Efect placebo. Efect nocebo.

Efect placebo. Efect nocebo. | Autor: marius

Link direct la acest mesaj

Pentru ca am observat si pe DC cazuri as putea spune ca nu ar strica daca:

Si nu ca ar fi ceva nou...dar e bine sa ne reamintim!


Efect placebo – efect nocebo


"Este incredibil cat de mult poate fi influentat subconstientul nostru de forta sugestiei ! Si intrucat mintea subconstienta este cea care controleaza corpul nostru si intreaga viata, prin intermediul sugestiei putem avea parte de o multime de intamplari – unele placute, altele extrem de neplacute.
Multa lume a auzit de efectul placebo. In cadrul unui experiment medical, ti se da un medicament despre care ti se spune ca este foarte eficient – de pilda ca pansament gastric. Din 100 de voluntari pe care se testeaza medicamentul, aproximativ 50 constata intr-adevar ca au scapat de durerea de stomac. Dar – surpriza ! Asa-zisul medicament este de fapt o bobita de zahar acoperita de un invelis albastru. El nu contine nimic altceva decat zahar. Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari ?
Forta sugestiei. Li s-a spus ca se vor face bine, au fost convinsi ca se vor face bine si s-au facut bine. In fapt, subconstientul lor a fost convins de eficienta medicamentului si a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine.Tot ceea ce mintea noastra crede, poate realiza.
Mult mai putini au auzit de efectul nocebo. In cadrul unui experiment similar, ti se da o pastila despre care esti avertizat ca iti va face rau – de pilda crampe stomacale. De data aceasta, numarul celor ce se plang de dureri la stomac este insa de 90! Evident era aceeasi pastila inofensiva de zahar. Se constata insa ca forta sugestiei negative este mult mai mare decat a sugestiei pozitive.
Lucrul acesta trebuie sa ne dea de gandit. Suntem expusi zilnic, ora de ora, unei adevarate avalanse de mesaje negative, in primul rand prin presa. Inundatii, cutremure, avioane prabusite, crime, violuri, preturi care cresc, barfe rautacioase ale colegilor, accidente de masina; etc etc.
Aceste mesaje cu puternica valoare emotionala lucreaza fara sa ne dam seama asupra subconstientului nostru. Iar rezultatul este ca ne merge prost fara sa stim de ce. Suntem deprimati, ne pierdem increderea intr-o viata mai buna, ne asteptam sa ni se intample ce e mai rau. Si, de obicei, la ce te astepti, asa se intampla. Dam vina pe ursita, pe guvern, pe socri , pe colegi, fara sa observam ca, de fapt raul este in noi. Ca l-am lasat sa patrunda in mintea noastra ori de cate ori a vrut, fara sa realizam ca traim in casa cu un dusman.
Gata ! Puneti piciorul in prag! Incepand de astazi inchideti usile pentru acesti musafri periculosi.
Evitati sa mai urmariti jurnalele cu stiri negative. Schimbati postul pe altceva. In fond aveti 25 -30 -40 de canale prin firma de cablu. Urmariti emisiunile educative si cele care sa va refaca starea optimista. Muzica, divertisment, comedii....
Evitati persoanele negative, cele care permanent se vaieta, critica si condamna. Daca asa sunt colegii de serviciu sau, mai rau, seful dumneavoastra, ganditi-va foarte serios sa va cautati un alt loc de munca. Altfel, ramanand alaturi de ei, riscati sa va condamnati la o viata de esec si frustrare.
Asociati-va cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes. Daca vreti sa aveti o viata de succes, trebuie sa stati cat mai mult in preajma unor oameni de succes. Invatati de la ei, ganditi ca ei, actionati ca ei.
Folositi permanent forta sugestiei pozitive citind carti motivationale sau biografii ale oamenilor de succes, ascultand casete si CD-uri motivationale, participand la cursuri si seminarii despre succes, urmarind emisiuni radio si Tv cu oameni de succes.

Pe scurt, folositi la maximum forta sugestiei pozitive si reduceti la minim forta sugestiei negative. Preluati controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastra si folositi-le pentru a va atinge obiectivele.

Va sugerez un mic exercitiu pe care sa-l faceti zilnic. Timp de doua saptamani:
1) nu va mai plangeti de nimic, nici in sinea dumneavoastra, nici fata de altii
2) nu mai urmariti jurnalele de stiri la televizor
3) nu ascultati vaicarelile celor din preajma, cereti-le sa schimbe subiectul. Daca aveti rabdarea sa faceti acest exercitiu, veti observa ca perspectiva asupra vietii vi se va schimba."





www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ana_a spune:

Salut!

Interesant subiectul pe care il propui, in mare parte sunt deacord cu ceea ce ai scris, exceptie partea cu succesul. Da, oarecum ai dreptate, pana in momentul in care stai sa evaluezi ce este de fapt acest succes?
Consider ca atunci cand iti poti controla mintea nu mai ai nevoie de succes

Nu stiu de ce simt in ultima vreme o mare presiune pe acest "succes" Au aparut foarte multe carti, filme, emisiuni, seminarii despre succes, dar, pe undeva cred ca este un alt truc smecheresc al mintii.

Dar, e bine sa fim pozitivi, sa fim in primul rand prezenti. Atunci cand suferi esti de fapt adormit, atata tot. Trebuie doar sa te trezesti.


blog
proud
"Cand te imprietenesti cu momentul prezent, te simti acasa indiferent unde te afli.Daca nu te simti acasa in clipa Acum, indiferent unde esti, nu te vei simti bine nicaieri." (Eckhart Tolle - Linistea vorbeste)



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MElise spune:

Marius sunt de acord cu tine aproape in totalitate. Si cand spun "aproape" ma refer la faptul ca sunt usor sceptica in ceea ce priveste cartile motivationale, seminariile de genul asta etc. E posibil sa ma insel, desigur...

Eu cred mai degraba ca exista momente cheie in viata fiecarui om in care el insusi are capacitatea sa gaseasca in sine resurse de gandire pozitiva, fara sa invete neaparat acest lucru de undeva din afara. Trebuie doar sa le fructificam. Din nefericire, de obicei, mai ales experientele foarte dure cu care ne confruntam la un moment dat in viata ne fac sa pretuim lucruri pe care inainte le ignoram. Si poate ca da, ar fi mai bine sa invatam sa gandim pozitiv mereu, in lucrurile cotidiene, sa nu ne mai plangem de orice. Dar... e greu...

MElise

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

Eu stiu ca ceea ce spune Marius este adevarat.

Eu am crescut intr-o familie preponderent negativista si nu am invatat decat f tarziu - din carti/seminarii/filme motivationale - ca de fapt poti sa-ti schimbi radical viziunea asupra lumii, ca poti sa vezi binele, mai degraba decat raul, ca poti sa te concentrezi pe lucruri pozitive si atunci ti se vor intampla mai degraba lucruri pozitive.

E greu, f greu, necesita disciplina si iesirea din zona de confort, dar merita. Nu am reusit pe deplin, nu stiu nici macar ce ar insemna sa reusesc pe deplin, dar merita!

Incerc sa-mi invat copilele de mici sa se concentreze pe pozitiv. Merge diferit in functie de personalitatea fiecareia.

Edit: ca sa spun ca nu ne uitam la TV aproape deloc, poate 1 data pe sapt in medie si atunci la ceva sport sau pe Discovery la ceva fara calamitati, accidente etc. Citim stiri pe net, dar numai legate de economie/stiinta etc, nimic senzational. Ne protejam cat putem nervii, ocolim persoanele care se plang continuu (greu, ca de ex maica-mea e dezastru la capitolul asta), ne ferim de vestile proaste care nu ne privesc direct (de ex menajera a incercat sa ne povesteasca cum a murit educatoarea fetei lor la numai 37 ani, de ce boala, cum a fost la inmormantare etc). I-am zis in fata ca eu nu vreau sa aud de astea, ca imi pare rau pt familia ei si atat. Ajutam cat putem si unde putem, dar ne ferim de detalii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanap85 spune:

da ,eu cred asta pentru ca am nevoie sa cred:)adica trebuie,dat fiind ca subconstientul meu e singurul care "ma intelege" :)dar of, nu vrea sa ma "asculte" tot timpul:D
a si nici nu pot sa ma uit la toate tragediile care se intampla in lume,imi sunt suficiente necazurile mele

dar cele 3 "exercitii" sunt f bune de urmat

Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Hei,una e sa fiu realista alta e sa vad totul in roz...nu stiu de ce da` ma simt un pic cu musca pe caciula.....

Gandesc pozitiv pentru ca universul ne da ceea ce ii dam...altfel....si da,e suficient sa te gandesti cu toata forta la ceva si sa se realizeze.....la lucruri bune...

La mine e totul mai comlicat putin dar sa stii ca sunt extrem de optimista si vesela....

Una peste alta....eu de mult spuneam,gandind negativ atragi negativul...gandind realist izbutesti sa gandesti si pozitiv...

Fain subiect Marius.....

Nu-s de acord cu cartile motivationale...e suficient creierul....

Edit: ce ai scris tu are o gramada de surse.Asta imi aduce aminte se subiectul ala cu Eminescu.
Conteaza scopul nu mijloacele.Scopul este unul bun...nici nu conteaza sursa,pe bune.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

marius, cred ca ai vazut succesul,cred ca l-ai citit pe Joe Vitale.
si eu urc pe acest drum, mai cad,dar doar ca sa ma ridic.
exceptandu-l pe sotul meu si pe tata, la mine toata familia(mama,surorile) asteapta bomba atomica dupa primul colt de strada!

pana acum am reusit urmatoarele;
cand ma suna cineva spun invariabil:daca e de bine,zi-mi,daca nu, abtine-te.
te ajut. punct.restul dezastrului nu mi-l impropria.
nu am TV de 10 ani,asa ca asta am rezolvat-o!

rezultate concrete:
reusesc sa supravietuiesc de 3 sapt fara unul din medicamentele neaprat necesare.pur si simplu ma motivez sa fie bine.
la mine totul este insa canalizat, centralizat inspre Dumnezeu.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:



Atunci poate ca acest subiect ar fi potrivit?
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=173933

In esenta (si fara ghilimele), ar fi suficient in prima faza.

Enjoy!

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eleni spune:

Mega like la subiect!
Eu mai am un principiu in plus, care se adauga la atitudinea pozitiva.
What goes around, comes around... adica ce dai universului, aia primesti. Daca esti ciufut si dusmanos, pai sa nu te miri ca nu-ti iese nimic bine.
Incepand cu doamnele de la posta sau administratia financiara, faimoase pentru atitudinea lor acra... dar la mine nu a fost niciodata cazul, pentru ca le zambesc. Si daca am mult de asteptat la coada, daca simt ca incep sa ma incarc negativ si sa bat din picior, incep sa respir adanc si sa imi repet sa nu ma enervez si folosesc timpul sa imi fac planul mental cu ce mai am de facut.
Asa ca daca dai bucurie, ti se intoarce bucurie... E un exercitiu bun.

Si nu inseamna neaparat ca o sa fie bine, pe mine ma si enerveaza replica asta de complezenta: o sa fie bine... nu ai cum sa stii ca o sa fie bine, dar corect este: o sa stii ce ai de facut. Caci stii... creierul si corpul uman sunt o sursa incredibila de miracole.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Uf....oare de ce chestia asta nu se aplica lumii bolnave?Adica ma gandesc ca sunt atatia oameni grav bolnavi care isi doresc,isi impun cu disperare sa traiasca si totusi se sting...de ce nu toate bolile le putem vindeca cu gandul?
In mod normal ar trebui sa se poata pornind de la ideea de mai sus...si totusi....?????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanap85 spune:

marius e ca si cum am vazut cartea lui Murphi, care am citiit-o recent ,in acest film
e ,nici nu stiu cum sa spun,cel mai bun "efect ":)
daca crezi in divinitate crezi si in puterea subconstientului tau,e minunat


Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).

Mergi la inceput