Carti de povesti

Carti de povesti | Autor: My_Lady0091

Link direct la acest mesaj

Buna-ziua

1.de la varsta ati inceput sa le cititi povesti copiilor?fiica mea are 1 an si trei luni.as dori sa ma apuc de cumparat carti de povesti si sa ii fac o minibiblioteca a ei.
2.ce carti de povesti(denumire) ar trebui sa fie citite unei fetite sau sa le citeasca ea cand va deprinde cititul?

3. ce titluri v-au fascinat voua copilaria si nu prea mai sunt citite de copiii din vremurile noastre?


multumesc!



Blackmoon Lady&lipishtocul
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adra_bell spune:

Ai putea sa te apuci sa-i citesti.
La varsta ei sa nu te astepti sa asculte o poveste cap-coada, nici macar o poveste scurta. Cumpara-i carti cu imagini neincarcate si text putin si ritmat sau carti care pot fi explorate, cu gaurele, patratele, zone fosnitoare
Sa-ti spun ce a avut succes la fetita mea cand era de vreun anisor:
Cartile cu Miffy
Niste carti cu zone fosnitoare si sclipitoare de la Teora
Cartile lui Eric Carle

Acum are 3 ani si e deja cititor avansat, de-a lungul timpului au avut succes niste carti japoneze cu ursuleti, Scoala Ursilor si Pozna lui Jackie, pe care le-am considerat initial niste tampenii uriase. In realitate sunt inteligent desenate si mai toti copiii se indragostesc de ele. Tot pe la doi ani si ceva a fost perioada "Dora Minodora si Luna Betiluna", nu m-as mira ca perioada sa se intoarca:)

Acum suntem la Aventurile lui Arpagic si la Apolodor, adica am devenit mai poetice.

Ah si super carte este Gruffalo, inca netradusa in romana, dar tot peste 3+

Astept si astept sa se re-editeze Cipi, acest pitic urias, o carte din copilaria mea. De la tatal ei are Betisorul nazdravan si unele povesti ii plac foarte mult

Ah si fetitei mele i-au mai placut cartile facute de mine in care ea era personaj principal:)

blog

The hand that rocks the cradle is the hand that rules the world

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Eu am pastrat cartile de cand eram mica pt. copii si nepotii mei. Chiar zilele trecute m-a intrebat taica-miu daca le mai am.
Petre Ispirescu, Ion Creanga, Eminescu, Basme populare si celebrele Alba ca Zapada, frumoasa din padurea adormita samd.


**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

Eu i-am citit de cand era mica mica..imi asculta vocea, se uita la mine...
De pe la sase luni ma urmarea mai mult..ii plac cartile cu poze mari colorate,ma punea sa-i spun de o mie de ori ce inseamna un desen...arata cu manutza ce poza o interesa....acum racneste de cate ori o intreb ce sa-i aduc?"calte,calte.."si striga pana ajung la scara.......merge dupa mine cu cate o carte de a ei si zice;titim titim adica sa citim..mai nou zice" cititim mama calte osie'...adica citim cartea rosie...e cartea cu buburuze...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns calipso_zeus spune:

ideea e ca trebuie sa-i citesti de cate ori vrea sau sa o inveti sa-i citesti macar ca-si pierde interesul dupa cinci minute...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisssa_ana spune:

si noi citim si avem 2 ani.Anei ii place "pintesa si pintesu"(tradus Cenusareasa),"cei tei pucelusi","capa cu tei iezi","fita losie"(scufita rosie) si mai are cateva. Nu ii place:Motanul incaltat si nu cred ca din cauza povestii cat din cauza ilustratelor. A inceput sa aiba interes in jurul varstei de 18 luni,acum le stie si ni le povesteste ea. Eu la inceput ii relatam imaginile,nu avea nici asa rabdare,dar in timp a inceput sa ii placa.

Mama de Ana si 19+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Eu fetitei am inceput sa ii citesc constant seara povesti cam de pe la doi ani parca - si obiceiul s-a pastrat si acum la 5 ani.Dar carti a avut la indemana mai devreme.Doar ca la varsta de 1-1,5 ani sunt in general pasionati de rasfoit cartile intr-o veselie pentru a studia imaginile si nu prea te lasa sa le citesti,cel putin ai mei amandoi au fost/sunt asa.Sunt doua solutii - sau le povestesti fara carte,sau cum am facut eu cu fetita,ii citeam seara in timp ce isi bea bibele cu lapte ca atunci nu ma intrerupea din citit.Doar ca asta a mers la ea care o lalaia cu laptele,nu si la frate-sau care il bea in doi timpi si trei miscari si pe urma se arunca pe carte.Asa ca la el am ales deocamdata seara a doua varianta,dar ce-i drept nu prea apuc ca il culca sotul in timp ce eu ii citesc fetitei.Mai recuperam ziua. Ca sa si inteleaga ceva din povesti,i-am aratat intai cartile si personajele si am ales sa incep ca si la fetita cu povestile clasice cu animale,Scufita Rosie,Capra cu trei iezi,Cei trei purcelusi,Ursul pacalit de vulpe.Ca asa e mai distractiv sa fac pe lupul Fetita chiar a fost indragostita rau de lupul asta muulta vreme .Si a preferat povestile mai cu personaje negative,decat pe-alea cu prea multe printese.Alea au inceput sa ii placa mai pe masura ce a crescut.Pe langa povestile enumerate,printre primele carti s-au aflat si celelalte clasice Alba ca zapada,Cenusareasa ... o gramada.Eu am cumparat carti din acelea subtiri,necartonate,frumos ilustrate si cu text putin si simplificat.Erau mult mai usor de tinut in mana si rasfoit,in plus nu le rupea.Si erau si mai ieftine.Pe masura ce a crescut,am trecut la carti groase cu multe povesti clasice,intai mai scurte,pe urma tot mai lungi.Apoi povesti ale diferitelor popoare,enciclopedii etc. Una dintre cele mai de succes carti a fost "Primele 750 de cuvinte" nu-i cu povesti,dar e cu imagini si ff buna pentru 1-2 ani.Si baietelului tare mult ii place cartea cu pricina,la fel ca si celelalte enciclopedii din biblioteca.Cu el e mai greu ca le are pe toate ale sora-sii la indemana in biblioteca si mereu "fura" pe carti care mai de care mai grele si groase si se pune pe rasfoit de zor.Nu vrea defel carti cartonate,nici din alea subtirele mai pentru varsta lui ... si trebuie sa fiu tot pe faza sa nu rupa ceva.Daca o face,doar din greseala. Printre preferate e si cartea cu fabule de la Teora ca e plin de caini in ea (adica HAMA cum le zice el)

Asta cu ce carti ar trebui citite fetitelor,ce sa zic ... pai toate . Eu i-am citit evident si Robinson Crusoe, Gulliver,carti cu balauri,cu zmei ... nu doar Mica sirena,Frumoasa din padurea adormita sau altele de acelasi gen.Oricum exista o perioada cand sunt indragostiti de anumite povesti si tot pe acelea le cer - ca normal ca la un moment dat se incepe cu cititul "la cerere".Si atunci iti cam dai seama si ce gen prefera copilul.
Iar la a treia intrebare,he he e prea mult de scris,poate alta data.Vezi ca e un subiect super despre cartile copilariei la sectiunea arte.Lista cu mai mult de-o gramada de carti una si una ,ai de unde te orienta ce sa ii iei pe viitor.

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE

10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Picky_toto spune:

Povesti scurte i-am citit inainte de 1 anisor asa din cand in cand pe zi...dar in flamanda...si erau foarte, foarte scurte, o carticica cu 4 pagini groase foarte frumos desenate si cate o fraza scurta pe pagina. A urmat cartea in flamanda cu "Huppel" si suzeta lui..apoi, putin mai tarziu pe la varsta de 1 an si 3 luni, am inceput sa-i cititm povesti seara. La inceput nu asculta, ci vroia sa se uite ea in carte, apoi a invatat sa il lase pe tati (ca el e cel care-i citeste seara inainte de culcare) sa-i citeasca. Au mai fost ceva accidente in care a rupt paginile din greseala dar s-au reparat..i-am aratat ca i-a facut "buba" la carte si a inteles..acum e mult mai atenta cu ele, dar bine e si mai mare..
Tati ii citeste seara cate 2-3 pagini si apoi ii arata ilustratiile..dupa care trebuie neaparat sa il arate pe bebe, din povestea ei preferata, "Frumoasa din padurea adormita", apoi da pupic la carte si gata ne punem la somnic.
In ultimile zile vrea sa-si "citeasca" singurica si trebuie neaparat ca ea sa aiba o carte in mana si tati alta carte, iar ea alege povestea pe care vrea sa o asculte....Si asculta povestea citita de tati iar apoi incepe ea sa-si "citeasca" in bebeluseasca ei din cartea pe care o tine ea...iar noi o ascultam
Ea fiind fetita si printesa noastra, am cautat sa-i cumparam povestile roz cu printese si zane, nu avem mare lucru ptr ca nu are cine sa ne trimite din tara, asa ca deocamdata 2 carti cu cate 6 povesti, ne sunt suficiente. Cat de curand vom incepe sa-i citim si in flamanda ca sa se obisnuiasca cu limba, mai ales ca din toamna merge la gradinita.



Mami de printesuca mica si iubita 05.05.2009...si surpriza 34+ o printesuca mai mica

AMR: 6 saptamani!!!

Buburuza mea******In asteptare...
*********************
Povestea Printesucai
*********************

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Serialbastre spune:

Cezara mea e fanul cartilor cu povesti de la Adevarul. Le studiem zilnic, si citim cateva randuri sau ii spun eu ce e in poza. Ii mai place mica enciclopedie cu Winnie, acolo studiem animalele, florile, fructele.
Si mai citim din carti cu poezii, Elena Farago si altii.
La culcare inca nu ii citesc, am incercat dar nu are rabdare.

Dintre cartile copilariei mele, mi-e dor de Habarnam si prietenii sai. Am inteles ca s-a reeditat, e pe lista sa o caut la librarie.

Andreea si Cezara - Ilinca (2.06.2009)

In bucataria mea

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iahim spune:

La acesta varsta copilul este atras de carti ilustrate.
Incepe prin carticu coperta cat si cu paginile cartonate,ilustrate,cu diverse teme,de exemplu animale domestice.Textul trebuie sa fie scris mare,usor,sa contina cateva randuri sub fiecare ilustratie iar cand ii citesti poti urmari cu degetul textul.Astfel, capata deprinderea ca cititul se face de la stanga la dreapta ,lucru foarte important pentru deprinderile urmatoare legate de citit si scris.

Foarte importanta esteintonatia.Te poti pune in pielea personajelor,iti poti schimba inflexiunile vocii si timbrul vocal.Efectul este garantat.

Pe masura ce creste paginile cartonate pot fi inlocuite cu file obisnuite,textul se imbogateste dar ilustratia ramane de baza pana spre varsta de 12 ani!

Pe masura ce creste ii poti cumpara cartile.S-ar putea sa investesi in carti care ulterior nu o atrag.

Cu certitudine povestile clasice ,citate mai sus,poti sa i le cumperi de acum.Atentie cum le alegi,pentru ca aceeasi poveste o poti gasi redactata sub 3-4 forme.

Investeste in carti pas cu pas...Si pe parcurs ce creste o sa vezi ca,coltul mult vizat ia forma si culoare!Succes si lectura placuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iahim spune:

Nikolai Nosov-aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai,o gasesti la editura Humanitas 2003 si 2010.

Mergi la inceput