mint cu usurinta. Exaltarea care le cuprinde poate duce adeseori la misticism. In general iubesc cochetaria si sunt foarte atragatoare. Iubesc banii si ar face orice sa-i obtina, cu varsta devenind melancolice si rele. Desi au maini dibace, sunt mai degraba capabile de munca intelectuala.

Barbati – inteligenti si admirati pentru manierele lor amiabile. Curajosi si prudenti in acelasi timp, stiu sa isi ascunda sentimentele si pot sa dea dovada de lipsa de scrupule atunci cand vor sa-si respecte angajamentele. Daca sunt singuri in viata, pot deveni taciturni si mohorati.


Scorpion (Cheshvan) : in aceasta luna, inspiratia oferita de Tishrei este integrata in viata reala. Valoarea numerica a literei lunii aceste luni iudaice nun este 50, indicand cele 50 de nivele ale constiintei divine pe care le puten obtine daca suntem proactivi din punct de vedere spiritual si cele 50 de nivele de impuritate in care ne putem scufunda daca ne lasam dusi de val. Otrava scoropionului este rece, simbolizand pericolul de a aborda viata fara pasiune .

Femei - cu un spirit liber si nelinistit, sunt curajoase si pline de initiative, desi usor sceptice. Totusi, sunt timide si impresionabile. Pasionale, independente si oricand gata de revolta, sunt persoane dificile. Sunt supuse cand sunt intelese, iubesc munca si sunt active.

Barbati – cu un temperament riguros, sunt activi si entuziasti. Iubesc sportul si exercitiile fizice, putand s-o transforme intr-o pasiune stiintifica sau exploatare. Sociabili si constanti, sunt foarte concentrati pe propria persoana, tinzand sa fie foarte intependenti, independenti, dar si prudenti.


Sagetator (Kislev) : in timpul acestei luni, insistam pe relaxarea corecta si pe somn.

Femei - frumoase, au in general viata lunga, ramanand cochete si capricioase pana la o varsta inaintata. Sensibile si senzuale, sunt timide în tinerete, dar devin orgolioase, curajoase, intrigante, stiind sa se conduca cu multa dibacie.

Barbati – optimisti, sunt si ambitiosi, gata de orice pentru a parveni. Se servesc uneori de proiecte nedelicate, tind sa isi acorde prea multa importanta si prea multa incredere in sine, devenind superficiali, incapabild e conceptii profunde si dornici doar de a-si satisface pasiunile. Desi irascibili, se pot adapta, fiind sireti si dand dovada de mult tact.


Capricorn (Tevet): in aceasta luna, dorim sa cultivam furia corecta. Desi Talmudul ne invata sa ii privim mereu pe ceilalti intr-un mod favorabil si ca furia este ceva ce trebuie evitata, exista un tip pozitiv de furie, ceea ce respingem. Litera acestei luni ayin inseamna “ochi”, subliniind faptul ca avem doi ochi pentru a discerne in mod constant ce sa acceptam in viata si ce sa respingem. Capacitatea de a respinge in mod constant ceea ce este negativ este simbolizata de Capricorn, tapul, binecunoscut pentru fermitatea sa .

Femei - vesele, amiabile, simpatice, constante în prieteniile lor si sincere, au un caracter bun, sunt calme, debordand de energie si avand totusi ordine în idei. Iubesc distractia si placerile, dar stiu totusi sa isi pastreze echilibrul si seriozitatea.

Barbati – activi, sprinteni, amiabili si afectuosi. Cu o inteligenta puternica, judecata rationala, au succes in profesii ca stiinta sau politica, dar se lupta din greu sa nu devina dezinteresati. Stiu sa-si pastreze calmul, in actiuni si in comunicare, iubind totusi gloria.


Varsator (Shevat) : atributul acestei luni este "alimentatia corecta". Litera acestei luni, Tzadik (tz) inseamna "adecvat". Testul adevarat al spiritualitatii noastre este daca putem transforma alimentatia si alte activitati pamantesti in experiente spirituale sau daca ne vom abandona unei gratificari senzuale. Purificandu-ne atitudinea fata de tot ceea ce este material, reflectam semnul Varsatorului, distribuitorul de apa .

Femei - de o frumusete remarcabila, au o judecata rationala si o inteligenta extraordinara cat timp nu se lasa coplesite de emotii. Credincioase si constante în prietenie si dragoste, sunt sotii model.

Barbati – cu un caracter schimbator, sunt impresionabili. Iubesc misterul, sunt spirituali, entuziasti, curajosi si experimenteaza nu din dorinta de castig, ci din setea pentru necunoscut. Ambitiosi, pasionali, dar nehotarati în dorinte, raman increzatori dar naivi, capabili de sentimente delicate, serviabili si simpatici.


Pesti (Adar) : atributul acestei luni este "rasul corect", litera acestei luni, kuf (k) semnificand “maimuta”. Al doilea Adar apare doar in ani bisecti si in acesti ani Adar II reprezinta luna in care se va sarbatori evenimentul important al lunii Adar, Purim.

Femei - inteligente si serioase, au un caracter energic, judecata rationala, sunt lideri buni, dar pot deveni violente. Totusi, in familie au o inima bun si sunt sotii credincioase si devotate.

Barbati – brusti, violenti, uneori brutali, independenti, nu sunt suficient de sociabili, mai ales dupa ce au trecut de tinerete. Inteligenti, sistematici în felul de a gândi, au sentimente prea idealiste. Privesc partea practica si pozitiva a lucrurilor, fiind laboriosi si metodici; sunt lideri buni si reusesc în aface