Din Romania. Ce stim, ce nu stim?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Citat:
citat din mesajul lui glimmer

www.tkinter.smig.net/romania/Rumanien/index.htm" target="_blank">Aici se poate "rasfoi" o carte cu fotografii din tara noastra, publicata de Kurt Hielscher in 1938.


Superb, multumesc mult!



Ma bucur mult ca ti-au mers la suflet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Romania a fost prima tara in Europa Centrala si de Est care a creat calculatoare din prima generatie: CIFA, in 1957 (este acronimul pentru "Computerul Institutului de Fizica Atomica"). Au urmat MECIPT–1961,
DACICC-1962.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Pe teritoriul Romaniei, la Tartaria, judetul Alba, in 1961, au fost descoperite celebrele "tablite de la Tartaria". Desi taina celor trei placute de lut ars nu a fost complet dezlegata, aceste tablite acoperite cu semne pictografice ce redau texte vechi, au schimbat, in viziunea unor specialisti, ordinea cronologica a aparitiei limbajului scris si insasi localizarea leaganului in care a luat nastere prima civilizatie a lumii. Ele sunt, se pare, primele marturii din istoria umanitatii ale utilizarii scrierii, fiind datate cu peste un mileniu inaintea textelor sumeriene, si fac din spatiul carpato-danubiano-pontic leaganul culturii europene.
In anul 2003, la initiativa fondatorului "Dacia Revival International Society of New York", a fost ridicat la Tartaria un monument inchinat primului mesaj scris din istoria omenirii.

www.descopera.ro/stiinta/3343280-misterele-tablitelor-de-la-tartaria" target="_blank">Informatiile sunt destul de contradictorii, ca si parerile arheologilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Despre inventii romanesti mai vechi au mai noi, mai cunoscute sau mai necunoscute.

Pentru inceput, am avut ca "sursa de inspiratie" cateva informatii, foarte putine, despre www.cimec.ro/muzee/mteh/mteh.htm" target="_blank">Muzeul National Tehnic „Profesor inginer Dimitrie Leonida” din Bucuresti.
Dimitrie Leonida a fost un inginer electroenergetician scolit in Germania. Desi a avut oferte de la firma Siemens, a ales sa se intoarca in Romania, in anul 1908, unde s-a angajat la primaria capitalei si s-a ocupat cu introducerea iluminatului electric in Bucuresti. In 1909 a infiintat primul Muzeu Tehnic din Romania, cel care ii poarta si astazi numele. Muzeul are astazi peste 5000 de exponate din multe domenii. Se spune ca la deschiderea muzeului, la inceputul secolului trecut, acesta avea 1,5 milioane de vizitatori.
In acest muzeu se gaseste, bine inchisa intr-un seif metalic, pila Karpen. Este o pila electrica, inventata de Nicolae Vasilescu-Karpen, pusa in functiune in 1950 si care de atunci produce energie, fara intrerupere. Inventatorul a declarat ca ea va functiona vesnic. Dispozitivul este de fapt, un perpetuum mobile, dar multi se feresc sa-l numeasca astfel pentru ca ideea de "perpetuum mobile" este considerata o utopie.
Sunt inventii romanesti care dau nastere unor "mici" teorii ale conspiratiei. Conspiratie impotriva inteligentei romanesti, pentru multe inventii practicandu-se metoda "pierde urma" - in cazul pilei Karpen, de exemplu, prin rebotezarea (Carpen, Carpan, VK), prin disparitia multor informatii, prin nerecunoasterea lor. Parerea mea personala este ca ne-am perfectionat noi insine destul de bine in a crea un mediu ostil manifestarii inteligentei noastre.
Revenind la inventia lui Karpen, se crede, fara a exista dovezi, ca aceasta inventie sta la baza unor dispozitive folosita astazi de agentii spatiale si in aplicatii militare. Cercetatorul roman Ionel Solomon, fost presedinte al Societatii Franceze de Fizica, a afirmat ca Vasilescu-Karpen "a inventat pila de combustie cu o jumatate de secol inainte ca oamenii sa ajunga pe Luna datorita ei". Exista si pareri conform carora inventatorul roman a descoperit ceva ce nu trebuia stiut, pentru ca intr-o societate de consum o sursa de energie ieftina nu este rentabila. In 1944, el a publicat in "Annales de l'Academie Roumaine" articolul "Noua teorie a pilelor electrice. Rolul electronilor. Pile ce contrazic principiul al II-lea al termodinamicii", in care se vede directia urmata de Karpen, contrara curentului general acceptat de lumea stiintifica.
www.ziare.com/magazin/stiinta-tehnica/din-minunile-tehnicii-pila-nemuritoare-1025802" target="_blank">Aici am gasit un articol despre aceasta inventie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Pila Karpen este doar o poveste in care cred cei care nu vor sa accepte adevarul gol-golut. Si anume acela ca daca s-ar conecta un consumator, de exemplu un bec, ea s-ar descarca ca orice alta baterie si ... kaput. Nu exista perpetuum mobile. Pila Karpen nu produce energie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Pila Karpen este doar o poveste in care cred cei care nu vor sa accepte adevarul gol-golut. Si anume acela ca daca s-ar conecta un consumator, de exemplu un bec, ea s-ar descarca ca orice alta baterie si ... kaput. Nu exista perpetuum mobile. Pila Karpen nu produce energie.


Se prea poate. Asa cum se prea poate sa existe si ceva adevar in ceea ce cred cei care sustin contrariul.

Edit: eu sunt convinsa ca in lumea asta se petrec multe lucruri care nu sunt indeajuns studiate sau cunoscute, fie din lipsa de vointa, fie pentru a fi ascunse, fie din lipsa mijloacelor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

In acelasi muzeu despre care am pomenit, se mai afla un exponat foarte interesant, la vedere de data asta: aparatul individual de zbor brevetat de Justin Capra in 1958.
www.gandul.info/reportaj/justin-capra-inventator-maturator-filozof-si-pustnic-2380119" target="_blank">Aici este un articol cu si despre inventatorul Justin Capra, pe care il citez: "Mi se pare interesant sa faci ceva intr-o tara in care toata lumea spune ca nu se poate face nimic".

"Rucsacul zburator" l-a dus pe Justin Capra direct in puscarie pentru doua saptamani. Il citez din nou: "Nu m-au tinut mult – doua saptamani, dar dormeam pe ciment si mancam un sfert de paine pe zi. Inainte de asta eram ofiter de aviatie. Dupa – am fost dat afara din Armata si am fost trecut la index. Spalam masini, maturam, ca sa pot exista. Pana in 1962, cand a venit Expozitia Americana la Bucuresti si si-au expus americanii aparatul lor de zbor. Diferenta intre al meu si al lor era de culoare: al lor era gri si al nostru – negru. Altminteri erau identice".

Exista o inventie pe care nu a putut sa o breveteze, pentru ca nu i-a gasit nimeni explicatia fizica.
Citez din nou:
"Am realizat odata un dispozitiv care micsora masa unui obiect. Folosea teoria impulsului care se certa cu una dintre legile fizicii care spune ca fiecarei actiuni trebuie sa-i corespunda o reactiune egala si de sens contrar. Or, asta al meu n-avea jet, n-avea elice, n-avea roti, n-avea interactiune magnetica si al naibii se misca. Bineinteles, consuma, nu era perpetuum mobile. Si atunci m-a luat ministrul Octavian Groza, fiul lui Petru Groza, si m-a dus la Consiliul National de Stiinta si Tehnologie. Si acolo a venit un hectar de marimi – profesori, academicieni, savanti – si prima expresie a fost "nu se poate". La care Groza zice "Nu se poate, da' merge. Cum dracu' justificam?" Doctor in fizica, Dan Vamanu, care a fost sef de promotie la Oxford, a studiat dispozitivul si mi-a zis "Justine, sa ma ia dracu' daca am inteles. Asta n-ar trebui sa mearga. Da' bine ca merge, c-om gasi noi justificare matematica". Nu s-a gasit nici acum".

Pentru cine nu are timp sa citeasca articolul, mai dau un citat:
"De ce n-a plecat sa se realizeze in tari mai civilizate?"M-a intrebat asta un ziarist pe vremea lui Ceausescu. I-am zis "Eu sa plec? Sa plece ei (comunistii, n.n.). Pai ce, eu am stricat atmosfera in tara asta? Aici este o tara formidabila – nu se poate da faliment pentru ca tot sistemul e falimentar. Si pe urma, daca ma duc cu o sticla de coniac la ITB, iau un tramvai. In Germania nu poti sa faci treaba asta, cade guvernul". Dupa revolutie au venit altii sa ma intrebe "De ce nu plecati?". Pai ce, sa mananc lebede la Viena? Si pe urma, mi se pare mai interesant sa faci ceva intr-o tara in care toata lumea spune ca nu se poate face nimic."

Justin Capra a realizat 72 de prototipuri de autoturisme cu consum infim (2 litri de benzina pentru un drum intre Bucuresti si Iasi, cu viteza medie de 70km/h), 7 aparate de zbor neconventionale pe care le-a testat personal si 15 motoare neconventionale. Din toate acestea, doar o inventie – automobilul fara caroserie, cu efect pelicular – si-a gasit o oarecare aplicare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Si cu Justin Capra lucrurile sunt lamurite de mult timp. Omul "inventa" pe banda rulanta ca sa pape bani de la buget. 99% din "inventiile" lui sunt inutile, nefezabile si cel mult pitoresti.
Adevarul este intotdeauna foarte simplu. In cazul Capra acesta este: nimeni nu-i interesat de "inventiile" lui pentru simplul motiv ca nu sunt bune la nimic.

Romanii care cu adevarat au descoperit ceva sau au inventat ceva util au fost bagati in seama de omenire: Babes, Coanda, Palade ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Fiecare vede lucrurile in felul lui. Parerea mea personala este ca daca un om a reusit sa inventeze macar un singur lucru care a adus utilitate, noutate cu adevarat intr-un domeniu, el este un om valoros si i se pot ierta eventualele "nereusite". De asemenea, mai cred ca faptul ca o inventie nu produce bani, nu o face "mai putin" inventie. Omul poate inventa lucruri si din pasiune pentru cercetare. Multi cercetatori dealtfel au fost considerati "ciudati" pentru ca traiau in lumea lor si nimeni nu pricepea pentru ce fac ceea ce fac. Inventiile lor poate nu erau bune de nimic, dar erau dovada ca mintea lor era continua cautare. Nu vom sti niciodata ce s-ar fi intamplat cu ideile care au fost abandonate ca fiind nevaloroase, daca cineva ar fi continuat pe un fagas sau altul din punctul in care ramasese cel/cei care le-au descoperit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns glimmer spune:

Capcaunule, sincera sa fiu, eu te asteptam inca de la postarea cu tablitele de lut.

Mergi la inceput