Suedia (7)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

asaaaa.Acum o sa va plictisiti de mine )))
Miha, sunt curioasa-ce salarii au BMA? sau e in fc de specialitate? Tu, de ex, ce o sa lucrezi? pot sa intreb salariul?
mUltumesc pt raspuns.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sarah_78 spune:

Buna dimi!

Foxy-le, uite un site http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Biomedicinsk-analytiker-1634! Nu stiu cat de relevant este, poate Miha stie mai bine.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns K3loo spune:

Buna. Pe site-ul de mai sus sint valori brute sau nete ? Este foarte util site-ul caci asta mi se pare una din chestiile cele mai dificile cind te gindesti sa emigrezi : cit se plateste (si cit sa ceri pe) munca ce o depui ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

N-am idee daca-i brut sau neto. Ar putea fi amandoua. N-am citit prea mult.
Sarah - stiu de statistici, dar vroiam o info reala, chiar daca e valabila doar pt Gotland. ))
Mihaela-va costa mult fjärrvärme? Am vazut ceva cu incalzire din asta si vreau sa vad daca renteaza.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Seara buna! E bine cu internet mobil, mai pot conversa putin cu voi de pe drum...acasa a trecut incredibil de repede. Cand ma gandesc ca asa vor fi 6 saptamani de acum incolo, imi vine sa astept cu sufletul la gura sarbatorile de iarna .

Flory, ma bucur ca totusi merge ceva...sper sa va gasiti job-uri fast.

Iri, multumesc...dar am si eu ca tot omul sacaielile mele . In Stockholm de ex. nu mi-a placut. Colectivul de acolo nu se asemana nici pe departe cu cel din Lyckeby. Ori am stat eu prea putin si am vazut numai partile bune . Succes cu engleza si suedeza!

Foxy, uite aici salariille BMA: http://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Biomedicinsk-analytiker-1634
Difera de la o komuna la alta...uneori chiar mult. Apoi mai sunt BMA care au diferite specializari pentru care mai fac un an in plus (de ex. citologie). Ei cred ca au salarii mai mari.
Eu voi ramane pe Kemi-hematologi-koagulation-blodcentralen. E posibil sa mai fiu si pe vattenlab (fiind chimista) si pe unele sectiuni (PCR, Elisa) pe baktlab. Cam asa lucreaza lumea in Visby. Nu stiu daca scap de provtagning, eu tare as vrea...nu imi place deloc. Cat am fost in Lyckeby am luat doua probe capilar si una venos...eram toata transpirata de emotii de fiecare data . Am colege in Visby care nu iau sange deloc...deci se poate .

Ca vikarie BMA primesti 16 000. Brut. Ca salar de intrare nu stiu, am sa iti pot spune toamna viitoare :). Am auzit ca e pe undeva la 20 000-22 000. Apoi in fiecare an se face un fel de utvecklingsmöte, in care te intreaba ce ai vrea sa inveti in plus, in ce directie sa evoluezi...si iti creste salarul cate putin in fiecare an in functie de cum ai atins mål-ul propus.

Cu rapoartele de laborator: da, avem un mall de urmarit. La inceput nu au fost foarte stricti, dar din anul doi deja da. S-a mai intamplat sa nu primesc rapoartele inapoi, dar de putine ori. Am si eu o profa de la mijlocul anului doi, cu care avem mai multe materii. De la ea am primit mereu, mereu rapoartele inapoi, desi colega mea poloneza mereu primea OK din prima si VG...ma simteam asa aiurea...pana cand am avut laborator cu doi alti profi, de la care eu nu am primit inapoi, dar poloneza da...asa ca acum o suspectez pe profa ca nu ma place . Pentru ca nu mi le inapoiaza ca nu am respectat mall-ul ci pentru ca nu ii place cum scriu...nu ca nu scriu corect ci ca nu ma exprim cum vrea ea. Acuma sincer, am citit si rapoartele polonezei, nu vad nimic special in exprimarea ei. Dar rapoartele mele sunt rosii, rosii, fiecare fraza e corectata...in fine...oameni si oameni peste tot...

keloo, sunt salariile brute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

foxy, am scris mai devreme raspunsul, pe vapor...n-am avut net si abia acum am postat...acum am vazut ca ai postat intre timp.

Salariul e confidential. Nu am pe nimeni atat de apropiat la laborator, incat sa indraznesc sa intreb de salar. Una din colege, cea filipineza, s-a scapat o data spunandu-mi ca ea are 24 000 si i se pare cam putin, ca altele au mai mult...totul e foarte personal, din cate am inteles. Acum si cu besparing-urile astea, stiu eu...cum spuneam, in toamna am sa iti pot spune mai multe. In vara tot vikariat voi avea, voi continua in toamna la fel...dar am de gand sa cer salar mai mare decat pana acum, avand in vedere ca am totusi experienta mai multa decat un student absolvent are. Voiam si vara asta, dar am zis ca voi face asta la anul, cand voi fi absolvit. Sefa mi-a zis ca nu crede ca ma poate angaja direct, ca toti merg o perioada cu vikariat, daca e ok pentru mine. Ce sa spun? Stie ca nu plecam de pe Gotland...e posibil sa nici nu imi ofere nu stiu cat de mult...eh, speculez si eu.

De fjärvärme nu stiu exact cat platim (pentru ca sotul face asta, io cu cheltuielile sunt in plop). Nu incat sa ne falimenteze . Il intreb maine pe sot si iti scriu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Hmmm, la medici mi se par foarte mari diferentele de la un län la altul...nu stiu ce sa zic. Pe Gotland vad ca sunt destul de mari...e posibil, pentru ca sunt multi hyresläkare care vin la salarii mari de tot...insa nu stiu daca astea sunt luate in seama, sau doar fastlön...oricum eu stiam la medici in jur de 40 000-50 000 brut. Cei specialisti, ca rezidentii au pe undeva 25 000-35 000. Iar stagiarii si underläkare si mai putin.

In rest nu ma pot pronunta...decat ca eu ca si inginer chimist as castiga mai bine ca BMA, pe undeva la 32 000-35 000 din cate am vazut pe site-uri. Nu stiu insa din realitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns K3loo spune:

Daca impozitele si contributiile se redica la vreo 50% (asa umbla zvonul in Romania) atunci situatia este ceva mai putin roz decit pare de la 2000 de Kilometri :)).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Impozitele totale se ridica la 50% dar numai la veniturile mari...la veniturile mici (parca pana la 25 000 pe luna, sau asa ceva) se taxeaza numai comunal, nu si statal (sau invers) ceea ce e cam 30-33% depinzand de comuna.

daca ai timp sa buchisesti despre impozite, aici:
http://www.skatteverket.se/download/18.71004e4c133e23bf6db800030152/10412.pdf

Insa din cate am vazut eu, doua persoane cu salarii de peste 20 000 se descurca foarte bine (noi ne-am descurcat la inceput dintr-unul de medic rezident, din care plateam rate la banca pe casa si tot, iar salarul era taxat cu 45% impozit). Eu din 16 000 pe luna brut ramaneam cam cu 10 000-11 000 in mana.

Pentru ca in rest platesi putine lucruri (la gradi o taxa mica, la scoala la fel, dar e inclus absolut tot. Si cand spun asta ma refer de la rechizite, incluziv radiere, creioane, tot...pana la trei mese pe zi daca copilul merge de dimineata de la 7 si pleaca la ora 17). Ce mai platesti e la medic, dar daca esti bolnavicios si ai ajuns la suma de 900 coroane, ai frikort, ceea ce inseamna ca timp de un an nu mai platesti nimic...la fel la farmacie: peste 1100 coroane ai medicamente gratis timp de un an. Sunt multe adunate, desi pare de speriat impozitul, te asigur ca nu e atat de negru cum se vede de la 2000 km .

Gata, ma duc la nani. Mi-am preluat apartamentul (garsoniera mai bine zis), e tare frumos, in zona centrala si linistita, nu e la drumul principal, e curat...maine incep aventura. V-am .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

keloo daca intelegi suedeza, gasesti si aici informatii despre skatt-ul suedez: http://sv.wikipedia.org/wiki/Inkomstskatt_i_Sverige#Statlig_inkomstskatt

Uite te poti juca aici:
http://www.hurmycketskatt.se/
Trebuie sa introduci codul strazii ca sa te repereze calculatorul din ce comuna esti. Daca pui 62153 o sa fii pe Gotland, e codul meu postal. Incearca sa vezi, e amuzant.



Mergi la inceput