Terapia prin muzica

Terapia prin muzica | Autor: Andrea_S

Link direct la acest mesaj

Am gasit cateva marturii la un program muzical aparte.

www.pianowizard.com/testimonials.php" target="_blank">http://www.pianowizard.com/testimonials.php

Mentionez ca nu am incercat programul lor muzical. Dar am mai citit despre metode similare prin care copiii sau oricine poate invata muzica, poate invata sa cante la pian, folosindu-se coduri de culori.
Din ce spun cei de la Piano Wizard Academy - vezi aici www.maxborgesagency.com/pw/fox7austin/" target="_blank">http://www.maxborgesagency.com/pw/fox7austin/ - chiar imi pare o metoda buna.

In alta parte a Internetului, pe un alt site, am vazut ca exista profesori de pian care folosesc codurile de culori pt a-i invata pe elevii lor (copii de 7-8 ani etc.) cum sa cante la pian.

Despre terapia prin muzica pt copiii cu nevoi speciale nu stiu multe. Dar sunt dispusa sa fac multe pt strumful meu. Macar sa ii dau o sansa pe care eu nu am avut-o, desi imi placea muzica: ocazia de a invata sa cante la un instrument muzical. Pana la urma, este posibil sa invatam amandoi odata.

Mai jos aveti link-ul la o discutie intre parinti si specialisti privind rolul muzicii asupra educatiei si dezvoltarii copilului:

http://forum.brillkids.com/teaching-your-child-music/how-can-music-dramatically-affect-your-child%27s-development-and-lifetime-success/msg58945/#msg58945

Andrea

Atitudinea naste altitudinea!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

"Efectul Mozart" nu este real.
Mediul este cel care antreneaza sau nu urechea copilului.
Iar fie ca ascultam K448 de Mozart sau orice alt tip de muzica, creierul nostru ramane la fel.

Dar...
daca invatam sa cantam la un instrument muzical:

"What has stood out however is PLAYING music, especially keyboard, leads to profound increases, according to Harvard, 30 to 40 percent increases in math and spatial skills. Other studies cite new memory cells in children with 4 months or more of piano, better SATs, social skills, and one citation claimed that while less than 10% of Oxford grads had formal music training, they accounted for 73% of the awards."


Ceea ce a ramas totusi in picioare [ca teorie] este ca a CANTA la un instrument muzical, mai ales la unul cu clape, produce cresteri profunde, conform celor de la Harvard, de 30 la 40 la suta in ce priveste matematica si abilitatile spatiale. Alte studii citeaza ca apar noi celule de memorie la copiii care au studiat pian 4 luni sua mai mult, au rezultate mai bune la rezultate scolare, au abilitati sociale mai bune, iar o alta sursa afirma ca desi mai putin de 10 la suta din absolventii de la Oxford aveau pregatire muzicala formala, ei reprezentau 73 la suta din cei care luau premii.

In special cantatul la pian da rezultate - folosindu-ne ambele maini, ele avand multe terminatii nervoase - ambele emisfere cerebrale sunt stimulate.



Mai multe informatii, inclusiv in ce mod poate sa ii ajute pe copiii cu leziuni cerebrale, puteti gasi la:

http://forum.brillkids.com/teaching-your-child-music/mozart-k448-can-increase-your-iq/

(Parintii interesati, care nu se descurca cu engleza, pot sa-mi scrie si sa imi spuna ce doresc si in masura timpului meu, ii ajut cu informatii.)


Andrea

Atitudinea naste altitudinea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

Unde mai pui ca folosindu-ne ambele maini pentru a canta la pian, ne dezvoltam/folosim corpul calos...

Banuiesc ca, pe langa copilul nostru care are corpul calos doar partial dezvoltat, mai sunt si alti copii cu afectiuni similare (ACC - agenesis/partial genesis/hipogenesis of corpus callosum).

Asa ca imi ard calcaiele dupa metode care fac legatura intre emisfera dreapta si emisfera stanga...

Atitudinea naste altitudinea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikkei spune:

Buna Andreea!
FFFFFF interesant. Si Stefi al nostru are ca problema principala hipogenezie de corp calos. Asta a dus la probleme grave pe partea motorie si usurele pe cea psihica. Nu am inteles eu prea multe in engleza dar mi se pare o solutie f. tare, pentru ca din ce am mai citit eu pe net se poate dezvolta corpul calos prin activitati ce solicita ambele emisfere. De asemeni, muzicienii care-si folosesc mainile au corpul calos mai gros. Si Einstein il avea. Il voi pune pe tati sa studieze in detaliu problema cu muzica, ca el e bun la engleza.
Mult succes si Doamne ajuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

nikkei si dragi toti,

Nikkei: Iti multumesc ca ai scris... asa stiu ca chiar intereseaza pe cineva. Eu mi-am adunat cateva chestii interesante despre educatia muzicala la copii si modul cum le afecteaza creierul. De fapt am aflat de la parintii care scriu pe acel forum: http://forum.brillkids.com/

Tot acolo am gasit informatii despre activitatile care activeaza emisfera dreapta, si cele care folosesc emisfera stanga, si despre momentele cand parintele isi poate da seama cand copilul mic a trecut de la emisfera dreapta la cea stanga.
Pt noi, parintii interesati de corpul calos, cred ca lucrurile astea sunt importante. Daca vrei, ca sa nu mai cautati ca mine, am sa pun direct ideile (traduse in romana, desigur) referitoare la ceea ce ziceam mai sus cu emisferele.

Cei care nu se pot descurca cu engleza, si doresc sa discutam pe tema asta, sunt rugati sa scrie aici...
Este unul din forumurile care mie imi place f mult, pt ca lumea aici e altfel... cu suflet, maica !

Atitudinea naste altitudinea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

De aici
www.rightbrainkids.com/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage5/product_id,90/category_id,25/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,26/" target="_blank">http://www.rightbrainkids.com/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage5/product_id,90/category_id,25/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,26/
Puteti descarca gratuit in engleza o carte care vorbeste mult despre activitatile celor doua emisfere, si despre corpul calos. Este usor de citit, pentru cine stie engleza.

Atitudinea naste altitudinea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

Autismul si terapia muzicala

Cei de la Piano Wizard au venit cu informatii legate de copiii autisti care au invatat sa cante si carora le place sa foloseasca metoda lor.
PW pare sa fie un program bun, dar scump. Costa sute de dolari, iar transportul te rupe. Daca ar fi vandut doar softul si fiecare sa-si ia mini keyboard-ul midi din tara lui, ar mai fi ceva. Insa deocamdata nu stiu sa mai aiba oferta asta.

Mai exista o metoda de a invata pianul folosind softuri/jocuri speciale si culori: Soft Mozart,
http://forum.brillkids.com/teaching-your-child-music/soft-way-to-mozart-experience-tips/.

Lasand la o parte reclama pe care PW o face pt eficienta produsului sau, din link-ul de mai jos putem afla ce pot face copii cu ASD (Autism Spectrum Disorder):

http://forum.brillkids.com/teaching-your-child-music/autism-and-music-educationtherapy/msg63974/?topicseen#new


Personal sunt atrasa de PW, dar fiindca pt buzunarul nostru - de roman - sunt foarte scumpe ambele programe, prefer sa invat eu sa cant folosind lectiile gratuite de la www.howtoplaypiano.ca/" target="_blank">http://www.howtoplaypiano.ca/.
(Am noroc ca am primit cadou un keyboard Casio, altfel in veci nu aveam ocazia sa stiu ca o sa-mi placa si o sa-i placa si baiatului meu sa cante si ca impreuna avem sansa sa invatam sa cantam la un instrument si sa ne dezvoltam urechea muzicala.)

Se spune ca mediul este cel care antreneaza urechea copilului. Oricat de (ne)priceputi ar fi parintii, daca in mediul de acasa copilul aude sunete bune, clare, frumoase, diverse, prin muzica, urechea lui se va adapta.

Fie ca muzica sa va mangaie si sa va aline copilasii!

Andrea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

Am gasit un program/soft pt muzica (categoria 1-4 ani zic ei) pe care il putem obtine... in loc de 19.95 USD... gratuit.. prin metode diverse... (prin mail va pot da indrumari).

Este vorba de Trebellina:
www.trebellina.com/" target="_blank">http://www.trebellina.com/
Practic, ii introduce pe copiii cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani in limbajul muzical. Le arata instrumente, ii invata cum suna anumite note, le vorbeste despre note, aud muzica clasica, cantecele pt copii etc. (mai multe informatii vezi in link-uri).
Nu e nevoie de un pian sau keyboard. Doar de un calculator si niste spatiu liber pe hard disk.

Inca nu l-am incercat, dar dupa ce il obtin (curand), va voi da si parerea mea.

Deocamdata pot sa va ofer doar parerea altor parinti:
http://forum.brillkids.com/product-partners/trebellina-review/

Stiu ca ei zic ca e potrivit pt o anumita varsta... asta e valabil la copiii sanatosi... Pt cei cu leziuni cerebrale, de exemplu, care pot urmari cu privirea un ecran cred ca e bun si mai tarziu.

Poate ca cineva dintre voi considera ca ar fi o metoda frumoasa de a-i umple timpul unui copil care poate sa vada si/sau sa auda, si vrea sa ii ofere asa ceva.

Andrea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

Am promis ca voi scrie parerea mea despre Trebellina:
Baietelului nostru ii place foarte mult. Sunt in jur de 30 de minute cu animatie si muzica. Personajele principale sunt dragute: cheia sol - Trebellina, cheia fa - Rock Bassey, si ritmul - Rhythmo. Copiilor li se prezinta instrumente de percutie de exemplu, separat, si apoi cantand impreuna. Invata notele si locul lor pe portativ, plus locul lor pe claviatura pianului. Fiecare nota e colorata diferit si e un personaj. Aud diferite cantece de copii (fara versuri) odata cu imagini dragute cu copii etc.

Daca vrem sa fim critici, vom spune ca se putea mai mult. (Firma producatoare lucreaza si la DVD 2 acum).
Dar avand in vedere ca este unul din cele mai ieftine, daca nu cel mai ieftin program de genul acesta pentru copiii prescolari, cred ca este minunat.

Tot pentru prescolari si copiii din clasele primare am mai aflat de un curs online, foarte foarte dragut facut, "Pian pentru copii mici": www.kinderbach.com/index.html" target="_blank">http://www.kinderbach.com/index.html. Structura cursului: www.kinderbach.com/Classroom/curriculum.html" target="_blank">http://www.kinderbach.com/Classroom/curriculum.html. Dar deja acesta e cu bani... chiar daca nu multi... oricum... doar daca cred parintii ca merita (circa 8 dolari pe luna = cam 25 de lei).

Imi cer scuze, am uitat sa mentionez:
Exista lectii gratuite de pian pe internet, oferite de un tanar profesor de pian din Canada
www.howtoplaypiano.ca/" target="_blank">http://www.howtoplaypiano.ca/.
Ofera lectii de cantat la pian si lectii de teorie muzicala. Este un profesor bun, am invatat multe de la el in cateva zile. Dar e o metoda pentru copii mai maricei, nu ca pustiul meu.
Videoclipurile le gasiti pe youtube (Lypur e numele lui de utilizator) sau pe www.howtoplaypiano.ca/?page_id=8" target="_blank">http://www.howtoplaypiano.ca/?page_id=8.


Cam atat pe anul acesta... Daca nu v-am plictisit si va intereseaza, voi mai continua subiectul.
Asa cum s-a vazut si in mesajele anterioare, pe mine ma "arde" chestia cu lectiile de muzica (si cu educatia in general). Absorb orice informatie pot legat de ce ii pot oferi copilului nostru acum sau in viitor.

Cu baiatul nostru inca suntem la stadiul de "experimentare" - mai intai vad ce pot gasi sau ce pot cumpara adecvat varstei lui si in timp voi vedea cum functioneaza, cum il ajuta. Deocamdata pot face verificari - dar nu neaparat concludente legat de influenta muzicii - prin RMN-uri cerebrale semestriale. Avand in vedere ca programul zilnic al baietelului nostru cuprinde mai multe tipuri de stimuli si mai multe tipuri de programe (totul facut in joaca, cu placere din partea lui, fara sa fie fortat cu ceva), nu avem cum sa spunem exact cum l-a ajutat fiecare. Dar stim cum il influenteaza fiecare in parte si per ansamblu se vad evolutii, chiar surprinzatoare si pentru un copil perfect sanatos, daramite pentru un copil care are creierul... incomplet...


Sarbatori fericite!
si...

un 2011 cu sanatate, satisfactii si bucurii pe toate planurile!
Sa se implineasca tot ce va doriti si pentru copiii vostri si pentru voi!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paula2003 spune:

Craciun fericit!
Cat costa o ora de pian?
Am citit cu interes ce ati scris si ma bate gandul sa incerc si eu cu Alexandra
Este fascinata de dans, muzica, are ureche muzicala si as incerca.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrea_S spune:

Un 2011 fantastic, va doresc, plin de tot ce aveti nevoie, voi si copiii vostri!

Paula, nu stiu cat e o ora de pian. Vad ca pe internet isi fac reclama niste profesori... si pare a costa ceva.

Mai am un articol: "Cercetarile dezvaluie ca muzica aduce beneficii creierului"
www.naturalnews.com/029324_music_brain.html" target="_blank">http://www.naturalnews.com/029324_music_brain.html
Citez:
"Northwestern University scientists have pulled together a review of research into what music -- specifically, learning to play music -- does to humans. The result shows music training does far more than allow us to entertain ourselves and others by playing an instrument or singing. Instead, it actually changes our brains."

Oamenii de stiinta de la Universitatea Northwestern au strans laolalta o trecere in revista a cercetarilor facute privind efectele muzicii - in special al procesului de invatare pentru a canta - asupra oamenilor. Rezultatul arata ca pregatirea muzicala face mult mai mult decat sa ne permita sa ne distram pe noi insine si pe ceilalti prin cantatul la un instrument sau vocal. In schimb, de fapt ne modifica creierele.


Si...:

"What's more, children who have had music lessons tend to have a larger vocabulary and better reading ability than youngsters who haven't had any musical training. And children with learning disabilities, who often have a hard time focusing when there's a lot of background noise, may be especially helped by music lessons. "Music training seems to strengthen the same neural processes that often are deficient in individuals with developmental dyslexia or who have difficulty hearing speech in noise,"

In plus, copiii care au avut lectii de muzica tind sa aiba un vocabular mai mare si o capacitate mai buna de a citit decat tinerii care nu au avut niciun fel de pregatire muzicala. Iar copiii cu dizabilitati de invatare, care deseori au dificultati in a se concentra cand exista multe zgomote de fundal, ar putea fi ajutati in mod special de lectiile de muzica. "Pregatirea muzicala pare sa intareasca aceleasi procese neuronale care deseori sunt deficiente la indivizii cu dislexie de dezvoltare sau care au dificultati in a auzi ce se vorbeste cand este zgomot"

Andrea

Mergi la inceput