Fapte bune-idei

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

Citat:
citat din mesajul lui michelle-usa

invata sa faci CPR (nu stiu cum se spune in rom. poate ma ajuta cineva)...


resuscitare cardio-respiratorie, care presupune pe langa respiratia artificiala si masajul cardiac extern.




Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...





as adauga si invatarea metodei heimlich; acum cateva zile un domn din targoviste si-a pierdut viata inecandu-se cu un mic; daca ar fi stiut cineva sa-i acorde primul ajutor cu aceasta manevra, bietul om ar fi trait probabil si acum...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

Eleni e buna ideea

hai sa o punem in practica si aici la nivel de comunitate desprecopii
facem si o campanie media


Putem salva o viata!
Comunitatea desprecopii.com doneaza sange!


da-ne detalii / locatie, cum ne inscriem, daca e posibil sa facem asta in grup...adica ce capacitate / ora au? sa putem face o lista cu inscrieri

putem stabili o zi pentru donatorii acestei comunitati


zic si eu...


Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)


De dragul Artei



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eleni spune:

Alina, m-am gandit ieri pe scaun la o campanie de genul asta, dar mi s-a parut ca-s deplasata... dar ideea de teambuilding de donat sange mi se pare geniala. Si e ma ea (e trade mark .
Zi asa, ce am citit ieri pe afise

Programul de la 8 la 12.30.
Au sistem informatizat, s-a simplificat mult totul. Te duci cu buletinul, mancat bine de dimineata si odihnit.
Ti se ia iau datele, ti se face carnet, completezi un chestionar, apoi mergi la o consultatie unde ti se iau diverse si esti intrebat niste chestii legate de operatii/calatorii/bla-bla.
Daca esti imediat dupa ciclu, nu e bine sa vii, lasa sa treaca macar 7 zile ca sa nu lesini pe acolo. Eu am fost cam la limita dar m-am milogit, ca eu chiar donam pentru cineva, era musai...
Au 12 scaune de donat simultan.
Deci eventual daca facem grupuri de cate 10-12-15 e ok, ne sincronizam decent.
La final primesti chiar si scutire de la birou (nu ca ar conta pentru multi din cei ce presteaza la privat, reducere de abonament pe o luna - de care eu ma bucur) si bonuri de masa de vreo 63 de lei.

cam asta pe scurt... pe lung sunt niste reguli de greutate si de sanatate de respectat, daca e nevoie ma duc si iau foaia aia de donat si o scanez, dar cred ca le gasim si pe net.
Mai intrebati, sunt pe aici!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelamaria spune:

Eu vreau sa donez sange, dar mi-e greu cu programul...Daca ar fi ceva organizat, sa poti dona si dupa ora 19.00, de exemplu...sau sambata/duminica...Nu pot lipsi de la munca pe motiv ca ma duc sa donez sange.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Eu m-am invoit odata in ideea ca termin pana in 10. Abia la 11.30 am terminat asa ca la job am ajuns dupa 12.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Citat:
citat din mesajul lui adelamaria

Eu vreau sa donez sange, dar mi-e greu cu programul...Daca ar fi ceva organizat, sa poti dona si dupa ora 19.00, de exemplu...sau sambata/duminica...Nu pot lipsi de la munca pe motiv ca ma duc sa donez sange.

Ade, mami de Ilana
http://www.ilanaandreea.blogspot.com/


Ba da, la noi asa se face. Primesc o zi libera platita (o zi intreaga, deci nu trebuie sa te mai intorci la munca) si 1 tichet de masa.
Nu poti dona seara ptr ca trebuie sa fie pe stomacul gol.
Si da, este foarte organizat, se poate.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackgirl0 spune:

Donarea de sange este permisa numai persoanelor in stare de sanatate, intre 18 si 62 de ani (intrucat in afara acestor varste nu exista garantia unui raspuns armonios din partea organismului fata de pierderea a 450 ml de sange), celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 200 mm Hg sau sub 100 mm Hg, femeilor in afara sarcinii sau a lauziei, celor ce nu manifesta stari emotionale exagerate, teama persistenta fata de actul donarii sau o stare de oboseala, nu au consumat alcool sau o masa bogata in grsimi inainte de a se prezenta la recoltare, au de la ultima donare de sange minimum 60 de zile, nu au avut in ultimul timp pierderi de sange si nu au fost supusi unor interventii chirurgicale.

Si profesiunea donatorului poate constitui uneori o cauza a respingerii acestuia de la recoltare, cand exista pericolul potential al infectiilor (cazul mulgatorilor, ingrijitorilor de animale, maturatorilor) sau al unei oboseli fizice (soferi pe mijloace de transport în comun, piloti, operatori la masini grele).

Restrictiile de mai sus privind donarea de sange se explica astfel: starile emotionale exagerate sunt o expresie a afectarii sistemului nervos, cel care coordoneaza repartitia sangelui dupa nevoi, iar in acest caz raspunsul sau poate fi inadecvat.

Teama de actul donarii poate duce la o tulburare a circulatiei sangelui manifestata printr-o lipotimie (lesin).

Starea de oboseala (dupa munca in schimbul de noapte sau dupa eforturi mari) poate constitui o cauza a adaptarii necorespunzatoare a circulatiei sangelui.

Intervalul de minimum 60 de zile de la ultima recoltare este considerat suficient pentru refacerea tuturor elementelor sangelui si rezervelor organismului pierdute cu ocazia ultimei recoltari.

Gravida nu poate dona sange, întrucât organismul sau trebuie sa acopere si nevoile viitorului copil, iar interdictia se prelungeste 18 luni dup#259; nastere pentru ca organismul mamei sa-si refaca pierderile.

Poti dona daca:

•Ai varsta cuprinsa intre 18 si 62 ani;
•Ai o greutate corporala minima de 50 kg;
•Ai tensiunea arteriala maxima de 200 mmHg, iar minima 100 mmHg;
•Nu ai afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer;
•Au trecut 60 zile de la ultima donare.

Dac#259; esti hipertensiv (pan#259; la 200 mmHg), trebuie sa stii ca este chiar recomandat sa donezi.

Despre siguranta donarii

•Donarea de sange este sigura si usoara.
•Nu se poate lua SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii.
•Se utilizeaza un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare.
•Senzatia de lesin sau oboseala dup#259; donare este foarte rar intalnita.
•Puteti dona doar daca starea de sanatate va permite si va simtiti bine.
•Vi se vor pune cateva intrebari legate de starea de sanatate si vi se va face un mic examen medical - temperatura, puls, tensiune.
•Rezultatele testelor raman confidentiale.
•Pentru a beneficia de o experienta placuta in urma donarii, donatorii sunt rugati sa stea cateva minute dupa donare; sa evite exercitiile ori ridicarea de greutati in urmatoarele 5 ore de la donare.
•Calitatea sangelui. Asigurarea calitatii rezervelor de sange se face printr-un proces ce presupune testari riguroase, procesare atenta, etichetare, stocare si un atent control al calitatii.
Proceduri
•Pentru a preveni accidentele, transfuzia se face respectand cu strictete anumite legi.
•Astfel, indivizii cu grupa sanguina AB pot primi sange, fara nici un risc, de la toate celelalte grupe, motiv pentru care sunt denumiti "primitori universali". Ei nu pot insa dona sange decat persoanelor care au grupe AB.
•Sangele din grupa 0 poate fi transfuzat tuturor indivizilor, indiferent de grupa, destinatorii grupei 0 fiind denumiti si "donatori universali".
•Grupa A doneaza grupelor A si AB si primeste sange de la grupa A sau de la 0.
•Grupa B doneaza grupelor B si AB si primeste numai de la grupele B si 0.
•Incompatibilitatea dintre sangele donatorului si cel al primitorului duce la aparitia socului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, varsaturi, febra, frisoane rare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eleni spune:

Multumesc pentru completari.
Stiu cum era inainte, si eu ajungeam la 13 la birou si plina de nervi. Radeam ca atunci cand imi lua tensiunea la control, imi zicea doamna doctor: sunteti hipertensiva? si eu: nu doamna, doar acum .
Well erau alte vremuri, pe cuvant de pionier ca a mers repede. Si am ajuns eu tarziu, al 8.40, si la 10.00 eram gata iesita pe poarta. Si o mai si lalaisem un pic ca aveam o colega fricoasa si ii tineam moralul sus.
Stiu si cum e sa nu poti sa pleci, chiar stiu... dar incercati (unde se poate) ideea de teambuilding... sa mergem impreuna. Poate cine stie.

Si eu ziceam mereu, nu am timp, nu am cum sa ma invoiesc, si am facut-o prima oara aici pe forum (nu donarea, ci iesirea din inertie) cand era o mamica proaspata ce avea nevoie de ceva chestii din sange. Si am zis: hai! Cand ajungi sa ai nevoie, e belita situatia si nu vrei sa vezi cum dai din colt in colt. A2a oara am donat pentru un domn, tot asa, cunostinta unei cunostinte... A3a si a4a pentru mamele unor prieteni. Si probabil e un Dumnezeu sus care face cum crede el ca e mai bine, ca beneficiara de ieri a decedat acum de dimineata si nu a mai apucat sa se opereze, asa ca mi-a dat Dumnezeu o lectie sa donez si fara beneficiar specificat.

Fereasca Dumnezeu sa ai nevoie... nu au de unde, chiar nu au, sunt efectiv disperati medicii, nu pot opera ca nu au sange. Si acum s-a reglementat si faza aia cu donatia de stem, m-am informat cat zaceam in scaunul de donat, asa ca tura urmatoare o sa ma pregatesc cu hartiile sa o fac si pe asta ca nu-i mare scofala.
Sangele chiar e gratis... zau ca da. Si cica e bine si pentru sanatate, nu stiu detalii, dar pentru sanatatea mea mintala sigur e, mi se pare ca-mi mai spal din pacate.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

Eleni asta cu 'spalatul de pacate' e ft tare
doar ca am speranta ca pacatele numite aici nu se afla si in sange...sa se transfere primitorilor

blackgirl0 multumim de info


haideti sa vedem daca putem sa facem asta, sa donam sange sanatos, in mod organizat
in sir indian..
poate in parteneriat cu vreo clinica, o televiziune, nu stiu / mai haideti cu idei



Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)


De dragul Artei



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns PQ007 spune:

Pana acum au fost scrise o multime de posibilitati concrete de ajutor a semenilor, ceea ce e formidabil.

Asa ca la capitolul fapte bune, adaug doar cazul general:
Sa iti ajuti aproapele, aflat in nevoie, cu vorba si /sau cu fapta.

In acest sens, iata o fapta buna f. recenta (intamplata acum 3 zile), de pe la “noi”, de prin Winnipeg, MB, in rezumat:

Intr-o dimineata friguroasa de toamna (cca 6 C in perioada asta), un sofer de transport public din Winnipeg, aflat in plina cursa, vede un om fara adapost (homeless), descult, pe strada, si il roaga in gand pe Domnul sa ii usureze durerea acelui om, aflat in frig si cu suferinta intiparita pe fata, caci nu avea pantofi...

In a doua dimineata, tot asa de friguroasa, acelasi sofer aflat la lucru, de data asta, trage intempestiv pe dreapta autobuzul pe care il conducea, cand il vede pe acelasi homeless descult, in aproximativ acelasi loc, de abia mergand. Sub privirile uimite ale pasagerilor, soferul coboara, isi da jos pantofii si ii da acelui om in nevoie. Apoi se urca din nou la volan si isi continua job-ul in sosete.

A fost identificat relativ greu, nefiind prea dornic sa iasa in fata, caci gestul facut i s-a parut absolut normal, pe baza spuselor calatorilor impresionati de gestul de mare omenie al soferului. Zice acest bun samarinean despre cel pe care l-a ajutat, intr-un alt interview: “Trebuia sa fac ceva. El avea mai multa nevoie de pantofi decat mine, nu-i asa?”

Se pare ca stirea a depasit frontierele Canadei.

Toata povestea poate fi vazuta mai pe larg si la: www.ctvnews.ca/canada/winnipeg-bus-driver-gives-homeless-man-shoes-off-his-feet-1.965651" target="_blank">http://www.ctvnews.ca/canada/winnipeg-bus-driver-gives-homeless-man-shoes-off-his-feet-1.965651

Mergi la inceput