Romanii din Marea Britanie (28)

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Buna, ma bag si eu in vorba. Sunt in anglia din martie 2011, intre timp am ramas insarcinata si am trecut si eu prin faze asemanatoare tie in relatia cu GP insa nu atat de rele. Cu moasa m-am vazut o singura data si intalnirea s-a rezumat la completat formulare si la cantarire. Eu am fost la intalnirea cu moasa impreuna cu sotul, ceea ce l-a intrigat pe el a fost un formulat la care a trebuit sa raspunda el, desi el nu fusese invitat la intalnire, intrebarea e: daca nu venea si el ma punea pe mine sa raspund la chestionarul respectiv?

In fine, el a precizat de la inceputul discutiei ca nu vrem comentarii si aprecieri negative. Eu spun ca discutia a fost echilibrata dar pe el l-a deranjat la final ca moasa a zis: totusi sotia dvs are 42 de ani, asupra varstei lui nu a putut face comentarii, pentru ca el a refuzat sa ii raspunda la intrebarea privind data nasterii :).

Problemele mele cu GP-ul au fost din cauza lipsei lor de interes fata de pacient. Ca si tine nu ma astept sa fiu luata in brate, nici macar nu am pretentia sa mi se zambeasca, pe mine ranjetele false nu ma impresioneaza cu nimic. Ma asteptam de la sistemul lor de sanatate sa fie orientat catre binele pacientului si dupa catre justificarea bugetului prin completarea de hartoage.

Impresia mea dupa primele 3 intalniri cu GP a fost ca ei nu fac decat "lectii" si ca paseaza mai departe problema fara a o semnala.

La prima intalnire cu asistenta de la GP aceasta mi-a gasit tensiune arteriala mare, foarte mare: 200 cu 13. M-a programat pentru analize si o reverificare a tensiunii. Cand m-am prezentat la programare receptionista mi-a comunicat ca sunt programat doar pentru analize si ca nu am inteles eu cum e cu programarea pentru masurarea tensiunii. I-am aratat biletul scris de nursa si atunci s-a inrosit si a cerut parerea colegei, s-au panicat si au convocat o sedinta cu restul receptionistelor in spatele ghiseului. Concluzia mea si a sotului a fost ca ele mi-au anulat programarea , probabil ca s-au uitat in calcultaor si au vazut doua programari consecutive pentru o singura persoana...asa ca au sters una.

Situatia s-a rezolvat cu ajutorul nursei care urma sa ma vada, aceasta a acceptat sa faca cele doua joburi.

Si la aceasta vizita am avut tensiunea mare, dar pentru ca tinusem ceva regim doua saptamani a fost doar la 160/10. Prin urmare m-a programat din nou pentru EKG si o intalnire cu medicul, iar doua programari consecutive in aceeasi zi, prima la ora 19 pentru EKG si a doua la 19:30 cu medicul.

Cand ajung la programare surpriza, mi se spune ca am venit tarziu si ca am pierdut programarea cu medicul care a fost la ora 17:30, eu spun ca ca nu avea cum sa fie programarea cu medicul la 17:30 si dupa o ora jumate pentru EKG ca nu avea sens sa ma vad cu medicul fara EKG, receptionista s-a uitat cu mila la mine si nu o privire foarte cu subintales la sotul meu, concluzia: romanca nu pricepe engleza si habar nu are ce spune...ca si prima oara ii arat biletul scris de nursa unde scria clar ora 19 nurse si 19:30 doctor. Iar agitatie, la final ni se spune trebuie sa alegeti ori una ori alta, e tarziu si nu e posibil sa le aveti pe ambele, sotul meu a insitat sa lasam EKG-ul pe altadata si sa ne vedem cu doctorul, pentru ca trebuia sa-l anuntam si de sarcina, eram saptamana a 8-a.

Intalnirea cu medicul m-a dezamagit total, in primul rand persoana...individul era foarte murdar, sau pe romaneste: jegos. Am crezut ca am gresit camera. Cu zic de aspect, ca era latos si buhait, spun de curatenia hainelor si de unghii. Am facut eforturi sa nu ma uit la mainile lui. Avea unghiile mari si colturoase si dunga neagra sub ele. Nu imi iesea din cap ultima scrisoare [rimita de la ei cu privire la "smear". Mi-am spus ca daca isi exprima intentia sa imi preleveze vreo proba de genul asta sigur voi refuza.

Intrebarea medicului a fost: de ce ati tinut musai sa ne vedem, ii spun povestea cu tensiunea arteriala si povestea cu sarcina. El zice pai iti fac referat pentru moasa, ce altceva mai vrei?!... Sotul meu ea cu mine, dupa incurcaturile cu programarile i-am spus ca vreau sa vina cu mine sa fie prezent si sa auda si el ce mi se spune, ca sa nu mi se mai reproseze pe viitor ca nu am priceput eu ce mi s-a spus. Sotul spune, pai vrem tratament sau trimitere la specialist pentru tensiune si vrem reteta pentru orice trebuie administrat in caz de sarcina.
Aici incepe partea care m-a blocat pe mine, medicul ma intreaba pe mine:
1. ce grupa sanguina ai?
Eu contrariata ii spun, B. M-am gandit ca de fapt vrea sa facem conversatie si ca nu e o catastrofa. El continua si RH?!!!...eu HAAAA?! nu stiu! De fapt stiam ca in tara am fost donator in trecut, dar ma asteptam ca aibe deja informatia din rezultatul analizelor.
ATunci am realizat ca el nu avea nici un dosar, foaie in fata si ca nici nu facuse efortul sa se uite in ecranul computerului.
2. suferi de anemie?!
Aici chiar m-a apucat un fior, ce naiba vrea asta de la mine?.. de ce nu se uita in analize?... nici nu stiam cum sa raspund, as fi vrut sa-l invit sa se uite in fisa mea... i-am zis ca pana un an in urma mi-am facut analize in romania si ca nu am fost diagnosticata niciodata cu anemie.
El zice, oricum toate gravidele iau fier asa ca iti prescriu fier+acid folic.

Pai, si cu tensiunea? intreaba sotul...va prescriu si acolo ceva si peste o luna facem reevaluare, daca n use corecteaza va trimit la specialist.

Si incepe distractia cu calculatorul, mi s-a parut o eternitate, gemea, transpira, a repornit compu de doua ori...nimic..a inceput sa dea telefoane, in final raspunde cineva la telefon si el zice: ajuta-ma doctore, am o problema, gravida, tensiune arteriala 169/90, 42 ani, eu sunt mai batran decat tine si nu am experienta cu gravide, spune-mi si mie ce medicament se recomanda in astfel de caz?!

Sotul meu s-a uitat la mine cu disperare. Inchide doctorul telefonul si butoneaza el ceva in comp apoi ma la imprimanta... doua retete, una fier+acid folic, a doua ptr tensiune...am uitat medicamentul..ceva cu litera m... Noi zicem multumim si dam sa plecam, dar pana sa ne indreptam catre usa, aceasta se deschide si apare o tanara care ii spune medicului sa nu mai faca reteta cu medicamentul cu litera m...ca nu e cel mai uzual, ca a vorbit ea cu alt coleg care i-a spus ca uzual e labetalol. Doctorul murdarici zice, ok, facem alta reteta, dar tre sa ma ajuti ca nu stiu cum sa gasesc produsul in baza de date (?!!!)

In timp ce tipa ii arata lu' nenea ce si cum sa faca, sotul meu le comunica ca poate le-ar fi mai usor sa caute pe google :)), si ca le arata el cum :)). Apoi a spus ca indiferent ce prescriu ei el se va interesa daca e sau nu ok sa iau medicamentul respectiv, cerand o doau opinie la spital. La care murdarici zice, pai oricum in maxim o luna se va vedea cu moasa si aceasta va vedea in referat ca dna are tensiune si prin urmare in maxim o luna va fi in atentia spitalului.

Pe mine povestea cu fierul si anemia insa m-au scos din circuit, la iesire i-am spus sotului ca nu mi se pare ok sa mi se prescrie tratament dupa ureche, doar ca asa iau toate gravidele. El pai de ce ti se pare ca e dupa ureche, eu pentru ca medicul nu s-a uitat pe rezultatele analizelor. El zice...nuuu imposibil...s-a uitat...eu daca s-a uitat de ce intreaba pe mine daca sufar de anemie?!...ca nu a intrebat "ai suferit de anemie?" a sous clar "suferi de anemie?"
Si apoi cum e cu rezultatele astea?!... trebuia sa le cerem la receptie..sau cum?!... El zice, nu, rezultatele sunt introduse in calculator de nursa si ele sunt vizibile in tot sistemul...Pai si eu nu am voie sa le vad?1.. el zice, ce nevoie ai sa le vezi? Daca sunt ok, atunci medicul nu face referire la ele si daca e ceva in neregula ti se comunica fix problema detectata.
Hm, pai si daca nursa greseste la introducerea datelor? daca uita sa le actualizeze?...etc..

El, tu intelegi sistemul o sa te obisnuiesti, nu e nimic in neregula!

Si totusi omul ala nu s-a uitat pe rezultate.
Am luat fier o luna zile, efectul secundar principal s-a facut simtit, constipatie... am ajuns la faza cand nimic nu mai avea efect, nici fructe pe stomacul gol, nici lichide in nestire, nici clisma... am trecut printr-un episod de am crezut ca mor, atat de rau a fost.

Dupa o luna am mers iar la GP, pentru reteta. Deja eram optimista, voi intalni alt medic, acesta se va uita in sfarsit si pe analizele mele si ma voi linisti si eu. Slabe sperante, am vazut alt doctor dar nici asta nu s-a obosit, de ce ar fi facut-o?! Doar nu era el primul. Asa ca s-a benoclat doar la ce a prescris ultimul medic si a facut reteta conform cu ce a "vazut" in sistem. Am pus in ghilimele pentru ca si asta a vazut cat i-a permis nasul. Nici nu a comunicat pe viu grai f clar ce scrie acolo..a scris reteta si i-a dat-o sotului , care a pus-o in buzunar...Acasa am vazut ca prescris doar fier... acidul folic lipsea.

M-a apucat depresia si am comunicat sotului ca eu nu mai iau nici un medicament prescris de medicii englezi, ca nu am incredre in ei. El zice, las ca se rezolva, sun la GP si le cer refacerea retetei si trimiterea ei la farmacie. Au urmat alte aiureli cu telefoane de la GP la noi ...rezultatul probabil ca exasperati de insistentele noastre cu refacerea retetei cineva a avut inspiratia sa se uite pe analize...si ce o fi vazut acolo nu stiu...dar au contactat spitalul si au pasat acolo problema. Am fost sunati de un medic din spital care ne-a precizat foarte clar ca NU am nevoie de fier, ca am prea mult si ca sa sistam urgent administrarea fierului.
Asta l-a lamurit si pe sotul meu ca am avut dreptate in privinta celor doi GP.


Nina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Nina, bine ai venit, atat in Uk cat si in comunitatea noastra!
Asta cu toate gravidele anemice e basm, dar eu in loc de simplu acid folic am luat pregnacare pe toata durata sarcinilor, care in afara de acid folic contine si vitamine si minerale necesare, intre care si fier, dar in doza mica. Mie nu mi-a dat nimeni fier, nici gp, nici doctor in spital.
Care e motivul pt care ai tensiunea asa mare? Asa e mare (adica si inainte de sarcina)? Eu am avut-o mare pe ultimul trimestru de sarcina si suspectau preeclampsie, imi gasisera si proteine in urina, dar am fost ok pana la urma.
Cate saptamani de sarcina ai?

Imi pare rau pt experienta avuta, daca ai clinica in care sunt mai multi doctori cere la receptie sa iti faca programare la altul.
In ce zona stai?

Multa sanatate si sarcina usoara!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cana spune:

Buna fetelor
As avea o intrebare pentru fetele din uk.Ce drepturi are o mama singura cu doi copii minori in uk? Fiica cea mare are 12 ani iar cea mica 5 ani.Eu voi avea un job in domeniul cleaning si cum voi putea face fata cheltuielilor.Va multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Buna dimineata!
Motanika, de azi am intrat in saptamana 19. Daca imi prescriau ceva minerale nu ma agitam, la fier pe mine m-a deranjat efectul secundar care nu e de neglijat, eu sunt de felul meu cu digestia la extreme. In plus daca tot nu era nevoie de ce sa-l iau, doar sa numar zilele de cand nu am mai dat pe la buda? si sa ma jelesc de fiecare data cand ajung?

Tensiune mare am avut si inainte, dar nu peste 160, o singura data acum un an am avut 180 dar imi facuse o tanti scandal, cu poale in cap si show ca la carte, dupa vreo 5 ore nu am mai rezistat si am ripostat si eu, problema e ca eu cand ajung sa ma cert cu cineva si mai ales sa ridic tonul, deja am depasit limitele si sunt in faza in care imi sare tensiunea.

In ziua cu inscrierea la GP nu aveam nimic care sa ma fi enervat, poate ceva emotii. Dupa ziua aia, am verificat si acasa tensiunea si nu a ajuns niciodata la 200 nici macar la 160. La prima vizita antenatala am avut tensiunea 134/80 si mi s-a recomandat sa iau in continuare tratamentul cu labetalol, doza minima, cica nu afecteaza cu nimic bebele sau placenta.


La vitamine nu m-as arunca sa iau, sunt destul de maricica si mi-e teama sa nu dau pe afara, dar nici lipsa de ele nu duc. La spital mi s-a spus ca am toate analizele bune, doar glucoza in urina este mare dar nu de speriat.

Eu stau in gravesend, langa londra, sunt sub observatie la darent valley hospital in dartfort.

o duminica frumoasa!

ps. aici nu arata prea bine

Nina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Cana, o sa poti aplica pt alocatie (child benefit - cu declaratie pe proprie raspundere ca ai renuntat la cea din tara) si probabil child tax credit. Dar nu te baza imediat pe banii astia pt ca dureaza luni de zile sa primesti raspuns la aplicatii.
Cat despre alte beneficii, exista housing benefit, council tax benefit, allowance support samd, dar din cate stiu eu trebuie intai sa fi muncit si platit taxe aici o vreme intai (12 luni). De altfel e destul de logic, statul asta nu are nici o datorie fata de tine sa iti acorde beneficii daca tu nu ai cotizat cu nimic aici niciodata.
Asa ca mare atentie cand faci pasul sa vii cu doi copii aici de una singura - fa-ti un plan bun de acasa si vino cu rezerva de bani.

Nina, am inteles. Sper sa fie totul ok pe mai departe. Inteleg ca nu ai avut scanul de 20sapt si nu ai aflat inca ce sex are bebe. Orice ar fi, sa fiti sanatosi amandoi!
Eu am luat pregnacare pt ca nu mananc fructe decat f rar, stiu ca nu e bine dar nu ma omor...decat pepene, uneori struguri. Mananc un mar poate o data pe luna. In fine. Nici alimentatia nu o aveam grozava si am vrut sa ma asigur ca nu privez copilele de ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

MotanikMultumesc de gandurile bune, sa fiti si voi sanatoase si voioase,eu mananc fructe, am si eu perioade cand ma apuca lenea (la mancat fructe) dar imi revin repede si am fost si sunt mare consumatoare de lactate. Scanul de la 20 de sapt il am programat pe 8 august, sper ca bebe sa fie cooperant cu noi si sa ne arate cate ceva . Noi il asteptam cu dragoste indiferent de ce sex va avea. Inca astept sa miste "ca lumea". Il simt miscandu-se de la 14 saptamani , dar e doar o forfoteala, ca si cum as avea pisoi in burta, inca nu a "lovit" si nici miscari vizibile nu a prestat.

Cana, daca salariul oferit e minim si din el trebuie sa platesti chirie, curent, gaz, apa, telefon, impozite, mancare, transport, haine si ce o mai trebui, va fi greu spre imposibil si daca esti singura, nu mai vorbim ca aduci cu tine si doi copii. Cei care te angajeaza ce iti ofera? Fara sprijin suplimentar si/sau o rezerva de pornire proprie nu cred ca e indicat sa pornesti la un asa drum.

Nina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cana spune:

Multumesc pentru raspunsuri fetelor.
Ma gandesc sa merg eu prima sa ramana copii in tara cu mama si dupa 1 an de zile sa incerc sa le aduc si pe ele si atunci sa aplic si pentru beneficii.Asa am avea ceva sanse?Angajatorul nu ofera nimic in afara de salariul minim pe economia britanica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Cana, cred ca e mai indicat asa.
Tu vei putea sta intr-o camera intr-o casa cu alte persoane, ca altfel nu cred ca iti ajunge sa inchiriezi singura ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cana spune:

Merci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stuart spune:

Citat:
citat din mesajul lui ninapreda

Buna dimineata!
Motanika, de azi am intrat in saptamana 19. Daca imi prescriau ceva minerale nu ma agitam, la fier pe mine m-a deranjat efectul secundar care nu e de neglijat, eu sunt de felul meu cu digestia la extreme. In plus daca tot nu era nevoie de ce sa-l iau, doar sa numar zilele de cand nu am mai dat pe la buda? si sa ma jelesc de fiecare data cand ajung?

Tensiune mare am avut si inainte, dar nu peste 160, o singura data acum un an am avut 180 dar imi facuse o tanti scandal, cu poale in cap si show ca la carte, dupa vreo 5 ore nu am mai rezistat si am ripostat si eu, problema e ca eu cand ajung sa ma cert cu cineva si mai ales sa ridic tonul, deja am depasit limitele si sunt in faza in care imi sare tensiunea.

In ziua cu inscrierea la GP nu aveam nimic care sa ma fi enervat, poate ceva emotii. Dupa ziua aia, am verificat si acasa tensiunea si nu a ajuns niciodata la 200 nici macar la 160. La prima vizita antenatala am avut tensiunea 134/80 si mi s-a recomandat sa iau in continuare tratamentul cu labetalol, doza minima, cica nu afecteaza cu nimic bebele sau placenta.


La vitamine nu m-as arunca sa iau, sunt destul de maricica si mi-e teama sa nu dau pe afara, dar nici lipsa de ele nu duc. La spital mi s-a spus ca am toate analizele bune, doar glucoza in urina este mare dar nu de speriat.

Eu stau in gravesend, langa londra, sunt sub observatie la darent valley hospital in dartfort.

o duminica frumoasa!

ps. aici nu arata prea bine

Nina


Nina, nu vreau sa te sperii dar avand in vedere ca au aparut urme de glucoza in urina, ca ai 42 de ani si ca esti "destul de maricica" ar fi trebuit sa-ti faca testul de toleranta la glucoza in sapt. 16! Te rog intreab-o pe moasa la urmatoarea vizita pt. ca nu este de glumit cu diabetul gestational, in cazul in care ar fi prezent.
Referitor la tensiune, corect ar fi fost ca mai intai sa te monitorizeze (adica iti fixau(pe mana) timp de 24 de ore un aparat de tensiune care masoara tensiunea la fiecare 1/2 ora sau 1 ora si astfel se convingeau daca intr-adevar ai tensiunea marita sau nu) si abia apoi sa-ti prescrie medicamente.
Iti spun acestea din experienta, la vremea respectiva mi se parea ca sunt exagerati dar uitandu-ma in urma imi dau seama ca au fost cat se poate de corecti. Daca ai intrebari te rog sa-mi trimiti PM (am vazut ca tu nu-l ai activat).

Fetele, va rog sa ma scuzati ca am dat buzna dar nu m-am putut abtine citind povestea Ninei...
Va doresc weekend placut!







Ai izbutit?Continua!
N-ai izbutit? Continua!
(Nansen)

Mergi la inceput