Cum il invat sa ceara afara?

Cum il invat sa ceara afara? | Autor: mihaela_80

Link direct la acest mesaj

Sotul meu a adus astazi acasa drept cadou pt asta mica un catel de 3 luni si jumatate, baietel, dragut-foc, deparazitat, cu carnet de sanatate si tot ce trebuie.Doamna de la care l-a luat a spus ca e obisnuit sa nu faca pp/kk in casa. Pe drum, in masina, cica a inceput sa se agite, a oprit sotul meu masina, a dat catelul jos si catelul a facut pipi pe iarba.

Ei bine, acasa s-a indragostit de covorul - de lana - din camera fiica-mii. De la ora 16.00 si pana acum a facut de vreo 5 ori pipi pe el, plus odata nr2. L-am scos de mai multe ori in curte (de fiecare data dupa pipi l-a certat sotul meu si l-am dus in curte, unde numai adulmeca prin jur si nu face nimic.

Am luat niste hartie igienica, am imbibat-o cu pipi de pe covor si i-am pus-o sub nas in curte, poate se prinde sa faca acolo - nu s-a prins :)

In carticica lui spune sa ii dam mancare numai de 3 ori pe zi, ultima oara sa fie la 6 seara si dupa 8 sa ii luam si apa, altfel bea si face pipi toata noaptea. Si dupa mesele din timpul zilei la 2 ore sa il scoatem afara - azi a facut ce-a avut de facut imediat ce s-a intors in casa :)

Ce sa fac, are cineva un sfat?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Sa-ti povestesc experienta noastra. Catelul avea 6 saptamani cand l-am cumparat. La noi se gasesc niste 'covorase' pentru catei care au un miros care ii atrage sa faca pipi pe ele. Din prima zi am cumparat si un pachet de covorase din astea si am pus cate unul in fiecare camera. Automat s-a dus si a facut pe ele si pipi si kk. Pe masura ce a crescut si a invatat casa am mai strans din covorase pana i-am lasat doar unul in garaj. La noi poti intra din casa in garaj si lasam usa deschisa spre garaj. El a avut acces la curte tot timpul si cand a mai crescut ii puneam doar noaptea si mergea ziua sa faca in curte, apoi cred ca pe la 6 luni nu i-am mai pus de loc.

Initial curtea noastra nu era aranjata si nu ne deranja ca facea pipi pe toti pomii. Acum am pus flori pe langa pomi si nu vreau sa calce florile sau sa le pise. I-am cumparat o ciuperca de pipi . Are acelasi miros ca si covorasele, o infigi unde vrei in curte si cainele merge si face pipi pe ea. Cu kk avem mare noroc cu el ca e foarte regulat, dupa ce mananca dimineata iese in curte la un pipi si kk. E mai rusinos si daca eram in curte mergea in spatele casei unde e o zona cu pietre si facea acolo. Asa ca in fiecare dimineata am iesit in curte ca sa-l invat sa mearga in spatele casei si sa nu faca in iarba. Dupa ce se duce, ma duc si il adun si gata pe ziua respectiva.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Sa-ti zic si eu din experienta noastra.
Am folosit metoda "crate training", adica in cusca.

I-am luat cusca marime maxima pentru rasa ei. Unii care folosesc metoda asta spun ca ori iei cate o cusca pe masura ce creste ori pui despartitor. Cainii sunt animale curate si nu le place sa faca pipi unde dorm dar spatiul ala mare poate sa ii tenteze sa se inghesuie intr-un colt si sa faca acolo. Noi i-am luat-o din prima pe cea mai mare recomandata pentru cainii marimea ei, ni s-a parut cheltuiaia degeaba sa tot schimbam custile si cu despartitorul am zis ca daca e nevoie ii punem. N-a fost nevoie n-a facut niciodata in cusca.

Cusca a fost si este doar pentru dormit si este locul unde se simte ea in siguranta, sub nici o forma n-am folosit-o ca pedeapsa daca a facut vreo boacana.
Am incercat sa ii facem un program cat mai strict somn, masa, joaca, cel putin la orele de masa nu ne-am abatut mai mult de o jumatate de ora plus sau minus.
Ii dadeam de mancare in cusca, asa a invatat sa asocieze cusca ca fiind ceva pozitiv. Pana la 6 luni cand am castrat-o a mancat in cusca, dupa aia i-am pus bolul afara.
N-a avut acces in toata casa ci doar in family room care are usa de acces spre curtea din spate.
Stateam cu ea si o observam, cand lasa o jucarie din gura sau nu mai era interesata de mine si incepea sa adulmece pe jos, stiam ca vroia pipi sau kk si o luam pe sus si-o duceam afara.
Am laudat-o de fiecare data cand a facut pipi sau kk afara. N-am certat-o pentru ca ei sunt mici si nu stiu sa se controleze sa tina pipi prea mult, de aia am incercat cu program fix si am incercat sa ii anticipez actiunile.
In casa a facut de exact 2 ori, o data ca n-am fost prea rapida sa o iau pe sus (n-a fost bai ca era gresie pe jos) si a doua oara nu eram atenta deloc si numa' ce-am vazut-o ca se dusese in alta camera cu parchet si a facut pipi acolo. Am incercat sa o opresc, am zis Nu tare, am batut din palme cica ii socheaza zgomotul si se opresc..de unde si-a vazut tacticoasa de pipi. Am pus dupa aia o portita pe holul care ducea la camera respectiva.
In scurt timp a invatat sa se duca la usa din spate in family room si sa dea cu laba in usa daca vrea afara.
Aaa, edit sa zic ca am vazut la magazinele pentru pets, clopotei care se pot agata pe manerul la usa. Cand vezi ca vrea sa mearga afara, inainte sa iasa atingi clopoteii sa sune, scoti catelul, face pipi sau kk il lauzi si azi asa maine asa cred ca pana la urma se prinde ca daca atinge clopoteii e rost de iesit afara...banuiesc.

Cu mancarea la fel am facut si noi, i-am dat de trei ori pe zi si dupa 8 i-am luat apa. De pe la 7-8 luni am redus la 2 mese pe zi si nu i-am mai luat apa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

La 3 luni si jumatate cainele este foarte mic, un bebelus. Ca si bebelusii inca nu detine controlul propriilor sfinctere, nu se poate tine suficient cat sa ajunga intr-un loc mai indepartat.
La 3 luni si jumatate ar trebui sa manance de vreo 4-5 ori pe zi. Cantitatea totala de mancare pe zi pentru rasa si varsta lui se imparte in numarul de mese respective si se da la ore fixe. Se pune in castron, se lasa maxim jumatate de ora, daca mananca bine, daca nu se ia. Nu se lasa mancare la discretie. Cu mancare lasata la discretie nu puteti controla nici cat mananca si reusiti sa obtineti un catel mofturos. In plus, nu isi face nici digestia asa cum trebuie.
Apa trebuie sa fie permanent la discretie.
In general, el are tendinta de a-si face nevoie imediat ce se trezeste din somn si dupa ce mananca.
Incercati sa ii puneti un covoras absorbant special pentru caini, puteti folosi si alezele de la copii sau aleze pentru seniori, sunt chiar mai bune pentru ca au o capacitate absorbanta mai mare, puse in apropierea (nu chiar langa) locul in care mananca si doarme.
Cum s-a trezit il luati si il puneti pe aleza si il tineti usor dar ferm acolo sa faca.
Cum a terminat de mancat il conduceti la aleza si il tineti usor dar ferm acolo sa faca.
Va pricepe repede.
Nu lasati toate usile deschise in toata casa, astfel veti evita accidentele neplacute pe de o parte si pe de alta parte cainele nu va intelege ca toata casa este la dispozitia lui si mai tarziu nu va trebui sa faceti eforturi sa il dezvatati.
Odata ce va mai creste incepeti sa il scoateti in curte imediat dupa ce mananca si imediat dupa ce se trezeste pentru a-l obisnui sa iasa sa isi faca nevoile afara. Dupa ce isi face nevoile mai stati un pic cu el sa se joace. Foarte curand va asocia iesirea la pp/kk si cu libertatea de a alerga afara si va cere singur.
Nu toti cainii rezolva la o anumita varsta facutul nevoilor exclusiv afara. Trebuie multa rabdare.
In nici un caz nu il bateti, nici macar cu ziarul, nu il bagati cu nasul in pp/kk. Va asocia bataia cu faptul ca e batut pentru ca isi face nevoile, ceea ce il va traumatiza, pentru ca nu are incotro si trebuie sa faca, iar bagatul cu nasul in pp/kk nu are o conotatie scarboasa pentru ei, cum ne imaginam noi, ei mirosind frecvent pp/kk al altor catei, din asta luand o gramada de informatii despre cainele respectiv. Este deci inutil.

Mult succes.

Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_80 spune:

Va multumesc mult pentru raspunsuri!

E un pic mai bine - in ultimele zile nu am avut mai mult de un accident pe zi. I-am luat covoras de pipi, face pe el si afara, si pe langa el (in spatele tomberoanelor de gunoi). Pentru caca se ascunde, se baga in niste tufisuri. Chiar cand face il laud, nu mi se pare ca ar avea vreun efect, de azi i-am luat si niste pernute-recompensa, dar iar nu mi se pare ca ar asocia recompensa cu fapta :)

Nu i-am lasat mancare la discretie, nici el nu lasa, termina tot si ar mai vrea dar deja ii dau parca un pic mai mult decat ar trebui. Mancarea umeda din conserva il deranjeaza la burta, ii dau bobite uscate o data pe zi si carne fiarta cu orez si cateva legume in rest. Asa nu mai face nici caca de 6 ori pe zi, ci numai de 2-3.

I-am inchis usile din casa, am observat ca nu se mai duce in camerele alea - multumesc de sfat.

trebuie sa incercu ciperca de pipi si clopotelul - deocamdata ii bat incet din palme chiar cand face ceva si in cas acan il intreb daca vrea afara bat iar, paote se prinde :)

de multe ori se fataie pe langa usa dar daca o deschid uneori nu vrea sa iasa, sau iese si sta deprimat langa usa incercand sa intre inapoi. cred ca marele progres va fi cand va intelege ca poate sa ceara ceva - acum nu cere nici apa, nici mancar,e nici sa-i deschidem vreo usa, e zen, ia totul asa cum e :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Rabdare.
Observatie:
"daca o deschid uneori nu vrea sa iasa, sau iese si sta deprimat langa usa incercand sa intre inapoi"

Niciodata sa nu lasi cainele in fata ta. Tu iesi prima intotdeauna. El are voie sa iasa dupa tine dupa ce ii dai voie. Foloseste lesa din scurt la inceput. Nu trebuie recompensa pentru orice si oricand.
Observatie:
Nu folosi acelasi stimulent pentru mai multe rezultate diferite. Adica bat din palme sa faca X bat tot din palme sa faca Y. Niciodata. Regula este de "unu la unu". Daca utilizez un stimul "un sunet" il voi folosi intotdeauna si numai pentru un singur rezultat scontat. El "nu se prinde" niciodata, ci reactioneaza asa cum este deprins sa faca. Au un grad de inteligenta dar baza este deprinderea. Daca ezita este din cauza ca nu stie ce sa faca, singura vina este a celui care il coorodoneaza. Voi trebuie sa stiti cum sa faceti.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput