Vinzarea unui apartament

Vinzarea unui apartament | Autor: Marox

Link direct la acest mesaj

O sa incerc sa fiu cit mai concisa. In familia mamei sint 5 frati, unul decedat care are 3 copii. Unul din frati, in virsta de 80 ani, vaduv si fara copii, doreste sa lase apartamentul uneia dintre surori (mama mea) si unui nepot (unul din copiii fratelui decedat), in parti egale.

S-a gindit ca daca o face prin testament e atacabil, la fel si daca face donatie. Asa ca ar vrea sa-l vinda celor 2.

Acuma, eu n-am cunostinte juridice, insa nu mi-e foarte clar cum poate fi vindut un bun la 2 persoane distincte. Daca ar fi in Fr, solutia ar fi ca cele 2 persoane sa formeze o intreprindere (société civile immobilière) si proprietarul sa vinda apartamentul la societate, persoana juridica unica si nu la 2 persoane fizice distincte. Exista asa ceva in Ro?

Se poate face o astfel de vinzare, in fond fictiva, pt ca unchiul meu doreste, normal, sa ramina in apartament pina la deces, iar mama si nepotul oricum nu au bani sa plateasca efectiv bunul?

Multumesc anticipat pentre raspunsuri.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns olim spune:

a inteleg ca unchiul tau nu are copii, deci statul nu il obliga sa lase o cota parte copiilor.
in acest caz el poate vinde cui vrea apartamentul, chiar si pisicii
daca apartamentul a fost cumparat in timpul casniciei cu matusa ta, trebuie sa deschida succesiune dupa sotie, sa devina el unic proprietar.Aceasta se intampla doar daca matusa ta nu are mostenitori directi, adica nu are frati sau surori, sau nu are nepoti .Daca nu are pe nimeni matusa, atunci unchiul devine unic proprietar.
In acest caz el trece apartamentul pe el, dupa care vinde mamei tale si nepotului in cote egale.Contractul de vanzare cumparare se semneaza la notar, nu trebuie sa plateasca efectiv cota parte, daoe ca vor fii cheltuieli cu cumpararea si intabularea imobilului de catre mama si nepotm iar unchiul suporta cheltuieli de succesiune, si plateste un impozit de 3 la suta pentru partea matusii pe care o vinde.Ei stabilesc un pret minim al apartamentului, si in functie de acest pret, pe care trebuie normal sa il dea un notar, in functie de nr de camere, suprafata si zona, se calculeaza toate aceste cheltuieli.
Daca insa matusa are mosteniroti, trebuie sa ii cheme la succesiune, si sa vada ce pretentii au ei.Nu stiu exact cat este cota obligatorie pentru descendentii de grad 1.
A si daca unchiul tau doreste sa ramana in apartament, se trece o clausula in contractul de vanzare cumparare, unde se specifica ca noii proprietari intra in drepturi in momentul decesului unchiului tau.
Se trece si in CF , in acest caz nici mama ta si nici nepotu nu pot vinde casa de exemplu, deoarece are o mentiune in Cf,
Sper ca ti-am putut fii folositoare, noi tocmai am trecut prin 3 succesiuni acest an, si au fost multe probleme , pe care dupa mers pe la vocati, notari, judecatori si executanti judecatoresti, le cunosc de pot sa imi deschid birou de informatii
daca mai ai intrebari si te pot ajuta, cu placere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cait spune:

Ar putea face o vanzare cu uzufruct(viager) si asa il poate folosi pana la deces fara nici o problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Dar in cazul in care ar face donatie sau testament, de catre cine ar putea fi atacata in cazul acesta? Au voie si fratii decedatului sa atace si sa ceara partea, sau doar eventualii copii care inteleg ca nu exista?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Va multumesc pentru raspunsuri!

Olim, apartamentul e cumparat doar de unchiul meu, dupa revolutie. Sotia lui a murit in 87 si atunci ei erau locatari.

A-Iulia, fratii sint pe acelasi nivel de mosterire ca mama mea. Nu sint rezervatari, insa banuiesc ca ar contesta testamentul sau donatia.

Intre timp am mai citit pe Internet si am sa scriu aici ce am inteles, poate mai sint si alte persoane interesate. Ideea e ca daca se face un act de vinzare-cumparare, trebuie platita o suma de bani. Vinzatorul trebuie sa scrie in fata notarului ca a primit suma de X lei. Si suma asta trebuie sa fie credibila, adica nu cumperi un apartament cu 10 lei. Dupa deces, mostenitorii lezati pot sa conteste vinzarea respectiva. In acest caz, cumparatorul trebuie sa aduca dovada ca a platit banii aia, prin extras de cont, din contul lui si/sau al vinzatorului. Daca dovada nu poate fi adusa, judecatorul poate considera ca in fond a fost o donatie deghizata si da dreptate celorlalti mostenitori. Daca decesul intervine dupa 5-10 ani e mai greu sa aduci proba ca ai platit si atunci judecatorul poate da dreptate cumparatorului.

Cait, si in cazul vinzarii in viager trebuie sa platesti pretul, daca nu, tot donatie se considera.

Mergi la inceput