Jurnalul unei "Homeschooling mom"(2)

Jurnalul unei "Homeschooling mom"(2) | Autor: greieras

Link direct la acest mesaj

Noi am fost la biblioteca unde au avut vreo 10-15 decoratii de facut pentru copiii de toate varstele, la clubul unde merge miercurea a avut pajama party (ea e in grupa cu fetite intre 6-10 ani). A fost si cu sotul ( eu nu m-am simtit bine) si cu un co op de homeschooled kids la o casa de batrani unde unde au cantat colinde, au stat de vorba cu batranii si au dat felicitari facute la pajama party. In rest, cum noi nu avem rude prea multe prin zona si nici prea multe cumparaturi de facut Eva va continua scoala ca si pana acum.

Flaviutza m-am uitat la concursul pentru clasa a1a pe care l-ai postat si dupa parerea mea sunt doua feluri de copii care le pot rezolva 1. Cei care au facut genul acele de exercitii, si asa cum spune si Delia, stiu pasii iar 2. Cei care au o logica foarte buna.

Acum, depinde ce urmareste un concurs de acest gen. Mie sincer mi se pare extrem de interesant, si am sa i-l dau Evei spre sfarsitul anului, de curiozitate, dar fara sa fac chestii asemanatoare cu ea inainte (pentru ca nu isi mai are rostul) ci doar sa ii urmaresc logica.

Gloria si Eva (22 dec. 2004)


Vara 2011


Evil thrives when good men do nothing




Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Buna. Acum v-am gasit. Am citit ultimele pagini din cap. trecut si vroiam sa spun si eu asa:
Un copil supra-dotat nu e, intr-adevar un copil care citeste peste varsta lui. E supra-dotat daca intelege ce citeste. Baiatul Deliei e clar supra-dotat, un copil care poate citi o carte despre anerism celebrar si apoi sa o discute cu un adult, e clar supra-dotat.


Cat despre metoda ta, greiesra, daca-mi permiti sa-mi spun si eu opinia, fara a te critica si fara dorinta de a te supara, nu stiu daca chiar faceti destul. Mi se pare (mie, personal) foarte putin 2 ore pe zi, in care sunt cuprinse atatea discipline diferite. Apoi, sa fiti doar la litera C, mi se pare foarte in urma. Aici la gradinita ii invata sa scrie, fetita mea la 3 ani jumate isi scrie numele, si scrie orice, daca stau langa ea sa-i arat (copiaza toate literele). Corecteaza-ma daca gresesc, dar ati inceput scoala in septembrie si in 3 luni a invatat A,B si acum invatati C? Nu te critic, sa nu te superi. Te intreb doar, pentru ca mi se pare foarte putin la scris. Apoi iar ce mi se pare altfel decat la scoala e ca tu alegi sa nu faceti mate ca nu-i place. Pai, ii place sau nu, are nevoie. Si daca acum nu o inveti mate, cand ajunge in clasa a 3-a, a 4-a, ce faceti? O luati de la 1+1?

Daca religia ar fi motivatia sa faca cineva HS, e aiurea rau! Eu zic ca ar putea fi trimisi copiii la scoala si acasa se face religie. In felul asta, li se da copiilor ocazia sa aleaga ei ce cred. Eu initial am vrut sa o inscriu pe Victoria la scoala catolica, din motive de disciplina, dar apoi am renuntat, pentru ca nu vreau sa o indoctrineze sa creada ca totul a fost creat de Dumnezeu. Vreau sa stie si ce se crede pe partea religioasa, dar vreau sa stie si partea stiintifica si apoi alege ea ce vrea sa creada, ce i se pare ei logic. Nu indoctrinata, ci educata!

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA


www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns freedelia spune:

Desi -- literele nu se fac in ordine, a, b, c, etc, sunt diverse sisteme care invata literele in anumita ordine, nu cea alfabetica.

Apoi, 2 ore de scoala pe zi este cam ce face orice copil home schooled. Daca te gandesti bine, nu iei in considerare pauzele, orele de sport, de muziCa, de arte, de proiecte extra curiculare, nici la scoala nu faci mult mai mult. In general, se fac 60 de minute de matematica, 60 de engleza, apoi cate 30 de science de vreo 2 ori pe saptamana. Asta e cam tot la clasa 1. Restul este in plus, si sigur ca si fetita lui Greieras face sport, muzica, arte, etc.

Iar in Romania, daca te gandesti bine, in clasa 1, un copil stanla scoala 4 ore, iar in alea are si sport, si arte, si muzica si o gramada de alte chestii, igiena, morala, etc deci cand faci unu la unu cu copilul in nici un caz nu este putin 2 ore pe zi. Asta spun eu vorbind despre fetita mea de aproape 6 ani, care este un copil normal, nu e supradotata, trebuie sa i se explice, citeste silabisit, etc. Ea face dupamasa balet, gimnastica, o sa inceapa si pianul, deocamdata canta duminica la Sunday School, amandoi copiii fac inot, John face si tenis si baseball. Dar orele de invatat, academic, sunt mereu dimineata si doua ore sunt mai mult decat suficient.

Si inca ceva -- programele astea pentru home school nu sunt facute dupa ureche, ele sunt facute sa predea intr-un an ce se preda intr-un an, cu guidelines foarte clare pentru parinti, cat timp trebuie petrecut la fiecare materie. Dar bineinteles, dupa un timp, parintele si copilul isi gasesc ritmul lor propriu,si folosesc programa doar ca guideline.

Cat despre religie, din punctul de vedere al unei persoane credincioase, religia nu este doar o alta materie, ea este intermingled (scuze, nu gasesc cuvantul) in fiecare aspect al vietii. Adica eu una vreau sa imi invat copiii sa vada mana lui Dumnezeunin felul minunat in care se combina numerele la matematica, in natura minunat creata din jurul nostru, in muzica, in sport, pentru care a creat corpul uman atat de perfect. Astea toate nu le invata un copil la scoala iar pentru mine sunt foarte importante. In plus, acasa imi invat copilul cum sa deal cu toate problemele in mod crestin. Adica daca se enerveaza ca nu reuseste sa deseneze ceva, il invat sa se roage ca sa se calmeze, il invat ca Dumnezeu ne a dat fiecaruia abilitati unice si ca e ok sa nu poata desena absolut orice. Il invat de asemenea sa nu renunte, totul din perspectiva biblica, nu din perspectiva ai incredere in tine care se impinge la scoala si in societate. Daca sora lui ii strica o constructie de lego, daca vrea sa ii strice si el ceva, il invat despre iertare, chiar cand este nemeritata. Deci fiecare moment din viata lui este important si poate deveni o lectie de "religie".

Asa cum incercam sa ne ferim copiii de copii bolnavi, ca sa ii protejam, la fel este important sa ni-i ferim de cei de la care pot invata lucruri care ii imbolnavesc spiritual. E ok sa se joace cu alti copii, care nu sunt crestini, din cand in cand, poate chiar zilnic pentru o ora in parc. Dar cand esti cu acei copii zi de zi, ore in sir, ei devin influenta principala in viata ta -- o influenta pe care eu vreau sa o evit...


Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Nu mai comentez altele, ca am citit pe sarite, dar m-am oprit la ultima fraza a freedeliei. Una din marile virtuti e sa-ti pastrezi crezurile indiferent de cei din jur. De ce va feriti de cei care au alta credinta (sau n-au)? Dupa mine inseamna ca aceasta credinta este slaba. Daca copiii ar simti ei insisi si ar face alegeri in cunostinta de cauza, n-ar mai fi influentabili, pt ca au ajuns la o concluzie printr-un proces indelungat de cunoastere. Nealegand, ci alegand altii pt ei, intradevar la un moment dat isi vor pune intrebari (de astea au voie sa-si puna nu?).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Desiree2002, Delia a cam spus ce as fi spus eu. Nu, metoda de citit pe care o aplicam noi nu urmareste ordinea alfabetica a literelor. De fapt Eva nu mai are mult si termina alfabetul. Dupa parerea mea se pune prea mult accent pe matematica in clasele 1-8. Unui copil la care inclinatiile artistice sunt destul de clare nu se merita sa-i bagi pe gat mate. dincolo de ce foloseste in viata de zi cu zi pentru ca ii consumi timpul degeaba. Pe de alta parte un copil interesat de numere va absorbi tot ce e legat de mate intr-un ritm foarte rapid. Sunt putini cei care sunt foarte buni la toate, si stiu ce vorbesc, pentru ca eu am fost asa. Am facut scoala de muzica si am excelat la toate celelalte materii (si credeti-ma ca nu e usor cand faci si muzica de performanta) dar eram exceptie in scoala si am si platit un pret maricel zic eu pentru a avea 10 pe linie, desi am invatat de placere si cu pasiune. Sa tinem cont ca in viata nimeni nu te va intreba daca ai fost la zi cu temele si lectiile in scoala, sau nu te va intreba nimeni daca ai invatat inmultirea in a1a sau a7a.

Deocamdata Eva nu este fascinata de numere. Cum am mai spus, noi cu stiintele suntem mult avansati fata de majoritatea copiilor de varsta ei. Asimilieza cu placere si este foarte interesata de alte lucruri, asa ca pompam deocamdata in directiile care o intereseaza. Chiar si matematica este interesanta pentru ea, dar cea aplicata. De ex. m-a intrebat ieri de impartiri asa ca a trebuit sa-i explic ce insemna impartirea si totodata am facut si aplicatii practice. Desi impartirea nu se invata la clasa a1a in sistemul clasic, ea a fost interesata si a si inteles.







Gloria si Eva (22 dec. 2004)


Vara 2011


Evil thrives when good men do nothing




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Sper ca imi aduc bine aminte dintr-a I-a. La vremea asta faceau exercitii gen 7-a=2, la romana nu terminasera literele, a mea citea cursiv dinainte de a intra la scoala. Pana la finalul anului scris-citit cursiv, probleme la mate (punerea problemei in ecuatie, abordarea problemei).
Tot daca imi aduc bine aminte o litera se facea nu numai sa stii sa o scrii ci si legarea in cuvinte (scris-citit). La fel la mate se face cifra, apoi adunari-scaderi, compuneri-descompuneri cu cifra respectiva.
Dar in sistemul clasic un copil munceste mult mai mult de 2 ore pe zi. La scoala sunt 3 zile din 5 (cel putin) in care are 3-4 ore importante (gen 2 romana, 1 mate, 1 limba straina). Pana la urma intr-o saptamana are 1 ora de muzica, 1 desen, 1 abilitati practice si 2 sport, restul sunt ore la care chiar invata (din a 3-a invata serios si la muzica). Plus mai face lectii acasa o ora. Plus (multi copii) mai fac suplimentar (macar o limba straina daca nu si mate/romana).
Deja intr-a III-a am constatat ca fi-mea munceste minim 6 ore pe zi, dar are si zile cu 8 ore.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns freedelia spune:

Iulia, fara suparare, dar e cam negandita postarea ta. Copilul mic este in formare. De aia nu il lasi nici tu cred pe al tau sa stea non stop cu copiii "de cartier" care injura, scuipa, fura, etc, mai tarziu beau, fumeaza, etc. Copiii mei stiu ca sunt oameni care nu cred in ce credem noi, nu sunt oameni rai, pur si simplu nu cred in ce crddem noi. Nu intru in amanunte, pur si simplu le spun ca ei cred in alti dumnezei, care nu sunt adrvarati (pe aici sunt multi budisti). Cand vor fi mari si caracterul lor va fi format, vor putea explora ce doresc. Si acum, daca intreaba le raspund. Adica de ce ard astia bani falsi la statuia lui Buddha, le zic ca ei cred ca Buddha o sa ii ajute si o sa le dea prosperitate (asta am aflat si eu de la cei de aici, care fac atsa mereu).

Se stie ca copiii devin usor influentati de anturaj, copiaza expresii unul de la altul, copiaza multe, car si o mancare care leplacea poa sa nu le m ai placa pentru ca pritenul cel nou nu o agreeaza. De aceea, incerc sa imi inconjur copiii de copii care au aceleasi valori, ca sa se incurajeze unul pe altul sa fie mai buni, nu sa se provoace are e mai obraznic, are are tupeu sa arunce pietre in geamul nu stiu cui, etc. Si nu, nu cred ca numai copiii crestini sunt bine crescuti si se poarta frumos, dar, desi poate am sa imi iau rosii in freza, sunt convinsa ca majoritatea copiilor din familii crestine sunt mai politicosi, mai respectuosinfata de adulti, mai invatati sa ajute pe un copil care s-a lovit sau a cazut, etc decat majoritatea cooiilor din familii necrestine.

Sorana -- doar pentru ca unii sau majoritatea parintilor din Romania isi indoapa copiii cu meditatii, asta nu inseamna a asa e bine. Eu una, am fost o eleva stralucota pana in liceu cand m-am apuat de prostii, si nu am facut nici o ora de meditatii, am intrat la liceu unde in anul meu ultima medie de intrare a fost aproape 9, fara meditatii. Am facut limbi straine pentru ca ma rugam de ai mei sa invat a eam pasionata, iar inscoala atunci nu se faceau decat din clasa a cincea.

In clasele 1-4 noi invatam 4 ore pe zi, din care 10 minute pauza. Din cele 4 ore, zilnic doua ore erau fie desen/ lucru manual, stiinte, sport, muzica, dezvoltarea vorbirii, caligrafie. Deci numai doua ore, de fapt o ora si 40 de minute de mate, citire, scriere, gramatica, compunere. Cred ca nu e diferit nici acum, din ce inteleg de la mamici care au copii in scoala in Romania, si mi se pare exagerat sa spui ca muncesc 8 ore pe zi. Pai la scoala au numai 4 ore, poate o zi sau doua pe saptamana au 5 ore. Iar orele sunt de 50 de minute, care de fapt cu pauza si cu minutele de la inceput, sunt 45 de minute in cel mai bun caz. 45 de minute inmultit cu 4, sunt de fapt fix 3 ore. Deci intr-o saptamana 15 sau 16 ore efectiv de lucru. Ei, din orele astea au sport, desen, lucru, religie, caligrafie, muzica. Deci vreo 5-6 ore. Raman deci 10 ore de lucru efectiv. Adica fix 2 ore pe zi de romana, mate, limba straina. S cu o ora temele, 3 ore pe zi. Asta intr-o clasa cu 20 de copii. Clar mult mai rapid merge unu la unu.

Din moment ce sunt o gramada de copii home schooled care intra in liceu fara nici o problema, e clar ca sistemul nu e o mare lenevire in care nu se invata mai nimic...

Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Sa va dau exemplu programul din ziua de joi, copil de clasa a 3-a (ca tot zicea Sorana):
Scoala: 5 ore: Mate; Romana; Romana; Sport; Civica
Scoala de engleza: 1 ora si jumatate
Baschet: antrenament 1 ora
Karate: antrenament 1 ora si jumatate
Lectii: sa zicem 1.5-2 ore

In toate aceste locatii intalmeste si copii "buni" dar si copii care vorbesc sau se comporta mai n-ok. De ce religie or fi...cine mai stie si ce importanta are? Ca doar nu discuta ei subiecte biblice sau filozofii marxiste. Important e ca poate relationa in medii diverse, cu copii si adulti cu preocupari diverse.
Mie mi se pare de bun simt ca puii mei sa inteleaga ca toti Dumnezeii sunt adevarati pentru cei care cred in ei si ca fanatismul incepe de la " Doar al meu e cel adevarat" si le-am explicat ca ei trebuie sa-i respecte pe toti, asa cum si ei vor vrea sa fie respectati (persoana si crez).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns freedelia spune:

Anya -- sper din tot sufletul ca ziua pe care ai descris-o este o exceptie si ca fetita ta mai are si timp sa se joace, sa exploreze lumea singura, sa citeasca o carte. Ziua pe care ai descris-o este o zi de 11 ore!!! Daca mai pui inca o ora sau doua p mergand de acasa la scoala, de la scoala la engleza, de la engleza la karate, de la karate la basket si apoi acasa, ajungimla 12 sau chiar 13 ore!!! O mai si manca macar asa pe guga, sa zicem juma de ora In total, cele 3 mese, plus un dush, un spalat pe dinti, un mers la toaleta inca o juma de ora, deci am ajuns la 14 ore. Asta asa, daca nu ampus timp de respirat intre activitati, ca mai pe corecte ar fi cam 16 ore. Si cum ar trebui sa doarma cam 10 ore la varsta ei, mi se pare cam exagerat programul descris si cam tras de par. In nici un caz nupoate un copil de 10 ani sa faca asa ceva in fiecare zi.

Baiatul meu, care face momentan tot clasa a treia, insa are aproape 8 ani, are intr-o zi in care merge la scoala pentru home schoolers, urmatorl program:

Scoala de la 9:30 la 12:30, cu pauza de 10 minute la 10:20 si pauza de 20 de minute parca la 11. Deci practic 2 ore jumate de scoala, in care lucreaza si tot el isi corecteaza ce a lucrat. Apoi au lunch time si play time timp de o ora si apoi inca o ora jumatemin care fac Chineza (deci o limba straina) si api fie arte, fie sport, fie muzica.

Dupa scoala vine acasa si uneori mai are de terminat dinte tintele oe care si le-a stabilit, dar in majoritatea zilelor nu are de lucru acasa. Scoala se terminanla 3, dar eu de obicei il iau la 3:30 ca sa se mai joace cu prietenii. Ajungem acasa la 4. In doua zile are tenis si inot, sambata are baseball. In restul zilelor, mergem in parc sau la locul de joaca de la mall si de obicei ne dam intalnire cu alti copii. Cateodata mancam in oras cu prietenii, daca nu venim acasa pe la 6:30, manacam si apoi avem activitati de familie, fie jucam un joc, fie jucam wii, fie vedem un film sau un show gen Survivor sau The Amazing Race. La 8:30 ne pregatim de culcare, citim putin in pat, ne spunem rugaciunile si la 930 maxim stingerea.

Mi se pare un program mult mai potrivit pentru un copil de clasa a treia decat o zi de 14 sau 16 ore...

Si acum, ma intorc cu aproape 30 de ani in urma, cand eram eunin clasa a treia. Aveam 4 ore la scoala, de la 8 la 12. Dupa scoala, veneam acasa si imi faceam lectiile, maxim o ora, apoi mergeam la balet (de 2 ori pe saptamana) la pictura (o data) si veneau profele se engleaza si franeza, fiecare cate o data pe saptamana. Toate aceste activitati tineau cam o ora jumate, deci la ora 4 eram libera, ai mei veneau de la serviciu la 4:30 si ne jucam. Mrgeam in parc aproape zilnic, jucam bedminton, ma plimbam cu rolele sau bicicleta, ma dadeam cu sania iarna. Apoimveneam acasa, mancam impreuna, apoi ne uitam la cele 2 ore de televizor pe cre le aveam ( pana intr-a cincea, cand a venit revolutia), jucam remy sau carti sau Nu te supara, Frate sau Piticot, petreceam timp adevaratnin familie. Consider ca am avut o copilarie fericita si sper ca si copiii mei sa isi aminteasca la fel despre a lor. Cam greu sa dezvolti o reltie apropiata cu printii si fratii/surorile cand alergi nebuneste sa ai 14 ore de activitate pe zi...

Cat despre Dmnezeu, nu as putea sa imi invat copiii o minciuna. Dn moment ce eu nu cred ca toti dumnezeii sunt adevarati, ci numai unul, nu pot sa ii invat asa ceva pe copiii mei. Ii invat sa respecte credintele altora, adica sa nu faca misto cand vad un musulman ca face rugaciuni dandu-se cu capul de pamant sau sa se strambe umflandu-si obrajii ca Buddha. Dar sa le spun ca alti Dumnezei sunt adevarati, asta nu as putea in ruptul capului.

Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Program vinerea: scoala 4 ore, curs Arhimede 2 ore, baschet 1 ora, karate 1.5 ore
Baiatul meu isi doreste sa faca toate bazaconiile alea. Exceptand matematica (la care se pricepe dar il enerveaza ca toate materiile la care primeste si teme). In plus mai vrea sa faca polo, fotbal, pian si spaniola, doar ca ziua are prea putine ore.
Se trezeste dimineata la 7 si de culca dupa 10 seara. Ideea e ca daca le face cu pasiune - e ok. Cititul nu ii place - asa ca a-l pune sa citeasca e cea mai mare pedeapsa. O face cand ii place ceva (spre exemplu Jurnalul unui pusti pe care l-a devorat in 3 zile...de scoala- citea chiar si in pauze sau mergand pe strada).
Cat despre partea religioasa...ma abtin. Sunt foarte impotriva indoctrinarii de mici, motiv pentru care l-am retras de la ora de religie desi sta in clasa si asculta ce se spune. Una e sa cunosti despre o religie si alta e sa fii indoctrinat de mic sa crezi in ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns freedelia spune:

Dar tu si sotul tau cand petreceti timp cu copilul vostru? Joia chiar sculat de la 7 si culcat la 10, nu are timp sa petreaa cu voi deloc. Daca are scoala de la 8 la 1, engleza pana la 2:45, baske pana la 4, karate pana la 5:45, tre sa se mai si schimbe, etc, deci ajunge acasa pe la 6:30, face teme pana la 8:30, mananca, face un dush, isi face ghiozdanul, etc si e 9:30. Nici nu a apucat sa schimbe doua vorbe cu parintii.

Normal ca vrea sa faca, la varsta asta ar alerga non stop, dar roll nostru, ca parinti, e sa ii ajutam sa aleaga si sa fim prezenti in mod activ in viata lor. La noi e regula clara, dupa 6:30, cand ajunge de obicei sotul meu acasa, toti suntem acasa, avem timp in familie...

Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)

POZE

Mergi la inceput