Urzica pisca si tanara, primavara? Cum o identific

Urzica pisca si tanara, primavara? Cum o identific | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Am mai intrebat vara trecuta, acum am cules din padure o plasa plina de... "ceva" care seamana cu urzica (are perisori pe tulpina, frunze crestate cu cativa perisori pe dos spre petiol) dar nu prea urzica!
Adica unele urzica putin altele nu (le-am cules cu manusi, din cand in cand mai incercam sa vad daca ma pisca). Petiolul este rosiatic, visiniu. Cam asta am vazut la toate pe care le iau eu drept urzica. Oare urzicile tinere, de primavara nu urzica?

Intreb pt, ca mai sunt aici in zona si alte plante asemanatoare urzicii (cel putin asa scrie pe Net - clearweed, catnip-, nu le stiu echivalentul in romana).


La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Le-am tras si in poza. Perisorii se vad in stanga foto, pe dosul frunzelor iar in centru petiolul rosiatic:

http://s100.photobucket.com/albums/m10/40ML/La%20tara%20americana/?action=view¤t=SAM_2100.jpg

Cred ca am sa le arunc pana la urma; ma sperie astia de pe Net cum ca ar fi si altele asemanatoare pe langa cele pe care le-am amintit mai sus, una de-a dreptul otravitoare, Hemp Nettle.
Stiu totusi ca vara trecuta o... urzica mare, cu perisori si flori/seminte m-a piscat la fix ca in copilarie la bunici . Dar cele de acum sunt mititele, n-au inca flori si nu le pot deosebi.

Asa ca dupa atata trancaneala, poate ma lamureste cineva cum este cu urzicile tinere, daca te irita sau nu atunci cand le atingi.



La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luisa1983 spune:

ML, daca toate plantele culese de tine sunt ca cea din fotografie, eu cred ca trebuie sa le arunci. Nu stiu cat de otravitoare sunt, le-am vazut si eu prin padure , da , se confunda cu urzica dar nu sunt urzici in niciun caz.
Urzica , atat pe tulpina cat si pe frunze are perisori care pisca, chiar si dupa cules (nu atat de rau dar...). Planta din fotografia ta are tulpina verde ,lucioasa, frunzele prea mari pentru o urzica la vremea aceasta (primavara)numai pe dosul frunzelor are cativa perisori.Frunzele urzicii sunt mai zimtate , pline de perisori si tulpina cu o culoare usor violet.
http://www.terapii-alternative.com/remedii-naturiste/Urzica-Urtica-dioica-_600.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Eu zic ca sunt urzici. Greu de confundat. Pot sa fie mari in acest moment - am si eu urzici la gradina sunt deja de jumatate de metru inaltime si au frunzele mari si dezvoltate ceea ce nu mai este un avantaj pentru ca ideal ar fi fost sa fie culese cat sunt inca mici pana in 10-15 cm inaltime. Dar sunt Ok si asa.
La inaltimea si marimea din poza trebuie sa usture in mod sigur daca le atingi. Daca nu pisca - sigur nu sunt urzici desi din poza asa arata. Daca pisca - e clar ca sunt urzici.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Seamana cu urzica cea din poza ta...dar, daca nu pisca, ori nu sunt, ori sunt batrane. Eu le cunosc si dupa miros...dar nu-mi pot da cu parerea acum.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Nu cred ca sunt frunze de urzica,mi se par si prea rotunde frunzele,si...n-au perisorii aceia desi,nici lungi,ce urzica e aia care nu inteapa? Am gasit www.efloras.org/object_page.aspx?object_id=41433&flora_id=1" target="_blank">aici o schema interesanta cu schitele unor subspecii de urzica,cu detalii despre nervurile frunzelor,tepi,tulpina.Pacat ca nu ai poze si cu planta intreaga,cea gasita de tine!

Am pornit surfing cu curiozitati despre urzica si am gasit de downloadat free atlasul botanic,editia veeeeche,de cand eram noi copii... www.scribd.com/doc/20908406/Atlas-Botanic" target="_blank">Pentru cei interesati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

nu arata a urzici comestibile ceea ce ai cules.
urzicile tinere pisca cel mai tare, sunt mult mai inchise la culoare, au alta forma. arata fix ca www.yogaintegrala.com/reteta/reteta13.html" target="_blank">aici sau www.a1.ro/family-time/food/e-vremea-urzicilor-109575.html" target="_blank">aici

Am cautat dupa denumirea latineasca (Urtica dioica) si asta ar fi in engleza: http://en.wikipedia.org/wiki/Stinging_nettle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Multumesc tuturor!
Inca nu le-am mancat, desi tare as fi vrut pentru ca de 12 ani nu le-am mai vazut in farfurie . Ieri m-am intalnit cu o alta romanca la biserica (maramuresanca, imposibil sa nu le cunoasca), spunea ca a cules primavara trecuta, deci exista in zona. Totusi nu-s convinsa ca ce am eu in frigider sunt urzici.
Dar, mergand pe urmele tale Julia, m-am gandit ca ce creste pe aici poate fi o specie de urzica, canadiana (laportea canadensis). Asa ca am dat peste alte foto si info care sa ma confuzeze si mai tare :

http://www.wildwoodsurvival.com/survival/food/edibleplants/nettle/index.html

Marius, eu stau la munte, toate apar mai tarziu, sunt tinere, multe au o schioapa abia, cele mai "batrane" au vreo 25 cm.

Trebuie sa mai citesc, cred ca le arunc si astept pana la vara sa le studiez si florile, poate ma lamuresc cumva pentru primavara viitoare.

Dar am sa ma duc din nou in padure si am sa fac si foto cu ele pe pamant (revin), cum bine zisesi, Julia . Parca am citit rapid pe Net (nu mai gasesc unde, am sa caut din nou pt. propria informare) ca urzica, canadiana are si perisori care pisca si inofensivi. Doamna de aici care a cules a zis ca au usturat-o mainile 2 saptamani dupa, asa ca tot nu stiu ce am in punga.

La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ai urzici.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

ML, urzicile au un miros foarte pronuntat, inconfundabil.
Frunzele tale miros a urzici? :)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Da, chiar Denizelule, vad ca si Rufus aminteste de miros.
Uite, le-am mirosit acum si mi-am trecut mana iar vitejeste peste ele sa vad daca ma ustura. Miros a... ce sa zic... verdeata, padure?... Eu imi amintesc numai mirosul urzicilor fierte (nu-mi placea), dar voi ma intrebati de ele crude, nu in oala, asa-i?
Nah, vad ca n-am nimic la mana (si nu cred sa fie ca s-au mai flescait de ieri in frigider)...

Azi sau maine le pozez in padure, n-am sa le mananc pe astea. Si le fac o poza si la vara. Nu m-as da inapoi de la vreo ruda a "dioicii", da' sa fiu sigura ca nu ma otravesc.

La tzara americana (poze)


"...went for a ride in a flying shoe..." (tot poze)

Mergi la inceput