Toxoplasma in sarcina

Toxoplasma in sarcina | Autor: GAVI

Link direct la acest mesaj

Buna,
Sunnt noua aici si am nevoie de sfaturi, pareri suport ....
Sunt insarcinata in 4 saptamani dupa 6 luni d incercari si analiza la toxoplasma este pozitiva (si igg si igm) iar indicele de aviditate este scazut. La recomandarea medicului am inceput tratamentul cu rovamycine la 12 ore.
Cine a mai trecut prin asta sau a mai auzit ceva astept cu nerabdare, sunt disperata.
Saptamana viitoare am o alta programare la alt infectionist desi ma indoiesc ca poate spune altceva.
Nu stiu ce sa fac sa merg mai departe cu toate riscurile care sunt?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aalice spune:

Buna,
Eu am trecut prin asa ceva in sarcina trecuta.Daca indicele de aviditate este scazut ,mie mi-au spus medicii ca nu este nici o problema,deoarece nu ai contactat "boala" in sarcina,ci o ai mai demult.Am facut tratament totusi cu rovamycine toata sarcina la indicatia medicilor(ginecolog si parazitolog)si acum am un baietel de 3 ani sanatos.Eu am mers la doctorita Cilievici de la Colentina care este parazitolog.Sanatate multa si sarcina usoara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GAVI spune:

Multumesc mult pt raspuns.
Insa cu indicele de aviditate e tocmai invers, daca aviditatea e scazuta sansele sunt mari sa fie contactata de curand, daca iesea mare era super ok. in cate saptamani de sarcina erai cand ti s-a depistat? am fost deja la ginecolog si la medicul infectionist. Am o alta programare marti la un alt medic infectionist. analizele le-am facut in 3 locuri in ideea ca am tot sperat sa fie o eroare :(.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aalice spune:

Eram in saptamana 5 de sarcina.Cu indicele de aviditate(IGA) uite ca nu mai stiu acum exact valoarea,da stiu sigur ca scria pe buletinul de analiza ca boala e contactata cu mai mult de 4 luni inainte.Eu am facut IGA-ul asta la clinica: eco para diagnostic.Iti doresc sa fie bine;stiu foarte bine prin ce treci,si eu am stat stresata toata sarcina din cauza neneorocitei astea de toxoplasmoza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Corina87 spune:

Sper sa iti fie de folos:



Despre infectia cu Toxoplasma :


.

TOXOPLASMOZA

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit numit Toxoplasma gondii (T.gondii). Parazitul poate infecta o varietate mare de specii, gazdele definitive fiind felinele, in mod special pisicile.

Infectia cu T. gondii se manifesta sub doua forme: toxoplasmoza dobandita (atunci cand este contactata in afara sarcinii si este de obicei asimptomatica) si toxoplasmoza congenitala (atunci cand infectia are loc in timpul sarcinii, aceasta conducand la infectarea fatului, cu consecinte grave asupra acestuia).

1. Cum se poate contacta toxoplasmoza ?

Transmiterea parazitului la om se poate face prin consumul de carne cruda sau insuficient preparata termic, consum de lapte nepasteurizat, apa contaminata, contactul cu fecalele pisicilor infectate cu acest parazit sau cu solul in care se afla chisti eliminati de pisici (prin maini murdare, gradinarit, legume si fructe nespalate), prin transfuzii de sange sau transplant de organe sau transplacentar, de la mama infectata la fat.

2. Cum se manifesta toxoplasmoza ?

In mod normal, la adultii imunocompetenti infectia cu T.gondii este asimptomatica. In unele cazuri ea se poate manifesta ca o infectie virala usoara prin marirea ganglionilor limfatici (limfadenopatie), durere de cap, oboseala, febra, dureri musculare, simptomele durand aproximativ o luna.

In general, persoanele care au contactat infectia la un moment dat in viata dezvolta imunitate la toxoplasmoza. La indivizii imunodeprimati ca bolnavii de SIDA, cancer sau cei ce urmeaza tratamente imunosupresoare, infectia cu T.gondii se manifesta prin simptome grave ce pot afecta creierul, sistemul nervos, ochii si alte organe. Scaderea imunitatii organismului in care infectia este latenta determina reactivarea acesteia.

3. Care sunt riscurile contactarii infectiei in timpul sarcinii ?

Daca infectia cu toxoplasma a avut loc cu 6-9 luni inainte de a ramane insarcinata, organismul a dezvoltat imunitate la ea si de regula nu exista riscul de a o transmite la fat decat daca mama are un sistem imunitar slabit si astfel poate dezvolta o noua infectie activa.

Daca infectia cu toxoplasma se produce in timpul sarcinii, exista riscul ca aceasta sa fie transmisa prin placenta la fat. Se apreciaza ca numai la 30-40% dintre femeile care contacteaza toxoplasma in timpul sarcinii are loc trecerea infectiei la fat. Riscul infectarii fatului si a manifestarii bold depind de momentul in care a avut loc infectia mamei in timpul sarcinii, gradul de imunitate al mamei si varsta fatului in momentul in care a avut loc transmiterea infectiei la fat (seroconversia).

Severitatea simptomelor fatului cauzate de infectia cu Toxoplasma este invers proportionala cu varsta gestationala la care a avut loc transmiterea parazitului.

Daca infectarea mamei are loc in primul trimestru de sarcina, transmiterea infectiei la fat se produce in cazuri rare insa efectele asupra fatului sunt severe, producandu-se fie avort, fie moartea nou nascutului. In cazul in care fatul supravietuieste, acesta poate prezenta malformatii grave sau retard mintal. Riscul de a transmite infectia fatului este mai mare in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. In acest caz efectele asupra fatului sunt mai putin severe, iar copii sunt de regula asimptomatici la nastere, manifestand simptomele bolii pe parcursul vietii .

Desi aproximativ 90% dintre copii infectati sunt aparent normali la nastere, 55-85% dintre ei dezvolta simpomatologia clasica de toxoplasmoza congenitala dupa cateva luni sau ani.

Manifestarile clinice sunt de natura sechelara si au loc in mod deosebit la nivelul ochilor (strabism, orbire), urechii (surditate), ficatului (icter, hepatosplenomegalie) si sistemului nervos (hipotonie, convulsii, hidrocefalie, retard mintal).

4. Ce teste se pot efectua pentru depistarea infectiei ?

Izolarea parazitului: in culturi de celule sau inoculare subcutanata sau intraperitoneala la soarece.

Diagnosticul imunologic: se bazeaza pe evidentierea anticorpilor specifici in sange sau alte lichide biologice.

- Cele mai utilizate metode sunt:

• Reactia de imunofluorescenta indirecta (RIF) prin care pot fi evidentiati anticorpii IgG si IgM

• Reactia ELISA: evidentiaza anticorpii de tip IgG, IgM si IgA

• Antigenemia: prezenta numai in infectiile acute

• IDR cu toxoplasmina: evidentiaza starea de hipersensibilitate intarziata

Diagnosticul molecular: consta in evidentierea prin tehnica PCR (polymerase chain reaction) a ADN-ului parazitar din proba biologica. Tehnica PCR este cea mai utila, mai ales in stabilirea diagnosticului de infectie acuta

Eric 28/09/2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GAVI spune:

Multumesc mult pentru raspunsuri. Am citit si eu pe nenumarate site-uri. La mine la indicele de aviditate a iesit din pacate "nu se poate deosebi infectia recenta de una veche" tocmai de-asta sunt si speriata. immi vine sa plang non stop desi stiu ca nu este o rezolvare a problemei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miris_ spune:

eu te sfatuiesc sa mergi la spit. colentina, la parazitologie, la d-na dr lidia lazar. dansa m-a tratat pe mine de toxo, si a si descoperit-o, atunci cand niciun alt medic nu gasea sau nu putea pune un diagnostic. este o super profesionista.
succes!

Mamica de baiat mare si 8+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GAVI spune:

Am incercat o programare, din pacate tocmai pe 5 noiembrie au un loc liber :( ceeA CE ESTE FOAREEEEE TARZIU. multumesc mult pentru indrumari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miris_ spune:

Citat:
citat din mesajul lui GAVI

Am incercat o programare, din pacate tocmai pe 5 noiembrie au un loc liber :( ceeA CE ESTE FOAREEEEE TARZIU. multumesc mult pentru indrumari


unde sa faci programare? nu poti sa te duci la spitalul colentina-parazitologie, cu trimiterea de la medicul de familie?

Mamica de baiat mare si 8+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GAVI spune:

Pai nu am stiut, eu am sunat frumos la ei si am incercat sa-mi fac o programare si tocmai atunci mi-au facut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miris_ spune:

pai eu zic sa iei trimiterea, si sa te duci, pt ca se poate. :)


Mamica de baiat mare si mormoloaca de 8+

Mergi la inceput