Literele din cuvinte

Literele din cuvinte | Autor: Eliuta

Link direct la acest mesaj

Buna-ziua!
Am o problema cu fetita mea de 6 ani si sper sa reusiti sa ma ajutati. Este in grupa pregatitoare si au invatat la gradi, printre altele despartirea in silabe si sa spuna din ce sunete sunt alcatuite diverse cuvinte.
Acuma sincer, eu imi amintesc ca asta am invatat in clasa I dar probabil sau mai schimbat prgramele intre timp, nu asta-i problema. Problema este ca ea se descurca cu despartirea in silabe dar cand o intreb din ce litere e alcatuit un anume cuvant habar n-are. Cel mult imi spune la cele mai simple gen: Ana, Mara etc.
Recunoaste toate literele de tipar si a inceput sa le "dibuie" si pe cele mici asa ca am incercat sa-i scriu un cuvant cu litere de tipar ca sa-l vada dar nici asa nu merge, ca mi-l citeste pe litere si apoi nu-l poate lega intr-un cuvant.
Si stau si ma intreb, sa aiba probleme cu cititul? Pana acum n-am insistat cu cititul si cu scrisul parerea mea e ca are timp cand o sa mearga la scoala dar nu mai stiu ce sa fac.
Au avut ora deschisa la gradinita si educatoarea i-a intrebat lucruri de genul asta iar ceilalti copii au stiut deci prbabil ca a explicat destul de pe intelesul lor la clasa, doar ea n-a prins ideea.
Aveti asemenea probleme cu copiii ? Ea va merge la scoala in toamna si deja ma ia groaza cand ma gandesc.


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

despartirea in silabe ii va ajuta in clasa si e foarte bine ca o fac.
dar nu e deloc obligatoriu sa stie literele din care e alcatuit cuvantul. vor face cel mult identificarea primei litere, dar in rest localizarea literelor in cuvant si compunerea cuvintelor se face in clasa I.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

as sugerezi sa respectati si acasa, cand exersati, ordinea in care li se explica la gradinita: silabe, sunete si de-abia mai apoi semnele grafice pentru sunete (litere).

cel mai simplu ar fi sa recunoasca cu ce SUNET incepe un cuvant. sa va jucati jocul "cine gaseste cuvinte care incep cu M", de ex.
pornit de la sunete simple, pana la cele mai complicate.
cand il cunoaste si recunoaste bine, il asociati si cu semnul grafic. mai intai invatati bine literele mari, nu e nevoie sa le cunoasca si pe cele mici inainte de scoala.

nu e motiv de ingrijoare ca nu se descurca inca la citit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliuta spune:

Maria alexia, cu astea e in regula. Stie cu ce sunet incepe un cuvant si cu ce se sfarseste,imi insira cuvinte care incep cu o anumita litera. Dar un cuvant intreg nu-l poate zice pe litere. Si ma gandeam ca poate exista vreo metoda sau vreo explicatie care sa o faca sa inteleaga.
Multumesc de raspunsuri, incercam sa o luam cu pasi marunti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

ELIUTA - Cred ca eu am inteles la ce te referi. Ii pune sa desparta cuvantul in silabe si silabele in sunete - litera e doar transcrierea sunetului. Tu te plangi de faptul ca ea iti spune de exemplu ca "mama" e alcatuit din ma si ma, 2 silabe dar nu stie sa-ti spuna ca are 4 sunete:m,a,m si a... Nu te complica inca sa-i arati literele, ia-o incetisor.
Intr-adevar, la scoala, mult inainte de a invata literele ii va pune sa recunoasca din cate cuvinte e alcatuita o propozitie, din cate silabe fiecare cuvant si din cate litere fiecare silaba. E foarte bine ca fac la grupa pregatitoare asta...daca spui ca recunoaste in cuvinte simple, e super...ia-o incet, prin joc. Noi in general facem jocurile de cuvinte la masa (adica in timp ce mancam) ...mai ia o gura, mai zicem una alta...porneste de la cuvintele scurte si apoi incearca din4 sau 5 litere.
Tot in acea perioada, la scoala, ii va pune si sa recunoasca sunetul intr-un cuvant. De ecxemplu in cuvantul "cal" simbolizat prin 3 cerculete mici ii va pune sa recunoasca, sa zicem, sunetul "a" si atunci va trebui sa coloreze al doilea cerculet.
Sa incerc sa dau un exemplu:

Ana are mere.
_.
_.
_ _ .
* ** * ** ** ** .
(stelutele alea erau in caiet cerculete...si de ex in propozitie daca aveau de recunoscut sunetul "r" colorau bulina penultima).
cu alte cuvinte inca n-are legatura cu cititul, nu cred sa aiba fetita vreo problema...doar luati-o incet. E bine sa stapaneasca asta inainte de scoala, atunci doar le va cere sa faca asta, nu va sta sa-i invete care ce sunet e si pe unde e....trebuie sa stie din ce sunete e alcatuit un cuvant pt a-l putea, ulterior scrie.

mamica de Andreea Bianca(05.12.04) si Victor Darian(05.10.10)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ali spune:

Li se cere sa recite literele din care e compus un cuvant,sau sa le recunoasca scrise pe hartie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

sa recite...zic eu

mamica de Andreea Bianca(05.12.04) si Victor Darian(05.10.10)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ali spune:

Pai daca e de recitat nu vi se pare ca e cam repede?
Parca in filmele americane mi aratau concursuri de genul asta dar copiii erau la scoala.
Dar serios daca inteleg rostul la chestia asta....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

poate ar fi bine sa mergi cu fetita la un logoped bun, cu experienta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

Citat:
citat din mesajul lui ali

Pai daca e de recitat nu vi se pare ca e cam repede?
Parca in filmele americane mi aratau concursuri de genul asta dar copiii erau la scoala.
Dar serios daca inteleg rostul la chestia asta....

ali
Mama fericita de Andrei (20.06.2008)


Primele litere invatate la scoala sunt a si m. Daca un copil nu stie ca "am" e alcatuit din a si m sau "mama" din m,a,m si a, degeaba a invatat literele. E la varsta la care trebuie sa recunoasca sunetele intr-un cuvant pentru a le putea reprezenta grafic, adica pentru a le putea scrie. La clasa I ma refer.... Comparatia cu filmele americane nu e tocmai potrivita, in engleza cam una se scrie si alta se pronunta...in romana in afara de grupul de litere ce, ci, ge, gi, che, chi, ghe, ghi....cu restul chiar nu-s probleme de pronuntie.
Ei...si pana nu lucrezi un pic nu poti sti...n-ai sa vezi un copilas pus pentru prima data in fata unei situatii de genul asta ca-ti zice perfect orice cuvant..trebuie un pic lucrat.
Daca nu recunoaste sunetele in cuvinte cand va scrie va "manca" litere...nu va sti ca trebuie scrise acolo.

mamica de Andreea Bianca(05.12.04) si Victor Darian(05.10.10)

Mergi la inceput