Boli psihice/luare in evidenta

Boli psihice/luare in evidenta | Autor: Lo_li_Ta

Link direct la acest mesaj

Buna! As avea si eu o intrebare care nu prea stiu unde apartine. Am pe cineva apropiat care ar avea nevoie sa vada un psihiatru pt ceva ce tinde sa devina o depresie majora. Nu e de spitalizare, dar s-ar duce la un cabinet particular. Ce o opreste, de fapt cam refuza este ca nu stie exact ce presupune asta. Adica, daca va primi tratament medicamentos de uz psihiatric (deci reteta) ramane consemnat undeva? Care sunt bolile psihice care se iau in evidenta? Cele cronice ma gandesc. Stiti ca sunt diverse formulare unde trebuie sa bifezi ca nu esti in "evidenta pentru boli psihice". E vorba de job, de un probabil proces de custodie unde asta ar putea fi folosit contra ei. Deci, se pricepe cineva?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns asteryaro spune:

Buna.
Nu spun ca ma pricep neaparat, dar am o parere.
In Ro cand iei permisul de conducere dai o declaratie pe proprie raspundere, avizat si de medic psihiatru (testare), ca nu suferi de epilepsie.
La angajare - nu stiu, aici Marius ar putea sa spuna.
Preferabil ar fi ca persoana in cauza sa nu discute cu nimeni despre pb. ei, avand in vedere procesul de custodie, poate fi folosit impotriva ei de un avocat dibaci...
Depresia se trateaza, altfel se cronicizeaza si problemele devin tot mai adanci.
Pe langa medicatie, orice psihiatru profesionist recomanda psihoterapie, sau chiar ca inlocuitor almedicatiei, depinde de gravitate.
In plus, in mod normal ar trebui sa existe o clauza, sau ceva asemanator, confidentialitate medic-pacient.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Parerea mea este ca da, pot ramane urme, care da, pot fi folosite impotriva ei, la o adica. In caz de proces, daca se afla ca urmeaza o terapie, specialistului i se poate cere chiar prezentarea unui raport doveditor al starii pacientului.

Psihiatrul pune diagnosticul si prescrie tratamentul medicamentos, psihoterapeutul este cel care lucreaza la scoaterea omului din depresie.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lo_li_Ta spune:

Multumesc pt raspunsuri. Din cate stiu eu, confidentialitatea medic-pacient e valabila doar pana la momentul in care se ajunge in justitie. Intrebarea era daca poate afla cineva din alta parte decat de la viitorul ei psihiatru. Stiu ca exista o evidenta nationala a pacientilor cu boli psihice, dar repet, presupun ca e pentru boli cronice. Dar acum si depresia asta poate se cheama cronica daca ia mai multe transe de medicatie de exemplu. Sau nu stiu cine tine evidenta retetelor care pentru medicamente psi se opresc in farmacie si sunt nominale.
Din pacate pt ea psihoterapia nu e suficienta in momentul asta. Depresia majora e o boala foarte "organica", daca pot spune asa. E provocata de un dezechilibru neurochimic, ori daca-ti lipseste o anumita substanta, nu ti-o da psihoterapia inapoi.
Si sunt anumite job-uri unde ti se cere si asa ceva. Si sunt anumiti oameni pentru care oricine consulta un psihiatru se cheama ca e nebun de balamuc, eventual pe viata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anp spune:

Am avut si eu depresie dupa ce am nascut al doilea copil. Exu' (si tatal copilului) nu m-a sustinut deloc in ultimul trimestru al sarcinii, ba din contra, scandalurile abundau si lui nu-i pasa ca eram gravida cu copilul lui. La fel si dupa ce am nascut. In plus, cel mic a avut o intarziere in dezvoltare (multumesc lui Dumnezeu, acum e perfect normal!), ceea ce mi-a adancit si mai mult depresia. Atunci am cautat un psiholog care sa ma ajute sa-mi revin la normal. M-am intalnit cu acest psiholog aproape saptamanal, pentru aproape doi ani. Incet, incet mi-am revenit. La divort, surpriza! Am avut evaluarea custodiei si exu' a incercat sa foloseasca aceste fapte impotriva mea, spunand ca el e ingrijorat de sanatatea mea mintala, ca uite, am fost chiar si la psiholog! Aici in State insa sa-ti cauti ajutor intr-o astfel de situatie e vazut ca un fapt pozitiv, ca realizezi ce ti se intampla si cauti sa iesi din aceasta stare. Prin urmare, evaluatoarea custodiei a decis ca sunt o mama responsabila, care foloseste resursele disponibile si a recomandat sa am eu costodia copiilor (bine, nu numai bazat pe asta, dar voiam sa arat ca faptul ca am mers la psiholog nu a fost vazut ca ceva negativ).
Nu stiu daca persoana respectiva e in Romania si cat de avansata e depresia in care e. Poate ar trebui sa consulte un avocat cu experienta si sa vada daca intr-adevar un eventual tratament psihiatric ar afecta-o negativ intr-un proces al custodiei. La job nu stiu ce sa zic, adica cei cu depresie nu prea au sanse sa munceasca?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Daca se duce la un psihiatru la cabinet particular nu o trece nimeni in nici o scripta, decat fisa ei de consultatii de la psihiatru.
Daca se duce la cabinet de stat, respectiv centrul de sanatate mintala a sectorului de care apartine este luata in evidenta cu depresie sau ce diagnostic i se pune si beneficiaza de retete compensate.
Eu as zice sa se duca la medic, depresia se poate adanci repede si urat. Am inteles ca lupta pentru o custodie. Are toate motivele sa se faca bine.
Multa sanatate!

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mari9 spune:

Cred ca se iau in evidenta cele care se lasa cu spitalizare.Nu stiu sigur insa.Sunt multi oameni care au depresii si se trateaza,se duc la psihologi.Ar fi aberant sa fi stigmatizat pt asta.
Din pacate, la romani e faza asta cu'' ala e nebun''.
In tarile civilizate,fiecare persoana care trece printr-o perioada grea merge la psiholog,dupa caz psihiatru,asa cum ai merge la dentist.
Sau la noi,defapt,mersul la dr de orice fel e o problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lo_li_Ta spune:

Multumesc! Deci cabinetele particulare nu declara nimic la nimeni. Sau probabil doar chesti grave, dar acelea presupun ca ajung direct la camera de garda, nu se diagnosticheaza pe scaunel la particular.
Noi ii spunem depresie, dar pana nu o vede cineva nu putem sti exact. Si eu o sfatuiesc sa mearga, dar nu-i contest argumentul....ca poate fi folosit impotriva ei candva.
anp, din pacate, in Romania, mai ales in orasele mici, te poti trezi ca ti se pun bete in roate la serviciu pentru simplul fapt ca ai consultat un psihoterapeut, ce sa mai zic de psihiatru. Poate sa-ti dea si doar pastile de dormit, ca eticheta se pune. Mai ales cand cineva cauta sa faca propaganda in directia asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

sa se duca la privat,fara grija.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Toate contactele/sedintele/consultatiile efectuate in clinici private sunt confidentiale mai putin in cazurile solicitate de organele de urmarire penala. Insa am asa o senzatie ca ne ascundem dupa degete.
Daca are probleme de sanatate mintala nu se rezolva decat la medicul de specialitate si in institutii spitalicesti. Nu este o rusine sa ai probleme chiar si psihiatrice nu vad ce ne tot sucim asa.
La angajare nu doar probleme de ordin psihiatric sunt urmarite si o gramada de alte probleme de sanatate pentru ca orice angajare presupune prin lege obtinerea avizului medicului de medicina muncii si aici sunt verificate mult mai multe conditii de sanatate in afara de cel psihiatric care este doar una dintre ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

In plus ca sa primesti o reteta compensata sau gratuita trebuie sa mergi la medicul de familie si reteta apare in sistemul national de evidenta. Pe reteta este si diagnosticul.
Cand era o fisa la medic si retete completate manual, nu se stia istoricul bolilor daca medicul de familie nu comunica, dar acum cu informatizarea si cu cardul de sanatate istoricul medical poate apare unde nu te astepti.
Cred ca legea in Romania nu este prea clara cu gestiunea informatiilor confidentiale. Nu se prea stie cine si cat are dreptul sa cunoasca.


Mergi la inceput