Caucasian ovcharka-ciobanesc caucazian

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Nu stiu rasa asta, catelusa mea e o rasa foarte diferita ca temperament (Vizsla) da' o sa imi pun si eu o mica parere aici de nespecialist.

Alpha roll - pusul pe spate cu mana in gat, din ce am citit trebuie mare atentie cu aceasta metoda si nu trebuie folosita excesiv.

Lesa - este o metoda de control, poate ca si asta e unul din motivele pentru care il asculta pe sotul tau mai bine. Ca exemplu, la parcul de caini din orasul nostru e un mic spatiu, intermediar locului de joaca si celui dincolo de parc. Ni s-a spus sa scoatem lesa in acel spatiu si sa intram cu cainele liber si la plecare la fel sa punem lesa acolo. Motivatia a fost ca unii caini nu sunt prea bine educati si pot deveni dominanti cand vad alt caine in lesa. De aici m-am gandit eu ca lesa este o metoda foarte eficienta de control.
In lesa n-are incotro. Cu lesa se pot invata cateva comenzi, ca de exemplu (pe un check chord care e de fapt orice lesa sau sfoara lunga de cativa zeci de metri) poti sa inveti un puppy sa vina la tine cand il chemi (come, vino, sau ce cuvant alegi), il inveti sa mearga in heel...aaa la picior langa tine sau macar sa nu traga in lesa, sau daca vezi ca o ia razna si se face ca nu aude cand il chemi il pui la loc in lesa sa isi aduca aminte cine e in control.

Poate si faptul ca e mascul sa fie un factor, in general masculii sunt rebeli pe fata, dar cu dresaj consistent baga la cap. Femelele sunt mai sneaky, au impresia ca regulile nu-s pentru ele, se fac ca asculta si cand te intorci cu spatele....lol

Pozitia aia de statuie de nedaramat, aici ii zice body block:)) Nu suna idiot deloc, body language este modul lor de comunicare intre ei, noi suntem cei care nu stim sa vorbim prea bine limba lor.

Acum inteleg ca are 5 luni, e totusi puppy si ma gandesc ca are multa energie si curiozitate afara. Are chef de joaca. O metoda sa te lase in pace e sa ii zici ferm Nu sa iti incrucisezi bratele si sa te intorci cu spatele. Ignore:)) Si pentru ca e totusi un herding dog, apucatul de cizme:))) face parte din genele lui, asa isi controleaza ei turma sa o ia intr-o anume directie:)) lol

Boabele ca recompensa si ele sunt bune la inceput cand invata comenzi, mangaiatul poate fi utilizat mai tarziu cand a bagat la cap ce are de facut.

Cea mai importanta e consistenta, amandoi sa faceti acelasi lucru referitor la dresajul lui.

M-am uitat pe net la poze, foarte frumoasa rasa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Amonar, in general, cand cainele este in familie, barbatul e dominatorul. Deci sotul tau. Are dreptate Marius.
Sotul tau e mascul , tu esti femela. Tu vei fi acceptata.
Daca tu devii dominanta, cainele va avea meciuri cu sotul tau, alt mascul pe care nu prea vrea sa-l accepte. E vorba de ierarhie.
Nu puteti fi doi ´´sefi de haita´´.


Revin cu sfaturi, dau un telefon si intreb.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

OanaB; LadyJ

Oana, cunosc rasa Vizsla, sunt caini frumosi. Sa-ti traiasca!
Ursu are 6 luni deja. Nu pot sa spun ca este un needucat dar inca are temperamentul unui puppy. Comenzile le-a invatat foarte usor, stie exact ce vrem de la el. Chestia e ca el inca nu le executa neconditionat si in aceeasi secunda. Sunt zile si zile....
Pe sotul l-a acceptat alpha, asta e clar. Sper sa ma accepte si pe mine ca 'remorca' Oricum va trebui sa mearga si cu mine la pas si sa accepte comenzi de la mine cand suntem pe strada. Am fost cu el in multime, de exemplu la un targ de craciun si se comporta exemplar. Este un caine de adorat.
Doar cand suntem noi doi....ies scantei. Problema cu pusul pe spate este ca asa m-a invatat un trainer care dreseaza ciobanesti, dobermani, deci rase puternice. Mi-a spus sa-l pun la pamant acum fiindca cand va fi mai mare nu voi mai avea control asupra lui. Sincer, urasc metoda asta. Simt ca-mi inraiesc cainele.
Pozitia statuie, merge dar nu intotdeauna. De multe ori sare la mainile mele sau ma trage de pantaloni sau de scurta. Este o rasa care se lupta inainte cu ursii si asta era metoda lui de a 'sacai' un urs pana cand ala pleca sau se lua la lupta. Asta-i problema.
Plus ca e inca puppy si are chef de joaca si orice se transforma pt el intr-un joc 'de-a prins ursul'
Pozitia ma ajuta in a-i arata lui ca nu ies din echilibrul meu psihic si ca nu ii dau apa la moara cu alergatul dupa el. Intre timp totusi trebuie sa-mi apar corpul, chiar daca numai prin a incerca sa-l pun in pozitia 'sezi'. Cum incep sa dau din maini, sare la ele. Sau daca incep sa-mi ridic vocea, el ia pozitia de sarit si latra la mine. Am fost disperata.
Sunt bucuroasa ca il pot stapani in lesa. La orice abatare, ii strang lesa de gat. Parca a inceput sa fie mai calm, poate cu varsta devine mai tolerant.
Si la pas l-am invatat sa mearga. Nu are voie sa ma depaseasca, deci nu ii dau voie sa preia comanda.
Trainingul cu bobite chiar nu vreau sa-l incep. Mai bine ma chinui mai mult timp decat sa nu fiu sigura pe el.


Lady, stiu ca nu putem fi doi sefi De aceea trebuie sa-mi stabilesc locul in ierarhia familiei. El trebuie sa ma asculte macar pe motivul ca eu sunt 'femela' sefului si o incurca de la sefu'

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Am vorbit cu un cunoscator in ale comportamentelor canine , un prieten bun de-al nostru. Mi-a zis asa:
-cainele inca e tanar, reactiile lui sunt invitatie la joaca(cand te prinde de haina si nu te mai lasa sau cand atenteaza la buzunarele vecinilor, cand vrea sa fuga de tine, cand latra la tine) :)) Eu acum nu te domina, el se joaca. Reactiile lui, cand sunteti voi doi sunt joaca pura.
Prietenul nostru e de parere sa-l lasi inca un pic sa copilareasca, dar sa impui limite. Limitele le poti impune doar prin comenzi scurte si energice. AUS!(daca-i vorbesti in germana)
Daca nu reactioneaza , repeti pe un ton ridicat(dar nu tipi) si hotarat.
Daca prostioarele sunt cam prea mari, il pedepsesti ca pe un pui(ca el e inca pui): il prinzi de ceafa si il scuturi putin. Asta e pedeapsa pe care o dau catelele puilor, prin asta inteleg ei ca au sarit calul.

Cand tu il trnatesti pe spate si ii pui mana in gat, puiul o ia ca pe o provocare la joaca(observa cum se joaca puii,cam la fel). Si normal ca nu vrea sa inceteze.

Pe sotul tau il asculta (chiar inca pui fiind) pentru ca sotul tau are tonalitatea care trebuie cand ii da comenzi. Adica fara ezitare, clar si scurt. Normal ca il mai provoaca si pe el, e tot o joaca, nu uitati ca are doar 6 luni.
Cu tine se joaca mai mult pentru ca reactiile pe care le ai el le interpreteaza ca inviatie la joaca.

Foarte important e sa fii consecventa. daca nu are voie nu stiu ceva,atunci nu va avea niciodata voie, fara exceptie. Daca nu esti consecventa in comenzi, va fi greu sa te asculte.

El iti e prieten, de aia vrea sa se joace cu tine. El e prieten acum cu toata lumea.


Nu vrei sa mergi la un dresor profi sa il invete una-alta? Cam pe la 9 luni ai putea face asta, in germania sunt o multime care se ocupa cu asa ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Amonar,
ce am invatat eu de la Cesar Milan este sa nu tipi la caine. Vad cateodata oameni care incep si tipa comenzi, cainele nu asculta, omul se frustreaza si tipa mai tare, da din maini... Cesar zice (si asta e preferata mea): numai oamenii urmeaza un lider instabil. Cainele nu intelege cuvinte, el doar vede ca te agiti, ca dai din maini, ca tipi si iti pierzi controlul, deci esti instabil. Un caine nu urmeaza un lider instabil decat de frica, nu din convingere. Asta este metoda de dresaj veche in care cainele te urma de frica desi dadeai toate semnele de instabilitate mentala pe care el le putea recunoaste . Cesar spune ca trebuie sa fi calm, echilibrat si stabil. Atunci cainele te va urma si va raspunde la comenzile tale din convingere. Atunci vei fi cu adevarat lider, nu va astepta cainele ocazia sa preia comanda. Pentru ca asta se intampla, daca omul este instabil cainele preia comanda grupului. Cainele este animal care traieste in grup, supravietuirea grupului este vitala pentru el. Daca tu esti instabila, el va prelua controlul pentru binele grupului.

Sa-ti dau un exemplu. Cainele meu sarea pe usa cand venea cineva. Sarea pe usa si latra ca nebunul si nu puteam sa-l dau la o parte. Am incercat comenzi, recompense, etc. Nu a mers. Apoi am vazut la Cesar, trebuie sa folosesti un 'limbaj' pe care il intelege cainele. Si am facut ce zicea el, m-am dus si mi-am insusit usa, m-am bagat intre el si usa, cu fata la el si am mers incet spre el. L-am impins cu corpul meu departe de usa. Functioneaza extraordinar. Imediat s-a dat la o parte. Usa a devenit A MEA. Am repetat asta de fiecare data cand a venit cineva pana cand a inteles ca eu am stapanire pe usa si s-a dat la o parte imediat ce m-am apropiat de ea. In urmatoarea fata ii cerea sa stea in sezi inainte sa deschid usa. Noi folosim sezi ca sa-l calmam. Cand e agitat il punem in sezi si stie ca nimic nu se intampla pana nu e calm, si atunci s-a conditionat si se calmeaza imediat ce e in sezi.

Cesar zice ca 'energia' conduce, adica individul care are energia cea mai puternica, calma si echilibrata. Cainele este extraordinar de bun la descifrat limbajul corpului, non-verbal, dar nu foarte bun la limbajul verbal. Evident ca noi comunicam prin cuvinte si asta este cateodata confuz pentru caine. Eu am experimentat cu cainele meu, l-am dus intr-un loc care il facea sa fie excited (care e echivalentul romanesc?) si daca ii spuneam: vino, treci langa mine, la picior, etc nu avea nici pe departe impactul pe care il avea un semn din cap sau din mana, fara cuvinte dar facut dintr-o pozitie foarte calma si sigura.

Iti recomand cu caldura dvd-urile lui, sunt extraordinare. Nu numai ca functioneaza dar sunt exact pe gustul meu, adica fara tipete, comenzi dure, pedepse, etc.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius
Orice caine are un sef.

Cainele poate avea mai multi sefi. In grup exista mai multe ierarhi, exista mai multe nivele de dominanta. Grupul nu functioneaza cu un sef si restul indivizilor cu grad de egalitate. La fel, intr-o familie sanatoasa, cainele va trebui sa aibe cel mai inferior statut, adica sa fie dominat de toti membrii familiei. Evident ca va recunoaste un sef care conduce grupul dar restul membrilor trebuie sa isi stabileasca statutul dominant peste caine.

De exemplu la noi in familie sotul meu crede ca el e seful. Cainele ne asculta pe amandoi fara probleme. Noi avem o rutina la culcare. Eu de obicei citesc in pat si cainele se odihneste langa patul meu. Sotul meu nu vrea sa doarma cu cainele in dormitor si cand vine in pat il trimite sa doarma la locul lui. Avem 2 scenarii in functie de cine ii cere sa se duca in patul lui. Daca sotul meu ii spune sa se duca initial il ignora , apoi se uita la mine, apoi cand ridica sotul vocea, se ridica incet si cu capul si coada jos se indreapta inceeet spre usa. Eu nu ii dau comenzi, il mangai pe cap si ii spun: hai baietica mergi in patul tau. Se ridica si cu coada si capul sus pleaca fara nici o problema.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Bird, ai pus punctul pe 'I': Asta este si convingerea mea, echilibrul psihic....cu asta se creste un caine.

Cand am locuit in Olanda am avut un Schotse Collie, pe atunci aveam inca atitudinea din Europa de est, nu cunosteam nesiguranta Inca pe cand avea 5 luni mergeam cu el fara lesa, in locuri aglomerate, cu masini, cu pietoni dar el la comanda mea se punea in 'sezi' sau facea ce-i spuneam eu. Adevarul e ca sunt caini mai usor de dresat cu toate ca am vazut persoane care aveau rasa asta si nu o puteau stapani. Intre timp, m-am 'civilizat' si eu si am preluat 'nesiguranta' occidentala....glumesc....

Ca sa raspund si la intrebarea lui Lady, eu aici am fost dezamagita de cei doi antrenori pe care i-am avut pana acum. Prima, o doamna, care antrena cainii dupa varsta (ceea ce nu e gresit) nu si-a dat seama ca Ursu nu are ce cauta intre pudelii si 'soriceii' ce se invarteau pe acolo (niste pufuleti deliciosi, de altfel) pentru ca nu se potriveau ca marime. Ceilalti puppy se jucau intre ei, avand aceleasi dimensiuni, iar el ramanea pe dinafara fiindca nimeni nu se juca cu el, de frica. I-am propus sa-l lase la categoria mare, dar nu prea a fost de acord. Plus ca ea nu facea nimic fara bobite. Intre paranteze, ma irita enorm faptul ca aici, toti iubitorii de caini au 'din intamplare' delicatesuri in buzunare si te trezesti ca sunt bagate in gura cainelui tau. Majoritatea cere acordul dar degeaba cere acordul daca cainele deja a simtit mirosul. Mor de nervi in astfel de situatii. Plus ca alti caini vin la buzunarele mele sau la mainile mele sa 'ceara' delicatesuri. Unii chiar sar pe mine daca nu le dau nimic. Ma enerveaza cainii care sunt educati asa. La un loc de joaca de caini, stapanii impart in stanga si in dreapta bobite la orice caine care vine sa ceara. Mi se pare ceva deosebit de gresit.

Cel de-al doilea trainer e fost o drama....sotul meu mi-a zis sa nu-i mai pomenesc numele. M-am dus la el; el fiind renumit pt dresajul cainilor pt paza si politie (ciobanesti germani, dobermani, rottweilers samd)-Ceea ce m-a frapat este faptul ca trecand pe langa masinile parcate cu caini in custi, toti cainii latrau la noi si facea spume la gura de parca erau turbati. Ok,am zis....e normal sunt ciobanesti si dobermani. Dar NU! Sotul a zis ca el nu vrea un astfel de caine, el vrea un caine ECHILIBRAT nu unul care sa latre ca idiotul decat atunci cand este intr-adevar necesar.
Plus ca si acest trainer lucra cu bobite. Adevarul e ca mi-a spus ca pot folosi si o jucarie dar Ursu nu are o jucarie preferata, asa ca nu a mers metoda. Dar cel mai important lucru care m-a facut sa renunt a fost faptul ca a bagat FRICA in mine ca ce 'fiara' am in casa si ca sunt 'inconstienta' daca nu il pun la punct de acum (trantit la pamant cu mana la gat). Deci in loc sa vin bucuroasa de la antrenament, mergeam acasa si ii faceam capul calendar sotului meu. Sotul a simtit frica ce o prinsesem si mi-a zis ca nu mai avem ce cauta acolo. Plus ca i-am povestit de cainii din masini care faceau spume la gura, la care el a fost convins ca nu ala e locul de antrenament a lui URSU:
Pur si simplu este greu de gasit un trainer competent PT RASA ASTA aici in occident. Pentru ca nu este cunoscuta si aproape ca este egalata cu pitbull-ul, ceea ce nu este adevarat. Caucazianul nu este un caine de lupta, ci un ciobanesc. Am sunat la un trainer olandez si el mi-a spus sa am grija fiindca am o 'arma' acasa care oricand se poate descarca. Frica, frica si iar frica...asta intalnesc aici la antrenori. De aceea vrem sa luam legatura cu niste crescatori americani care si-au educat acesti caini in caini de companie ca orice alta rasa. Noi credem in chestia asta 100%. Adevarul e ca in general rasele din est sunt considerate 'barbare'. Si ciobanescul romanesc sau kangalul turc sau 'rusul de sud'.

Asa ca Bird ai dreptate, limbajul corpului este esential. Am descoperit chestia asta singura, fara sa ma ajute nimeni. Din nevoie..dar nu e tarziu. Imi epuizasem toate armele. Vocea ridicata, tipat, luat de ceafa, de ureche, trantit la pamant, dat din maini, dat din picioare...samd. Nimic nu a mers, am simtit-o pe pielea mea. Ma bucur ca mi-ai amintit de Cesar. Am sa-l urmaresc cu mare atentie.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Mai, ce teorii au dresorii aia!
Auzi, ´´arma care se poate descarca´´- ce tampit, iarta-ma! Cunosc cel putin 3 familii care au pittbull, marele si fiorosul pittbull care e ca o matza, educat si dresat cu cap.
Cainii astia nu-s pudeli, sigur ca e nevoie de disciplina si consecventa, dar astia exagereaza la greu si ma mir, ei ar trebui sa stie mai bine decat noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Lady, orice caine care nu este educat reprezinta un risc mai mic sau mai mare pt mediul unde se afla. Sunt de acord ca rasele mai 'speciale' au nevoie de dresaj mai profesionist. Sper sa gasesc solutii pt Ursul nostru.
Meris pt interes si implicare. Mai revin cu intrebari pt cunostinta ta, daca nu ma descurc



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Desigur, Amonar.

Am gasit cateva link uri pentru tine, poate iti folosesc:

http://www.hundeerziehungohnestress.de/

http://www.hunde.de/hund/hundeerziehung/index.html



Si o lista cu ´´scolile pentru caini´´ : http://www.hundeerziehungohnestress.de/hunde-links.html


E departe Hannover de voi? Am gasit aici o scoala, se pare ca lcureaza cu toate soiurile de caini, par profi:

http://www.city-hundeschule-hannover.de/index.html?pruefungen_2.html


(sper ca nu sunt aia la care ati fost deja)

Mergi la inceput