Opinia publica dezavueaza alaptarea

Raspunsuri - Pagina 26

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Nu sunt in stare sa raspund la subiect prin prisma propriului neuron ars de-a lungul sarcinii si proaspat revenit dintr-o mastita. Daca as face-o mi-e teama ca n-as putea sa-mi pastrez calmul. Cu bebe in bratze care din 15 in 15 minute se trezeste sa controleze daca n-a fugit tatza aia de a indopat-o cu laptic sarat, traduc opinia pediatrului meu cu care ma identific 100%.

Sugarul persistent

În ultima suta de ani specia noastra sa schimbat. În emisfera nordica agricultura, asa cum a existat în secolele anterioare, s-a sfarsit. Populatiile s-au acumulat în orase. Bolile infectioase au fost partial controlate. Mortalitatea infantila a scazut si longevitatea a crescut. Noua demografie a tarilor dezvoltate este în prezent formata din familii în care exista doar un singur copil, sub rata de înlocuire. Moartea a disparut din viata de zi cu zi, aruncata in spitale. Nu mai e naturala. Exista întotdeauna cineva pe care sa se dea vina - de obicei un medic incompetent sau serviciile de sanatate. Se cheltuiesc milioane pe medicamente inutile. Intr-o lume de nerecunoscut, condusa de oficiali gri, urmasi ambitiosi ai clasei medii ridicati la rang de sefi de gasca, au disparut semnele originilor noastre "de jos". Este uimitor modul în care copiii sunt înca alaptati. Dupa o nastere chirurgicala într-un mediu steril, bebelusii umani sunt alaptati la san. E adevarat, o fac la sani rusinosi si ascunsi, nu pe terase. Dar sug, nefericitii, în scurtul lor stadiul pre-cultural, aproape la fel ca stramosii lor din Pleistocen. Sug sani provizorii, sani in drumul spre viitoarea cupa D. Sug nevinovati în întunericul unei camere. Daca ar suge in public, mamele ar fi amendate. În public numai lapte praf, biberon, suzeta. Biberon cu tetina anatomica – asa cum fabricantii isi imagineaza mamelonul supt.
Alaptarea este tolerata, atata timp cat copilul este nevinovat. Apoi, acesta devine indecent. Un copil care pune mâna in decolteul mamei este un tigan. Sugarul persistent nu este marinarul racitor cântat de Caetano. Este un animal care isi tareste mama în noroiul biologiei. O fiinta neolitica. Resturi de taran. O versiune prescurtata a profesorului José Rodrigues dos Santos, tratandu-si mama drept suedeza. Iar femeia lactanta întârziata nu poate fi decat o neo-hippie intarziata, cu fuste lungi colorate, scutece de panza si lipsa de deodorant.
Pentru fiecare copil, un trusou de haine de designer, un patut pe masura, o scoica de transport model A, un carut, un sac de nécessaire, un balansoar, o cadita, o gama completa de cosmetice pentru copii, buletin, carte de sanatate, carte de vaccinuri. Ca nu mai vezi copilul? Cui îi pasa. Ceea ce conteaza este ideea de copil. Sentimentul de pace si liniste pe care ideea de copil o declanseaza, accesoriile sale, chiar daca ascunde copilul real. Copilul real este colici, tortura sanului, lipsa de somn, inchisoare domiciliara. Din fericire e rar si traim bine si fara el.

Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralucis spune:

pisi, grozav de frumos! Excelent!

Am citit de la inceput tot ce s-a scris, vroiam sa spun ca eu mi-am alaptat fetele in public fara sa imi fie teama de parerea privitorilor; recunosc ca nu mi-am expus ostentativ sanii, dar nici nu m-am ascuns in vreo toaleta sau mai stiu eu unde, speriata ca m-ar putea vedea cineva. Copilul trebuia sa manance si a mancat. Iar faptul ca atunci cand am alaptat exclusiv am putut iesi amandoi din casa ne-a prins tare bine ambilor, nu a fost traumatizat deloc din cauza ca e scos din mediul sau. Ulterior, cand am inceput diversificarea, au fost intr-adevar situatii cand numai la san s-au linistit, asa au fost ei.

Trist este ca am intalnit aici pe forum mai multe mame care alapteaza, decat in viata de zi cu zi. Dintre toate prietenele mele cu copii si alte mame pe care le mai cunosc (colege ale sotului, prietene ale prietenilor, etc), sa zicem un grup de vreo 25 de persoane cu copii pana-n 5-6 ani, doar 3 au alaptat exclusiv pana la 6 luni si au continuat pana la un an, 2 chiar dupa 1 an, vreo 4-5 mixt de pe la 2 luni pana la un an, iar restul au incercat sa alapteze in primele 2 saptamani si apoi au renuntat. Cele care au renuntat mi-au spus si de ce: lipsa somnului pt ele (nu faceau fata la o noapte cu treziri dese, asa ca bebelusul era hranit cu biberonul de sot/bunica/mama alternativ), nu au avut suficient lapte sau nu au avut deloc/copilul nu se satura ori nu au putut depasi momentul ragadelor. Nu stiu care a fost situatia reala, dar stiu sigur ca unei prietene din cele care spuneau ca nu are suficient lapte si ca nu se satura copilul ii plezneau sanii de lapte. In schimb, o vecina binevoitoare, mai in varsta, a pus-o sa se mulga si sa-si puna laptele intr-un pahar. Laptele era mai straveziu (firesc, ca la inceputul suptului el tine de sete, e normal sa fie straveziu), dar vecina i-a spus ca laptele ei este insuficient de gras, este un lapte zeros, si ca de asta nu se satura copilul. Iar prietena a crezut ce spune doamna cu experienta si a trecut pe lapte praf imediat.

Fara sa condamn sau sa fiu malitioasa, am senzatia ca sunt si mame care se agata de o explicatie dintr-asta, pe care o si repeta ulterior tuturor, ca sa renunte la alaptat. Ganditi-va cate femei nu ati inatlnit, gata sa se justifice, "stiintific" chiar, pentru ca nu au alaptat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mindy spune:

Vikinga, MULTUMESC!

Ralucis, stiu bine ce zici legat de binevoitori.. soacra prietenei mele care lucreaza in spital de pediatrie i-a spus norei sa treaca pe LP ca laptele ei e prea slab, tot asa dupa mulgere cand l-a vazut in biberon 'prea transparet'. Un alt motiv era ca bb nu crestela fel de spectaculos ca altii, nu tineau cont ca a fost nascut la 37 saptamani cu o greutate mai mica decat cea normala.
Si ii zicea sa nu si faca probleme ca ii aduce ea lapte praf de la spital 'de-ala bun'. Ea a ascultat-o , pacat ca nu am putut da de ea in perioada aia, ma sunase cand bb deja era intarcat, ca as fi sfatuit-o sa nu renunte.
Cu sora mea am fost in RO cand a nascut, si am fost ca un lider pt ea: You can do it!!! era la faza de ragade nasoale, puseu de crestere, cand multe renunta. NU e usor, conteaza mult sa ai suport moral de la cei din jur.
Eu ma mir ca nu am renuntat la primul bb, nu am avut nici un ajutor, sotul meu era in ultimul sem. la master, zero suport.. mama de la telefon imi zicea sa o trec pe LP, in jurul meu numai persoane fara copii sau care au alaptat maxim 2 luni si vedeau alaptatul ca pe un chin. Eram intr-o stare de epuizare fizica, credeam ca nu se mai termina. Pot sa zic ca m-a ajutat forumul asta si sfaturile unor mame care spuneau cat de minunat se simt dupa ce au trecut de faza cu ragadele, mastitele etc, cum se bucura de alaptat si cat de mirific este sa ai un copil care creste din laptele tau. Cred ca ambitia de a experimenta cat de minunat este alaptatul m-a ajutat sa nu renunt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mindy spune:

Fetelor, este vreun articol pe DC despre foremilk - hindmilk? adica despre cele doua tipuri de lapte de mama, laptele de la inceput si cel de la finalul suptului? multe femei alterneaza sanii prea repede, mai ales cand laptele e prea mult si bebele nu apuca sa suga laptele plin de nutrienti care vine la sfarsit. acela e laptel ideal care ajuta la o buna crestere.
aici este articolul de pe LLL care explica asta:
http://www.llli.org/FAQ/foremilk.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Citat:
citat din mesajul lui raton

A, si bonus aici: www.dailymail.co.uk/news/article-1314283/Licia-Ronzulli-brings-baby-EU-Parliament.html" target="_blank">http://www.dailymail.co.uk/news/article-1314283/Licia-Ronzulli-brings-baby-EU-Parliament.html. Asta da alaptat: in public si la serviciu in acelasi timp!


Ah! Ce m-au emotionat pozele... asa am fost eu in primele doua luni cu Lisandru la facultate, am dat si trei examene. Dar dupa doua luni nu prea se mai poate, ca 'vorbeste' si chiuie cind se trezeste: ng, ng, iuiu... si cind e linistea mai mare mai trage si cite o rigietura sau un pirtzuletz. Dar statea sotul pe hol, pe afara cite un pic, ca era iarna... si cind se trezea, nici nu trebuia sa ma cheme, ca il auzeam de la o posta... in plus, pieptul ma anunta clar ca ii este foame si atunci ieseam din clasa.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreeaefo spune:

dorsilia te vad fata isteata... din randurile tale eu citesc frustrarea personala... dar nu iti inteleg inversunarea... pe cine esti asa pornita?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adra_bell spune:

pisi-pis, excelent articol si atat de adevarat. a mai fost o discutie f lunga pe un blog, cele care alapteaza copilasi mai marisori erau privite ca fiind "nespalate si ne-epilate".

adra_bell si Eva-Elena (14 nov 2007)
blog

am hainute la bazar


Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreeaefo spune:

pis -pis superb spus....

daca imi permiti o sa copiez si pe blogul meu acest esseu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine2009 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mindy

nu cred ca se poate interveni, situl e utile copii .ro, l-am gasit dand search 'bebelusul la doua luni', vrand sa mai aflu ce cate ceva despre dezvoltarea bebelinei mele care are doua luni.

am mai aflat ca:
"Pana la o luna, copilul a primit sase mese pe zi, adica din 3 ore si jumatate in 3 ore si jumatate, esalonate intre 6 dimineata si 11 noaptea. Acum, la varsta de 2 luni, este timpul sa timpul sa scadeti numarul de mese, marind intervalul dintre ele. Astfel sugarul va primi 5 mese pe zi, la interval de patru ore. Iata deci programul orelor de masa la care este bine sa fie adaptat copilul de doua luni: 6, 10, 14, 18 si 22".

mie articolul asta imi pare o copiere din ceva carte de parenting de pe vremuri.




Asa si este, ai dreptate, este din cartea "Mama si Copilul" editata in 1978 si scrisa de Emil Capraru si Herta Capraru.
Dar este din pcate prost copiata, pntru ca ei vorbesc in carte de luna a 3-a a se vedea pagina 223 din editia cu coperti rosii cartonate si cu material pe ele...
Cartea in sine o consider pentru perioada in care a fost scrisa chiar buna si interesanta, gandindu-ne la lipsa de posibilitati de informare de atunci si in ce societate se traia, si cum puteai anumite lucruri pe vremea aceea sa le scoti la lumina tiparului. Cartea aminteste despre multe din problemele care pot sa apara in perioada de sarcina(nastere)-alaptare, si incearca sa atinga multe din problemele de apar in viata unui BB, structurate pe luni si pe probleme.
Faptul ca anumite lururi sunt pentru noi "depasite", ca anumite lucruri nu se mai fac asa si respectiv nici nu ar fi trebuit sa fie facute nici atunci asa, apartin de evolutie si cercetare si apar absolut firesc in toate domeniile. Ce "ascultam" si facem tine pana la urma de discernamant...
Ma bucur insa ca traiesc in perioada asta, cand am insa mult mai multe posibilitati de informare decat doar aceasta singura lectura interesanta.


harnici la de 10 luni
Cresterea in greutate

Mergi la inceput